|
|||||||
| Notka |
|
| Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biżuteria z modeliny / masy termoutwardzalnej (ręcznie robione koraliki)
Witam Was
Udalo mi sie w 3 dni jakos przeczytac watek i dowiedzialam sie wielu ciekawych rzeczy ![]() Od prawie poltora roku zajmuje sie bizuteria - ale bardziej ze szkla, krysztalko i el posrebrzanych z wykorzystaniem techniki wire wrapping niz robienie koralikow fimo. Niemniej jednak zakupilam ostatnio 10 kosteczek fimo i ponizej macie moja pierwsza w zyciui probe koralikowania (poszly zaraz potem do zgniecenia jako baza pod cos co mi sie bardziej uda). Mam do was jeszcze 2 pytania - jaki nr ma fimo transparentna? Nie widzialam takiej ![]() Gdzie przechwoujecie otwarte fimo? Powiem szczerze, ze te opakowania sa beznadziejne, jak sie je otworzy, nie ma w co zawinac reszty ;/ Obecnie ubolewam jeszcze tylko nad brakiem fimo czarnej. Te kulki ISANI mnie powalily na kolana, jak i rowniez widzialam podobne na jakiejs stronce - i zainspirowaly mnie do zrobienia takich. Chyba ze zrobie wersje biala ![]() Ktoras z dziewczyn pytala jeszcze o tutki do fimowych slodyczy - sa one w tej galerii, wystarczy poszukac (szukanie jest bardzo przyjemne, poniewaz szuka sie wsrod cudnych slodkosciowych fimowych wyrobow) - http://chat-noir.deviantart.com/gallery |
|
|
|
#2372 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo podobne do moich początków, tylko ja zaczynałam na zwykłej modelinie. Nawet kolory podobne, bo ja robiłam też zielone kulki
|
|
|
|
#2373 |
|
Wtajemniczenie
|
Hm....
Pewnie kazdy zaczynal od czegos latwego ![]() A ja mam problem, przejawiajacy sie tu juz parokrotnie ![]() Zrobilam sobie roze - widoczna ponizej oraz biale kulki. Roze pocielam na bardzo cienkie plastry - od 1 mm grubosci do cienszych nawet i ponaklejakam na kulki i poturlalam az zlaly sie w jednosc i ugotowalam (moj piekarnik pali z jednej strony wszystko, wiec nawet nie ryzykowalam) No i niektore rozyczki popekaly - tylko rozyczki. Nie wiem wlasnie teraz - czy pekly te najciensze czy nagrubsze, moze wy wiecie? A poza tym.. co robicie zeby biala modelina nie byla w pol sekundy ubrudzona paprochami i innymi takimi? Mylam rece superdokladnie i byly brudne te moje kulki, a w rekawiczkach to juz w ogole masakra z nimi ( tak, sa ubrudzone, choc na fotce tego nie widac, a nie retuszowalam jej)
Edytowane przez Sweet_nuka Czas edycji: 2007-10-30 o 19:26 |
|
|
|
#2374 |
|
Zadomowienie
|
Sweet_nuka jak Ty na początku walisz takie piekne róże to już zaczynam się bac o Mój Ogród
Za dobre słowo dziekuję ale ostanio nie lubie robic kulek, są czasochłonne i na jedne kopytko. Ostatnio przerabiam formę 3d. Leżą na ławie i mnie wołają dwie nowe formy( to się Tsu ucieszy) ale muszą poczekac dziś zmęczona jestem a jutro na 6 do pracy ![]() Te Twoje zielone, to wiesz...każdy ma trudne początki ale podziwiam, że rzuciłaś od razu sie na głęboką wodę. Jesli chodzi o biały kolor, używam tylko do cieniowania, w chaosie w jakim pracuję to niebezpieczne, zaraz wszystko byłoby utytłane. Podziwiam, za to że wzięłaś się za białą. Nie widac nawet łączenia, naprawdę ta Fimo jest boska Kuleczki piekne i równe, cud malina Jeśli chodzi o pękanie- nieraz mi pęka jak nie ścisne mocno wałka to się niesklei razem tylko od razu tulam rulon, to aż czuję jak tam skrobia o siebie. ile ja przez to wzorków schrzaniłam kiedyś mi popekały kulki ale wydaje mi się już niepamietam że nie były dobrze wykulane....Viris fajne te psiory ja ja mam ogródek tak ty powinnaś stworzyć hmm... psiowisko ![]() Milka jeśli chodzi o gotowanie, to zalezy, jak mam glancuś odkamieniony garnek to jest ok ale jak gotuję raz za razem ,tylko wodę zmieniam a garnek ten sam to mam takie białe naloty. Przed pomaloaniem lakierem, przemywam je mokra gąbką do naczyń ,jak przeschną to lakieruje. Wtedy i kolor łapią mocniejszy i się świcą
|
|
|
|
#2375 |
|
Wtajemniczenie
|
Isani,to Ty w pracowni?
ajj twórczą atmosferę można wyczuć w powietrzu![]() mi raczej nie pękają kulki ( a zwykłej modeliny używam), więc może coś tam było za słabe doklejone i pękły? Ciężko powiedzieć. Róże duużo bardziej mi się podobają niż poprzednie
|
|
#2376 |
|
Wtajemniczenie
|
dziekuje wam slicznie, szczegolnie za to ze "wale piekne roze"
![]() Moze macie racje, chyba zle dokleilam kilka rozyczek, bo to tylko jakies 5 z nich popekalo. Fimowe korale mnie bardzo wciagly. Jestem na prawie i mam duzo nauki i musialam schowac fimo wysoko na szafe do pudla, zeby mnie nie kusila przez najblizsze dni ![]() ISANI - pamietaj jednak, ze gdy dorwe czarna fimo, to zgapie od ciebie rozyczki :P |
|
|
|
#2377 |
|
Zadomowienie
|
A zgapiaj zgapiaj, ja pewno tez je ściągnęłam z jakiegos linku, dopóki robisz kulki to niedostane zawału gorzej jak zaczniesz w 3d,konkurencja mi pod bokiem wyrosnie!
|
|
|
|
#2378 |
|
Wtajemniczenie
|
ojojojoj, zanim ja sie wezme za 3d to duzo modeliny zostanie wykulanej. Narazie kreca mnie kulki i pastylki, a dodatkowo brak czasu oddala mnie od dojscia do wprawy. Na jakies 10 miesiecy do roku mozesz byc spokojna
Wole narazie uczyc sie na czyms prostymI mam kolejne pytanie: co robicie ze "scinkami"? Dajecie je pod baze na kulki np jak ja? W ogole duzo wychodzi wam "modeliny ubocznej"? Mnie strasznie duzo ![]() Ponawiam jeszcze pytanie i przechowywanie fimo i o fimo transparentna. Na zakonczenie dnia, oto co zrobilam z moimi kulkami (zylka, z tylu metalowe zapiecie, srebrne obrecze i Swarovski SAPHIRE.. no i kulki :P) | | | V |
|
|
|
#2379 |
|
Zakorzenienie
|
Transparenty -
Biała - 014 Żółty - 104 Czerwona - 204 Niebieska - 374 Pomarańcz - 404 Zielony - 504 Fioletowa - 604 Powinno chyba to tak być. A to moje koraliki z fimo, też specyficzne więc na pewno nie będzie wielu amatorów, ale mają być dla specyficznych odbiorców. Czyli połączenie moich dwóch pasji ![]() lapki.jpg szkoty.jpg bullki.jpg jamniory.jpg I jeszcze jesienne :jesień.jpg I Marchewkowe na zamówienie specjalne - jeszcze nie lakierowane ( całość z fimo, czerwonej, czarnej - posrebrzanej ) marchewulce.jpg |
|
|
|
#2380 |
|
Zakorzenienie
|
Cos pięknego!!!
Oczywiscie Szkoty rządza...ale gdyby nie słyszały to krzyknęłabym - kasztany górą ![]() Viris- masz wielki talent |
|
|
|
#2381 |
|
Przyczajenie
|
Viris super psiaczki
![]() Sweet_nuka różyczki bardzo ładne wyszły apropos czarnej Fimo to powiem że jeśli masz empik po ręką to idź i po prostu zamów - ja czekałam z półtora miesiąca na dostawę w końcu zdesperowana poprosiłam męża, który przez Polskę jechał że jakby gdzieś po drodze empik spotkał to żeby sprawdził może mają. Nie wiem czy nie mieli czy nie sprawdzał, w każdym razie on poszedł do naszego zamówił mi 2 kosteczki i po 3 dniach przywieźli ... te 2 kosteczki - na półce nadal nie ma
|
#2382 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie wycofali te marne ochłapy sztuki rodzinnej z Włocławskiego Empiku. Więc tą fimo do marchewek zamawiałam. Ale czekałam chyba dłużej.
Widziałam za to że w carefourze normalnie na sklepie wprowadzili koło zeszytów itp duży dział z różnościami do rękodzieła, fimo też jest, ale droższe od empikowskiego. Tylko w dużych Carefourach, nie w Expresach. |
|
|
|
#2383 |
|
Zadomowienie
|
Oj piękności tu są że aż miło patrzeć.
Viris - śliczności oj śliczności - szczególnie ten jesienny. Isani - co do gotowania to ja gotuje albo w zwykłym garnku albo na takiej patelence. A biały nalot i tak mi sie pokazuje - może mam twardą wodę?? ja fimo jeszcze nie lakierowałam, ja zawsze ten nalot jakoś kremem posmaruje i wygląda lepiej - znika. a poza tym to czym lakierujesz? ja może bym też kiedyś spróbowała . |
|
|
|
#2384 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ugotowałam to koraliki całe były w nalocie i wyglądały trochę jak zamszowe. Mam wodę która się nie nadaje do gotowania fimo, bo tego nalotu jest ogrom i nie da się usunąć całkiem
|
|
|
|
#2385 |
|
Konto usunięte
|
Viris, jamniczki piękne są!
|
|
|
|
#2386 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję wszystkim
A marchewki jak? Widać że to marchewki?? Zamówienie było specyficzne więc nie pytam o całokształt, tylko strasznie się bałam tych marchewek.. jak je zrobić z fimo. Udało się? |
|
|
|
#2387 |
|
Zakorzenienie
|
Viris, marchewki wyszły bardzo marchewkowe
Dziewczyny gotujące fimo, a próbowałyście gotować w wodzie destylowanej?? Może wtedy nie byłoby nalotu? |
|
|
|
#2388 |
|
Gość
|
Viris, bardzo podobaą mi się te jesienne, sama pewnie chętnie bym je założyła
|
|
|
|
#2389 |
|
Wtajemniczenie
|
VIRIS Dzeikuje za odpowiedz na temat transparentnej fimo
Twoje marchewki sa super!! Jamniki tez ![]() Co do gotowania - ja wode filtruje przez filtr zalozony na baterii, potem przez filtr Britta a na koniec wode zagotowuje w czajniku elektrycznym i dopiero w takiej wodzie gotuje koraliki. Kolorki sa idealne, zero nalotu, nawet na ciemnym kolorze |
|
|
|
#2390 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2391 |
|
Zadomowienie
|
Ja mieszkam na peryferiach miasta, więc pewno wodę mam lepszej jakości, jakos specjalnie jej nie przekształcam.
Viris Marchewki śmieszne - w sensie , że fajne ![]() A jak robisz te psiory? Naklejasz na kulę konkretnie juz wyciety wzorek? |
|
|
|
#2392 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, robię koralik a na to naklejam zarys psiaka ktory wydługuję z rozwałkowanego fimo i nanoszę poprawki i ozdabiam. Jesienne zrobiłam tez na tej zasadzie. Marchewkowe trochę inaczej, ale podobnie.
|
|
|
|
#2394 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdybyś mi nie powiedziała..
|
|
|
|
|
#2395 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja sie dzis zorientowalam, ze moj pomaranczowy i fioletowy sa transparentne - dzieki numera ktore tu mi podala dziewczyna i dzieki mojej genialnosci i przeczytaniu koloru
![]() Tylko moj fiolet w gotowaniu nie zrobil sie transparentny i nie iwem czy dlatego ze gotowalam a nie pieklam, czy dlatego ze... nie wiem? |
|
|
|
#2396 |
|
Konto usunięte
|
Fiolet transparentny w gotowaniu/pieczeniu robi się koszmarnie ciemny po prostu.
|
|
|
|
#2397 |
|
Zadomowienie
|
co do gotowania - hmmm nie próbowałam wody destylowanej , jakoś mi sie nie chce po nią fatygować - ale ciekawy pomysł. Jak na razie radze sobie kremem i to skutkuje - ale powinien być taki hmmm jak np. Nivea bo takie rzadsze to nie bardzo. Może kiedyś znajdę coś innego ??
|
|
|
|
#2398 |
|
Wtajemniczenie
|
viris-marchewkowe wyszły nieźle, gdyby to nie były marchewki tylko kwiaty lub drzewa i na czarnym tle to by były smerfastyczne
|
|
#2399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2400 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo ładne te marchewki ^^ Dużo czasu Ci zajęły? Może też się pokuszę na coś podobnego
![]() Zostały mi jakieś resztki modeliny i nie mam weny, żeby coś z nich stworzyć. ![]() Ostatnio kumpela mnie prosiła o kolczyki (ale te takie krotkie, nie na biglach) i wpadł mi do głowy pewien malutki pomysł. Otóż są to 6mm guziczki [takie z 4ema dziurkami] Tylko się zastanawiam czy robić jednokolorowe czy może dwu-? Z chęcią zobaczyłabym co Wy wymyslicie Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi ;] Jak dorwę aparat, to pokaże. Pozdrawiam
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.

ale podziwiam, że rzuciłaś od razu sie na głęboką wodę. Jesli chodzi o biały kolor, używam tylko do cieniowania, w chaosie w jakim pracuję to niebezpieczne, zaraz wszystko byłoby utytłane. Podziwiam, za to że wzięłaś się za białą. Nie widac nawet łączenia, naprawdę ta Fimo jest boska 

jestem również
Twoje marchewki sa super!! Jamniki tez