Grecja kontynentalna + wyspy - watek zbiorczy - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-13, 19:27   #391
Claaire
Wtajemniczenie

Dot.: Grecja :) watek zbiorczy

Witam Was!
wiele wiele lat temu byłam w Grecji, a dokładniej na Krecie, około 4 kilometry od stolicy Krety Moje wspomnienia (już w większej części zamazane) są takie: wieeelki upał, nieprzyjemne kryształki soli na plaży, która i tak była cudna, czysta woda, bo teren jeszcze nie AŻ tak opanowany przez 5 gwiazdkowe hotele i masy turystów.
Nie polecam samego Heraklionu, bo z tego co pamiętam (choć mogło się to zmienić), jest dość surowym miastem, każda ulica wyglądała tak samo Ale jeśli ktoś chce, na pewno znajdzie coś tam ciekawego. Natomiast warta obejrzenia jest Hania i sama przejażdżka całym wybrzeżem północnym.
Hotel mój był najskromniejszy w jakim kiedykolwiek byłam (nie licząc koloni:P), już nawet nie skromny, po prostu okropny:P Ale była to moja pierwsza dalsza podróż

Aha, a ślady greckiej opalenizny i zarysy stroju utrzymywały mi się ponad 2 lata...

Edytowane przez Claaire
Czas edycji: 2009-05-13 o 19:28
Claaire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-18, 20:09   #392
Julla13
Przyczajenie

Ja jadę do Grecji, a dokładniej do Olimpic Beach. Z mojej szkoły jadą razem ze mną 3 osoby z drugiego gimnazjum 33 osoby i parę osób z Liceum. Jedziemy autokarem 2 dni xD. I będziemy tam 9 dni... Mamy podobno wystartować 2 lipca coś po 22:00
Zresztą co się będę wysilać tu macie wszystko o tej wycieczce http://beatur.pl/offer_1_1373.html

Pozdrawiam ^^
Julla13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 23:34   #393
Foxy6
Wtajemniczenie

Ja mam pytanie kto z Was był na Chalkidiki? ;>
Czy są tam jakieś dyskoteki i w ogóle nocne życie?
Foxy6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 18:25   #394
arek***
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Foxy6 Pokaż wiadomość
chalkidiki to półwysep
Stary 2009-05-20, 18:58   #395
emanko
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do emanko GG do emanko Wyślij wiadomość przez MSN do emanko Send a message via Skype™ to emanko

Cytat:
Cytat:
Napisane przez arek*** Pokaż wiadomość
chalkidiki to półwysep

tak więc jest tam życie nocne i są dyskoteki
Stary 2009-05-20, 19:01   #396
emma336
Przyczajenie

a wie ktos cos na temat litochoro tzn czy są tam jakies dyskoteki, dużo sklepow z pamiątkami itp
emma336 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 19:09   #397
emanko
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do emanko GG do emanko Wyślij wiadomość przez MSN do emanko Send a message via Skype™ to emanko

Cytat:
Napisane przez emma336 Pokaż wiadomość
a wie ktos cos na temat litochoro tzn czy są tam jakies dyskoteki, dużo sklepow z pamiątkami itp

byłam tam ostatnio na chrzcinach - na które się spóźniłam bo tż ma zawsze czas - więc nie bardzo miałam czas na rozejrzenie się ale...chyba jest kilka sklepów z pamiątkami, jako, że to pod Olimpem
Stary 2009-05-20, 19:10   #398
emma336
Przyczajenie

a jak ogólnie podobala ci sie ta miejscowośc?
emma336 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 15:06   #399
aneczka85
Przyczajenie

Cytat:

Hej! ja właśnie wybieram sie na Chalkidiki a dokładnie Pefkochori, a ty gdzie dokładnie będziesz? może sie spotkamy ja tam będę od 20 lipca
aneczka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 22:08   #400
Foxy6
Wtajemniczenie

ja wybieram się do prawdopodobnie do Kalithei 6 lipca

wymiana:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=820305
Foxy6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-22, 01:09   #401
Madziaska
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez evebeve88 Pokaż wiadomość
Mysle, ze tam jest zawsze duzo ludzi przez 340dni w roku, wiec obawiam sie, ze bez tloku sie nie obedziesz Ale zycze Ci udanych wakacji, a napewno takimi beda

Pozdrawiam
No trudno a wogole ladnie tam jest? duzo jest palm, albo skal?

---------- Dopisano o 01:08 ---------- Poprzedni post napisano o 01:07 ----------

Cytat:
Napisane przez kamila31031993 Pokaż wiadomość
Madziaska
Polecam ci wejść na strone www.apartamentywgrecji.pl
Dzięki tym pośrednikom będziesz miała pewnośc udanych wakacji. Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------
Ok zobacze

---------- Dopisano o 01:09 ---------- Poprzedni post napisano o 01:08 ----------

Cytat:
Napisane przez maudy Pokaż wiadomość
nie dziekuje aby nie zapeszyc ale mam nadzieje taka malutka zeby wlasnie to byly same dobre wspomnienia

Madziaska ja zawsze jak dzies sama jechalam to wychodzilo tak ze albo ja zagadywalam do ludzi , albo oni do mnie tak na spontanie i potem bardzo fajnie sie razem czas spedzalo
Mam nadzieje, ze u mnie tez tak bedze

ciuszki :
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304934

kosmetyki:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=274523
Madziaska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-22, 11:32   #402
duskie
BAN stały

GG do duskie

ja byłam w Leptokarii jest to typowe rekreacyjne miasteczko, jest tam bardzo fajnie dla ludzi, którzy chca poprostu wypoczac. nocne życie.. boskosc
duskie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-22, 21:53   #403
justenya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aneczka85 Pokaż wiadomość
Hej!!
był ktos na Chalkidiki - Kasandra a dokladniej w Sivirii??? jak tam jest ??
wybieram się właśnie do Sivri między 8-15/6, z tego co się zorientowałam przekopując internet, to jest to raczej małe i spokojne miasteczko. ze zdjęć (np. grafiki google) wynika, że jest pięknie. zresztą w Grecji chyba wszędzie jest pięknie???
co i jak opiszę po powrocie

Edytowane przez justenya
Czas edycji: 2009-05-22 o 21:57
justenya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-24, 12:42   #404
Kociak01
Przyczajenie

Wybieram się 24.06 do Parali z moim chłopakiem i 2 znajomych.Mam nadzieje,że wakacje będą udane i wrócę z nich zadowolona. http://www.ekotour.com.pl/?Act=show_...11&NoLength=12 to jest oferta którą wybraliśmy.Jedyną moją obawą jest to,że ten hotel podobno jest w budowie.Mam nadzieje,że gdy zajedziemy na miejsce to będzie już wykończony i zdatny do zamieszkania.Jeśli już ktoś jechał na wycieczkę z biurem podróży EKO-TOUR to proszę napiszcie swoje wrażenia z podróży.Czekam na odpowiedzi.
Kociak01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-25, 20:39   #405
arek***
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tompol Pokaż wiadomość
Jedziemy w tym roku do Paralii ,czy można tam dostac w knajpach poskie jedzenie (jedziemy z dziecmi,które nie jedzą orientalnego jedzenia)?Proszę o jakiekolwiek wskazówki i z góry dziękuje i pozdrawiam
Bigosu to w Grecji nie widziałem , schabowego też nie , ale w restauracjiach jest wiele dań kuchni europejskiej które wiele dzieci bardzo lubi . Każdy znajdzie cos dla siebie
Stary 2009-05-27, 12:20   #406
tompol
Przyczajenie

Akurat bigosu to moje dzieci nie lubią,ale schabowym nie pogardzą,dzięki za odzew,myślę ,że damy sobie radę ostatecznie dieta nam się przyda.Najwazniejsze by dobrze sie bawic,życze udanych wakacji
tompol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 20:44   #407
kajkaa
Przyczajenie

GG do kajkaa
Grecja Nei Pori almatur :)

jedzie ktoś 8.07-21.07? ;>

albo jeśli ktoś był to to napiszcie jak było )
kajkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-10, 17:46   #408
engang
Raczkowanie

Dot.: Grecja Nei Pori almatur :)

Ja byłam w tamtym roku i było genialnie. Mój najlepszy obóz, ale w sumie tylko dzięki świetnym ludziom którzy tam byli. Jeśli lubisz poszaleć w dyskotekach to nie ma wyboru, ale nam małe marabu wystarczało ;d
Stary 2009-06-10, 18:32   #409
kajkaa
Przyczajenie

GG do kajkaa
Dot.: Grecja Nei Pori almatur :)

oo to troche szkoda ze nie ma wyboru ;p a slyszalam ze niedaleko jest jakas duza fajna dyskoteka ;> a hotel jedzenie ceny jak? wszyscy mowia ze to raczej spokojne miasteczko to prawda?
Stary 2009-06-17, 18:05   #410
justenya
Raczkowanie

Cytat:
Chalkidiki dzieli się na 3 "palce"- Kassnadrę, Sithonię i Athos. I wszystkie 3 dosyć różnią się od siebie np. pod względem ukształtowania terenu (Kassandra bardziej równinna, Sithonia bardzo górzysta), no i opanowania przez turystów: na Athos kobiety praktycznie nie mają wstępu od pewnego miejsca, ponieważ znajdują się tam męskie klasztory (autonomiczna republika mnichów), które podziwiać można z daleka podczas rejsu statkiem , z kolei najbardziej oblegana turystycznie jest Kassandra (np. miasta Kallithea, Nea Fokea, Nea Potidea,Kryopigi to molochy turystyczne), nieco mniej Sithonia - może ze względu na liczne góry i bardzo kręte drogi?

Cytat:
ja wybieram się do prawdopodobnie do Kalithei 6 lipca
Kallithea to zatrzęsienie hoteli, willi do wynajęcia itp. poza tym liczne disco, sklepy, banki/bankomaty, tawerny, kluby no i sklepy z futrami nastawione na Rosjan (których jest tam mnóstwo, nie licząc Polaków). No i wypożyczalnie samochodów. Weekendowe życie nocne kończy się w poniedziałek po 3 rano. Jak dla mnie męczące. Jest tam ciekawa pozostałość po autentycznej świątyni Zeusa Ammona, w trakcie renowacji i chyba jest to jakaś świeżynka (mam na myśli projekt renowacji pod patronatem ministerstwa kultury, finansowany ze środków unijnych), bo jeszcze brak opłat za wstęp.
Jeśli lubisz nocne życie na pewno nie będziesz rozczarowana Kallitheą
Poza tym ok. godziny jazdy samochodem leżą Thessaloniki - drugie po Atenach co do wielkości miasto Grecji.
Ze smaczków typu "mało turystów z PL" polecam wybrać się do również nieodległego Athitos (Afitos) - baaardzo urokliwe miasteczko, w którym można znaleźć tawerny z niedrogim a smacznym jedzonkiem i przyjrzeć się lokalnym zwyczajom.

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Cytat:
Napisane przez aneczka85 Pokaż wiadomość
Hej!!
był ktos na Chalkidiki - Kasandra a dokladniej w Sivirii??? jak tam jest ??
Cytat:
Napisane przez justenya Pokaż wiadomość
wybieram się właśnie do Sivri między 8-15/6, co i jak opiszę po powrocie
no a teraz raport nt. Siviri Wybraliśmy się tam niejako w ramach honeymoonu - polecieliśmy z last minute Itaki do hotelu Calypso, i na bank w przyszłości wrócimy w to samo miejsce, bo po prostu było SUPER!
Siviri jest przyjemne, jesli ktoś tak jak my jedzie z nastawieniem na zwiedzanie, pływanie i scuba diving -czyli popylanie w nie za głębokiej wodzie z goglami i rureczką celem przyjrzenia się florze i faunie dna morskiego
Samo miasteczko za duże nie jest, tzw. atrakcji też raczej brak - ale są fajne tawerny, beach bary wzdłuż zagospodarowanej plaży (czyli leżaki i parasole, za kt. trzeba zapłacić np. kupując drinka w barze, do kt. należy dany skrawek plaży; z daleka majaczy Olimp, a wieczorem można wybrać się na winko i podziwiać z ogródka przy plaży odlotowe zachody słońca), sklepy ogólnospożywcze, większy supermarket przy wjeździe do miasteczka, nieopodal piekarnia z cukiernią, kafejki internetowe, sklepy z pamiątkami i rynsztunkiem plażowym, brak bankomatu czy poczty. Jest przystanek autobusowy, my akurat wynajęliśmy auto i z niego korzystaliśmy poruszając się po Chalkidiki, nie licząc wycieczek wykupionych u rezydentki - z tych polecam jedynie Meteory, zaś rejs na Athos i Thesaloniki + Wergina (groby królów greckich) raczej nie są warte ceny, poza tym są dość męczące, a przewodniczka goni jak szalona. No chyba, że jest się pasjonatem historii jak mój mąż, na którym obejrzenie grobu Filipa II wywarło duże wrażenie ...
justenya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-17, 18:30   #411
caroli2
Raczkowanie

GG do caroli2

hej dziewczyny =)
ja w tym roku jade do Grecji a dokładniej Tolo, Peloponez.
jakieś 11 dni tam będę odliczając przejazd autokarem bo jade z grupą zorganizowaną najpierw nocujemy w Węgrzech a potem sama nie wiem ;p no i wkońcu Grecja
komplenie nie wiem co ze sobą zabrać mam już kupiony Balsam do opalania z wysokim 50 filtrem i balsam po opalaniu żeby skóra była zdrowsza jakieś tabletki będę brała i...coś jeszcze bo kompletnie nie wiem co nie licząc ubrań jak i jedzenia bo będą 2 posiłki dziennie co jest dla mnie i tak za dużo ;P
proszę o Pomoc !
Pozdrawiam =)
caroli2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-17, 23:07   #412
kajkaa
Przyczajenie

GG do kajkaa

jedzie ktoś 26,07 - 8,08? Apartamenty Leptokaria Almatur
Stary 2009-06-18, 10:28   #413
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Cytat:
Napisane przez caroli2 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny =)
ja w tym roku jade do Grecji a dokładniej Tolo, Peloponez.
jakieś 11 dni tam będę odliczając przejazd autokarem bo jade z grupą zorganizowaną najpierw nocujemy w Węgrzech a potem sama nie wiem ;p no i wkońcu Grecja
komplenie nie wiem co ze sobą zabrać mam już kupiony Balsam do opalania z wysokim 50 filtrem i balsam po opalaniu żeby skóra była zdrowsza jakieś tabletki będę brała i...coś jeszcze bo kompletnie nie wiem co nie licząc ubrań jak i jedzenia bo będą 2 posiłki dziennie co jest dla mnie i tak za dużo ;P
proszę o Pomoc !
Pozdrawiam =)
Jeśli chodzi o ochornę przed słońcem, to polecam zabrać jeszcze coś na głowę - jakiś kapelusz słomkowy, albo chuste.
magrest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-20, 22:42   #414
kxmonika
Przyczajenie

Ja wybieram się na oboz z Triadą na Krete Może ktoś z Was także??
kxmonika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 15:01   #415
ania_z_wzgorza_marzen
Zakorzenienie

uff przebrnęłam przez watek, choć przyznam z przyjemnościa
ja jadę do Nei Pori ( zaplanowany jest wyjazd na Skiathos). Wy zachęciłyscie mnie na wypad na Meteory.
A jak daleko jest do Aten z Nei Pori? Bo wasze wypowiedzi tak srednio zachęcaja?
I co z innymi miejscami? Chcialabym zwiedzic jak najwiecej: widze w rozpisce, ze moge sKorzystac z wyjazdu do: Delf, Salonik i Olimp plus Dion.
Polecacie?

Przerzuć kartkę, zaryzykuj, bądź dziwakiem
Nie idź ścieżką, własną depcz, otwórz głowę
Zanim powiesz, zrozum, bądź
Nigdy nie burz, buduj, twórz
Smakuj, milcz, myśl i czuj
ania_z_wzgorza_marzen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 19:21   #416
aneczka85
Przyczajenie

Cześc! ja sie wybieram na Chalkidiki (Kasandra) a dokładnie do Pefkohorii, napiszcie co wiecie o tym miejscu, czy sa tam jakies dyskoteki, czy wogole mozna gdzies poszalec??
Stary 2009-06-21, 19:29   #417
chickenstar
Przyczajenie

Ja bardzo serdecznie polecam w Grecji wybrać się na rejs na wyspę Skiathos. Nie dość, że wyspa jest cudnowna z niesamowitymi wydokami (czyłam się jak w jakieś bajce) to dodatkowo sam rejs jest bardzo ciekawy i mily. Obsługa statku bardzo umila czas róznego rodzaju tańcami (np. pokaz Zorby jak i sama nauka), liczne konkursy i zabawy. Statek jest podzielony na 3 poziomy. Jeden poziom - dla leniuchów...wielkie kanapy z poduchami, drugi poziom - ten imprezowy, trzeci natomiast do opalania W samym środku rejsu spotykają się dwa statki i jest między nimi bitwa na balony z wodą

Oprócz tego myśle, że warto odwiedzić Ateny
chickenstar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 20:00   #418
shanta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez chickenstar Pokaż wiadomość
Ja bardzo serdecznie polecam w Grecji wybrać się na rejs na wyspę Skiathos. Nie dość, że wyspa jest cudnowna z niesamowitymi wydokami (czyłam się jak w jakieś bajce) to dodatkowo sam rejs jest bardzo ciekawy i mily.

wyspa Skiathos jest cudowna, najlepsze wspomnienia mam zKoukounaries Beach,piękna plaza i ten piasek

Meteory robią wrażenie choć nie byłam nimi aż tak bardzo zachwycona...
shanta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 16:06   #419
carpaibex
Zakorzenienie

a może któraś z was jedzie tutaj ;>??
http://www.serwiswakacyjny.com/oferta.php?id=7508
carpaibex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 20:00   #420
aneczka85
Przyczajenie

Mam pytanko ile powinnam wziąć kasy na Chalkidiki? mamy tylko śniadanie w hotelu więc nie wiem ile zabrac na dwie osoby Pomóżcie!
Nie mamy za dużo kasy ale chciałabym sie chociaz wybrac na jedna wycieczke i skorzystac ze sportów wodnych Ile powinnam zabrac kasy?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości