GRECJA - najbardziej klimatyczne miejsca? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-24, 22:15   #1
Koteczka89
BAN stały

GRECJA - najbardziej klimatyczne miejsca?

hej
w lipcu (tzn pod koniec) lub sierpniu wybieram sie do Grecji, bedzie to o zgrozo dopiero mój pierwszy raz za granica. Co prawda z rodzicami ale i tak sie mega ciesze .
Nie wybralismy jeszcze wycieczki, rodzice mowia zebym ja wybrała gdzie konkretnie, byle autokarem (mama panicznie boi sie latac).
A wiec pytanko dla tych z Was które w Grecji juz byly :
gdzie jest najbardziej klimatycznie?
gdzie warto jechac?
nie byłam jeszcze za granica, zawsze jeździlam nad polskie morze wiec sie nie znam a akurat w Grecji nikt ze znajomych nie był.
Co mozecie mi polecic?
Interesuja mnietakie typowo greckie "filmowe" klimaty - czyli wiadomo piękna plaża, woda ale też te takie małe, kolorowe lub granatowo-biale domeczki tworzące ten piękny klimacik (mam nadzieje ze wiecie o co mniej wiecej mi chodzi;p)

Pomożecie ?

Edytowane przez Koteczka89
Czas edycji: 2012-06-24 o 22:17
Koteczka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 22:30   #2
ha psi
Wtajemniczenie

Dot.: GRECJA - najbardziej klimatyczne miejsca?

ja byłam w Olimpic Beach
zdjęcie z google ale tak zapamiętałam budynki.. plaża ładna i można się dogadać łamanym polskim/angielskim dużo Polaków tam jest

http://www.google.pl/imgres?q=olimpi...r:9,s:36,i:282

i kiedy spada tyle gwiazd
ja chcę ocalić choćby Nas..

Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst:
"korzystamy z tego konta w kilka osób,
wcześniej pisała koleżanka
a teraz przedstawiam swój problem.."
ha psi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 23:30   #3
mln
Rozeznanie

.

Edytowane przez mln
Czas edycji: 2014-07-18 o 17:20
mln jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 00:20   #4
anets
Przyczajenie

Kreta i obowiązkowo Santorini!
anets jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 06:31   #5
Kadin_
Zadomowienie

Białe domki z niebieskiemi dachami to tylko Santorini
Stary 2012-06-25, 08:25   #6
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Grecja jest piękna. Byłam dotąd na Thassosie i na Krecie. Polecam Kretę
Stary 2012-06-25, 09:12   #7
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Koteczka89 Pokaż wiadomość
hej
w lipcu (tzn pod koniec) lub sierpniu wybieram sie do Grecji, bedzie to o zgrozo dopiero mój pierwszy raz za granica. Co prawda z rodzicami ale i tak sie mega ciesze .
Nie wybralismy jeszcze wycieczki, rodzice mowia zebym ja wybrała gdzie konkretnie, byle autokarem (mama panicznie boi sie latac).
A wiec pytanko dla tych z Was które w Grecji juz byly :
gdzie jest najbardziej klimatycznie?
gdzie warto jechac?
nie byłam jeszcze za granica, zawsze jeździlam nad polskie morze wiec sie nie znam a akurat w Grecji nikt ze znajomych nie był.
Co mozecie mi polecic?
Interesuja mnietakie typowo greckie "filmowe" klimaty - czyli wiadomo piękna plaża, woda ale też te takie małe, kolorowe lub granatowo-biale domeczki tworzące ten piękny klimacik (mam nadzieje ze wiecie o co mniej wiecej mi chodzi;p)

Pomożecie ?
Jeśli będziecie rozpatrywać tylko podróż autokarem, to wybór będzie baaaardzo ograniczony. Tak więc w takim wypadku nie pojedziecie tam, gdzie sobie wymarzysz, tylko tam, gdzie akurat da się pojechać.
Sprawdziłam, że w Itace autokarem do Grecji jest jedna wycieczka objazdowa, w Rainbow Tour dwie objazdowe (czyli samo zwiedzanie, bez plażowania), w Grecosie, Triadzie, Wezyrze, Neckermannie nie ma żadnej.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-25, 10:21   #8
MamaKatka
Raczkowanie

Białe domki z niebieskimi drzwiami i okiennicami znajdziesz na wyspach.
Wspominane przez dziewczyny Santorini jest urocze.
A jeśli chcesz zobaczyć coś ciekawego na lądzie, to polecam Meteory. Byliśmy w Kalambace i ciężko nam było z niej wyjeżdżać. Monastyry robią wrażenie, a wspinaczka po prawie pionowych schodkach wykutych w skale pozostaje na zawsze w pamięci.
Stary 2012-06-25, 10:29   #9
madziunia2
Zadomowienie

Jeżeli chodzi o wycieczki autokarem to właściwie wybór masz ograniczony do Riwiery Olimpijskiej lub półwyspu Chalkidiki. Moim zdaniem dużo klimatyczniejsze są wyspy, ale tam to tylko samolot. Postaraj się może przekonać mamę że lot samolotem to nic strasznego, to jest jednak nieporównywalny komfort 2-2,5h i być na miejscu niż jechać tyle godzin autokarem w ścisku.
madziunia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 10:49   #10
madimad
Przyczajenie

Zakhyntos!

Korfu też jest urocze ze swoimi zatoczkami w kształcie serc, Mysią Wyspą.

Pamiętam, że jechałam autokarem na Korfu, tzn. dojeżdżaliśmy do Wenecji busem, a później wsiadaliśmy na prom- więc bez konieczności wzlatywania w powietrze

Edytowane przez madimad
Czas edycji: 2012-06-25 o 10:52
madimad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 11:46   #11
babku
Zadomowienie

Kreta dla mnie najcudowniejsze miejsce na ziemi.
babku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-25, 11:54   #12
kennedy
Zakorzenienie

Kos to sliczna wysepka
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 13:56   #13
Koteczka89
BAN stały

Ooo znalazłam wyspy gdzie sie da autokarem

dziewczyny czy któraś z Was była lub zna kogos kto był na :

KORFU ---> Acharavi
Lub
Thassos --> Skala Potamia?

wiem ze sa google ale wasze opinie sa wiarygodniejsze..

dziekuje za pomoc

Edytowane przez Koteczka89
Czas edycji: 2012-06-25 o 14:03
Koteczka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 18:51   #14
agniesiaa

Cytat:
Napisane przez Koteczka89 Pokaż wiadomość
Ooo znalazłam wyspy gdzie sie da autokarem

dziewczyny czy któraś z Was była lub zna kogos kto był na :

KORFU ---> Acharavi
Lub
Thassos --> Skala Potamia?

wiem ze sa google ale wasze opinie sa wiarygodniejsze..

dziekuje za pomoc
Jak już wyżej napisałam, byłam na Thassos i nie polecam. Wyspę można przejechać w kilkadziesiąt minut i potem...NUDA
Stary 2012-06-25, 19:44   #15
karolinaaa92
Zakorzenienie

Santorini <3

♥ i że Cię nie opuszczę... - 18.05.2019

karolinaaa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-25, 21:25   #16
eternitymoment
Zadomowienie

ojj Kretaaa Santorini
eternitymoment jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-26, 08:50   #17
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agniesiaa Pokaż wiadomość
Jak już wyżej napisałam, byłam na Thassos i nie polecam. Wyspę można przejechać w kilkadziesiąt minut i potem...NUDA
Zależy co kto lubi Ja do tej pory byłam na półwyspie Chalkidiki i na wyspie Rodos - w obu miejscach fajnie, mimo że zupełnie inaczej: na Chalkidiki cisza i spokój, na Rodosie tłumy ludzi.

Teraz z TŻ-em zamarzył nam się błogi spokój, więc w podróż poślubną jedziemy właśnie na Thassos - i nie zamierzamy się nudzić (ale my to sobie nawet w zupełnej głuszy znajdziemy jakieś ciekawe zajęcie ).
Stary 2014-07-18, 00:12   #18
201703061208
Konto usunięte

nie znalazłam wątku o wyspach greckich a jeszcze nigdy w Grecji nie byliśmy (mimo iż uwielbiamy kraje będące kolebką starożytnej cywilizacji i ze starożytną architekturą, jednak zwykle wybieraliśmy Włochy) więc napiszę tutaj: rodzice wybrali Zakynthos na sierpień, z tego co czytałam są tam fajne miejsca do pływania i nurkowania, może którejś z Was też jest bliski podwodny świat i mogłaby polecić inne ciekawe miejsca tego typu? Dla mnie ciepła, lazurowa woda i bogactwo morskiej fauny to gwarancja udanego wypoczynku, zamierzam wieczór spędzać odpoczywając na nagrzanych skałach a dzień na pływaniu i nauce na obronę 1 września Poza tym może któraś z Was była w opuszczonej wiosce Perithia na Korfu, słyszałam że na zwiedzających robi ogromne wrażenie więc dołożyłabym rodzinie jeszcze jeden obowiązkowy punkt do zobaczenia? Siostry już ustaliły m.in. Mykonos ze względu na mnogość rozrywek tam dostępnych, ja chciałabym coś ambitniejszego niż kluby i sklepy, coś gdzie czuć ducha starożytności jak w rzymskim Forum Romanum dlatego Perithia mnie zainteresowała.
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-18, 04:28   #19
33aec33abe3406fa59f14efb4923aef579232ce7_67fd9379a02b7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aisha21 Pokaż wiadomość
nie znalazłam wątku o wyspach greckich a jeszcze nigdy w Grecji nie byliśmy (mimo iż uwielbiamy kraje będące kolebką starożytnej cywilizacji i ze starożytną architekturą, jednak zwykle wybieraliśmy Włochy) więc napiszę tutaj: rodzice wybrali Zakynthos na sierpień, z tego co czytałam są tam fajne miejsca do pływania i nurkowania, może którejś z Was też jest bliski podwodny świat i mogłaby polecić inne ciekawe miejsca tego typu? Dla mnie ciepła, lazurowa woda i bogactwo morskiej fauny to gwarancja udanego wypoczynku, zamierzam wieczór spędzać odpoczywając na nagrzanych skałach a dzień na pływaniu i nauce na obronę 1 września Poza tym może któraś z Was była w opuszczonej wiosce Perithia na Korfu, słyszałam że na zwiedzających robi ogromne wrażenie więc dołożyłabym rodzinie jeszcze jeden obowiązkowy punkt do zobaczenia? Siostry już ustaliły m.in. Mykonos ze względu na mnogość rozrywek tam dostępnych, ja chciałabym coś ambitniejszego niż kluby i sklepy, coś gdzie czuć ducha starożytności jak w rzymskim Forum Romanum dlatego Perithia mnie zainteresowała.
W takim razie polecam Korfu, gdzie moim zdaniem każdy będzie zadowolony, bo są i kluby, i jest co zwiedzać. Do tego urocza atmosfera - czujesz. ze jesteś w Grecji, czego nie ma na Mykonosie, który mi niczym nie zaimponował, no może ilością obecnych tam sławnych osób, ale who cares ? Generalnie Mykonos bardzo glamour, nie moje klimaty, ale jak ktoś chce imprezować, to polecam. Korfu w każdym razie jest bardziej swojskie Aha, Perithia nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia, ale to pewnie dlatego, że widziałam lepsze miejsca w Grecji
Zakynthos jest świetny do nurkowania i plywania, ale nie oferuje niczego do zwiedzania. ALE z Zakynthosu można się w kilka minut statkiem przedostać na ląd i zrobić sobie wycieczkę do Olimpii albo Patry. Muzeum w Olimpii i stadion naprawdę warto zobaczyć O ile pamiętam, to z autobusami nie było większego problemu.
Zwiedzać i nurkować (polecam bardzo, niesamowite widoki pod wodą) można na Paros, tam jest kult sportów wodnych, a do tego Paros to takie tańsze Santorini - bardzo ładnie, no i w przeciwieństwie do Santorini mają duże plaże
Zadowolić mogłoby Cię jeszcze Rodos, które tak jak Korfu ma i kluby, i całkiem sporo zabytków
33aec33abe3406fa59f14efb4923aef579232ce7_67fd9379a02b7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-18, 06:24   #20
agniesiaa

Tu są 2 wątki o Grecji, może coś się przyda https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=53537 i https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=670964 Byłam na Thassos i Krecie i na Thassos już bym nie wróciła.
Stary 2014-07-18, 14:26   #21
201703061208
Konto usunięte

dziękuję za odpowiedzi, Olimpia, Patra i Meteory to miejsca obowiązkowe do zobaczenia-chociaż myślę, że będzie jak co roku i moja pięcioosobowa rodzina standardowo podzieli się na dwie grupy: I ja z tatą bierzemy samochód i większość wyjazdu zwiedzamy zabytki, czasem z przewodniczką/przewodnikiem, II siostry z mamą preferują okolicę i sklepy, jakąś knajpkę bo je zwiedzanie męczy a mnie i tatę męczy to, że one są zmęczone i marudzą o powrocie już po 2 godzinach. Rodzice dlatego wybrali Zakynthos że pływanie lubi cała rodzina, a z tego co czytam woda tam jest czysta, ciepła, daleko w głąb morza dość płytka (do kilkunastu metrów głębokości) i zamieszkiwana przez niezwykłe stworzenia jak wielkie żółwie morskie. Poza tym tata wie, że jak będziemy spędzały dzień nad wodą będzie miał całą trójkę na oku a przy okazji sam odpocznie na zasłużonym urlopie
Stary 2014-07-18, 14:37   #22
33aec33abe3406fa59f14efb4923aef579232ce7_67fd9379a02b7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aisha21 Pokaż wiadomość
dziękuję za odpowiedzi, Olimpia, Patra i Meteory to miejsca obowiązkowe do zobaczenia-chociaż myślę, że będzie jak co roku i moja pięcioosobowa rodzina standardowo podzieli się na dwie grupy: I ja z tatą bierzemy samochód i większość wyjazdu zwiedzamy zabytki, czasem z przewodniczką/przewodnikiem, II siostry z mamą preferują okolicę i sklepy, jakąś knajpkę bo je zwiedzanie męczy a mnie i tatę męczy to, że one są zmęczone i marudzą o powrocie już po 2 godzinach. Rodzice dlatego wybrali Zakynthos że pływanie lubi cała rodzina, a z tego co czytam woda tam jest czysta, ciepła, daleko w głąb morza dość płytka (do kilkunastu metrów głębokości) i zamieszkiwana przez niezwykłe stworzenia jak wielkie żółwie morskie. Poza tym tata wie, że jak będziemy spędzały dzień nad wodą będzie miał całą trójkę na oku a przy okazji sam odpocznie na zasłużonym urlopie
Patra dla kogoś z zewnątrz może się wydac na pierwszy rzut oka nieciekawa, to miasto zyskuje przy bliższym poznaniu No to pozostaje życzyć udanego urlopu!
PS. Tak, do pływania Zakynthos jest idealny
33aec33abe3406fa59f14efb4923aef579232ce7_67fd9379a02b7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-19, 08:19   #23
201703061208
Konto usunięte

mam jeszcze do Ciebie pytanie-od zawsze bardzo podobały mi się suknie w stylu greckim, tj. odcięte wysoko w talii tuż pod biustem i przy tym bardzo wydłużające nogi i ogólnie sylwetkę. Czy suknie takie jak w linku znajdę w jakichś sklepach w Grecji, to byłaby najwspanialsza pamiątka możesz wysłać mi PW żebyśmy nie robiły offtopu, zresztą i tak po południu do Ciebie napiszę PS W jakiej okolicy mieszkasz?
Edit:dziękuję psycho_social
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg suknia styl grecki.jpg (25,6 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dluga-sukienka-pudrowy-roz-36.jpg (21,1 KB, 10 załadowań)

Edytowane przez 201703061208
Czas edycji: 2014-07-19 o 11:31

REKLAMA
Stary 2016-01-20, 20:00   #24
Sonska
Przyczajenie

Powtórzę mój wpis - polecam z całego serca Santorini. Może loty nie są tak tanie jak na Kretę czy Korfu, ale widoki i restauracje są godne polecenia. Wklejam artykuł, który pomoże podjąć decyzję

Edytowane przez moniczorek
Czas edycji: 2016-01-22 o 06:33 Powód: link
Sonska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-24, 09:04   #25
ramona28
BAN stały

Zachodnia część Krety ( okolice Chanii) jest wprost zachwycająca. Byłam w dwóch częściach Krety oraz zachodnia jest zdecydowanie lepsza.

Cudowne plaże, w szczególności Laguna Balos !
ramona28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-05, 11:17   #26
rodoss
Przyczajenie

Cześć,

Chciałem zapytać czy ktoś z was był w połowie września na wyspie Rodos lub zakynthos ?
Chciałbym pojechać w ciepłe miejsce gdzie będą spełnione następujące warunki:
1. Ciepło
2. Ciepła woda
3. Imprezy mlodzieżowe jakieś kluby itp
4. Pytanie czy w połowie września jeszcze są jacyś turyści i odbywają się na tych wyspach imprezy?
5. Pytanie czy ślub nad morzem lepiej za granica czy w naszym kraju?
Czytałem opinie w necie ze zakynthos to miasto imprez ale czy w połowie września tam jeszcze ktoś będzie? Czy już bardziej pustki tak że kluby zamykają o 24?

Edytowane przez rodoss
Czas edycji: 2016-04-01 o 15:39
rodoss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-15, 14:24   #27
annrossy
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez rodoss Pokaż wiadomość
Cześć,

Chciałem zapytać czy ktoś z was był w połowie września na wyspie Rodos lub zakynthos ?
Chciałbym pojechać w ciepłe miejsce gdzie będą spełnione następujące warunki:
1. Ciepło
2. Ciepła woda
3. Imprezy mlodzieżowe jakieś kluby itp
4. Pytanie czy w połowie września jeszcze są jacyś turyści i odbywają się na tych wyspach imprezy?

Czytałem opinie w necie ze zakynthos to miasto imprez ale czy w połowie września tam jeszcze ktoś będzie? Czy już bardziej pustki tak że kluby zamykają o 24?
Byłam na Zakynthos w październiku. Było ciepło, ale trzeba się już nastawić, że pogoda będzie w kratkę. Ja miałam 2 dni chłodniejsze tzn ciężko było się opalać bo strasznie wiało, a reszta dni -mega upały od samego rana. Ani razu nie padało, ale wiem, że poprzedni turnus, który był przede mną miał straszną pogodę - co drugi dzień padało.
Morze było ciepłe i codziennie się kąpałam, ale nie jak zupa. Miałam problem żeby się zanurzyć - jak już się udało wejść do wody można było siedzieć godzinami. Czyli tak jak nad Polskim morzem w szczycie sezonu.
Były dyskoteki i kluby otwarte do rana. Jeśli interesuje się imprezowa część wyspy - wybierz koniecznie Laganas.

Ogólnie w październiku Zakynthos spełnia Twoje warunki z przymrużeniem oka. We wrześniu pogoda pewniejsza, turystów więcej, morze cieplejsze więc myślę, że byłabyś zadowolona
A wyspa jest przepiękna ! Koniecznie pojedź na wycieczkę fakultatywną na zatokę wraku - najlepiej z lokalnym Polskim biurem "Zante Magic Tours" bo oprowadzają po takich miejscach, na które rezydent Cię nie zabierze
annrossy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2016-02-16, 11:59   #28
PanAdam
Przyczajenie

Chyba jak na październikowy okres to i tak fajnie, że można sobie w koszulce latać, albo na plaży się opalać + kąpać każdego dnia w morzu prawda?

Taki turysta to ma dobrze : ) Ja planuję też pod koniec roku, chyba we wrzesniu lecieć, jak znacie jakieś miejscowe biura podróży tanie, albo jakieś atrakcje gdzie nie trzeba sypać masą euro to piszcie!
PanAdam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości