|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2371 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
Witam Was
Udalo mi sie w 3 dni jakos przeczytac watek i dowiedzialam sie wielu ciekawych rzeczy ![]() Od prawie poltora roku zajmuje sie bizuteria - ale bardziej ze szkla, krysztalko i el posrebrzanych z wykorzystaniem techniki wire wrapping niz robienie koralikow fimo. Niemniej jednak zakupilam ostatnio 10 kosteczek fimo i ponizej macie moja pierwsza w zyciui probe koralikowania (poszly zaraz potem do zgniecenia jako baza pod cos co mi sie bardziej uda). Mam do was jeszcze 2 pytania - jaki nr ma fimo transparentna? Nie widzialam takiej ![]() Gdzie przechwoujecie otwarte fimo? Powiem szczerze, ze te opakowania sa beznadziejne, jak sie je otworzy, nie ma w co zawinac reszty ;/ Obecnie ubolewam jeszcze tylko nad brakiem fimo czarnej. Te kulki ISANI mnie powalily na kolana, jak i rowniez widzialam podobne na jakiejs stronce - i zainspirowaly mnie do zrobienia takich. Chyba ze zrobie wersje biala ![]() Ktoras z dziewczyn pytala jeszcze o tutki do fimowych slodyczy - sa one w tej galerii, wystarczy poszukac (szukanie jest bardzo przyjemne, poniewaz szuka sie wsrod cudnych slodkosciowych fimowych wyrobow) - http://chat-noir.deviantart.com/gallery |
![]() ![]() |
![]() |
#2372 |
Zakorzenienie
|
Bardzo podobne do moich początków, tylko ja zaczynałam na zwykłej modelinie. Nawet kolory podobne, bo ja robiłam też zielone kulki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2373 |
Wtajemniczenie
|
Hm....
Pewnie kazdy zaczynal od czegos latwego ![]() A ja mam problem, przejawiajacy sie tu juz parokrotnie ![]() Zrobilam sobie roze - widoczna ponizej oraz biale kulki. Roze pocielam na bardzo cienkie plastry - od 1 mm grubosci do cienszych nawet i ponaklejakam na kulki i poturlalam az zlaly sie w jednosc i ugotowalam (moj piekarnik pali z jednej strony wszystko, wiec nawet nie ryzykowalam) No i niektore rozyczki popekaly - tylko rozyczki. Nie wiem wlasnie teraz - czy pekly te najciensze czy nagrubsze, moze wy wiecie? A poza tym.. co robicie zeby biala modelina nie byla w pol sekundy ubrudzona paprochami i innymi takimi? Mylam rece superdokladnie i byly brudne te moje kulki, a w rekawiczkach to juz w ogole masakra z nimi ![]() Edytowane przez Sweet_nuka Czas edycji: 2007-10-30 o 18:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#2374 |
Zadomowienie
|
Sweet_nuka jak Ty na początku walisz takie piekne róże to już zaczynam się bac o Mój Ogród
![]() ![]() Te Twoje zielone, to wiesz...każdy ma trudne początki ![]() ![]() ![]() ![]() Viris fajne te psiory ![]() ![]() Milka jeśli chodzi o gotowanie, to zalezy, jak mam glancuś odkamieniony garnek to jest ok ale jak gotuję raz za razem ,tylko wodę zmieniam a garnek ten sam to mam takie białe naloty. Przed pomaloaniem lakierem, przemywam je mokra gąbką do naczyń ,jak przeschną to lakieruje. Wtedy i kolor łapią mocniejszy i się świcą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2375 |
Wtajemniczenie
|
Isani,to Ty w pracowni?
![]() ![]() mi raczej nie pękają kulki ( a zwykłej modeliny używam), więc może coś tam było za słabe doklejone i pękły? Ciężko powiedzieć. Róże duużo bardziej mi się podobają niż poprzednie ![]()
![]() |
#2376 |
Wtajemniczenie
|
dziekuje wam slicznie, szczegolnie za to ze "wale piekne roze"
![]() Moze macie racje, chyba zle dokleilam kilka rozyczek, bo to tylko jakies 5 z nich popekalo. Fimowe korale mnie bardzo wciagly. Jestem na prawie i mam duzo nauki i musialam schowac fimo wysoko na szafe do pudla, zeby mnie nie kusila przez najblizsze dni ![]() ISANI - pamietaj jednak, ze gdy dorwe czarna fimo, to zgapie od ciebie rozyczki :P |
![]() ![]() |
![]() |
#2377 |
Zadomowienie
|
A zgapiaj zgapiaj, ja pewno tez je ściągnęłam z jakiegos linku, dopóki robisz kulki to niedostane zawału gorzej jak zaczniesz w 3d,konkurencja mi pod bokiem wyrosnie!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2378 |
Wtajemniczenie
|
ojojojoj, zanim ja sie wezme za 3d to duzo modeliny zostanie wykulanej. Narazie kreca mnie kulki i pastylki, a dodatkowo brak czasu oddala mnie od dojscia do wprawy. Na jakies 10 miesiecy do roku mozesz byc spokojna
![]() I mam kolejne pytanie: co robicie ze "scinkami"? Dajecie je pod baze na kulki np jak ja? W ogole duzo wychodzi wam "modeliny ubocznej"? Mnie strasznie duzo ![]() Ponawiam jeszcze pytanie i przechowywanie fimo i o fimo transparentna. Na zakonczenie dnia, oto co zrobilam z moimi kulkami (zylka, z tylu metalowe zapiecie, srebrne obrecze i Swarovski SAPHIRE.. no i kulki :P) | | | V |
![]() ![]() |
![]() |
#2379 |
Zakorzenienie
|
Transparenty -
Biała - 014 Żółty - 104 Czerwona - 204 Niebieska - 374 Pomarańcz - 404 Zielony - 504 Fioletowa - 604 Powinno chyba to tak być. A to moje koraliki z fimo, też specyficzne więc na pewno nie będzie wielu amatorów, ale mają być dla specyficznych odbiorców. Czyli połączenie moich dwóch pasji ![]() lapki.jpg szkoty.jpg bullki.jpg jamniory.jpg I jeszcze jesienne :jesień.jpg I Marchewkowe na zamówienie specjalne - jeszcze nie lakierowane ( całość z fimo, czerwonej, czarnej - posrebrzanej ) marchewulce.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
#2380 |
Zakorzenienie
|
Cos pięknego!!!
Oczywiscie Szkoty rządza...ale gdyby nie słyszały to krzyknęłabym - kasztany górą ![]() ![]() Viris- masz wielki talent ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2381 |
Przyczajenie
|
Viris super psiaczki
![]() Sweet_nuka różyczki bardzo ładne wyszły apropos czarnej Fimo to powiem że jeśli masz empik po ręką to idź i po prostu zamów - ja czekałam z półtora miesiąca na dostawę w końcu zdesperowana poprosiłam męża, który przez Polskę jechał że jakby gdzieś po drodze empik spotkał to żeby sprawdził może mają. Nie wiem czy nie mieli czy nie sprawdzał, w każdym razie on poszedł do naszego zamówił mi 2 kosteczki i po 3 dniach przywieźli ... te 2 kosteczki - na półce nadal nie ma ![]()
![]() |
#2382 |
Zakorzenienie
|
U mnie wycofali te marne ochłapy sztuki rodzinnej z Włocławskiego Empiku. Więc tą fimo do marchewek zamawiałam. Ale czekałam chyba dłużej.
Widziałam za to że w carefourze normalnie na sklepie wprowadzili koło zeszytów itp duży dział z różnościami do rękodzieła, fimo też jest, ale droższe od empikowskiego. Tylko w dużych Carefourach, nie w Expresach. |
![]() ![]() |
![]() |
#2383 |
Zadomowienie
|
Oj piękności tu są że aż miło patrzeć.
Viris - śliczności oj śliczności - szczególnie ten jesienny. Isani - co do gotowania to ja gotuje albo w zwykłym garnku albo na takiej patelence. A biały nalot i tak mi sie pokazuje - może mam twardą wodę?? ja fimo jeszcze nie lakierowałam, ja zawsze ten nalot jakoś kremem posmaruje i wygląda lepiej - znika. a poza tym to czym lakierujesz? ja może bym też kiedyś spróbowała . |
![]() ![]() |
![]() |
#2384 |
Zakorzenienie
|
Ja ugotowałam to koraliki całe były w nalocie i wyglądały trochę jak zamszowe. Mam wodę która się nie nadaje do gotowania fimo, bo tego nalotu jest ogrom i nie da się usunąć całkiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2385 |
Konto usunięte
|
Viris, jamniczki piękne są!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2386 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję wszystkim
![]() ![]() ![]() A marchewki jak? Widać że to marchewki?? Zamówienie było specyficzne więc nie pytam o całokształt, tylko strasznie się bałam tych marchewek.. jak je zrobić z fimo. Udało się? |
![]() ![]() |
![]() |
#2387 |
Zakorzenienie
|
Viris, marchewki wyszły bardzo marchewkowe
![]() Dziewczyny gotujące fimo, a próbowałyście gotować w wodzie destylowanej?? Może wtedy nie byłoby nalotu? |
![]() ![]() |
![]() |
#2388 |
Gość
|
Viris, bardzo podobaą mi się te jesienne, sama pewnie chętnie bym je założyła
![]() |
![]() |
![]() |
#2389 |
Wtajemniczenie
|
VIRIS Dzeikuje za odpowiedz na temat transparentnej fimo
![]() ![]() Co do gotowania - ja wode filtruje przez filtr zalozony na baterii, potem przez filtr Britta a na koniec wode zagotowuje w czajniku elektrycznym i dopiero w takiej wodzie gotuje koraliki. Kolorki sa idealne, zero nalotu, nawet na ciemnym kolorze |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2390 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2391 |
Zadomowienie
|
Ja mieszkam na peryferiach miasta, więc pewno wodę mam lepszej jakości, jakos specjalnie jej nie przekształcam.
Viris Marchewki śmieszne - w sensie , że fajne ![]() A jak robisz te psiory? Naklejasz na kulę konkretnie juz wyciety wzorek? |
![]() ![]() |
![]() |
#2392 |
Zakorzenienie
|
Tak, robię koralik a na to naklejam zarys psiaka ktory wydługuję z rozwałkowanego fimo i nanoszę poprawki i ozdabiam. Jesienne zrobiłam tez na tej zasadzie. Marchewkowe trochę inaczej, ale podobnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2395 |
Wtajemniczenie
|
a ja sie dzis zorientowalam, ze moj pomaranczowy i fioletowy sa transparentne - dzieki numera ktore tu mi podala dziewczyna i dzieki mojej genialnosci i przeczytaniu koloru
![]() Tylko moj fiolet w gotowaniu nie zrobil sie transparentny i nie iwem czy dlatego ze gotowalam a nie pieklam, czy dlatego ze... nie wiem? |
![]() ![]() |
![]() |
#2396 |
Konto usunięte
|
Fiolet transparentny w gotowaniu/pieczeniu robi się koszmarnie ciemny po prostu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2397 |
Zadomowienie
|
co do gotowania - hmmm nie próbowałam wody destylowanej , jakoś mi sie nie chce po nią fatygować - ale ciekawy pomysł. Jak na razie radze sobie kremem i to skutkuje - ale powinien być taki hmmm jak np. Nivea bo takie rzadsze to nie bardzo. Może kiedyś znajdę coś innego ??
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2398 |
Wtajemniczenie
|
viris-marchewkowe wyszły nieźle, gdyby to nie były marchewki tylko kwiaty lub drzewa i na czarnym tle to by były smerfastyczne
![]()
![]() |
#2399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2400 |
Raczkowanie
|
Bardzo ładne te marchewki ^^ Dużo czasu Ci zajęły? Może też się pokuszę na coś podobnego
![]() Zostały mi jakieś resztki modeliny i nie mam weny, żeby coś z nich stworzyć. ![]() Ostatnio kumpela mnie prosiła o kolczyki (ale te takie krotkie, nie na biglach) i wpadł mi do głowy pewien malutki ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.