|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kos - Grecja
[QUOTE=KARI1604;48788490
Na Rodos byłam przez tydzień w ubiegłym roku, cudowna wyspa, szczerze to podobała mi sie znacznie bardziej niż Kos, ale to dość różne wyspy - Kos bardzo mała, a Rodos jednak różnorodna, warto popłynąć, a na pewno pojechac na dłużej W Turcji byłam w innym mieście niz Bodrum, wiec cięzko coś doradzić.[/QUOTE]Każda wyspa grecka jest nieco inna i to jest chyba najbardziej w nich fascynujące Ja oprócz Kos,byłam jeszcze na Krecie i na Korfu. Niestety najmniej mnie własnie urzekła Kos ![]() Spokojnie wystarczy Wam tydzień na to aby ją obejrzeć. Ja to nawet nie wiem czy nie lepiej lecieć do Turcji i posiedzieć w Bodrum i stamtąd przypłynąć na Kos,aby ją zobaczyć w jeden dzień;-) ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- [QUOTE=charming21;48789771]My będziemy lecieć dopiero w czerwcu ale już planuje wszystko, lot zabukowany więc jak teraz załatwię hotel to później nie trzeba będzie się tym przejmować Będę bardzo wdzięczna gdyby udało Ci się dać namiar na tą restaurację Martwi mnie tylko to, czy Grecy dogadują się po angielsku bez większych problemów, nie miałam jeszcze kontaktu z żadnym Grekiem i nie wiem jak oni stoją z językami ale jakoś trzeba będzie sobie dać radę A ten hotel to w końcu gdzie chcecie mieć? W Kos Town,czy w innej miejscowości?? Od siebie to Ci polecę restaurację o nazwie Karnagio-dość ciężko znoaleźć,ale polecam-blisko Kos Town i można dojechać nawet rowerem,choć my byliśmy na skuterze wracając z Mastichari. Tą restaurację polecił nam recepcjonista,bo koniecznie chceliśmy zjeść tamtejszy przysmak,jakim są faszerowane liście cukinii "anthous" co zjesz tylko na Kos!!! Polecam też potrawę zwaną "dolmadakia"-to są też faszerowane liście,ale winogron-rewelacja!!! Fajną też knajpką jest Apeli Restaurant-skryta wśród winorośli,tam można napić się dobrego wina.To też w okolicy tej pierwszej,ale nie od strony plaży a raczej w głąb lądu. Nie polecam natomiast restauracyjki SunsetTaverna w Kos Town, która ma pierwsze miejsce wśród restauracji na Kos w portalu Tripadvisor, bo nic tam nie było zachwycającego-knajpa jak każda inna w mieście ![]() Fajny,wyluzowany klimat będzie w Agios Fokas Cafe po drodze do Term, którymi niektórzy się zachwyacją,a dla mnie to było takie "zbiorowe bajorko" fuj Jak masz jeszcze jakieś pytania to dawaj
|
|
|
|
|
#1352 |
|
Raczkowanie
|
Byłam w Grecji już 5 razy. Na Kosie spędziłam 2 tygodnie w zeszłym roku.
Jeśli nigdzie jeszcze nie byłaś w Grecji to odradzam ponieważ Kos relatywnie nie jest najładniejszą wyspą. Kreta, Rodos, Korfu - wszystkie 3 są o wiele ciekawsze moim zdaniem. Ceny w biurach podrózy są tanie. Hotel 5* można zabukować sobie w bardzo dobrej cenie. Pogoda bardzo wietrzna . Wypoczywaliśmy tam w drugiej połowie września i czasami trzeba było nałożyć na siebie sweterek bo temperatura 30 stopni a odczuwało się 20 stopni tak więc polecam początek września. Wybraliśmy okolice miasta Kos. Miasto przepiękne, zresztą jedno z najładniejszych w jakich byłam. Niemniej bardzo drogie, zarówno jeśli chodzi o restauracje jak i zwykłe sklepy. Jest o wiele drożej niż w innych częściach wyspy tak więc warto jest wziąć sobie all inclusive a nie żywić się samemu ( wyda się na to fortunę). Zabytków niewiele. Asklepiejon to kupa gruzów - stary antyczny zabytek ale nie warto. Krajobrazy monotonne. Takie tam górki, pagórki. Plaże takie sobie. We wschodniej części wyspy są ładne ale w okolicach miasta Kos tragedia. Kamieniste, brudne, śmieci w krzakach. Znajduje się tam ładna plaża: Paradise Beach. Jest piaszczysta, czysta. Ale przeszkadzali mi murzyni nachalnie próbujący sprzedawać zegarki ( oraz swoją drogą nie umywa się do lagun we wschodniej części Krety). Ładne plaże są jeszcze w Mastichari oraz Lambi. Na pewno warto jest wybrać się w rejs na okoliczne wyspy: - Nissiros - białe domki, błękitne dachy świątyń. Przypominała mi trochę Santorini. - Simi - bardzo urokliwa niewielka wyspa - Patmos - święte miejsce. Znajduje się tam grota Apokalipsy. Światowa lista UNESCO. |
|
|
|
|
#1353 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jednym słowem raj na Ziemi Polecam każdemu
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-10-15 o 22:57 Powód: Link w cytacie. |
|
|
|
|
|
#1354 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A tutaj wątek w którym pisałyśmy co warto zobaczyć na wyspach greckich https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=624885 |
|
|
|
|
|
#1355 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Grecja :) watek zbiorczy
Czy na koniec maja woda w morzu na Korfu i Zakynthos będzie ciepła?
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
|
|
|
|
|
#1356 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Jak byłam na Krecie w drugiej połowie maja była bardzo fajna, podejrzewam, że na reszcie greckich wysp będzie podobnie
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2015-04-21 o 00:15 |
|
|
|
|
|
#1357 |
|
Zakorzenienie
|
A był ktoś na Kefalonii?
Zastanawiam się nad tym kierunkiem na ten rok... ale obawiam się, że tam nudno będzie przez 2 tygodnie. |
|
|
|
|
#1358 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
|
|
|
|
#1359 |
|
Zakorzenienie
|
a pogoda na Chalkidiki na koniec maja?
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
|
|
|
|
|
#1360 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już byłam na Zakynthos. Wtedy jeszcze Kefalonia była niedostępna dla polskich turystów.
Zakynthos to malutka wyspa. Można ją opłynąć statkiem w kilka godzin Kefalonia jednak sporo większa, to może nie będzie aż tak źle...
|
|
|
|
|
#1361 | |
|
... choć nie Westwood
|
Gasi, ale kombinujesz
Leć gdziekowiek, wszędzie ciepło :PCytat:
|
|
|
|
#1362 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, nie, nie chodzi o imprezowanie
Miałam na myśli zwiedzanie, bo nie wytrzymam 2 tygodni na plażowaniu i nic nie robieniu
|
|
|
|
|
#1363 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy któraś z Was ma sprawdzone biuro podróży, które organizuje autokarowe wyjazdy na Riwierę Olimpijską i mogłaby coś polecić ?
Interesują mnie zwłaszcza biura z Krakowa.
|
|
|
|
|
#1364 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, jaki hotel proponujecie na Korfu, w miejscowości blisko samej stolicy?
|
|
#1365 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Grecja i Euro
Mam pytanie czy wiecie jak po grecku będą zwroty typu: bezglutenowe jedzenie, jedzenie bez pszenicy ? Oni po angielsku nie kumaja :/
|
|
|
|
|
#1366 |
|
Podróżniczka
|
|
|
|
|
|
#1367 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny zdecydowałam się jeszcze napisać w tym wątku
. Razem z chłopakiem chcemy jechać na wakacje we wrześniu. Zdecydowaliśmy, że będziemy czekać na last minute. Nie ukrywam, że najbardziej zależałoby nam, aby jechać do Grecji. Czy Waszym zdaniem znajdziemy jakoś początkiem września właśnie Grecję do 1500 zł z wyżywieniem? Czy raczej nie ma szans na taką cenę?
|
|
|
|
|
#1368 |
|
Przyczajenie
|
Grecja, Grecja, Grecja... Dawno tam nie byłam, ale mam bardzo miłe wspomnienia. Może w przyszłym roku uda mi się spędzić wakacje w Grecji.
Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a Czas edycji: 2015-06-01 o 12:26 |
|
|
|
|
#1369 |
|
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny! Razem z Tż w poniedziałek jedziemy do Grecji na Motocyklach. Konkretnie na Lefkadę.
Znacie moze jakies niedrogie noclegi tuz za granicą macedonska po stronie greckiej? Bede wdzieczna za adres a jaszcze bardziej za wspolrzedne GPS. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1370 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny czytałam na forach, że wiele z Was objezdza wyspę wypożyczonym autem bądź skuterem i chciałam spytać jaki to jest mniej więcej koszt takiego wypożyczenia
, bo nie wiem za bardzo na jaka kwotę się przygotować. Przeglądam teraz oferty last minute na Grecję i są to naprawdę bardzo dobre oferty. Myślicie, że też we wrześniu uda mi się znaleźć Grecję last minute do 1500 zł ?
|
|
|
|
|
#1371 |
|
Przyczajenie
|
Odnośnie Kos to w tym roku serdecznie odradzam.
Wyspa jest opanowana przez imigrantów z obozu dla uchodźców, nie wiem czy będą smakowały wam greckie specjały w tawernie widząc ludzi koczujących na plaży... |
|
|
|
|
#1372 |
|
Raczkowanie
|
I to jest dobry wybór
![]() http://obierzdobrykierunek.blogspot....zakynthos.html
|
|
#1373 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
My na krecie płacilismy Motor 125cm3 16-18 euro za dobre, paliwo to koszt ok 10 euro spokojnie 200 km przyjedziesz. Samochód np. Hyundai i 10 za 3 dni 73 euro bez żadnych kaucji. Można się targować i patrzeć czy jest pełne ubezpieczenie. Jeżeli macie prawo jazdy na motor to polecam zdecydowanie super się jeździ motorem po Grecji można łatwo poruszać się po małych ciasnych uliczkach oraz dojechać do wiele ciekawych miejsc.Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#1374 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a jakie są ceny w Grecji? Porównywalne do polskich?
Waham się między Grecją, Chorwacją, a Turcją. Ile trzeba wziąć euro by godnie przeżyć tydzień czasu
|
|
|
#1375 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem Turcja jest droższa, ale byłam tam 2 lata temu a w Grecji pod koniec maja. W tym drugim kraju część rzeczy miała ceny zbliżone do polskich, część niższych i było też drożej na niektórych produktach.
Edytowane przez gasolina84 Czas edycji: 2015-06-10 o 09:53 |
|
|
|
|
#1376 |
|
Raczkowanie
|
Czy ktoś z was wybiera się 19.06-26.06.2015 na Zakynthos do kompleksu hoteli Admiral Captain's Commodore?
|
|
|
|
|
#1377 |
|
... choć nie Westwood
|
Ja jutro lecę na Zakynthos, ale do innego hotelu
![]() Juz nie mogę się doczekac
|
|
|
#1378 |
|
Rozeznanie
|
Spełniła się kolejna rzecz z mojej mapy marzeń! Wakacje w Grecji - lecimy na Rodos! Nigdy bym nie pomyślała zę tam spędzimy urlop, bo były oferty drogie za all in., ale los nam dał niespodziankę - fajną ofertę w dobrej cenie. Odliczam grzecznie i aż chce się żyć...
|
|
#1379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my lecimy na Kretę ale do 40 dni przed wylotem możemy jeszcze zmienić więc jak będzie jakiś super hotel na Zakynthos w ofercie to polecimy tam
|
|
|
|
|
|
#1380 |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Lece jutro ma Kos jakieś porady co zabrać ? Co zobaczyć ?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:06.

W Turcji byłam w innym mieście niz Bodrum, wiec cięzko coś doradzić.[/QUOTE]

Leć gdziekowiek, wszędzie ciepło :P