|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Grecja :) watek zbiorczy
Witam Was!
![]() wiele wiele lat temu byłam w Grecji, a dokładniej na Krecie, około 4 kilometry od stolicy Krety Moje wspomnienia (już w większej części zamazane) są takie: wieeelki upał, nieprzyjemne kryształki soli na plaży, która i tak była cudna, czysta woda, bo teren jeszcze nie AŻ tak opanowany przez 5 gwiazdkowe hotele i masy turystów. Nie polecam samego Heraklionu, bo z tego co pamiętam (choć mogło się to zmienić), jest dość surowym miastem, każda ulica wyglądała tak samo Ale jeśli ktoś chce, na pewno znajdzie coś tam ciekawego. Natomiast warta obejrzenia jest Hania i sama przejażdżka całym wybrzeżem północnym. Hotel mój był najskromniejszy w jakim kiedykolwiek byłam (nie licząc koloni:P), już nawet nie skromny, po prostu okropny:P Ale była to moja pierwsza dalsza podróż ![]() Aha, a ślady greckiej opalenizny i zarysy stroju utrzymywały mi się ponad 2 lata... Edytowane przez Claaire Czas edycji: 2009-05-13 o 19:28 |
|
|
|
|
#392 |
|
Przyczajenie
|
Ja jadę do Grecji, a dokładniej do Olimpic Beach. Z mojej szkoły jadą razem ze mną 3 osoby z drugiego gimnazjum 33 osoby i parę osób z Liceum. Jedziemy autokarem 2 dni xD. I będziemy tam 9 dni... Mamy podobno wystartować 2 lipca coś po 22:00
Zresztą co się będę wysilać tu macie wszystko o tej wycieczce http://beatur.pl/offer_1_1373.html Pozdrawiam ^^ |
|
|
|
|
#393 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam pytanie kto z Was był na Chalkidiki? ;>
Czy są tam jakieś dyskoteki i w ogóle nocne życie? |
|
|
|
|
#394 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#395 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak więc jest tam życie nocne i są dyskoteki
|
|
|
|
|
|
#396 |
|
Przyczajenie
|
a wie ktos cos na temat litochoro tzn czy są tam jakies dyskoteki, dużo sklepow z pamiątkami itp
|
|
|
|
|
#397 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
byłam tam ostatnio na chrzcinach - na które się spóźniłam bo tż ma zawsze czas
|
|
|
|
|
|
#398 |
|
Przyczajenie
|
a jak ogólnie podobala ci sie ta miejscowośc?
|
|
|
|
|
#399 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#400 |
|
Wtajemniczenie
|
ja wybieram się do prawdopodobnie do Kalithei 6 lipca
|
|
|
|
|
#401 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a wogole ladnie tam jest? duzo jest palm, albo skal? ![]() ---------- Dopisano o 01:08 ---------- Poprzedni post napisano o 01:07 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:09 ---------- Poprzedni post napisano o 01:08 ---------- Cytat:
|
|
|
#402 |
|
BAN stały
|
ja byłam w Leptokarii
jest to typowe rekreacyjne miasteczko, jest tam bardzo fajnie dla ludzi, którzy chca poprostu wypoczac. nocne życie.. boskosc
|
|
|
|
|
#403 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co i jak opiszę po powrocie
Edytowane przez justenya Czas edycji: 2009-05-22 o 21:57 |
|
|
|
|
|
#404 |
|
Przyczajenie
|
Wybieram się 24.06 do Parali z moim chłopakiem i 2 znajomych.Mam nadzieje,że wakacje będą udane i wrócę z nich zadowolona. http://www.ekotour.com.pl/?Act=show_...11&NoLength=12 to jest oferta którą wybraliśmy.Jedyną moją obawą jest to,że ten hotel podobno jest w budowie.Mam nadzieje,że gdy zajedziemy na miejsce to będzie już wykończony i zdatny do zamieszkania.Jeśli już ktoś jechał na wycieczkę z biurem podróży EKO-TOUR to proszę napiszcie swoje wrażenia z podróży.Czekam na odpowiedzi.
|
|
|
|
|
#405 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, ale w restauracjiach jest wiele dań kuchni europejskiej które wiele dzieci bardzo lubi . Każdy znajdzie cos dla siebie
|
|
|
#406 |
|
Przyczajenie
|
Akurat bigosu to moje dzieci nie lubią,ale schabowym nie pogardzą,dzięki za odzew,myślę ,że damy sobie radę ostatecznie dieta nam się przyda.Najwazniejsze by dobrze sie bawic,życze udanych wakacji
|
|
|
|
|
#407 |
|
Przyczajenie
|
Grecja Nei Pori almatur :)
jedzie ktoś 8.07-21.07? ;>
albo jeśli ktoś był to to napiszcie jak było )
|
|
|
|
|
#408 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Grecja Nei Pori almatur :)
Ja byłam w tamtym roku i było genialnie. Mój najlepszy obóz, ale w sumie tylko dzięki świetnym ludziom którzy tam byli. Jeśli lubisz poszaleć w dyskotekach to nie ma wyboru, ale nam małe marabu wystarczało ;d
|
|
#409 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Grecja Nei Pori almatur :)
oo to troche szkoda ze nie ma wyboru ;p a slyszalam ze niedaleko jest jakas duza fajna dyskoteka ;> a hotel jedzenie ceny jak?
wszyscy mowia ze to raczej spokojne miasteczko to prawda?
|
|
|
|
|
#410 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, z kolei najbardziej oblegana turystycznie jest Kassandra (np. miasta Kallithea, Nea Fokea, Nea Potidea,Kryopigi to molochy turystyczne), nieco mniej Sithonia - może ze względu na liczne góry i bardzo kręte drogi? Kallithea to zatrzęsienie hoteli, willi do wynajęcia itp. poza tym liczne disco, sklepy, banki/bankomaty, tawerny, kluby no i sklepy z futrami nastawione na Rosjan (których jest tam mnóstwo, nie licząc Polaków). No i wypożyczalnie samochodów. Weekendowe życie nocne kończy się w poniedziałek po 3 rano. Jak dla mnie męczące. Jest tam ciekawa pozostałość po autentycznej świątyni Zeusa Ammona, w trakcie renowacji i chyba jest to jakaś świeżynka (mam na myśli projekt renowacji pod patronatem ministerstwa kultury, finansowany ze środków unijnych), bo jeszcze brak opłat za wstęp. Jeśli lubisz nocne życie na pewno nie będziesz rozczarowana Kallitheą Poza tym ok. godziny jazdy samochodem leżą Thessaloniki - drugie po Atenach co do wielkości miasto Grecji. Ze smaczków typu "mało turystów z PL" polecam wybrać się do również nieodległego Athitos (Afitos) - baaardzo urokliwe miasteczko, w którym można znaleźć tawerny z niedrogim a smacznym jedzonkiem i przyjrzeć się lokalnym zwyczajom. ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
Cytat:
Siviri jest przyjemne, jesli ktoś tak jak my jedzie z nastawieniem na zwiedzanie, pływanie i scuba diving -czyli popylanie w nie za głębokiej wodzie z goglami i rureczką celem przyjrzenia się florze i faunie dna morskiego Samo miasteczko za duże nie jest, tzw. atrakcji też raczej brak - ale są fajne tawerny, beach bary wzdłuż zagospodarowanej plaży (czyli leżaki i parasole, za kt. trzeba zapłacić np. kupując drinka w barze, do kt. należy dany skrawek plaży; z daleka majaczy Olimp, a wieczorem można wybrać się na winko i podziwiać z ogródka przy plaży odlotowe zachody słońca), sklepy ogólnospożywcze, większy supermarket przy wjeździe do miasteczka, nieopodal piekarnia z cukiernią, kafejki internetowe, sklepy z pamiątkami i rynsztunkiem plażowym, brak bankomatu czy poczty. Jest przystanek autobusowy, my akurat wynajęliśmy auto i z niego korzystaliśmy poruszając się po Chalkidiki, nie licząc wycieczek wykupionych u rezydentki - z tych polecam jedynie Meteory, zaś rejs na Athos i Thesaloniki + Wergina (groby królów greckich) raczej nie są warte ceny, poza tym są dość męczące, a przewodniczka goni jak szalona. No chyba, że jest się pasjonatem historii jak mój mąż, na którym obejrzenie grobu Filipa II wywarło duże wrażenie ...
|
|||
|
|
|
|
#411 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny =)
ja w tym roku jade do Grecji a dokładniej Tolo, Peloponez. jakieś 11 dni tam będę odliczając przejazd autokarem bo jade z grupą zorganizowaną najpierw nocujemy w Węgrzech a potem sama nie wiem ;p no i wkońcu Grecja komplenie nie wiem co ze sobą zabrać mam już kupiony Balsam do opalania z wysokim 50 filtrem i balsam po opalaniu żeby skóra była zdrowsza jakieś tabletki będę brała i...coś jeszcze bo kompletnie nie wiem co nie licząc ubrań jak i jedzenia bo będą 2 posiłki dziennie co jest dla mnie i tak za dużo ;P proszę o Pomoc ! Pozdrawiam =) |
|
|
|
|
#412 |
|
Przyczajenie
|
jedzie ktoś 26,07 - 8,08?
Apartamenty Leptokaria Almatur
|
|
|
|
|
#413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#414 |
|
Przyczajenie
|
Ja wybieram się na oboz z Triadą na Krete
Może ktoś z Was także??
|
|
|
|
|
#415 |
|
Zakorzenienie
|
uff przebrnęłam przez watek, choć przyznam z przyjemnościa
ja jadę do Nei Pori ( zaplanowany jest wyjazd na Skiathos). Wy zachęciłyscie mnie na wypad na Meteory. A jak daleko jest do Aten z Nei Pori? Bo wasze wypowiedzi tak srednio zachęcaja? I co z innymi miejscami? Chcialabym zwiedzic jak najwiecej: widze w rozpisce, ze moge sKorzystac z wyjazdu do: Delf, Salonik i Olimp plus Dion. Polecacie?
|
|
|
#416 |
|
Przyczajenie
|
Cześc! ja sie wybieram na Chalkidiki (Kasandra) a dokładnie do Pefkohorii, napiszcie co wiecie o tym miejscu, czy sa tam jakies dyskoteki, czy wogole mozna gdzies poszalec??
|
|
|
|
|
#417 |
|
Przyczajenie
|
Ja bardzo serdecznie polecam w Grecji wybrać się na rejs na wyspę Skiathos. Nie dość, że wyspa jest cudnowna z niesamowitymi wydokami (czyłam się jak w jakieś bajce) to dodatkowo sam rejs jest bardzo ciekawy i mily. Obsługa statku bardzo umila czas róznego rodzaju tańcami (np. pokaz Zorby jak i sama nauka), liczne konkursy i zabawy. Statek jest podzielony na 3 poziomy. Jeden poziom - dla leniuchów...wielkie kanapy z poduchami, drugi poziom - ten imprezowy, trzeci natomiast do opalania
W samym środku rejsu spotykają się dwa statki i jest między nimi bitwa na balony z wodą ![]() Oprócz tego myśle, że warto odwiedzić Ateny
|
|
|
|
|
#418 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wyspa Skiathos jest cudowna, najlepsze wspomnienia mam zKoukounaries Beach,piękna plaza i ten piasek ![]() Meteory robią wrażenie choć nie byłam nimi aż tak bardzo zachwycona... |
|
|
|
|
|
#419 |
|
Zakorzenienie
|
a może któraś z was jedzie tutaj ;>??
http://www.serwiswakacyjny.com/oferta.php?id=7508 |
|
|
|
|
#420 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanko ile powinnam wziąć kasy na Chalkidiki? mamy tylko śniadanie w hotelu więc nie wiem ile zabrac na dwie osoby Pomóżcie!
Nie mamy za dużo kasy ale chciałabym sie chociaz wybrac na jedna wycieczke i skorzystac ze sportów wodnych Ile powinnam zabrac kasy? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.

Moje wspomnienia (już w większej części zamazane) są takie: wieeelki upał, nieprzyjemne kryształki soli na plaży, która i tak była cudna, czysta woda, bo teren jeszcze nie AŻ tak opanowany przez 5 gwiazdkowe hotele i masy turystów. 

...