|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Przyczajenie
|
Przesuwanie okresu a ochrona przed ciążą
Będąc u ginekologa poprosiłam o tabletki by przesunąć okres, tak by nie mieć go na wakacyjny wyjazd. Dostałam Yasmin, miałam go brać njapierw przez tydzień od dnia wizyty, a potem od 1 dnia okresu bez przerwy między opakowaniami. Czy tabletki w takim wypadku chronią mnie przed ciążą czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przesuwanie okresu a ochrona przed ciążą
Cóż to za ginekolog, który daje tabletki anty tylko po to, by pacjentka nie miała okresu na urlop? Okres to nie choroba.
I cóż to za dawkowanie? Bierzesz od 1. dnia miesiączki i jestes zabezpieczona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Zakorzenienie
|
Ale ona nie bierze od 1 dnia miesiączki tylko od dnia wizyty-tak zrozumiałam, wiec prawdopodobnie jesteś zabezpieczona od 2 opakowania
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
No tak, w tym wypadku od 2.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 | |
Raczkowanie
Lokalizacja: Stolyca hazardu i rozpusty, gdzie chodzę 3 cm ponad chodnikami ;D Aż mnie duma rozpiera ! ;))
|
Cytat:
![]() Okres to nie choroba. Racja ... Ale nie każda chce go mieć podczas urlopu/wakacji.
![]() |
![]() |
#726 |
Zakorzenienie
|
Dowiedziałam się dopiero na Wizażu i dziwi mnie coś takiego. No ale ok, nie moja sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Dot.: Przesuwanie okresu - wątek zbiorczy!
po poczytaniu tego forum zdecydowałam się spróbować sposobu z witaminą C. Wyjeżdżałam na splyw weekendowy i chciałam przesunąć okres o dosłownie 2 dni. I się udało!!!!!
Powinnam go dostać w sobotę, a dostałam dopiero we wtorek. Zrobiłam tak, że jakoś koło środy kupiłam listek witaminy C i brałam po 2 tabletki dziennie. Jak mi się przypominało, to brałam dwa razy. Nie wiem, czy pomogło to, czy coś innego, ale fakt faktem spływ był bezokresowy, a witamina C ustrzegła mnie dodatkowo przed przeziębieniem, bo noc pod namiotem była lodowata. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#728 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczęta, mam pytanie
![]() Ostatnio nie robiłam sobie przerwy, w związku z czym nie miałam okresu. Teraz już kończy mi się opakowanie (nadchodzi przerwa), ale że w następny weekend planuję wypad nad morze/na Mazury to wolałabym nie mieć okresu, a jak nic mi wtedy wypada ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#729 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale Twój pomysł też jest ok, spokojnie możesz go wprowadzić w życie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
Raczkowanie
|
kurcze ja mam z kolei taki problem ze polączyłam dwa opakowania teoretycznie 26 lipca (niedziela) winnam lyknąc ostatnia tabletke wtedy normalnie w środe (29 lipca) powinno sie zaczac krwawienie biore cilest od 7 miesiecy wiec pomyslalam kurcze lacze wakacje sa i w ogole ... wiec zaczelam lykac nowe opakowanie. niestety ku mojejmu rozczarowaniu 29 lipca w srode natura postanowila inaczej krwawienie trwalo 8 dni (troche dlugo) niemniej dzielnie lykalam... dzisiaj lyknelam ostatnia tabletke z tego opakowania ktore rozpoczelam lykac bez przerwy jakos przez skore czyje ze na 95% krwawienie po odstawieniu nie wystapi... i obawiam sie ze zaczne krwawic znowu w trakcie brania nastepnego opakowania. no ale to sie zobaczy.. wiem ze krwawienie/plamienie przy laczeniu opakowan sie zdarza ale myslalam ze kurcze jak juz lykam tyle czasu to nie powinno byc zonka... i tak troche sie boje ze w takim wypadku nie bede mogla sobie dowolnie przesuwac okresu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Pani Buka
|
no ja w końcu połączyłam dwa całe (tak mi było najwygodniej, dużo wyjazdów
![]() ![]() ![]()
How I choose to feel is how I am. Edytowane przez kasiencja Czas edycji: 2009-08-16 o 22:55 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
Witam!
Nie brałam już żadnych hormonów od 5 lat. Jednak teraz mam awaryjną sytuację, mianowicie wyjazd (festiwal) tygodniowy, a mój okres wg. kalendarza ma przyjść dokładnie pierwszego dnia festiwalu i trwać jak zwykle tydzień... Festiwal jest nad morzem śródziemnym, na plaży, więc będzie to szczególnie uciążliwe, zwłaszcza że nawet największe tampony jakie istnieją przeciekają mi po godzinie... Dodatkowo mam OKROPNE bóle+humory spotęgowane alkoholem, który chce pić oczywiście na imprezach festiwalowych... W związku z tym dostałam od pani ginekolog Orgametril, który mam zacząc brać 10 dni przed okresem i potem przez tydzień festiwalowy. I teraz pytanie do dziewczyn które miały doświadczenie z tym lekiem, czy skutki uboczne nie są bardziej uciążliwe niż sama miesiączka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 |
Przyczajenie
|
Szanowne Panie/Panowie (?),
mój problem polega na tym, że 12.09 mam wesele przyjaciółki i mniej więcej w tych dniach wypadnie mi miesiączka. Nigdy jeszcze nie przesuwałam terminu jej rozpoczęcia, jednak tym razem jest to szczególnie ważne, ponieważ w czasie miesiączki zupełnie nie mogę pić alkoholu. Niestety czasy kiedy potrafiłam bawić się bez niego już minęły, poza tym, co tu dużo mówić, chcę się dobrze bawić. Jednak kiedy wypiję trochę więcej alkoholu w tych dniach, to na następny dzień po spożyciu mam taki potworny atak, że nie da się tego opisać słowami... Zaczyna się od typowego silnego bólu w godzinach południowych, który nasila się w ciągu parunastu sekund do tak potwornego, że nie jestem w stanie chodzić, mówić, myśleć... wymiotuję wszystko co wezmę do ust (tabletki także), mam strasznie silną biegunkę, przeczyszcza mnie całkowicie, trzęsę się jak przy ataku padaczki i jestem totalnie cała mokra. Wszystkim tym przerażającym objawom towarzyszy tak straszny ból, że gdybym dała radę dowlec się do okna, to bym z niego skoczyła... Po ok. 1,5 godz. powolutku mija, przy czym robi mi się przerażająco zimno i nic nie jest w stanie mnie rozgrzać... Potem z wyczerpania padam i zasypiam, a kiedy się budzę to 3 dni dochodzę do siebie. Niedawno zauważyłam, że dzieje się tak zawsze na dzień po wypiciu większej ilości alkoholu w czasie miesiączki. I o dziwo, nie są to pierwsze jej dni, bo np. 5 dzień. Poza tym krwawienie w trakcie takiego ataku jest bardzo małe - nawet kilka kropli. Ostatnio mój chłopak był ze mną w trakcie takiego ataku i zadzwonił po pogotowie, które nie przyjechało, bo jak stwierdzili, że - Na Bóle Miesiączkowe Nie Przyjeżdżają... Kiedy mówię o tym ginekologom, do których chodzę, zwyczajnie bagatelizują sprawę robiąc ze mnie hipochondryczkę i twierdząc, że no przecież każda kobieta w dzisiejszych czasach ma bolesne miesiączki... Boję się więc eksperymentować z jakimikolwiek przesunięciami, jednak strasznie nie chcę mieć miesiączki w czasie ślubu przyjaciółki... ![]() Panie, dlaczego nie urodziłam się mężczyzną... ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Zakorzenienie
|
e, nie do końca zrozumiałam. bierzesz wogóle tabletki?
jeżeli tak to możesz wziąć bez przerwy nawet 3 opakowania, wg tego co twierdzą ulotki. jeżeli nie, to wybierz się do ginekologa po jeden blister - jak zaczniesz brać tabsy nie w pierwszy dzień okresu to nie będą miały działania antykoncepcyjnego ale okres owszem, przesuną. a co do tych bóli, to może masz po prostu takie mocne skurcze, które się na kacu nasilają? tak czy siak znajdź sobie ginekologa który podejdzie do twoich problemów mniej olewczo. pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 |
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny!
Mam pytanie - czy przesuwanie okresu (chcę wziąć jedno opakowanie tabletek po drugim) ma jakiś negatywny wpływ na organizm? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 |
Zakorzenienie
|
nie - mogą tylko występować plamienia - ale to zależy od organizmu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 |
Konto usunięte
|
Cześć dziewczyny
![]() Piszę bo nie wiem czy moge tak zrobic. Opakowanie tabletek koncze brac w piątki a nowe zaczynam tydzien pozniej w sobotę. Czy moglabym sobie przesunac i zamiastw sobote czyli jutro wziac dzisiaj? czyli 7 dnia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Konto usunięte
|
super dzieki ci wielkie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Raczkowanie
|
A czy zrobienie nie 7-dniowej przerwy,a 3-dniowej ma wpływ na to, że okres się nie pojawi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
Zakorzenienie
|
może mieć.
![]() |
#743 |
Konto usunięte
|
Pisze tu żeby nie zaśmiecać forum, otóż zapomniałam wziąć tabletki nie wiem kiedy po prostu dziś zauważyłam ze została jedna za dużo, powinnam skończyć brać w poniedziałek ale z ta jedna której nie wzięłam wychodzi wtorek, i nie wiem co teraz czy wziąć opakowanie do końca czyli skończyć we wtorek czy może jutro wziąć 20(tak ja powinno być) a 19 pominąć żeby skończyć brać w poniedziałek?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 |
Przyczajenie
|
A ja mam pytanie...Biore tabletki marvelon i ostatnia tabletke zazywam w srode, zazyłam juz 16 tabletek i chce zeby okres pojawil sie wczesniej i ta 16 tabletke zazyłam w piatek i teraz robie 7 dniowa przerwe i teraz w czasei tej 7 dniowej przerwy nie bede zabezpieczona i dopiero gdy zazyje pierwsza tabletke nastepnego opakowania pojawi sie zabezpieczenie??? dobrze mysle? bo gdybym wziela normlanei 21 tabletek to w czasie przerwy bylo by zabezpieczenie a w tym wypadku chyab nie bedzie prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 | |
Zakorzenienie
|
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;14332824]Pisze tu żeby nie zaśmiecać forum, otóż zapomniałam wziąć tabletki nie wiem kiedy po prostu dziś zauważyłam ze została jedna za dużo, powinnam skończyć brać w poniedziałek ale z ta jedna której nie wzięłam wychodzi wtorek, i nie wiem co teraz czy wziąć opakowanie do końca czyli skończyć we wtorek czy może jutro wziąć 20(tak ja powinno być) a 19 pominąć żeby skończyć brać w poniedziałek?[/QUOTE]
Nie musisz wszędzie o tym pisac. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Przyczajenie
|
dziekuje bardzo za odpowiedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Przyczajenie
|
![]()
polewac brzuszek goraca woda podczas kapieli
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak przyspieszyc okres?
ejj kobietki ratujcie ;/
powinnam mieć okres tydzień temu i nic ;( już przez 3 dni wieczorami biorę gorące kąpiele i nie pomaga ;/ pije zioła czarnej malwy i też nic ;/. co mogę jeszcze zastosować ??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
proponuję zastosować wizytę u lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
najpierw test ciążowy a potem ginekologa.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:25.