|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: okres a ślub
skoro wychodzisz za mąż to pewnie jestes dorosłą, dojrzałą kobieta-i nie wiesz ze nie ma cudów? ze okres nie zniknie na kiwniecie palca? od czego sa tampony...
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
To i tak dobrze, że na ślubie nie bedziesz miała pierwszego dnia @. Ja, wybierając date ślubu, obliczyłam kiedy @ przybędzie i oby to nie było na slubie lub na wczasach
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Raczkowanie
|
Tampony nie są dla wszystkich
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Wtajemniczenie
|
No więc jesli ktos nie może (???) lub nie chce używac tmponów mógł wcześniej pomyślec o pigułkach, aby okres przesunąć.
Ślub planuje się z tego co mi wiadomo kilka conajmniej miesięcy wcześniej. Teraz już tylko zostaje nieustanna kontrola czy nic nie przecieka ( współczuje) i brak nocy poślubnej... Ewentualnie możesz się pomodlić... w sejmie modlili się o deszcz to o brak okresu nie zaszkodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
a może chociaż to?
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...8&postcount=24
![]() |
#276 |
Wtajemniczenie
|
Acha, gdybyś nie byla w Polsce moglabys kupic takie specjalne kapturki, które wsadza się do pochwy i tam gromadzi się krew, no ale u nas takie cuda chyba nie są dostępne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Raczkowanie
|
Tabletki opóźniające okres
Z okazji, że okres mi wypada dokładnie na studniówkę, za namową koleżanki stwierdziłam, że pójdę do ginekologa po takową tabletkę. Tylko pytanie. Czy jest to szkodliwe?? Znaczy czy w późniejszym czasie nie wyjdą jakieś skutki uboczne? (OK może głupie, ale nie wiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Zadomowienie
|
Dot.: Tabletki opóźniające okres
A to są takie tabletki?? Gdzie o czymś takim syszałaś ??
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Może chodzi po prostu o pigułki antykoncepcyjne... o innych specjalnych na okres nie słyszałam.
Biorąc pigułki anty można "przeskoczyć" okres, po prostu bierzesz opakowanie tabletek i nie robisz 7 dniowej przerwy, tylko od razu kolejne opakowanie pigułek. Ale pigułki zaczynasz brać (o ile dobrze pamiętam) pierwsze opakowanie 1 dnia okresu to i tak chyba z a późno. Ale poszukaj na forum, było kilka (conajmniej ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Raczkowanie
|
Koleżanka mi powiedziała. One niby mają przesunąć okres o tydzień czy ileś tam do przodu. Pierwszy raz o tym słyszałam, więc sama nie wiem na czym to dokładnie polega.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Zadomowienie
|
Nooo o tabletkach anty to dosoknale wiem - bo zażywam je ponad 3 lata.
Ale osobiście nie słyszałam nic na temat tabletek przesówających okres ![]() Aczkoliwek jakaś wizażanka pisała w innym wątku, że są jakieś tabletki, które powodują, że okres jest mniej obfity. Może to o to chodziło ?? http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...8&postcount=24
![]() |
#283 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tez nie slyszalam o zadnych tabletkach ktore opozniaja okres jednynie o antykoncepcyjnych no ale dopiero mozna tak zrobic przy drugim opakowaniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Raczkowanie
|
No to ja już nie wiem... Ona napewno nie mówiła o tabletkach anty, bo ich nie bierze. A wcześniej była, żeby sobie przyspieszyć okres i ginekolog dał jej 3 tabletki za ok 20 zł. No i są też takie co opóźniają..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobra rada zawsze w cenie ![]()
![]() |
![]() |
#287 |
Raczkowanie
|
Wiem, pójdę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tabletki wywołujące okres faktycznie istnieją ale o opóźniających okres słysze pierwszy raz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | ||
Zakorzenienie
|
Istnieja takie rzeczy, np. syropek hemorigen. Obydzliwy w smaku, czuc jakby gardlo cos wypalalo...
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
kurde, ja też tylko słyszałam o tabletkach przyspieszających okres, ostatnio dowiedziałam się, że istnieją tabletki łagodzące krwawienie..ale tabletki opóźniające? też ciekawa jestem ich nazwy.
a swoją drogą to w naszych czasach istnieje coś takiego jak tampony ![]()
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
Tampony swoja droga, ale z miesiaczka moga byc zwiazane inne niedogodnosci niz tylko krwawienie. Ja w liceum umieralam z bolu przez pierwsze 2-3 dni,zwykle przeciwbolowe tabletki nie dzialaly a mocniejsze po prostu scinaly mnie z nog i czulam sie jak nacpana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
Mnie się wwydaje że są takowe. Bo w końcu okres pojawia się jak jest duży spadek progesteronu, lekki wzrost FSH i estrogenów. A co jakby tak jednak nie dopuscić żeby ten progesteron "nie opadł" ? Okres nie powinien się pojawić. Ja wiem że zaw2sze miałam cykle krótkie, ale łykajacc progesteron wydłuża się fazę lutealną- organizm jest oszukany i można w ten sposób opóźnic okres- a przynajmniej o 2 dni, tak jak w moim wypadku, tym bardziej wydłuzenie fazy ciałka żółtego nie powoduje takiego spustoszenia w organizmie jak branie tabletek przez 2 mce
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Przyczajenie
|
Kiedyś w apteczce mojej szwagierki natknęłam się na tabletki, które w opisie miały właśnie takie działanie. Jeśli znajde te tabletki to jutro napiszę wam ich nazwę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Raczkowanie
|
Otóż byłam u ginekologa i przepisał mi takie coś: MICROGYNON 21. Powiedział, że są to tabletki antykoncepcyjne, ale one nie będą na mnie tak działały. Mam je jeść 12 dni (27 mam studniówkę, czyli 28 stycznia ostatnia tabletka) a po dwóch dniach od odstawienia tabletek powinien nastąpić okres. Mogą nastąpić bóle głowy, nudnośći itp, ale nie dość, że szybko by zniknęły to jeszcze bardzo żadko się zdarzają. Koszt takich tabletek na receptę troszkę ponad 7 zł w mojej aptece
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A wspomniał o wspaniałych plamieniach związanych z zażywaniem tabletek?? Ja miałam przez cały miesiać podczas pierwszego opakowania. Nooo a jeśli je źle dobrał , to może się to skończyć nudnościami i bólami głowy ![]() ![]() Nie rozumiem lekarzy, którzy tak stawiają sprawę... MASAKRA.
![]() |
![]() |
#297 |
Raczkowanie
|
Wiesz... Ja i tak nie mam jeszcze regularnego cyklu...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 |
Zakorzenienie
|
co z tego, że nie masz regularnego cyklu?
PRZECIEŻ TO HORMONY. NIE CUKIERKI. a brane 2 tygonie zrobią Ci straszne zamieszanie w organiźmie..
![]() |
#299 |
Zadomowienie
|
Ale to jest ingerencja hormonalna...
Powiedz mi Linka, czy ten okres AŻ tak CI przeszkodzi?? Nie szkoda faszerować się w zasadzie BEZ sensu hormonami i to w środku cyklu?? Tabletki powinno się zażywać pierwszego dnia okresu (pierwszy raz) i dopiero po 3 miesiącach organizm się przystosowuje (a w tym czasie mogą występować właśnie plamienia, nudności i inne niedogodności). Jeśli to po 3 miesiącach nie mija - znaczy,że tabletki są źle dobrane. A okres można przesunąć o miesiąc nie robiąc sobie przerwy. A to co Ci zalecił lekarz jest DZIWNE. Nie powinno się brać tabletek KIEDY się chce. No ale cóż... wybór nalezy do Ciebie. Mnie wiele razy jak jeszcze nie zażywałam tabletek wypadał okres na rózne okazje i musiała to przeżyć. Stoswałam tampony. A na ból pomagały ćwiczenia fizyczne i tabletki przeciwbólowe.
![]() |
#300 |
Raczkowanie
|
Ehh.. no to się troszkę podłamałam.. Już nawet je kupiłam
![]() A słyszałyście coś takiego, że tydzień przed miesiączką pić aspiryne, i to też ma przesunąć okres? Czy to również ma takie skutki jak te tabletki??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:16.