![]() |
#631 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jaki wózek- temat zbiorczy.
Mutsy Transporter niestety nie ma podnoszonego podnóżka i podobno nóżki maluszkom drętwieją
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#632 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#633 |
Zakorzenienie
|
ja już testowałam oba moje wózki i muszę powiedzieć że Quinny Buzz się prowadzi marzenie natomiast Mutsy Urban Raiderteż super ale potrzeba dużo miejsca nad żeby nakręcić itd w parku po alejkach sie super jeździ.Nie żałuje zakupu żadnego.A i duży minus Mutsy za wagę pomimo że mam parę stopni do domciu to wnosimy go na 2 razy osobno gondolę i stelaż
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#634 |
Raczkowanie
|
Ja mam od piątku wózek Casualplay S4 . Dostaliśmy zamiennik, bo nasz oddaliśmy na gwarancję( Concord Fusion- poluzowało się kółko). Wózek jest troszkę zużyty, ale ogólnie prowadzi się go dobrze, tylko to przednie podwójne kółko strasznie trzepie i stuka. Duży plus dla tego wózka za dodatkowy hamulec ręczny. Nie podoba mi się natomiast regulacja rączki i ograniczony dostęp do koszyka na zakupy. Nie mogę doczekać się aż nam oddadzą nasz, który mimo że jest na 4 kółkach prowadzi się o niebo lepiej niż ten na 3 (2 przednie sa bardzo blisko siebie) . Fusion jest bardziej zwrotny i stabilniejszy - nie boję się o niego mocniej oprzeć. S4 bardzo łatwo się składa i z łatwością miesci się do małego bagażnika. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#635 |
Przyczajenie
|
Witam
Już pisałam w innym wątku (http://www.wizaz.pl/forum/showthread...1#post12695441) pytanie odnośnie użytkowania wózków firmy Chariot, ale widzę że tu dyskusja jest bardziej zażyła ![]() Czy któraś z Was miała okazję spotkać się z tymi wózkami i jak sprawdzają się one w praktyce? Albo czy znacie inne wózki z możliwością podłączenia do roweru? Pozdrawiam Jadzia |
![]() ![]() |
![]() |
#636 |
Zadomowienie
|
podłączany do roweru czy rowerek dopinany do wózka? jak to drugie to do wszystkich nursów można dopiąć
|
![]() ![]() |
![]() |
#637 |
Wtajemniczenie
|
My zdecydowaliśmy sie na Coneco Baracuda. Rozpatrywaliśmy jeszcze Benetto Murano, ale ma za małą gondolę (31cm w środku), podczas gdy baracuda ma 35 wewnątrz (przy tym nie wygląda na wielką).
Przekonało nas wykonanie, łątwość wpinania gondoli i spacerówki (nie trzeba jednocześnie wciskać guzików do wypinania, można najpierw jeden, potem drugi i wyjąć leciutko gondolę trzymając za rączkę w budce). W Murano nawet ekspedientka sie mocowała z wypięciem fotelika ze stelaża. Poza tym sam stelaż w baracudzie składa się leciutko i do małych rozmiarów, a koła wyjmuje się jednym wciśnięciem guzika. Jak na wózek o pompowanych kołach baracuda jest lekki, przednie koła ma zwrotne z możliwością blokowania.wszystkie jednakowej długości. W murano była lepsza rączka, bo jej wysokość się regulowało za pomocą jakby przełamywania końcówki rączki i ustawiania jej na danej wysokości. W baracudzie rączka regulowana jest teleskopowo. Ale nie przeszkadza to. Mój mąż jest ode mnie 30zm wyższy i możemy dopasować sobie rączkę. W baracudzie nie ma możliwości dopięcia fotelika do stelaża, tak jak w murano, ale trudno. Fotelik z murano w samochodzie latał. Do baracudy dokupiliśmy inny fotelik (innej firmy, ale nie pamiętam, musze sprawdzić) do samochodu. W piątek będziemy mieć wózek w domu, to pstryknę fotki i wkleję. Przekonała mnie jeszcze do baracudy spacerówka: jest miękka, łądnie wykończona, oparcie można kłąść xcałkiem na płasko (w murano też). I co najważniejsze: oparcie reguluje się dźwigienką z tyłu, do której jest łatwy dostęp ze względu na innowacyjną budowę budki. W spacerówce budka jest taka parasolkowata i nie zasłania z tyłu o[parcia siedziska. W związku z tym nie trzeba sięgać do dźwigni manewrując ręką pod budką. Trochę nieskładnie to wszystko brzmi, ale naprawdę polecam baracudę. Murano też niegłupi, ale jednak gondola jest wąska (niby2-3 cm różnicy z większością wózków, ale zimą te 2cm wykorzystać można na kocyk). I murano jest cięższy. jak potestuję już na dobre w domu i na podwórku i coś sie nie spodoba to dam znać. Ale nie zakładam takiej wersji ![]()
#638 |
Przyczajenie
|
Bardziej podoba mi się Coneco Barracuda, ten Murano nie wygląda nadzwyczajnie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#639 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie nam też się spodobał bardziej ten z coneco. Dlatego go jutro odbieramy ze sklepu.
Naprawdę wszystko sie składa i rozkłada bardzo lekko. gondolę i spacerówkę wypina sie delikatnie, nie trzeba szarpać, żeby wyciągnąć. pewnie jak go jutro przywieziemy, to będziemy nim po mieszkaniu śmigać.
#640 |
Zadomowienie
|
można juz kupić fotel do barracudy (coneco pionier + adapter)
|
![]() ![]() |
![]() |
#641 |
Przyczajenie
|
Ja mam atlantica i musze powiedziec ze nie jestem z niego do konca zadowolona. Ciezki, brak fotelika kompatybilnego ze stelażem, sztywny... Gdybym miała możliwosc cofniecia czasu na pewno zdecydowałabym się na inny wozek
![]()
#642 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Piszę w imieniu mojej siostry, która malucha bedzie miała już na początku lipca, tak więc kupno wózka jest teraz sprawą priorytetową. Ponieważ jest ona niziutką i szczupłą 17-latka, wózek musi być w miarę lekki. Natomiast tatuś ma prawie 2 metry, więc regulowana wysokość rączki jest konieczna. Mieszkamy w domu jednorodzinnym, mamy duży samochód, więc wózek może być większy. Konieczne są także 4 kółka pompowane i najlepiej wózek typu 3w1 ![]() ![]() Czy istnieje jakis forumowy 'the best' w tej kategorii opisanej powyżej? ![]() Z góry dziękuję za odpowiedź ![]() ![]() i poproszę o adres jakiegoś dobrego sklepu w Toruniu z dużym asortymentem wózków, dzięki ;** |
![]() ![]() |
![]() |
#643 | |
Wtajemniczenie
|
sprawdzaliśmy w skleopie i na razie nie ma adapterów.
dlatego kupiliśmy inny fotelik. Cytat:
![]() |
#644 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Dziewczyny czy któraś z Was użytkuje wózek Bexa B4? Nigdzie nie mogę znaleźć opinii na jego temat ![]() W przyszłym tygodniu muszę zdecydować jaki wózek kupuję. Do tej pory w grę wchodził jedynie x lander xa, ale teraz to już sama nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#645 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Jestem w trakcie poszukiwania wózka- co prawda termin mam na połowę listopada, ale wydatki trzeba sobie jakoś rozłożyć w czasie ![]() 1) Wydaje mi się, że gondola powinna być dość spora bo tak do końca kwietnia chciałabym powozić w gondoli, później spacerówka. 2) Wyczytałam na forum, żeby kółka z przodu nie były z tych mniejszych-podwójnych, bo śnieg może się zapychać ![]() 3) rączka -wysokość regulowana (nie wiem czy istotna jest przekładana rączka?) 4) fajnie by było gdyby był to wózek 3w1 ale niekoniecznie (słyszałam opinie, że lepiej jednak potem kupić lżejszą spacerówkę??? ) co o tym myślicie? 5) cena - najlepiej do 1300 -1500 6) waga - chciałabym żeby nie był ciężki 7) co myślicie o leviroo? Na allegro go znalazłam- z wyglądu bardzo ładny, a jak się sprawuje? Na forum tylko chyba 1 Dziewczyna go ma.Można go gdzieś w sklepie zobaczyć? Nie bardzo wiem na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę. Plis, pomóżcie Za dużo jest tych wózków, można oszaleć i zgłupieć ![]() dzięki |
![]() ![]() |
![]() |
#646 |
Zadomowienie
|
Skrętne podwójne koła i przekładana rączka raczej się wykluczają. Piszę "raczej" bo jeszcze można się natknąć na takie wynalazki, znam kilka takich wózków które zostały wycofane z rynku np baby design-smart. Główny problem przy takich wózkach polega na tym, że jak przełożymy rączkę (tak żeby mieć dziecko przodem do siebie) to koła obrotowe mamy "przed nogami" i one podczas pchania wózka MUSZĄ BYĆ ODBLOKOWANE ! w przeciwnym wypadku mogą się połamać ponieważ "koła chcą się obrócić", rozchylają się na zewnątrz a trzyma je mechanizm blokujący koła, który wcześniej czy później pęknie a jak nie on to koło. Z tego powodu na wózku baby design od spodu rączki (jak ją przełożymy to od góry) jest napisane na czerwono ODBLOKUJ KOŁA, to jednak nie pomogło bo ludzie dalej te koła blokowali i już nie ma tego wózka w sprzedaży. Jazda wózkiem który ma (po przełożeniu rączki) skrętne koła przed nogami osoby która go prowadzi przypomina jazdę wózkiem widłowym, żeby nim skręcić trzeba mieć znacznie większe pole manewru (wózek stoi w miejscu a osoba która chce nim skręcić musi go obejść), a o choć trochę komfortowym wyjeżdżaniu na krawężnik można zapomnieć.
Skrętne koła pojedyncze i przekładana rączka to też kłopotliwa sprawa, jak się przełoży rączkę to koła można zablokować w pozycji takiej jak się ustawią, ale nie ma mowy o wyjechaniu nim na krawężnik. Dlatego polecam wózki z obrotowym kołem i bez przekładanej rączki, ale takie które w zamian mają możliwość przepięcia siedziska w drugą stronę, takich wózków jest cała masa, napisz po jakim terenie będziesz jeździć, jakie koła cię bardziej interesują, pompowane czy pełne piankowe? To spróbuję ci parę wózków zasugerować Jeszcze jedna rada nie kupuj wózka dużo wcześniej przed urodzeniem dziecka, jak masz taką możliwość to sobie zarezerwuj w jakimś sklepie, zapłać zaliczkę lub całość ale uprzedź że przyjdziesz po niego jak się dziecko urodzi bo wtedy masz gwarancję dłuższą o nawet parę miesięcy. Bo np. jak ktoś kupi wózek pół roku przed urodzeniem dziecka (uwierz mi są takie osoby), to jak się dziecko urodzi a wózek ma rok gwarancji to zostało już tylko pół roku. |
![]() ![]() |
![]() |
#647 |
Zadomowienie
|
Dzięki za informacje
![]() No w takim razie nie chcę przekładanej rączki. ![]() Jeśli chodzi o teren, to głownie będą to chodniki, ale będę też chciała przejść się od czasu do czasu do lasu na spacer. Koła- hm.. no właśnie nie wiem jaka jest generalnie między nimi różnica. Ale nie chciałabym, aby na spacerze miała problemy z np przebitym kołem. I czy te wózki 3w1 są ok ?(lub 2w1), bo słyszałam już kilka opinii, że są one dość ciężkie, więc spacerówkę i tak się potem kupuje osobno? dzięki za porady |
![]() ![]() |
![]() |
#648 |
Zadomowienie
|
Z tą spacerówką to niestety się zgodzę bo sama kupiłam spacerówkę jak dziecko jeszcze roku nie miało, mimo że miałam na prawdę dobry wózek. Nie każdy tak robi ale powiedzmy że ponad połowa, dzieję się tak dlatego że nawet jeżeli kupisz wózek 2w1 super lekki to będzie on ważył ok 12 kg, lekki 14 kg i jak dziecko podrośnie i nie będzie ważyło 3 kg jak na początku tylko np 13kg to rachunek jest prosty dziecka razem z wózkiem nie podniesiesz bo to już 25 kg-nie licząc zawartości torby i koszyka (a czasem jest jeden schodek czy dwa przy wejściu do jakiegoś sklepu, itp.). Więc jak dziecko waży te 13 kg i doliczy się wagę spacerówki to jest duża szansa że waga nie przekroczy 20 kg i wtedy można dźwignąć taki wózek. Ale nie każdy tak robi bo takie spacerówki (5-10kg) nadają się w zasadzie do jazdy po chodniku, więc las, trawnik, droga kamienista odpada.
Wózki 2w1 przeważnie są takie że można w nich wyjeździć dziecko "do końca" i nawet jak sobie kupisz jeszcze spacerówkę to ten 2w1 też się może dalej przydać czasem. Ja jak już miałam lekką spacerówkę to czasem używałam tego 2w1 jak jechałam wózkiem na zakupy (kosz dużo większy), jak usypiałam syna przed domem jeżdżąc po trawniku, do jazdy terenowej-jednym słowem dalej się przydawał a ten lekki był na krótkie przejażdżki, lub awaryjnie żeby mieć w samochodzie. Jeżeli chodzi o wózki 3w1 to jest to opcja dość wygodna bo można śpiące dziecko z samochodu przepiąć do stelaża nie budząc go i nie przekładając, jest dużo sytuacji w których się sprawdza takie rozwiązanie. Jeżeli planujesz jazdę też po lesie i nierównych terenach to zdecydowanie polecam koła pompowane i amortyzację. Szczególnie polecam wózek v-max baby smile (polak), ma wszystkie koła pompowane, przednie pojedyncze skrętne, tylne łożyskowane, stelaż aluminiowy z dużą amortyzacją i mozliwością jej regulowania, gondola duża z mozliwością regulacji oparcia i odsłonięcia fragmentu z tyłu budki-zostaje siateczka, gondala ma uchwyt do przenoszenia jej razem z dzieckiem, położona na ziemi lekko się buja, torba z pionowymi kieszonkami na butelki, kieszonka na wózku (można coś do niej schować lub zabrać ja ze sobą-wyglada jak mała kometyczka), spacerówka zapinana w oby kierunkach, sposób jej wypinania bardzo wygodny (nie trzeba nic trzymać i ciagnąć na raz-po prostu najpiew z jednej strony się wciska, potem z drugiej i można dwoma rękami wyciagnąć spacerówkę-tak samo montuje sie gondolę), regulacja wysokości raczki, spacerówka miejsca najbardziej narażonych na wycieranie (pałąk i podnóżek) ma obszyje taka jakby skórką, pięciopunktowe pasy, podnóżek jest oczywiście regulowany, oparcie mozna rozłożyc zupełnie na płasko, ma pokrowiec do spacerówki, duży kosz na zakupy, hamulec na linkach (leciutko sie obsługuje) i oczywiscie można do niego dokupić fotelik (z pokrowcem na nogi). Wózek waży ok 14 kg, stelaż po złozeniu nie zajmuje duzo miejsca. 12 kolorów do wyboru- 05 jest śliczny. Reklamacje: bardzo rzadkie. Koszt z fotelem do 1300zł- zalezy gdzie (pomijając Warszawę ![]() Jak znajde chwilę to opiszę jeszcze jakieś wózki z innych firm (troche mi to zajeło, nie sadziłam ze tak sie rozpiszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#649 |
Raczkowanie
|
W naszym x landerze xa popękała dętka. Kupiliśmy nową x landera za 13 zł, tż wymienił i śmigamy dalej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#650 |
Zadomowienie
|
X lander tez fajny, jakby jeszcze mu zrobili spacerówke montowana w obie strony to juz by było super. No ale za niego trzeba zapłacić o 500 zł więcej niż za v-maxa któremu sie spacerówka obraca
|
![]() ![]() |
![]() |
#651 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja mam chicco S3 trio black
http://dino.sklep.pl/nowy/wozek-chic...87e479317ae2bc że trzykołowiec pomijam bo to kwestia gustu, ja akurat bardzo chciałam 3 koła gondola super nie moge sie przyczepic ale spacerówka ma minusy : oparcie rozkładane na pasek i jedną ręką ni chlery nie złożysz oparcia z pozycji leżącej do siedzącej oparcie nie składa się do pozycji całkiem pionowej i mój smyk się wkurza mało pojemny kosz na zakupy wsadzisz 3 kg cukru i pełny brak serwisu w Polsce - wszystkie reklamacje odsyłają do Włoch popruł nam się cały pałąk i plecak, żaden krawiec i szewc nie zrobił bo to taki materiał że się nie dało dopiero jedna krawcowa zszyła ręcznie nie przypniesz żadnej parasolki polskiego producenta bo wszystkie są robione na okrągłą ramę a Włosi parasolek nie robią uważam że za tą cenę powinien być niemal idealny albo prawie idealny a jest średni
"Zabijać to nie znaczy wyjąć rewolwer jak Buck Jones i zrobić pif-paf! To wcale nie tak. Można zabijać w sercu. Po prostu przestać kogoś kochać. I wtedy ten ktoś umiera." Edytowane przez Pinklady Czas edycji: 2009-06-15 o 06:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#652 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Moim zdaniem nie nalezy przywiązywać sie do funkcji przekładani siedziska (albo rączki) spacerówki... a widzę ze dla nie których mam jest decydująca przy wyborze wózka.. moim zdaniem jest to funkcja zupełnie zbedna..
![]() nie ma wozka idealnego.. przy jego wyborze zawsze trzeba z czegoś zrezygnować na rzecz innych parametrów... uważam ze ważniejsza jest dobra amortyzacja czy duża gondola (tu np producent x-landera mógł by sie wysilic bo wiekszość mam na to narzeka) czy nawet waga lub szybkie skladanie wózka niz to czy w spacerowce dziecko moze jechac w obie strony... w samej spacerowce lepiej skupic sie na regulacji oparcia (prawie do lezenia - calkiem plasko nie jest konieczne bo dzieci lubia miec glowke troche wyzej wiec ok 3o st nachylenia tez jest ok) czy regulacja podnóżka....(albo to czy w ogole jest bo na spacerach czesto widuje dzieci w wózkach parasolkach z dyndajacymi nóżkami - co jest przerażające) ja jak juz pisalam wybrałam wóżek 3w1 i z kazdej jego postaci jestem zadowolona ![]() ![]() pinklady na allegro jest mnóstwo parasolek na płaskie rurki polskich producentów..wiem bo sama taką kupiłam Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2009-06-15 o 07:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#653 |
Raczkowanie
|
scorpioniec być może i są - ja rok temu patrzyłam jak gondolą woziłam i wtedy obeszłam sklepy dla dzieci łącznie ze smykiem i marketami i zonk - wyszło na to że kupiłam tą na okrągłą i jakoś ją zaczepiliśmy.
w spacerówce już nie jest potrzebna bo bo buda ma daszek a i sama buda może być rozłozona dfo samego pałąka z przodu i to jest plus. ja tez uważam że spacerówka wcale nie musi być w obie strony, szczerze mówiąc nawet nigdy o tym nie myślałam kupując wózki dla swoich chłopców, dla mnie ważne były duże koła i amortyzatory bo chodniki na moim osiedlu sa masakrycznie dziurawe. to fakt nie ma idealnych wózków i zawsze z jakiejs funkcji trzeba zrezygnowac.
#654 |
Zadomowienie
|
mi się bardzo przydała spacerókwa zapinana w obie strony, nie musiałam co chwilę się zatrzymywać i uspokajać dziecka, poza tym ja żeby dojechać do centrum mam jakieś 2 km prostej drogi pod słońce i wygodniej mi było sobie zapiąć dziecko przodem do siebie, z powrotem już nie było tak fajnie jak dziecko było tyłem, co chwile był płacz i niepokój. A z parasolką nie chciałam jeździć bo jak ją tylko przypięłam to od razu przy niej majstrował i musiałam odkręcić. Apropo parasolek jest cała masa takich pod płaskie rurki. Jeżeli chodzi o chicco to serwisów jest kilka w polsce i nie wiem ktoci taki kit wciska.
|
![]() ![]() |
![]() |
#655 |
Zadomowienie
|
kasiagora23 - dziękuję za informację. Widzę, ze Twoja wiedza jest przeogromna na temat wózków! !
No muszę powiedzieć, że ten v-max baby smile wizualnie mi się bardzo podoba. Jeszcze musiałabym się przejść do jakiegoś sklepu sobie trochę nim pojeździć. czekam w takim razie jeszcze na opis wózków innych firm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#656 |
Zadomowienie
|
Dobry jest jeszcze np: jet- baby active, bardzo podobny wozek do v-maxa, tańszy ok 80 zł (3w1).
Porównanie z v-max i jet'a: 1)rzeczy które ma v-max a nie ma jet: -regulacja twardości zawieszenia (jeszcze się upewnie ale to tak na 90%) -regulacja oparcie w gondoli -łożyskowane koła z tyłu (opcja) -przednie koła pompowane -aluminiowy stelaż -okienko do odsłoniecia w gondoli -kieszonka na wózku -metalowy podnóżek (jet ma plast.) 2)rzeczy które ma jet a nie ma v-max; -jest wyprodukowaany w polsce -wieksza kolorystyka do wyboru 26 kolorów -certyfikat ISO i niemiecki "tif"(nie wiem jak sie to piszę) -stosunkowo łatwiej dostepny-ale to tez zależy od regionu polski -folia przeciwdeszczowa Pozostałe rzeczy są w obu wózkach Awaryjność jet'a minimalnie większa niż v-maxa (wciąż bardzo rzadka) Jet'y mogą sie wydawać ładniejsze jezeli weźmie sie pod uwagę całą kolorystykę ale wśród v-max'ów jest pare perełek, wiec jest w czy wybrać. Przy różnicy tylko 80 zł jednak v-max ma dużo wiecej, ale jet to też jest bardzo dobry wózek biorac pod uwagę kryterium 1200-1300zł W kartach gwarancyjnych obu wózków jest wpisana gwarancja 12 miesiecy, jeżeli ktoś daje dłuższą to radzę sie dopytać żeby sie potem nie okazało że to co się zepsuło np po 1,5 roku nie podlega gwaracji. |
![]() ![]() |
![]() |
#657 |
Raczkowanie
|
Ja tylko dodam coś do używanego przez nas od tygodnia Casualplay S4 - przewrócił się "na plecy", gdy miał zawieszoną na rączce torbę z pieluchami, kremem itp (bez butelek i innych ciężkich)...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#658 |
Zadomowienie
|
Najbardziej wywrotny wózek jaki znam to solar z coneco, nie wiem czy od tego czasu jak go wnikliwie ogladałam cos mu zmienili bo to jest przegiecie, jak dziecko leży to nie ma mowy o wieszaniu jakiejkolwiek torby bo sie od razu wywróci ale dodam ze to było jakieś 2 lata temu. Po tym był około półroczny okres gdy solara nie było w sprzedaży- może mu coś zmienili.
|
![]() ![]() |
![]() |
#659 |
Raczkowanie
|
Mam koleżankę, która bardzo narzekała na stabilność wózka ABC Design 3 tec - zwłaszcza na trawie czy śniegu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#660 |
Zadomowienie
|
przeznaczeniem wózka abc design 3 tec nie jest trawnik...osobiscie uważam ze został on przekombinowany-za bardzo odbiega od standardowej konstrukcji wozka, może na równe chodniki których my jeszcze długo nie bedziemy miec jest ok. Już predzej sie nadaje tec 4 tak sie komus tec'i podobaja-tylko ze skretnych kół nie ma
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:42.