Kule z filcu,filcowanie wełny - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-17, 14:09   #241
hornetka
Raczkowanie

Dot.: Kule z filcu,filcowanie wełny

dostałam towarek odrazu zabrałam sie do roboty noo przyznam ze o 4 kulkach rece mnie bolały to moje pierwsze kulki
jeszcze troche niekształtne ale dojde do wprawy
tylko ciezko mi drucik przez nie przełożyć :/
Stary 2009-12-21, 11:17   #242
Kurka520
Przyczajenie

GG do Kurka520 Send a message via Skype™ to Kurka520

Ja znalazłam świetny zestaw tejże wełny,ale strasznie drogi.
Ale cóż,od kiedy zobaczyłam kolczyki Małogrzaty Foremniak w Mam Talent [takie kremowe,puchate]zakochałam się w nich xd.
I zaczęła się mania xd Gorączkowe przeszukiwanie allegro,allegratki,i wszystkiego co wlezie.Jednak ceny były okropne.No i tak sobie myślę,że sama zacznę robić taką biżu ;p
A.!Tu jest link do tego zestawu; http://allegro.pl/item856339171_weln..._promocja.html
Myślicie,że się opłaca.?
Kurka520 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-22, 01:18   #243
zanciolek
Rozeznanie

GG do zanciolek Send a message via Skype™ to zanciolek

Widzę,że filcowanie ma coraz więcej fanów Cieszę się niezmiernie... Ja też zaczynałam od kuleczek... Ale filcuję na sucho, bo mogę otrzymać każdą formę, mam idealną kontrolę nad wszystkim co robię
Ja zamawiam wełenkę na allegro z "krainy filcu" Polecam!
zanciolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-22, 12:23   #244
hornetka
Raczkowanie

a ile zajmuje ci filcowanie kulki na sucho?
Stary 2009-12-23, 14:17   #245
zanciolek
Rozeznanie

No około 20 minut,ale to tak jak na mokro zależy od twardości jaką chcemy uzyskać, żeby mieć bardzo twardą kulkę, to trzeba się napracować... I nie wierzę, że ktoś ufilcował porządną kulkę w 5 minut, no way Porządną Kuleczkę filcuje się 15-20 minut... taka filcowana przez 5 minut "trzyma się kupy", ale nie może zostać nazwana kuleczką Ufilcowaną, co najwyżej Sfilcowaną!
Stary 2009-12-23, 14:39   #246
hornetka
Raczkowanie

na mokro zajmuje mi to około 10-15 minut zależy tez od tego jaja duża ma by kulka
Stary 2009-12-23, 16:19   #247
kalina121
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zanciolek Pokaż wiadomość
No około 20 minut,ale to tak jak na mokro zależy od twardości jaką chcemy uzyskać, żeby mieć bardzo twardą kulkę, to trzeba się napracować... I nie wierzę, że ktoś ufilcował porządną kulkę w 5 minut, no way Porządną Kuleczkę filcuje się 15-20 minut... taka filcowana przez 5 minut "trzyma się kupy", ale nie może zostać nazwana kuleczką Ufilcowaną, co najwyżej Sfilcowaną!
A ja się nie zgodzęjest dużo czynników jakie trzeba brać pod uwagę,naprzykład rozmiar kulki,rodzaj wełny, a nawet temperatura wody ma wpływ.

Ja filcująć kulkę z hiszpańskiej wełny (kupionej w KF)rozmiarem ok.2 cm,w bardzo gorącej wodzie robię to w 5 min., i proszę mi wierzyć jest to porządnie sfilcowana kulka,a ,naprzykład, z merinosa (też z KF)trudno jest ufilcować szybko,ponieważ wełna jest bardziej delikatna i łatwiej powstają zagniecenia-jak się śpieszyć to wyjdzie taki"mózg"

Dla mnie kulki akurat o wiele szybczej i wygodniej filcować na mokro,na sucho ufilcowałam tylko parę sztuk,ale trwało to zdecydowanie zadługo.
Na sucho fajniej wychodzą figurki czy kwiatki,wtedy właśnie przydaje się panowanie nad kształtem jak tu ktoś napisał.
kalina121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 11:27   #248
serdelowa
Raczkowanie

Kupiłam ta wełńę czesankową wczoraj o północy Ciekawe kiedy dojdzie - już się nie moge doczekać! Będę próbować na mokro.
Moteczki 30g kupiłam an próbę.
serdelowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 18:44   #249
Atallayah
Zadomowienie

GG do Atallayah

Ja sobie tez ostatnio kupilam i drugie podejscie wyszlo mi idealnie...tylko ciekawe czy bede umiala dorobic 2 do pary.....
Filcowanie na mokro to super sprawa!

Atallayah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-31, 19:03   #250
kalina121
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Atallayah Pokaż wiadomość
Ja sobie tez ostatnio kupilam i drugie podejscie wyszlo mi idealnie...tylko ciekawe czy bede umiala dorobic 2 do pary.....
Filcowanie na mokro to super sprawa!
Właśnie to jest dla mnie najtrudniejsze,niby biorę tyle samo wełny a kulki minimalnie się różnią,ale ja zawsze kulam 6-8 i pózniej dobieram do pary.

Korzystając z okazji życzę Wam szczęśliwego Nowego roku!!!
Wszystkiego najlepszego, dziewczyny,niech wam wszystko się uda zaczynając od kulek i koncząc na wielkich planach
Stary 2010-01-02, 15:36   #251
zanciolek
Rozeznanie

No tak, zapomniałąm o tych czynnikach wpływających na długość filcowania... Zwracam honor
Stary 2010-01-08, 23:13   #252
Hobbee
Przyczajenie

Przeczytałam wątek i wlos mi sie miejscami jeżyłna głowie. Dziewczyny, filcowanie
1. nie wymaga siły. jak ktos uzywa sily tzn, ze nie umie filcować.
2. Jakbym filcowała kulkę 15 minut, to rzuciłabym to w diabły po dwóch - trzech kulkach. Na mokro robi sie je 4- 5 minut, max. Na such oczywiście dlużej, ale filcowanie kulek na sucho jest bez sensu. Filcowanie na sucho jest super do detali.
3. Wełna do filcowania musi byc dobra, a nie tania. Najgorzej filcuje sie wełna czesankowa wyglądająca jak ludzkie włosy, najłatwiej taka z wyglądu przypominająca watę. Bardzo dobra wełna pochodzi z Niemiec. Niemki filcuja od lat i znają się na tym. Podobnie w Skandynawii, raczej kiepsko z tym na południu Europy. A tu link do inspiracji:
http://www.feltmaking.com/
Hobbee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-09, 01:03   #253
hornetka
Raczkowanie

masz racje ze 15 to długo...jednak ja mam małego omocnika kóry musi patrzec co i jak inna srawa ze sie dopiero ucze
a inspiracje cudne!!!!!!!!
Stary 2010-01-09, 14:49   #254
kalina121
Wtajemniczenie

A mnie jakoś inspiracje nie inspirują filcując już trochę zastanawiam się po co filcować te wszystkie zwierzątka? Ja rozumiem biżuteria - zaczynając od kulek na kolczyki i kończąc na czymś bardziej pracochłonnym,robią przecież jakieś broszki, opaski do włosów, bransoletki itp,rozumiem ktoś robi ubrania-szaliki, karciochy,czapki jakieś,ale po co komu te zwierzątka? nie wyobrażam sobie takiej ilości zwierzątek w domu Ja zrobiłam misia i kota ,tak aby spróbować jak to jest i teraz leżą w szafie,kota planuję przerobić na zawieszkę do kluczy,bo ma drucik w środku i się nie rozwali za szybko,a miś mieszka w szafie

A wy co robicie ze swoimi pracami?Sprzedajecie? Rozdajecie?Czy się kurzą gdzieś jak mój miś?

Edytowane przez kalina121
Czas edycji: 2010-01-09 o 14:56
Stary 2010-01-09, 23:31   #255
Hobbee
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kalina121 Pokaż wiadomość
filcując już trochę zastanawiam się po co filcować te wszystkie zwierzątka? Ja rozumiem biżuteria - zaczynając od kulek na kolczyki i kończąc na czymś bardziej pracochłonnym,robią przecież jakieś broszki, opaski do włosów, bransoletki itp,rozumiem ktoś robi ubrania-szaliki, karciochy,czapki jakieś,ale po co komu te zwierzątka?
To że ty nie rozumiesz, to nie znaczy, ze inni tez nie. Są wielbiciele biżuterii i tacy co jej nie noszą np. mój mąż, który uwielbia filcowe zwierzątka i robi je ze świetnym skutkiem. Podobają się i dzieciom, i dorosłym. Nikt nie każe stawiać filcowych figurek na półkach, ale zawsze można zrobić coś fajnego i np. podarować w prezencie.
A po co ludzie malują obrazy? Też raczej do przedmiotów użytkowych nikt tego nie zalicza.
Stary 2010-01-10, 00:17   #256
kalina121
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hobbee Pokaż wiadomość
To że ty nie rozumiesz, to nie znaczy, ze inni tez nie. Są wielbiciele biżuterii i tacy co jej nie noszą np. mój mąż, który uwielbia filcowe zwierzątka i robi je ze świetnym skutkiem. Podobają się i dzieciom, i dorosłym. Nikt nie każe stawiać filcowych figurek na półkach, ale zawsze można zrobić coś fajnego i np. podarować w prezencie.
A po co ludzie malują obrazy? Też raczej do przedmiotów użytkowych nikt tego nie zalicza.
Może trochę mniej emocji gdzie ja niby pisałam ,że inni tego nie rozumieją ,inni mogą robić co im się podoba ja napisałam swoje zdanie,nikogo nie obraziłam(no, może filcowane zwierzątka trochę mam chyba prawo napisać co myślę
Co do podarowania w prezencie,nie wiem czy ktoś z moich znajomych ucieszy się na taki prezent,osoba obdarowana co niby ma z tym zrobić jeszcze dziecko pobawi się chwilę,ale osoba dorosła??? Wg.mnie to jest prezent z serii kurzołapów i durnostojek różnych jedna jeszcze rozumiem,ale więcej jakoś nie.
Stary 2010-01-11, 01:31   #257
GAGUSZKA
Przyczajenie

Dot.: Kule z filcu

Witam! No właśnie! Same kulki to proste, ale jak tworzyć kwiatki, róże i inne bardziej skomplikowane ozdoby? Na Allegro widziałam igły do filcowania... - jak się ich używa? Pozdrawiam serdecznie
GAGUSZKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 09:11   #258
serdelowa
Raczkowanie

Dziewczyny!!! Ile czasu "idzie" Wam zamówienie z Krainy Filcu? Mnie już krew zalewa
serdelowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 11:45   #259
kalina121
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez serdelowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny!!! Ile czasu "idzie" Wam zamówienie z Krainy Filcu? Mnie już krew zalewa
Mi szło parę dni, zamawiałam już u nich parę razy,wszystko było OK,może zadzwoń do nich i spytaj.

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Cytat:
Napisane przez GAGUSZKA Pokaż wiadomość
Witam! No właśnie! Same kulki to proste, ale jak tworzyć kwiatki, róże i inne bardziej skomplikowane ozdoby? Na Allegro widziałam igły do filcowania... - jak się ich używa? Pozdrawiam serdecznie
Wpisz sobie na youtube "filcowanie" lub "felting" tam są filmiki ,pokazano jak zrobić coś bardziej skomplikowanego niż kulkę(jak zrobić kulkę też jest ),jest tam filcowanie i na sucho i na mokro,widać jak używać igly.Miłej zabawy

Edit:Przy okazji znalazłam fajny filmik o filcowaniu na trochę większą skalę
http://www.youtube.com/watch?v=gJ0uojUHYdA

Edytowane przez kalina121
Czas edycji: 2010-01-11 o 11:56
Stary 2010-01-11, 15:05   #260
Hobbee
Przyczajenie

Filcowanie kwiatka też jest dość proste.
Na mokro uklada sie kilka warstw wełny jedna na drugiej. Jeśli to merynos to muszą się krzyżować kolejne warstwy (wystarczy 3), Jeśli wełna wyczesywana w róznych kierunkach to nawet nie trzeba sie przejmować kierunkiem układania. Układa sie mniej więcej w kształt koła, przykrywa folia bąbelkową (oczywiście po zmoczeniu wodą z mydłem, najlepiej naturalnym) Zwija w tulon i wałkuje jak ciasto. Co chwila trzeba zmieniać kierunek wałkowania, przekręcając wełnę o 90 stopni, żeby równo sie ukladała. Po kilku minutach można wałkować w ręczniku lub bambusowej macie pod talerze (bardzo wygodne, bo folia ślizga sie pod ręką) . Jak juz jest sfilcowane kólko, modelujemy odpowiedni ksztalt i czekamy az wyschnie. Można np. włożyć do kieliszka czy butelki, żeby trzymało kształt. Po wyschnieciu będzie takie jak wymodelowałyśmy.
Stary 2010-01-11, 18:15   #261
kikakrk
Przyczajenie

witaaaaam, mam pytanie- poszukuje wszedzie tej czesanki do filcowania. bylam m. in. w galerii krakowskiej i nigdzie nie ma jej... orientuje sie ktos gdzie w KRAKOWIE mozna dostaĆ ta czesanke ?
kikakrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-12, 20:37   #262
zanciolek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kalina121 Pokaż wiadomość
Co do podarowania w prezencie,nie wiem czy ktoś z moich znajomych ucieszy się na taki prezent,osoba obdarowana co niby ma z tym zrobić jeszcze dziecko pobawi się chwilę,ale osoba dorosła??? Wg.mnie to jest prezent z serii kurzołapów i durnostojek różnych jedna jeszcze rozumiem,ale więcej jakoś nie.
Moi znajomi "stoją w kolejce" po te kurzołapy... zależy od gustu
Stary 2010-01-14, 21:33   #263
chichotka
Raczkowanie

GG do chichotka

Wełnę czesankową znajdziesz w Kłębuszku na Karmelickiej Przynajmniej kilka miesięcy temu tam była, a czy gdzieś jeszcze ją znajdziesz to nie wiem, bo głównie tam jestem
chichotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-27, 16:05   #264
kruszynelka
Raczkowanie

GG do kruszynelka

czesc dziewczyny
szukam i szukam i nie moge znalesc, jak sie robi takie kolczyki kwiatki broszki z filcu? Kulki to juz wiem bo przekopałam cały watek ale jak kwiatki sie robi ? chciałabym zrobic dla siebie taki komplet ale jestem totalnym laikiem.
Co wogole musze miec do robienia takich cudnych kolczykow?
wie ktos jak sie robi takie pierscionki?

Prosze o pomoc
kruszynelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-28, 10:28   #265
Hobbee
Przyczajenie

Kruszyneka to co jest na zdjęciu, to akurat wyciete z arkuszy filcu, a nie ufilcowane z wełny. Wycinasz kwiatek, skladasz go, łączysz z drugim kwiatkiem i juz.
Stary 2010-01-31, 16:23   #266
kruszynelka
Raczkowanie

GG do kruszynelka

wiem ze to sie wycina, tzn dowiedziałam sie niedawno ale mozna to robic tak jak z kartka papieru? Zwyklymi nozyczkami? wycinam zworki i juz?
CZym sie skleja takie kwiatki z filcu dekoracyjnego?

Edytowane przez kruszynelka
Czas edycji: 2010-01-31 o 16:25
kruszynelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 11:12   #267
Hobbee
Przyczajenie

Tak, wycinasz nozyczkami i już, potem zszywasz, a jeśli chcesz klieć, to mozna spróbować klejem do tkanin. Są takie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-03, 15:47   #268
mala_majka
Raczkowanie

ostatnio zakochalam sie w bizuterii z filcu.

szczegolnie podobaja mi sie broszki w takim stylu jak ta:
http://www.decobazaar.com/produkt-wr...ka-166061.html
mala_majka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-07, 18:00   #269
marynia92
Raczkowanie

http://www.youtube.com/watch?v=o1CPm3IQicU )
marynia92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-13, 22:01   #270
bianeczkaa
Zakorzenienie

Normalnie ten wątek spada mi jak z nieba zaczęłam filcować ale igłą a teraz idę na mokro Zrobiłam nawet swoje pierwsze wycinane broszki z arkuszy i korali. Wszystko kupiłam na all, znalazłam aukcję z resztkami i są rewelacyjne! lepsze niż te oferowane zestawy

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości