Trening HIIT - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-29, 15:23   #451
Dog-Rose
Zadomowienie

Dot.: Trening HIIT

Teraz ja potrzebuję waszej rady. Otóż miałam w środku listopada trening z trenerem personalnym w klubie, który przygotował mi trening interwałowy. Cały czas więc do tej pory w ten sposób ćwiczyłam na bieżni:
1min - incline 2, speed 6
2 min - incline 2, speed 6
3 min - incline 3, speed 6,5
4 min - incline 3, speed 8
5 min - incline 2, speed 9
6 min - incline 3, speed 9
7 min - incline 3, speed 6,5
8 min - incline 3, speed 8
9 min - incline 2, speed 9
10 min - incline 3, speed 9
11 min - incline 3, speed 6,5
12 min - incline 3, speed 8
13 min - incline 2, speed 9
14 min - incline 3, speed 9
15 min - incline 3, speed 6,5
16 min - incline 3, speed 8
17 min - incline 2, speed 9
18 min - incline 3, speed 9
19 min - incline 0, speed 10
20 min - incline , speed

Zależy mi na zrzuceniu wagi i trenerka mówiła, że żeby trening był skuteczny, trzeba go co miesiąc zmieniać. Więc stąd jest moje pytanie - czy trzeba te interwały jakoś w inny sposób ułożyć i dalej ćwiczyć na bieżni? Jeśli tak, to jak je zmienić? Czy trzeba zmienić sprzęt powiedzmy na orbitrek i stosować te same interwały? Dodam, że nadal taki trening bardzo mnie męczy, więc może to oznacza, że na razie nic nie trzeba zmieniać? Dziękuję z góry za pomóc
Dog-Rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 20:55   #452
201703061224
Konto usunięte

a czy teraz w zimie przeszedl by taki hit, ze ja sobie biegne w domu w miejscu a kiedy mam miec te 10sek sprintu to biegne w miejscu ze wszystkich sil lekko pochylona do przodu z wysokimi kolanami?
201703061224 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 22:07   #453
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matysia153 Pokaż wiadomość
a czy teraz w zimie przeszedl by taki hit, ze ja sobie biegne w domu w miejscu a kiedy mam miec te 10sek sprintu to biegne w miejscu ze wszystkich sil lekko pochylona do przodu z wysokimi kolanami?
Nie sadze, zebys mogla osiagnac odpowiednie tetno biegnac w miejscu.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 08:34   #454
Dog-Rose
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
A co sądzisz Wyrak o moim poście trochę wyżej? Nikt mi nie doradzi? ....
Stary 2010-02-01, 08:43   #455
201703061224
Konto usunięte

Cytat:
aha.. no coz ale teraz musze sie tylko tym zadowolic bo po 1.5m zaspach ciezko biegac hehe
Stary 2010-02-01, 11:54   #456
FakeBlondie
Rozeznanie

Od dziś zaczynam HIIT na skakance

Przeglądnęłam caly wątek i mam mini mentlik w głowie.Dlatego proszę o rozjaśnienie

Czy mogę skakać minutę sprintem a potem minutę wolniej ?i tak na przemian do20 minut.Czy to zły pomysł i lepiej robić 30sekundówki .
Nie mam niestety "końskiej" kondycji.w HIIT jestem początkująca.
Aktywna fizycznie jestem od "zawsze" jednak HIIT to dość specyficzny trening i nie chciałabym się zniechęcić juz na początku

Odchudzam się i ujędrniam (od 07.03.10-07.05.10).
FakeBlondie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 12:12   #457
selene211
Zakorzenienie

GG do selene211 Send a message via Skype™ to selene211

Cytat:
Napisane przez FakeBlondie Pokaż wiadomość
O
Aktywna fizycznie jestem od "zawsze" jednak HIIT to dość specyficzny trening i nie chciałabym się zniechęcić juz na początku
Hihihih, tego treningu się nie da pokochać podczas jego wykonywania , można za to pokochać zmęczenie po jego wykananiu i efekty. Nie mam zielonego wyobrażenie o HITT na skakance ,wraz ze zmęczeniem dochodziłyby u mnie skuchy więc wytrzymać na skakance w maksymalnym tempie , w maksymalnym zmęczeniu nawet 30 sekund na np 7 interwale byłoby niewykonalne .
selene211 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 12:19   #458
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dog-Rose Pokaż wiadomość
Zależy mi na zrzuceniu wagi i trenerka mówiła, że żeby trening był skuteczny, trzeba go co miesiąc zmieniać. Więc stąd jest moje pytanie - czy trzeba te interwały jakoś w inny sposób ułożyć i dalej ćwiczyć na bieżni? Jeśli tak, to jak je zmienić? Czy trzeba zmienić sprzęt powiedzmy na orbitrek i stosować te same interwały? Dodam, że nadal taki trening bardzo mnie męczy, więc może to oznacza, że na razie nic nie trzeba zmieniać? Dziękuję z góry za pomóc
podbijam pytanie, mam te same dylematy - jak zmieniać i czy w ogole zmieniac skoro po tym jak cwcze to ledwo żyje

Cytat:
Czy mogę skakać minutę sprintem a potem minutę wolniej ?i tak na przemian do20 minut.Czy to zły pomysł i lepiej robić 30sekundówki .
na skakance Hiit nie wyjdzie, nie uzyskasz odpowiedniego tempa, bylo o tym juz pisane
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 13:05   #459
selene211
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktsw Pokaż wiadomość
podbijam pytanie, mam te same dylematy - jak zmieniać i czy w ogole zmieniac skoro po tym jak cwcze to ledwo żyje
To jest tak cięzki trening że po nim zawsze będziecie zmęczone . Jedyna możliwść sprawdzenia czy warto cos zmieniać w treningu to TĘTNO . Gdy zauważysz że tętno spada ci coraz szybciej w dół to powinnaś wydłuzyć czas sprintu lub skrócić czas odpoczynku.
Stary 2010-02-01, 14:11   #460
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
aha.. no coz ale teraz musze sie tylko tym zadowolic bo po 1.5m zaspach ciezko biegac hehe
To moze warto na razie cos innego pocwiczyc, a HIITa odlozyc do czasu, gdy sie bedziesz mogla dorwac do rowerka/pobiegac sobie normalnie?

Cytat:

Przeglądnęłam caly wątek i mam mini mentlik w głowie.Dlatego proszę o rozjaśnienie

20minut intensywnych interwalow w zyciu nie zrobic, bo bys padla.
Dla osoby poczatkujacej HIIT wyglada tak: 5minut rozgrzewki; 5 interwalow (zalozmy dla poczatkujacego 60sek springu, 75sek wypoczynku) + 5 minut "schladzania sie". Jak widzisz, same interwaly to kwestia maks 10 minut. Pozniej nawet mniej, bo drastycznie skracasz z czasem szczegolnie odpoczynek.

Inna sprawa, ze tez mam watpliwosci, czy zrobisz dobrego HIITa na skakance.

Cytat:

na skakance Hiit nie wyjdzie, nie uzyskasz odpowiedniego tempa, bylo o tym juz pisane
ktsw, Dog-Rose - Wg mnie zmiana sprzetu nie jest potrzebna, natomiast trening jak najbardziej z czasem nalezy zmieniac. W miare, jak sie ogranizm przyzwyczaja, nalezy skracac wolne i szybkie etapy, szczegolnie wolne. U Ciebie Dog-Rose to by oznaczalo krotsze etapy z nizsza szybkoscia/mniejszym nachyleniem.
ktsw - jak dlugo robisz juz to? Bo z tym zmienianiem nie ma hop siup, na poczatku szczegolnie musisz sie choc troche do tego przyzwyczaic.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2010-02-01, 14:19   #461
201703061224
Konto usunięte

a mozesz doradzic cos innego, zeby cwiczyc na zmiane z silowymi? hiit cwiczylam w celu spalenia fatu i poprawienia wydolnosci, a nie wiem na co mialabym go zamienic
Stary 2010-02-01, 14:44   #462
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
ktsw - jak dlugo robisz juz to? Bo z tym zmienianiem nie ma hop siup, na poczatku szczegolnie musisz sie choc troche do tego przyzwyczaic.
cwicze około 3 tyg (tak na poważnie 2-3 razy w tyg na zmiane z treningiem siłowym) jedyna zmiana to dodawanie sobie obciązenia, jakoś nie mam odwagi skracać czas
Stary 2010-02-01, 15:03   #463
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
a mozesz doradzic cos innego, zeby cwiczyc na zmiane z silowymi? hiit cwiczylam w celu spalenia fatu i poprawienia wydolnosci, a nie wiem na co mialabym go zamienic
Z tego, co mi sie kolacze to ty nie musisz spalac "fatu" (mamy na to slowo w j. polskim....). Ja bym proponowala: orbi, basen, rower... aerobow ci dostatek

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 15:31   #464
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mozesz robic interwalow/intensywnych interwalo, to rob aeroby.

Cytat:
cwicze około 3 tyg (tak na poważnie 2-3 razy w tyg na zmiane z treningiem siłowym) jedyna zmiana to dodawanie sobie obciązenia, jakoś nie mam odwagi skracać czas
To poczekaj jeszcze z tydzien i wtedy mysle warto przejsc do skracania.

Stary 2010-02-01, 15:50   #465
FakeBlondie
Rozeznanie

Cytat:

20minut intensywnych interwalow w zyciu nie zrobic, bo bys padla.
Dla osoby poczatkujacej HIIT wyglada tak: 5minut rozgrzewki; 5 interwalow (zalozmy dla poczatkujacego 60sek springu, 75sek wypoczynku) + 5 minut "schladzania sie". Jak widzisz, same interwaly to kwestia maks 10 minut. Pozniej nawet mniej, bo drastycznie skracasz z czasem szczegolnie odpoczynek.

Inna sprawa, ze tez mam watpliwosci, czy zrobisz dobrego HIITa na skakance.

Dzięki za odpowiedź
Co do skakanki to myślę,że zrobię. Skaczę dość dobrze codziennie po około 1000skoków (w6 minut)->myślę,że to dość szybkie tempo.Nie robię wtedy skuch;]
Więc postaram się to bardziej podkręcić ;D
Zobaczymy jak wyjdzie!

Stary 2010-02-01, 16:03   #466
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
To poczekaj jeszcze z tydzien i wtedy mysle warto przejsc do skracania.
no dobra, to ide zaraz cwiczyc - a jak wam idzie liczenie tych sekund? teraz mam równy czas 2 min - 2 min wiec patrze sobie na zegarek i nie musze sie zastanawiac za bardzo. No a potem skróce czas o np 15 sek i sie wszystko popieprzy
Stary 2010-02-01, 17:31   #467
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź
Co do skakanki to myślę,że zrobię. Skaczę dość dobrze codziennie po około 1000skoków (w6 minut)->myślę,że to dość szybkie tempo.Nie robię wtedy skuch;]
Więc postaram się to bardziej podkręcić ;D
Zobaczymy jak wyjdzie!
Szybko, nie szybko, czy rozbujasz i utrzymasz tento w okolicach 90% maksymalnej wydolnosci w ten sposob?

Cytat:
no dobra, to ide zaraz cwiczyc - a jak wam idzie liczenie tych sekund? teraz mam równy czas 2 min - 2 min wiec patrze sobie na zegarek i nie musze sie zastanawiac za bardzo. No a potem skróce czas o np 15 sek i sie wszystko popieprzy
Normalnie - mam rowerek stacjonarny, ktory mierzy czas i sobie odliczam

Stary 2010-02-01, 19:18   #468
Dog-Rose
Zadomowienie

Cytat:

ktsw, Dog-Rose - Wg mnie zmiana sprzetu nie jest potrzebna, natomiast trening jak najbardziej z czasem nalezy zmieniac. W miare, jak sie ogranizm przyzwyczaja, nalezy skracac wolne i szybkie etapy, szczegolnie wolne. U Ciebie Dog-Rose to by oznaczalo krotsze etapy z nizsza szybkoscia/mniejszym nachyleniem.
Ale szybkie też mam skracać? Przy tym skróceniu szybkich i wolnych trening się skróci, czyli mam dodawać dodatkowe minuty, żeby całkowity czas treningu HIIT był nie 20, a 25 min powiedzmy? Czy zostawić te 20 min, a po prostu zrobić trening intensywniejszy?
Stary 2010-02-01, 19:22   #469
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dog-Rose Pokaż wiadomość
Ale szybkie też mam skracać? Przy tym skróceniu szybkich i wolnych trening się skróci, czyli mam dodawać dodatkowe minuty, żeby całkowity czas treningu HIIT był nie 20, a 25 min powiedzmy? Czy zostawić te 20 min, a po prostu zrobić trening intensywniejszy?
U Ciebie to troche inna sprawa, bo ten Twoj trening interwalowy to nie jest HIIT. Mozesz albo zaczac HIITa i postepowac zgodnie ze wskazowkami odnosnie HIITa, albo kontynuuowac tamtem trening. Wiesz, ja go Ci nie ulozylem, wiec w tym drugim wypadu sila rzeczy wskazane by bylo, gdybys z pytaniem - co i jak kontynuowac skierowala sie do osoby, ktora Ci ten trening ukladala.

Jeszcze slowko o czasie treningu - interwaly w HIITcie w zyciu nie trwaja 20, a tym bardziej 25 minut! 20-25 minut to czas calego treningu HIIT z ~5 minutowa rozgrzewka i kilku minutowym "schlodzeniem" na koncu, w zyciu nie probuj robic samych 20minut intensywnych interwalow.

Stary 2010-02-01, 19:32   #470
Dog-Rose
Zadomowienie

Cytat:
U Ciebie to troche inna sprawa, bo ten Twoj trening interwalowy to nie jest HIIT. Mozesz albo zaczac HIITa i postepowac zgodnie ze wskazowkami odnosnie HIITa, albo kontynuuowac tamtem trening. Wiesz, ja go Ci nie ulozylem, wiec w tym drugim wypadu sila rzeczy wskazane by bylo, gdybys z pytaniem - co i jak kontynuowac skierowala sie do osoby, ktora Ci ten trening ukladala.

Jeszcze slowko o czasie treningu - interwaly w HIITcie w zyciu nie trwaja 20, a tym bardziej 25 minut! 20-25 minut to czas calego treningu HIIT z ~5 minutowa rozgrzewka i kilku minutowym "schlodzeniem" na koncu, w zyciu nie probuj robic samych 20minut intensywnych interwalow.
Ok, dziękuję bardzo za rady Spróbuję w takim razie przejść na HIIT
Stary 2010-02-01, 20:14   #471
summertime
Raczkowanie

Jest mi prawdę mówiac ciezko uwierzyć w HIIT inny niż bieganie. No może rower albo basen ale to u osób, które są już nprawdę obyte. Co raz mniej wierzę w możliwość zrobienia dobrego treningu na bieżni, a co dopiero jak czytam tu o skakance! To jest naprawdę ciężkie moim zdaniem. I pamiętajcie, że nie chodzi o to, żeby robił interwały przez te powiedzmy 15 minut, tylko głównym celem jest to, żeby ten interwał był zrobiony na maksa. I z tego co ja się orientuje, to na początku lepiej jest zrobić choć 3 interwały ale dobrze, niż mieć trening 20minutowy, który i tak HIITem nie będzie. Ok, będziecie czuć zmęczenie i ja tak często miałam po nieudanym treningu. Ale wierzcie, że to zmęczenie po prawdziwym HIIT znacznie się różni od takiego zwykłegoi jest powiedzmy.. hm... niezapomnianym przeżyciem JA generalnie myślałam, że nadeszła śmierć :P BTW, czy komuś udało się poprawnie wykonać HIITa na biezni? Ja mam zawsze problem ze zmianą predkosci, a domyslne programy interwałowe mają za małą apmlitudę prędkości. A po durgie ograniczenie predkosci biezni. CHoć zawsze można nachylenie zmienić. No i ryzyko utraty zebow :P
summertime jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 21:36   #472
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez summertime Pokaż wiadomość
Jest mi prawdę mówiac ciezko uwierzyć w HIIT inny niż bieganie. No może rower albo basen ale to u osób, które są już nprawdę obyte. Co raz mniej wierzę w możliwość zrobienia dobrego treningu na bieżni, a co dopiero jak czytam tu o skakance! To jest naprawdę ciężkie moim zdaniem. I pamiętajcie, że nie chodzi o to, żeby robił interwały przez te powiedzmy 15 minut, tylko głównym celem jest to, żeby ten interwał był zrobiony na maksa. I z tego co ja się orientuje, to na początku lepiej jest zrobić choć 3 interwały ale dobrze, niż mieć trening 20minutowy, który i tak HIITem nie będzie. Ok, będziecie czuć zmęczenie i ja tak często miałam po nieudanym treningu. Ale wierzcie, że to zmęczenie po prawdziwym HIIT znacznie się różni od takiego zwykłegoi jest powiedzmy.. hm... niezapomnianym przeżyciem JA generalnie myślałam, że nadeszła śmierć :P BTW, czy komuś udało się poprawnie wykonać HIITa na biezni? Ja mam zawsze problem ze zmianą predkosci, a domyslne programy interwałowe mają za małą apmlitudę prędkości. A po durgie ograniczenie predkosci biezni. CHoć zawsze można nachylenie zmienić. No i ryzyko utraty zebow :P
Ja robie na rowerku stacjonarnym i jest mi latwiej utrzymac maks szybkosc, niz biegajac.

Stary 2010-02-01, 22:49   #473
selene211
Zakorzenienie

Z tego co ja wiem trening HITT mozna robić do 20 minut i pierwsze słyszę że ktoś pisze że nie bo to za długo- może dla początkującego ale nie dla zaawansowanych . To jest trening , a każdy trenuje indywidualnie i według swoich potrzeb.
Stary 2010-02-01, 23:30   #474
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez selene211 Pokaż wiadomość
Z tego co ja wiem trening HITT mozna robić do 20 minut i pierwsze słyszę że ktoś pisze że nie bo to za długo- może dla początkującego ale nie dla zaawansowanych . To jest trening , a każdy trenuje indywidualnie i według swoich potrzeb.
Ten trening w ogole nie jest dla poczatkujacych, a dla zaawansowanych.

Do 20 minut, gdzie 20 minut to: rozgrzewka + interwaly + fazy "schlodzenia".

Nie wiem jakim robocopem trzeba by byc, by zrobic 20 minut samych interwalow.

Z czego co Ty wiesz... na podstawie jakiego zrodla?

Powtarzam: caly trening, wlacznie z rozgrzewka i schlodzeniem nie powinien trwac wiecej, niz 25minut!

Stary 2010-02-02, 00:09   #475
selene211
Zakorzenienie

Pisząc dla początkującego miałam na myśli osobę początkującą z treningiem HIIT
Z treningiem HIIT akurat mam do czynienia bardzo długo i żeby zrobić 10 minutowy trening interwałowy nie trzeba być robocopem, ja to osiągnęłam. Zapewniam Cię równiez że treningi były interwałami i spełniały warunki treningu HIIT .
Stary 2010-02-02, 09:47   #476
fryta1981
Raczkowanie

Cytat:
BTW, czy komuś udało się poprawnie wykonać HIITa na biezni? Ja mam zawsze problem ze zmianą predkosci, a domyslne programy interwałowe mają za małą apmlitudę prędkości.
To fakt, że domyślne programy są niezbyt interwałowe ;-D Ale zawsze można zapodac swój własny ;-D
Cytat:
A po durgie ograniczenie predkosci biezni.
To z jaką prędkością ty biegasz??? Ja bym przy 20km/h (a zazwyczaj to prędkość maksymalna na bieżniach) nie dała rady chyba nogami machać a co dopiero przy nachyleniu ...
Ot taka luźna uwaga ... odnośnie HIIT-a jestem laikiem

Honey, if you want breakfast in bed, sleep in the kitchen!
fryta1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-02, 09:53   #477
ktsw
Zakorzenienie

no to ja juz sie pogubiłam ja robie 20 minut interwałów, czyli co ? za mało intensywnie? bardziej nie dam rady - schodze purpurowa i cała mokra robie wersje najprostszą (2 min szybko - 2 min wolno) moze dlatego daje rade 20 min? do tego oczywiscie jeszcze 5 minut wolnej rozgrzewki na początek
Stary 2010-02-02, 10:09   #478
selene211
Zakorzenienie

KTSW...nie zwiększaj czasu bo to juz będzie na pewno za duzo. Kontrolujesz swoje tętno ??? Rzeczywiście 2min na 2min to tak nie za bardzo. Próbowałaś np 1min/1min ??? Jak nie dasz rady zrób 1min sprintu na 1,5 odpoczynku. Nie znam Twoich mozliwości Musisz sprawdzić ile zajmuje Ci zejście tetna w dół No i oczywiście zmniejsz liczbę interwałów bo czas tu nie ma tak naprawdę znaczenia. Masz wykonać poprawne interwały, chocby nawet miało być ich 5
Stary 2010-02-02, 10:21   #479
FakeBlondie
Rozeznanie

[QUOTE=Wyrak;16883255]Szybko, nie szybko, czy rozbujasz i utrzymasz tento w okolicach 90% maksymalnej wydolnosci w ten sposob?

/QUOTE]

Udało się Było cholernie męcząco ale tętno było jakie miało być (mierzyłam )

Stary 2010-02-02, 11:34   #480
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez selene211 Pokaż wiadomość
KTSW...nie zwiększaj czasu bo to juz będzie na pewno za duzo. Kontrolujesz swoje tętno ??? Rzeczywiście 2min na 2min to tak nie za bardzo. Próbowałaś np 1min/1min ??? Jak nie dasz rady zrób 1min sprintu na 1,5 odpoczynku. Nie znam Twoich mozliwości Musisz sprawdzić ile zajmuje Ci zejście tetna w dół No i oczywiście zmniejsz liczbę interwałów bo czas tu nie ma tak naprawdę znaczenia. Masz wykonać poprawne interwały, chocby nawet miało być ich 5
wiesz, przeczytałam cały wątek i od początku Pingwin zalecała zaczynać własnie tak 2 min na 2 min, przez 20 minut. A potem stopniowo skracać długości interwałów, do czego powoli sie przymierzam
Nie mam niestety czym mierzyc tętna, ale czuje ze jest bardzo wysokie i nie spada za szybko - jest jakis wzór jakim można wyliczyc jakie powinno byc tętno w czasie max wysiłku i ile powinno spadac?

---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

Cytat:
Napisane przez pingwin2 Pokaż wiadomość
zacznij od 20 minut 2 minuty szybko 2 wolno a potem skracaj czas tj. np. 100s szybko 100w 60 szybko 60 wolno itp.
trening powiniem trwać 20 minut, no chyba, ze jest na granicy 100% HRmax i nazywa sie Tabata
Cytat:
Napisane przez pingwin2 Pokaż wiadomość
zdecydowanie lepiej robic 2 minuty wolno i 2 szybkox 5 to daje wiekszego kopa metabolizmowi a potem skracac
i tak własnie ja robie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości