co zjadłaś/eś dzisiaj po treningu? - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-30, 12:35   #931
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow
Dot.: co zjadłaś dzisiaj po treningu?

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Ja dodaje owocowy, juz bez przesady z kilkoma lyzkami.

No wlasnie, owocow przed treningiem sie nie powinno... ale na sniadanie juz tak. Dlatego sie pytalem o czas cwiczen... Nie wiem, czy by nie bylo lepiej: odzywka bialkowa z rana i pozniej od razu cwiczenia, albo: sniadanie, pozniej posilek bialkowy tuz przed cwiczeniem, a same cwiczenia jakies >2h po sniadaniu.

Tak szczerze, to sam mam zagwozdke z tego typu kwestiami - gdy kolacja i sniadania wypadaja jako jeden z posilkowokolotreningowych ...

Tak w kwestii formalnej - ja takie cos jem po treningu, wiec nie wiem, na ile to pasuje pod pytanie wyzej.

Ja robie tak: rozbijam 3-4 jajka, usuwam wiekszosc zoltek, dodaje platkow, smaze na paltelni bez tluszczu, zdejmuje, daje na to owoce i kilka lyzeczek jogurtu.
wy jecie płatki owiane po treningu?^
jako ten posiłek od razu po czy ten późniejszy?
Stary 2010-01-30, 18:04   #932
Nedda
Zadomowienie

Dzisiaj z braku laku(czyt.piersi z kury lub jajek)
po-serek wiejski plus plasterek pieczonego schabu plus lyzeczka zurawiny

Nedda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-30, 19:12   #933
201703061224
Konto usunięte

przejdzie po kajzerka upaciana w 3 bialkach na beztluszczowej patelni z odrobina keczupu i tymiankiem?
201703061224 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-30, 19:43   #934
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Napisane przez matysia153 Pokaż wiadomość
przejdzie po kajzerka upaciana w 3 bialkach na beztluszczowej patelni z odrobina keczupu i tymiankiem?
przejdzie,przejdzie. białko jest, węgle są.
ale ty chcesz to wykonać?
Stary 2010-01-31, 00:17   #935
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
wy jecie płatki owiane po treningu?^
jako ten posiłek od razu po czy ten późniejszy?
Jako ten od razu.

Cytat:
Napisane przez Nedda Pokaż wiadomość
Dzisiaj z braku laku(czyt.piersi z kury lub jajek)
po-serek wiejski plus plasterek pieczonego schabu plus lyzeczka zurawiny

A gdzie po wegle ?

Cytat:
Przejdzie, choc ja osobiscie nie lubie pieczywa jako zrodla wegli.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 00:22   #936
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

wyrak a czy płatki nie mają twoim zdaniem zbyt niskiego IG?
Stary 2010-01-31, 01:48   #937
malagwiazda3
Raczkowanie

Witam wszystkich
Mam kilka pytan co do odzywiania, z pewnoscia padly takie pytania, dopiero zaczynam i chcialabym znac odpowiedz jak najszybciej, bardzo mi na tym zalezy i z gory przepraszam za pytania, a tak w ogole to czytalam juz czesc postów i przede wszystkim te pierwsze strony, ale dalej nie jestem pewna co do pewnych posilkow.
Rano przed sniadaniem cwicze na orbitreku jak na razie 5 dni i jeszcze nie zwracalam az tak bardzo na wyglad mojego posilku i sama nie wiem czy dobrze jem zazwyczaj jest to bulka razowa z warzywami, jajecznica z 3 jajek (jak male)albo 2 +bialko ze szczypiorkiem i do tego kilka plastrow wedliny drobiowej chudej (4 kcal, 0,1g t, 0,1g b 0,1g w plasterek), albo smazona pokrojona w kostke piers bez oleju na teflonie i do tego dwa jajka +bulka jak wyzej Czy taki posilek jest dobry po treningu? Jak koncze ok 11 to ide zrobic sniadanie wychodzi jakies 20-30 min (wszystko zalezy od dzieci) i czy to jest odpowiednia pora na posilek po treningowy (sniadanie), aha i mam zamiar zaczac cwiczyc 1 godz callanetics przed orbitrekiem czy to jest dobre zestawienie i godz?? Mam nadzieje, ze zrozumialyscie to co napisalam.
Moja prosba zwiazana jest z tymi posilkami czy sa odpowiednie jakosciowo i ilosciowo, czas po treningu, bardzo prosze o pomoc
Jeszcze raz przepraszam za te pytania i z gory dziekuje.
Aha gdzies wyczytalam, ze po treningu nie mozna jesc warzyw czy to prawda??
Pozdrawiam malagwiazda3
malagwiazda3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 09:30   #938
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Napisane przez malagwiazda3 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Mam kilka pytan co do odzywiania, z pewnoscia padly takie pytania, dopiero zaczynam i chcialabym znac odpowiedz jak najszybciej, bardzo mi na tym zalezy i z gory przepraszam za pytania, a tak w ogole to czytalam juz czesc postów i przede wszystkim te pierwsze strony, ale dalej nie jestem pewna co do pewnych posilkow.
Rano przed sniadaniem pierwszy błąd! cwicze na orbitreku jak na razie 5 dni i jeszcze nie zwracalam az tak bardzo na wyglad mojego posilku i sama nie wiem czy dobrze jem zazwyczaj jest to bulka razowa z warzywami, jajecznica z 3 jajek (jak male)albo 2 +bialko ze szczypiorkiem i do tego kilka plastrow wedliny drobiowej chudej (4 kcal, 0,1g t, 0,1g b 0,1g w plasterek), albo smazona pokrojona w kostke piers bez oleju na teflonie i do tego dwa jajka +bulka jak wyzej Czy taki posilek jest dobry po treningu? Jak koncze ok 11 to ide zrobic sniadanie wychodzi jakies 20-30 min (wszystko zalezy od dzieci) i czy to jest odpowiednia pora na posilek po treningowy (sniadanie), aha i mam zamiar zaczac cwiczyc 1 godz callanetics przed orbitrekiem czy to jest dobre zestawienie i godz?? Mam nadzieje, ze zrozumialyscie to co napisalam.
Moja prosba zwiazana jest z tymi posilkami czy sa odpowiednie jakosciowo i ilosciowo, czas po treningu, bardzo prosze o pomoc
Pozdrawiam malagwiazda3
nie mozna jesc ich duzo, ale 'garsc' ci nie zaszkodzi. one obnizaja IG posilku, a po treningu musi byc jak najwyzszy...

twoj podstawowy blad, to to, ze cwiczysz przed sniadaniem.
nie cwiczy sie na czczo i wcale nie spala sie wtedy wiecej tluszczu- spala sie miesnie.
zastanow sie czy istnieje u ciebie mozliwosc zjedzenia sniadania i cwiczenia godzine po tym? jesli tak, to musisz rozpatrzyc dwa posilki. sniadanie i posilek po treningu.
na sniadanie mozesz jesc te jajecznice albo mozesz sprobowac np. placow owsianych, ktore sa tutaj baaaardzo popularne.
po treningu ryz bialy z kurczakiem albo salatka z tunczykiem w s/w (np. z kaszą kuskus) możesz przejrzeć kilka stron, zwróć uwagę na posty Ani, moje i Santosa.

a co do cwiczen. na twoim miejscu na orbiteku cwiczylabym np. 3 razy w tygodniu, a callanetics w dni nietreningowe...
Stary 2010-01-31, 09:35   #939
201703061224
Konto usunięte

Cytat:
ale ty chcesz to wykonać?
juz wykonalam hehe:P
201703061224 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 09:37   #940
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
juz wykonalam hehe:P
i jak to zrobilas?
namoczylas kajzerke w trzech jajkach i to ci wyszlo wchlonelo?^^
Stary 2010-01-31, 11:01   #941
malagwiazda3
Raczkowanie

Witam wszystkich
dontknow dziekuje Ci bardzo za odpowiedz mam jeszcze kilka pytanie w zwiazku z tym posilkiem po treningowym tzn jaki czas po?, wyczytalam, ze po aerobach trzeba odczekac az 2 godz, bo wtedy cwiczenia nie maja sensu czy to prawda, bo juz sama nie wiem ? czy ryz musi byc bialy, nie moze byc brazowy? jestem na redukcji i ost. pytanie czy po callaneticsie tez musze zastosowac sie do tych posilkow i czy w ogole takie cw wystarcza jezeli chodzi o miesnie, dodam, ze czuje jak pracuja, nie mam czasu na chodzenie na silownie ( mama na pelnym etacie, 6 m-cy i 2l). Jeszcze raz Ci bardzo dziekuje za odpowiedz i zaczne dostosowywac sie do twoich zalecen
Jak bede miala chwilke to poczytam wasze posilki, a czy ktoras z was jest tez na redukcji?
Juz wiecej nie bede meczyla tylko pisala swoje posilki, ale dopiero od jutra dzisiaj urodzinki
Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-31, 12:05   #942
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Witam wszystkich
dontknow dziekuje Ci bardzo za odpowiedz mam jeszcze kilka pytanie w zwiazku z tym posilkiem po treningowym tzn jaki czas po?, wyczytalam, ze po aerobach trzeba odczekac az 2 godz, bo wtedy cwiczenia nie maja sensu czy to prawda, bo juz sama nie wiem ? czy ryz musi byc bialy, nie moze byc brazowy? jestem na redukcji i ost. pytanie czy po callaneticsie tez musze zastosowac sie do tych posilkow i czy w ogole takie cw wystarcza jezeli chodzi o miesnie, dodam, ze czuje jak pracuja, nie mam czasu na chodzenie na silownie ( mama na pelnym etacie, 6 m-cy i 2l). Jeszcze raz Ci bardzo dziekuje za odpowiedz i zaczne dostosowywac sie do twoich zalecen
Jak bede miala chwilke to poczytam wasze posilki, a czy ktoras z was jest tez na redukcji?
Juz wiecej nie bede meczyla tylko pisala swoje posilki, ale dopiero od jutra dzisiaj urodzinki
Pozdrawiam
jesli zalezy ci na przyroscie masy miesniowej, to wypadaloby przejsc na mase ale cos mi sie wydaje, ze tobie chodzi po prostu o zrzucenie zbednego balastu, tak?
nigdzie nie spotkalam sie z opinia o tych dwoch godzinach. mysle, ze najlepiej jest od razu po treningu.. staraj sie tak mniej wiecej do 30 minut.
najwazniejsze jest bialko. dopiero potem martw się o węgle, ona po aerobach nie są aż tak bardzo wymagane, jak po siłowym. moze byc ryz brazowy, czemu nie
i po callanetic jadłabym podobnie. w ogóle to polecam odżywiać się wg 10 PŻ
Stary 2010-01-31, 12:20   #943
malagwiazda3
Raczkowanie

dontknow dziekuje za odpowiedz, widac,ze mozna na Ciebie liczyc i tak chodzi mi o zrzucenie kg, takze na pewno dostosuje sie do twoich rad
Stary 2010-01-31, 22:31   #944
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
wyrak a czy płatki nie mają twoim zdaniem zbyt niskiego IG?
Maj niski, ale do tego jeszcze sa owoce z tym. Inna sprawa, ze ja po treningu jem czesto wegle z dosc niskim IG i jakos negatywnych skutkow nie zauwazylem. Co nieco zalezy oczywiscie od diety i uwarnkowan indywidualnych.

Cytat:
Witam wszystkich
Rano przed sniadaniem cwicze na orbitreku jak na razie 5 dni i jeszcze nie zwracalam az tak bardzo na wyglad mojego posilku i sama nie wiem czy dobrze jem zazwyczaj jest to bulka razowa z warzywami, jajecznica z 3 jajek (jak male)albo 2 +bialko ze szczypiorkiem i do tego kilka plastrow wedliny drobiowej chudej (4 kcal, 0,1g t, 0,1g b 0,1g w plasterek), albo smazona pokrojona w kostke piers bez oleju na teflonie i do tego dwa jajka +bulka jak wyzej Czy taki posilek jest dobry po treningu? Jak koncze ok 11 to ide zrobic sniadanie wychodzi jakies 20-30 min (wszystko zalezy od dzieci) i czy to jest odpowiednia pora na posilek po treningowy (sniadanie), aha i mam zamiar zaczac cwiczyc 1 godz callanetics przed orbitrekiem czy to jest dobre zestawienie i godz?? Mam nadzieje, ze zrozumialyscie to co napisalam.
Pozdrawiam malagwiazda3
Po pierwsze, to musisz cos jesc tez przed treningiem.
Po drugie - co to za wedlina, co ma tyle samo tluszczu i wegli co bialka ?
Po trzecie - ilosciowo to musisz do siebie dostosowac, nikt jasnowidzem tu nie jest, nie wie ile wazysz, jaki masz cel, diete itd.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2010-02-01, 01:23   #945
Wyrak
Zakorzenienie

Wczoraj mi sie niestety wykoleil przed, bo nie mialem czasu po lunchu juz na nastepny, a na lunch byl grillowany losos z salatka (salata, papryka, kukurydza), wiec dalem dupki ogolnie.
Po - kotlet z prosiaka z makaronem z sosem.

Natomiast dzisiaj:
- przed - tunczyk i chuda wedlina (wiem, jakiz tworczy posilek, ale lubie czasem takie dziwolagi )
- po - placek: 3bialka, 1 zoltko, platki owsiane, cynamon (Santos ), polane odrobina jogurtu z kawalkami pomaranczy, no i jeszcze sobie pofogowalem po kilku ciastkach owsianych Chodzilo za mna dzis cos slodkiego nieco

Stary 2010-02-01, 02:30   #946
malagwiazda3
Raczkowanie

Witam
W takim razie napisze dokladniej o sobie mam 161cm, 56kg ogolnie to chce schudnac tak 5-6 kg. Cwicze na orbitreku minimum 40 min, ostatnio przed orbim cwiczylam godz callaneticsu, ale dontknow zalecila na przemian orbitrek z calleneticsem i do tego mam zamiar dostosowac sie. Co do cwiczen przed to po prostu gdzie nie czytalam (oprocz wizazu) pisali, ze aeroby najlepiej na czczo, bo lepiej jest spalany tluszczyk, wiec tak robilam, w kazdym razie juz tak nie bede robic. Stosowalam rozne diety i nic z tego nie wychodzilo, takze cwiczenia byly na marne teraz mam zamiar poprostu przejsc na redukcje. Co do tej wedliny to zemnie podalam nie to co trzeba w kazdym razie plasterek ma 4 kcal, a jezeli chodzi o poprawne dane to podam Ci w 100g b 20g w 1,0 t 2,0
A jeszcze co do tych posilkow tzn. stosowania ich jest troche inaczej jak myslalam, w jednej ze stronek jest podane cos takiego:

Dla osób otyłych pragnących schudnąć:
Posiłek 1 - bez węglowodanów
Posiłek 2 - nie stosujemy go w ogóle
Posiłek 3 - 0.2 - 0.4 grama / 1 kg masy ciała
Posiłek 4 - 0.2 - 0.4 grama / 1 kg masy ciała, pochodzących wyłącznie ze źródeł naturalnych o niskim IG (głównie warzywa)

Otyła pani pragnąca schudnąć natomiast, zdecydowanie lepsze wyniki osiągnie stosując następujący schemat:
Posiłek 1 - szybko przyswajalne białko ( o ile od poprzedniego, normalnego posiłku upłynęło więcej niż 90 minut)
Posiłek 2 - brak
Posiłek 3 - szybko przyswajalne białko z dodatkiem owoców o niskim lub warzyw o wysokim IG
Posiłek 4 - chude białko zwierzęce, węglowodany w postaci warzyw o średnim lub niskim IG
Wprawdzie nie jestem otyla, ale mysle, ze to ogolnie chodzi o samo schudniecie.
A tak w ogole to ten link jak sie nie myle byl podany przez Ciebie Wyrak.

Czy wlasnie tak musze sie do tego dostosowac? Myslalam, ze nie musze jesc zaraz po treningu, godz podane sa nastepujaco: 1.przed 30-10 min
2. zaraz po i 3. 60-120min. Jeszcze raz napisze, ze cwicze rano i kiedy moge jesc owoce?

Dzieki za odpowiedz

Edytowane przez malagwiazda3
Czas edycji: 2010-02-01 o 10:39
Stary 2010-02-01, 10:24   #947
viline1988
Raczkowanie

GG do viline1988

Przed: placki owsiane: ( 2białka, 1 żółtko, 5łych płatków owsianych, 3 plasterki szynki z piersi indyka, ketchup)
Po: ryż brązowy, pierś z kurczaka gotowana, trochę ogórków konserwowych
bez badziewnego jedzenia
*siłownia 3 x tyg
*interwały 1 x tyg (przygotowanie do HIIT-a)
viline1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 14:57   #948
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Dla osób otyłych pragnących schudnąć:
Posiłek 1 - bez węglowodanów
Posiłek 2 - nie stosujemy go w ogóle
Posiłek 3 - 0.2 - 0.4 grama / 1 kg masy ciała
Posiłek 4 - 0.2 - 0.4 grama / 1 kg masy ciała, pochodzących wyłącznie ze źródeł naturalnych o niskim IG (głównie warzywa)

Otyła pani pragnąca schudnąć natomiast, zdecydowanie lepsze wyniki osiągnie stosując następujący schemat:
Posiłek 1 - szybko przyswajalne białko ( o ile od poprzedniego, normalnego posiłku upłynęło więcej niż 90 minut)
Posiłek 2 - brak
Posiłek 3 - szybko przyswajalne białko z dodatkiem owoców o niskim lub warzyw o wysokim IG
Posiłek 4 - chude białko zwierzęce, węglowodany w postaci warzyw o średnim lub niskim IG
Wprawdzie nie jestem otyla, ale mysle, ze to ogolnie chodzi o samo schudniecie.
A tak w ogole to ten link jak sie nie myle byl podany przez Ciebie Wyrak.

Czy wlasnie tak musze sie do tego dostosowac? Myslalam, ze nie musze jesc zaraz po treningu, godz podane sa nastepujaco: 1.przed 30-10 min
2. zaraz po i 3. 60-120min. Jeszcze raz napisze, ze cwicze rano i kiedy moge jesc owoce?

Dzieki za odpowiedz
Tak, chodzi o osoby na redukcji.

Gdzie jest tak podany czas posilkow?

Stary 2010-02-01, 15:36   #949
malagwiazda3
Raczkowanie

Wlasciwie w tamtym momencie jest mowione o osobach cwiczacych silowo W takim razie moimi godz okolotrening. bedzie godz przed zaraz po i godz pozniej czy tak jak dontknow napisala godz przed i do pol godz po, w takim razie nastepny to bedzie zaliczany do normalnego posilku? I zglupialam co do tych posilkow okolotren. chodzi o wegle tu jest napisane, ze wegle w postaci warzyw , gdzieindziej wyczytalam, ze warzyw nie powinno sie jesc jak znajde ten tekst to tu wkleje.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-01, 16:28   #950
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Wyrak.. większość jest na pierwszej stronie wątku
nie wiem czemu odsyłasz dziewczyny na SS
Stary 2010-02-01, 16:56   #951
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Wyrak.. większość jest na pierwszej stronie wątku
nie wiem czemu odsyłasz dziewczyny na SS
1) Bo tam jest pelen artykul
2) Na pierwsza strone watku nikt nie zaglada

Stary 2010-02-01, 17:01   #952
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

no, też prawda;/
Stary 2010-02-02, 01:10   #953
malagwiazda3
Raczkowanie

Jeżeli chodzi o mnie, to czytalam kilka pierwszych stron za nim zadalam te pytania, bo dalej nie bylam pewna co do posiłków, jak czytałam podana stronke nawet nie skojarzylam, ze to sa te same dane, w kazdym razie dalej nie jestem pewna co do kilku rzeczy i dlatego wydaje mi sie, ze najlepiej bedzie jak zaczne "działać" będę pisała posiłki i jak byście mogli przeanalizować je byłabym bardzo wdzieczna. Jeszcze raz dziekuje wam za pomoc i przepraszam za moje pytania
Stary 2010-02-02, 10:51   #954
monisia02
Zadomowienie

GG do monisia02

zaraz po: jabłko
trochę później: placek owsiany(2 białka, 1 żółtko, 5łych pł owsianych, łycha otrębów pszennych, trochę serka homogenizowanego)
monisia02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-02, 16:13   #955
monisia02
Zadomowienie

GG do monisia02

czy taki posiłek : twaróg chudy(pół opakowania) 200g, mały jog nat. i jabłko+ zdrowy błonnik nadaje się na posiłek PRZED treningiem.?
Stary 2010-02-02, 16:37   #956
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monisia02 Pokaż wiadomość
czy taki posiłek : twaróg chudy(pół opakowania) 200g, mały jog nat. i jabłko+ zdrowy błonnik nadaje się na posiłek PRZED treningiem.?
Nie, bo twaróg to bialko wolnowchlaniajace sie a przed treningiem i po takie sie nie nadaje. I unikamy tluszczy w okolotreningowych, wiec jogurt tez raczej odpada
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-02, 16:40   #957
monisia02
Zadomowienie

GG do monisia02

Cytat:
Napisane przez liquefy Pokaż wiadomość
Nie, bo twaróg to bialko wolnowchlaniajace sie a przed treningiem i po takie sie nie nadaje. I unikamy tluszczy w okolotreningowych, wiec jogurt tez raczej odpada
dzięki za odp.
Stary 2010-02-02, 17:00   #958
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monisia02 Pokaż wiadomość
3x nie - dla wolnowchlaniajacego sie bialka, tluszczu i blonnika.

Stary 2010-02-03, 10:22   #959
viline1988
Raczkowanie

GG do viline1988

Przed: placko owsiany omlet ( 2białka ubite na sztywno, jedno żółtko, 4 łychy płatków owsianych)
Po: makaron pełnoziarnisty, tuńczyk wsw, ketchup
bez badziewnego jedzenia
*siłownia 3 x tyg
*interwały 1 x tyg (przygotowanie do HIIT-a)
viline1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-03, 11:21   #960
monisia02
Zadomowienie

GG do monisia02

zaraz po: koktajl (banan,jog naturalny, otręby)
później: pierś z kurczaka pieczona w piekarniku z ryżem i warzywami.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości