|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
Cytat:
1. Wyklejam, potem kulam. Jeśli robi się to delikatnie zniekształceń nie ma lub są nieznaczne. 2. Trochę dłużej niż 3 dni ![]() 3. Odsyłam do sklepów internetowych, wybacz nie będę tutaj wszystkich wymieniać, wszak na tym forum znajdziesz odpowiedni wątek dotyczący w/w tematu. Pozdrawiam.
![]() |
#2072 |
Raczkowanie
|
Isani,
rzeczywiście nie jestem zachwycona rollerem. Jak pisałam wcześniej - korzystałam z niego znikomą ilość razy, co nie znaczy, że kiedyś się z nim nie zaprzyjaźnię ![]() Uważam, że z pewnością można się tym posługiwać i dojść do wprawy, mnie jednak jakoś wszelkie wynalazki do kulania korali nie przypadły do gustu. Zdecydowanie bardziej ufam swoim rękom - jestem mniej zdana na przypadkowośc i kaprysy maszyny (choć oczywiście niekiedy efekty przypadkowości są niepodważalnie wspaniale ![]() Żałuję zakupu nie dlatego, że ten wynalazek nie spełnia swojego zadania, ale dlatego, że jakoś ja nie znalazłam w nim większej pomocy. Popełniłam dwa takie zakupy (jeden do świrli, które i tak robię po swojemu, drugi - roller typu ten z Empiku). obydwa ściągałam z USA i tym bardziej mi żal tych dolarów, zdecydowanie bardziej wolałabym wydać je na inne narzędzia. Cóż, dopiero dziś, po wielu miesiącach praktyki, potrafię mniej więcej ocenić co jest mi przydatne, a co nie. Osobiście nie odwodzę Cię od pomysłu kupna rollera, bo być może Ty będziesz nim wywijać bez problemu, mówię tylko o własnym doświadczeniu. Sama ocenisz czy ta informacja Ci się przyda. Nie zawsze bowiem warto do końca kierować się czyimś doświadczeniem ![]() A jeśli chodzi o kulanie korali - zazwyczaj robię to w rękach, jeśli czasem wycinam coś z masy, podkładam pod nią płytkę ceramiczną.
#2073 |
Zadomowienie
|
Szaja źle mówię,bociany to ja mam i bocianami robię loopy,chodzi mi o szczypce okragłe,żeby nie miały ząbków.Rollera nie bedę kupowała bo widzę ,że się źle o nim wypowiadacie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2074 |
Zadomowienie
|
Jako podkladka swietnie sprawdza sie jakis wiekszy kafelek (byle mial gladka powierzchnie, a nie gres!). Nic sie nie przykleja, myje sie slicznie, on sam modeliny nie psuje... No, paprze sie ciut kolorkiem, no ale nie ma materialu, ktory by sie chociaz troche nie brudzil.
Do swirli uzywam opakowania od CD, dokladniej mowiac frontu. Trzeba sprawdzic, czy dane pudelko nie reaguje z dana modelina, bo moze zaczac je nadtapiac "rozpuszczalnik" z modeliny.
![]() |
#2075 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A jeśli chodzi o podkładkę na której rozprawiam sie z modeliną, to mi za takową służy zwykła biała kartka papieru. Wymieniam kiedy zajdzie potrzeba, nie trzeba myć, nic się nie przykleja. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2076 |
Zakorzenienie
|
Oczywiscie ze sa. Allegro, sklepy z wyposarzeniem, zwykle bazary i targi
![]()
#2077 |
Raczkowanie
|
Isani- mogę powiedzieć, które szczypce okrągłe są lepsze bo mam
jedne z qnsztu a drugie z beadshopu. Z qnsztu kupowałam z pół roku temu ale nie podoba mi się w nich, że są trochę krzywe i nikiel odpadał w miejscu gdzie wykręcałam loopiki. Z beadshopu jestem zadowolona bo są gładziutkie i prosto się stykają na końcu. Dobrze się nimi wykręca loopiki. Jedne i drugie nie mają ząbków. Nad rollerem sama się zastanawiałam ale chyba też zrezygnuję bo kasa ![]() Jedyną rzecz do fimo jaką chciałabym zdobyć to lakier. Zastanawiam się jaki lakier byłby dobry tzn. taki, który nie ma połysku albo ma mały połysk i chroni. *Catherrine* - ja zdobyłam na allegro maszynkę ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2078 |
Przyczajenie
|
![]()
MAM PYTANIE JAKIEJ MODELINY UŻYŁAŚ DO ZROBIENIE TYCH MOTYLKÓW PONIEWAŻ JA ZROBIŁAM Z FIMO I PO UPIECZENIU MODELINA ZROBIŁA SIĘ PRAWIE PRZEZROCZYSTA?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2079 |
Zadomowienie
|
A nieuzyłaś czasem transparentnej?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2080 |
Zakorzenienie
|
Przezroczysta? Jaki to byl kolor? Biala ma numer 0, transparentna (przed upieczeniem tez biala) 14. Sa jeszcze inne wersje kolorystyczne transparentnej i wszystkie koncza sie czworka (o ile dobrze pamietam). O jakie motylki chodzi i czemu krzyczysz?
#2081 |
Rozeznanie
|
hmm....czy ktos mi może coś powie na temat modelinki "Solidarność" ?
Mam do wyboru fluorescencyjną (omg, ja tego nie umiem napisać:P) i zwykła.... 4,95 ...w Galerii Stokrotka ![]() ps. ja sama...czuję że pewnie była by jakaś nie teges...ale to tylko moje domysły?! |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2082 |
Konto usunięte
|
O modelinie Solidarności było juz w tym wątku. Gdzieś tam wcześniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2083 |
Rozeznanie
|
nie wiem co mi odbiło :P Chodziło mi o jedność nie solidarność?! nie wym chyba byłam jakaś zmęczona zakupami ze taką gafe palnęłam ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
#2084 |
Wtajemniczenie
|
Ale według mnie żadna modelina fluorescencyjna nie wyglada fajnie jeśli chodzi o biżuterię. takie moje zdanie ( i ja si z nim zgadzam, jak mawiałą jedna z wizażanek
![]()
![]() |
#2085 |
Raczkowanie
|
To czego to doszło, ze mnie cytują ?! Hahaha
![]() Szukal jakiegoś fajnego wzorku, coś bym skręciła, musze poszperać, moze znajdę coś ładnego... |
![]() ![]() |
![]() |
#2086 |
Zakorzenienie
|
Mieszał ktoś kolorki astry? Bo zamierzam spróbować ale nie wiem czy jest sens.. 6 kolorów to dla mnie za mało...
#2087 |
Raczkowanie
|
Ja mieszam, nie ma z ty, zadnych problemów
![]() Mianowicie chodzi o białą modelinę, jak ją wyrabiam okropnie sie brudzi, i potem nie da jej sie jednolicie wyropic bo jak zaginam kilka razy to w miejscach zagiec pozostają brudne smugi, zreszta nie chodzi o białą tylko o kazda jasną, kolory są przez to obrzydliwe a mnie widzac efek nie chce sie już nic robić. Pytanie brzmi, macie jakies sposoby na czystsza pracę ? Bo ja zmieniam rekawiczki po kilka razy, myję podkładkę i narzedzia... na nic . ;( |
![]() ![]() |
![]() |
#2088 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czemu Ci się tak brudzi... Mi się tak nie robi. Lepię rączkami bez rękawiczek
![]() Zamin zaczniesz wyrabiać jasną modelinę to zobacz czy nie ma na niej żadnych okruszków innego koloru.
#2089 |
Raczkowanie
|
mi też się brudzi.. najtrudniej chyba jest używać czarnego i białego fimo w kulając jedną kulkę. Biale i czarne fimo rozrabiałam osobno i dwóch kartkach paieru. Jak chciałam kulać białe fimo to chodziłam co chwile do łazienki żeby ręce dobrze zmyć z czarnego.
Myślę, że idealnie czystej bieli nie będę miała robiąc wzorek czarnobiały ale można zrobić tak żeby gołym okiem nie było widać. Przy moich dopiero z bardzo bliska widzę, że białe fimo ma leciusieńki nalot od czarnego. Na uszach tego wcale nie widać bo białe z czarnym to dobry kontrast ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2090 |
Przyczajenie
|
![]()
Macie racje mam tylko pyranie jak mam rozrurzniać te modeliny w przypatku innych kolorów
|
![]() ![]() |
![]() |
#2091 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2092 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2093 |
Raczkowanie
|
niesamowite są Twoje prace
szczerze podziwiam tę radosną twórczość fimową ostatni samochodzić mnie rozbroił na kawałki |
![]() ![]() |
![]() |
#2094 |
Konto usunięte
|
Czyje prace?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2095 |
Raczkowanie
|
![]() A tak odnośnie organizacji na forum... Kamila_ch nie chcę wyjść na czepialską, ale piszesz z błędami, czasem w taki sposób, że trudno domyślić się o co chodziło. Staraj się pisać poprawnie, albo pisz w Wordzie i dopiero potem wklejaj na forum, każdemu zdarzy się byk, ale te uniemożliwiają odczytanie sensu Twojej wypowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#2096 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2097 |
Przyczajenie
|
czy wiecie, gdzie można kupić masę/ modelinę, ale że tak powiem większą gabarytowo (niż 56g jak w FIMO), taką np. 500 gram?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2098 |
Zadomowienie
|
Sklepy plastyczne Matejko,sa w kilogramach,ale mieli tez kiedyś pół kilogramowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2099 |
Raczkowanie
|
A znajome chcą żebym im zrobiła czarno-białe
![]() Teraz sobie przypomniałam , że po upieczeniu gładkim papierem ściernym można je przeszlifować i wtedy nie będzie linii papilarnych ani śladowych ilości innego koloru. Jak sobię kupię odpowiedni papier ścierny to zobaczę ![]() (denerwuje mnie to, że w empiku nie ma lakieru do fimo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:21.