|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :)
Cytat:
Nadodatek od wrzesnia znowu bede musiala je meczyc prostownica (codziennie) bo jak zostawiam je w spokoju po umyciu to wygladam pozniej jakbym szczotki w domu nie miala Ja uzywam waxa, codziennie maseczki pantene "geste i mocne" wzmacniajaco-regenerujacej(?), czasami olejku rycynowego i jakiejs mikstury (oliwa,zóltko, miod itp.) efekty narazie marne moze to dlatego ze stosuje to od niedawna Zamierzam zainwestowac tez w olejek kokosowy moze on bardziej pomoze a jak nie to kupie ten sezamowy . No i musze kupic cos termoochronnego bo inaczej moje wlosy spala sie na wior Tobie tez radze bo nawet profesjonalna prostownica nie chroni wlosow w 100%
|
|
|
|
|
#2852 |
|
Zakorzenienie
|
witam i sie przyłączam do tego wspaniałego wątku
nie zdołałam przeczytac wszystkich postów ale ciagle czytam i mam takie pytanie, jak płukacie włosy octem to nie zostaje Wam potem zapach octu we włosach? bo nieznosze tego zapachu |
|
|
|
#2853 |
|
Zakorzenienie
|
Mi szybko wietrzeje, ale dokładnie go wypłukuję.
|
#2854 |
|
Wtajemniczenie
|
ja biore tylko kilka kropel rozcieńczonych z wodą więc ten zapach nie moze być zbyt silny
![]() dodatkowo spłukuje ten ocet raz, potem chwilę czekam i znowu spłukuje. Octu nie czuć wcale, a włoski fajne
|
#2855 |
|
Zakorzenienie
|
ale rozumiem ze tym octem spłukujecie juz na sam koniec (czyli juz po nałozeniu odzywki?) i nie zabija on zapachu odzywki jak uzyje np herbal essences albo gliss kur (uwielbiam te zapachy)?
|
|
|
|
#2856 |
|
Zakorzenienie
|
Mi było czuc włosy tym octem tylko chwilke za chwile sie smrodek ulotnił dodatkowo spryskałam je odzywka Gliss Kura i nie było juz nic czuc
|
|
|
|
#2857 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm... odżywka Herbal Essences ma w sobie taką moc, że ocet chyba nie zabije zapachu, ale ogólnie ocet jest końcową fazą, tzn. po nim można spryskać włosy czymś w sprayu, ale skoro ocet zamyka i wygładza łuski włosa, to nawet odżywka w sprayu może już tak nie działać, no bo odżywki i maski działają najlepiej w cieple, czyli kiedy łuski włosa są rozchylone. Zresztą można przecież stosować płukankę z octu co któryś dzień. Moim zdaniem taka płukanka jest idealna do włosów szorstkich i matowych, ale nawet osoby z cienkimi kosmykami mogą jej używać.
|
#2858 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuje za odpowiedzi
spróbuję z tym octem a jeszcze mam pytanie czy jak użyje olejku rycynowego (zrobie maseczke) a potem umyje włosy to moge octem spłukac, nie? Chyba nie ma to wpływu jedno na drugie?
|
|
|
|
#2859 |
|
Zakorzenienie
|
ee a ja wyplukalam wlosy,ale chyba za malo octu dodalam??
bo ta malutka nakreteczke na cala miske wody
|
#2860 |
|
Zakorzenienie
|
Spokojnie możesz.
|
#2861 |
|
Zakorzenienie
|
No, jak na całą miskę, to możesz dać więcej niż nakrętkę. Zresztą musisz wypróbować i robić to na wyczucie, ja zawsze płukałam wodą ze szklanki, ale to kwestia długości i gęstości włosów.
|
#2862 |
|
Raczkowanie
|
A powiedzcie mi Dziewczyny, ile czasu schodzi wam w łazience z tymi włosami??
W ogóle ja jestem dla Was pełna podziwu. Piszecie na forum jak o siebie dbacie, opisujecie te wszystkie zabiegi upiększające i jak wy znajdujecie na to wszystko czas?? Ja tego wszystkiego pewnie w tydzień bym nie zdążyła zrobić Jedyne wytłumaczenie to takie że śpicie po 4 godziny na dobę . Chyba że macie jakąś inną tajemnicę??
|
|
|
|
#2863 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie to działa tak:
- mycie szamponem z dodatkiem olejku rycynowego - 1 minuta. Spłukuję pianę. - odżywka - ok. 2 minut na włosach, w międzyczasie myję np. twarz czy zęby. - woda z octem + końcowe płukanie - minuta-dwie. - raz dziennie - tabletka Belissy. Co innego, jak nakładam WAX, ale wtedy wybieram dzień weekendowy, kiedy mogę pochodzić po domu w szlafroku i z turbanem na głowie. To tylko kwestia rozsądnego podejścia (nie 10 odżywek pod rząd i nie trzykrotne mycie szamponem, za każdym razem innym) i zgrania w czasie. Po pewnym czasie te czynności wchodzą w nawyk, a mając odżywkę na włosach można w międzyczasie zrobić coś innego.
|
#2864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja na przykład jesli uzywam jakichs specyfików typu olejek rycynowy to nakładam go na noc owijam głowe folia i potem recznikiem i sobie spokojnie spie a lejek robi swoje potem rano myję włosy (2 razy) nakładam maseczke albo odzywke znow zawijam głowe i sie np kąpię (wtedy znów odżywka sobie działa sama ) potem tylko spłukuję włosy jak troche podeschna to jeszcze spryskam tylko odzywka i czasem suche juz jedwabiem przelece Ogólnie wcale nie schodzi się tak długo
|
|
|
|
|
#2865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiscie nie wliczajac czasu potrzebnego na trzymanie tej maseczki ale w tym czasie mozna cos zrobic, wiec nie koniecznie siedze w lazience
|
|
|
|
|
#2866 |
|
Raczkowanie
|
Piekna! To ty po takiej kuracji musisz mieć następnego dnia rano śliczne włoski
|
|
|
|
#2867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy takie śliczne to nie wiem, ale zdrowe na pewno i nie narzekam No czytaj czytaj i wprowadzaj bo warto zwłaszcza ze nie potrzeba na to wszystko jakichs ogromnych pieniędzy, ja wcale nie używam kosmetyków profesjonalnych tylko takich drogeryjnych typu gliss kur Życzę owocnej pracy nad włoskami a i ja jeszcze do tego codziennie łykam jedną tabletkę z wyciagiem ze skrzypu polnego i pokrzywy, chyba Biogarden czy jakos tak (pomaga tez na paznokcie i cere) |
|
|
|
|
#2868 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ktoś jest niesystematyczny, to polecam wypisanie sobie w punktach programu pielęgnacji - tylko nie za długiej, żeby sie nie zniechęcić. Powiesić gdzieś zdjęcia kobiet o pięknych włosach i każdego ranka wykonywać czynności punkt po punkcie, ze świadomością, że dążymy do ideału. To pomaga, bo jak już nawyk wejdzie w krew, będzie łatwiej.
|
#2869 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zanim pójdę do łazienki to albo: 15-20 min przed pójsciem do łazienki nakładam na włosy naftę kosmetyczną, a w skórę głowy wcieram wodę brzozową (ją jednak wcieram jakieś 3-4 godz. przed pójsciem się kąpać, bo jej nie widać, nie czuć) albo jak już nigdzie nie wychodzę to na 3 godz. przed w skórę głowy brzozową wodę a we włosy podgrzaną oliwę z olejkiem.
Jak już idę się kąpać to albo myję włosy 2 razy szamponem brzozowym (jak wcześniej dawałam oliwę z olejkiem) albo brzozowym z dodatkiem rycynowego (to jak wcześniej nic z olejkiem nie dawałam), potem nakładam Hegrona i kąpię się, myję twarz, zęby etc. później zmywam zimną wodą (teraz będę do tego dodawać płukankę z octem) i później tylko już w wilgotne włosy serum Radicala i koniec .Raz w tygodniu Wax . Ale on jest na mojej głowie wtedy gdy siedzę w ciepłej kąpieli.Czasami jak mam czas i chęci:P to na noc idę spać z olejkiem rycynowym .Ja widze efekty i mnie to motywuje do takich zabiegów, poza tym bardzo lubię dbać o włosy, chcę zapuścić .
|
#2870 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jak się "zatnę" to potrafię czekać długo na efekty. Ale jeśli po czasie obiecanym przez producenta nie widzę efektów albo są mizerne, przerzucam się na inny specyfik. Tak miałam np. z szamponem pokrzywowym - miałam litrową butelkę szamponu ziołowego, który zużyłam do końca i specjalnych efektów nie widziałam, a np. czarna rzepa lub tataro-chmielowy tej samej firmy były rewelacyjne.
|
#2871 |
|
Zakorzenienie
|
Zdaje się, że podobnie do octu zakwasza środowisko sok z cytryny. Jednak ten sok ma również działanie rozjaśniające..
|
|
|
|
#2872 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, poza tym sok z cytryny wysusza, więc przy kruchych, delikatnych włosach może być nieciekawie...
|
#2873 |
|
Przyczajenie
|
Ja mieszkam 3 żółtka jajka z łyżką oliwy nakładam to na włosy po chwili spłukuję i myję normalnie jeszcze dodaję do szamponu na rękę olejek rycynowy. obie te sztuczki wyczytałam na tym forum
|
|
|
|
#2874 |
|
Zakorzenienie
|
mi pomaga lepiej niz rycynowy, latwiej sie rozprowadza i widze efekt na wlosach, po rycynowym niby tez byl ale jakis taki mizerny... a ten jest super i sliczmie pachnie
11,50 mozna zaryzykowac, najwyzej zuzyjesz do smazenia
|
|
|
|
#2875 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() chociaż powiem, że włosy były nieco gładsze
|
|
#2876 |
|
Zakorzenienie
|
ja własnie zawzięcie walczę o zdrowe i piękne włosy z olejkiem rycynowym we włosach z ręcznikiem na głowie
ten olejek jest naprawde rewelacyjny |
|
|
|
#2877 |
|
Przyczajenie
|
Kochanie ten wątek jest bardzo długi i obszerny, nie jestem w stanie przeczytac całego! Wiec prosze Was o pomoc, moze ktoraś z was ma takie włosy jak ja- czyli grube, gęste, sztywne, szorstkie, puszące się, niesamowicie suche, matowe i zniszczone i rozjaśnone (pasemka blond)
. Czym je nawilżyć, natłuścic??? Stosowałam juz jedwabiu, waxa, oliwki z oliwek i róznych sklepowych odżywek i masek i nic!!!!! Może jest tu taka osoba co się męczyŁA z włosami jak ja?!
|
#2878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
np bambino przed myciem
|
|
|
|
|
#2879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do tego zmieszana z olejkiem rycynowym.A tak poza tym to polecam jeszcze olejek rycynowy, naftę kosmetyczną balsam Hegron, serum Radicala, ponoć dobry jest też kompres z Joanny, z Apteczki Babuni.
|
|
#2880 |
|
Zakorzenienie
|
kadunia
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:49.

Nadodatek od wrzesnia znowu bede musiala je meczyc prostownica (codziennie) bo jak zostawiam je w spokoju po umyciu to wygladam pozniej jakbym szczotki w domu nie miala
Zamierzam zainwestowac tez w olejek kokosowy moze on bardziej pomoze a jak nie to kupie ten sezamowy
nie zdołałam przeczytac wszystkich postów ale ciagle czytam

Chyba nie ma to wpływu jedno na drugie?
bo ta malutka nakreteczke na cala miske wody

jestem również