![]() |
#391 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pogadajmy o kamieniach
rozwalić taki słodki ametrynek albo fossilek... no no no
![]() ![]()
![]() |
#392 |
Wtajemniczenie
|
Ech, chyba sobie odpuszczę z tym malachitem, bo chyba nie dam rady się wykłócić
![]() ![]() A czy na allegro macie jakiś sprawdzonych (i tanich ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja ostatnio kupiłam sznur dużych kul kwarcu dymnego. z bólem serca potraktowałam w domu jedną młotkiem. ale na szczęście rozłamał się podręcznikowo. przynejmniej wiem, że pozostałe 31 sa prawdziwe ![]() sie samo roz.. padnie? jak nie masz serca, to daj kotu ![]()
![]() |
![]() |
#394 |
Zakorzenienie
|
Dark, pozwolisz się niecnie wykorzystać?
![]() Gratis ze Skarbów, obstawiałam jakiś agat (tylko jaki), a jak nie, to jaspis. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Wtajemniczenie
|
nie, nie pozwole, bo żyję w swiecie fałszu i.. czegośtam
![]() jaspis. powstały głównie z agatów, alatego taki ma wzorek. powiedziałabym, że oceaniczny, ale ja ostatnio wszedzie widze jaspis oceaniczny ![]() ale chyba jednak.. oceaniczny. Kasia miała w sklepie chyba jakieś smieszne rózniaste jaspisy.. porównywałaś z któryms? bo ja z jaspisami to trochu słabo ![]() edit: hmm...? edit 2: chyba jednak nie. chya oceaniczny ![]()
![]() |
#396 |
Zakorzenienie
|
Jak porównuję sama, to doszukuję się rzeczy, których nie ma. Kiedyś po poszukiwaniach nazywałam larvikit serafinifem.
![]() A na niektórych kamieniach są własnie takie agatopodobne wzorki, ale jak to jaspis powstały z agatów, to jestem w stanie uwierzyć na słowo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#398 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Wtajemniczenie
|
Widzę, że tu swoista komisja strajkowa powstaje
![]()
![]() |
#401 |
Wtajemniczenie
|
co do komisji strajkowej, to nie wiem czy sie przylacze, bo Dark ma zwykle racje w tym co mowi, aczkolwiek czasami mnie denerwuje sposob, w jaki to wyraza (ale tylko czasem :P)
![]()
It's amazing with the blink of an eye you finally see the light It's amazing when the moment arrives that you know you'll be alright It's amazing and I'm sayin' a prayer for the desperate hearts tonight |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Zadomowienie
|
Nieee ja Dark lubie, no
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Przyczajenie
|
witam
![]() jestem nowa na forum i też od niedawna zajmuję się wyrobem biżuterii tak odnośnie wątku kamieni: zakupiłam na allegro od eltay'a cos co zwał "KORALIKI NATURALNE MALACHIT" po mojej reklamacji z zapytaniem czy to oby na pewno jest naturalny malachit, bo moim zdaniem temu co kupiłam jest bardzo daleko do naturalnego malachitu dostałam nastepującą odpowiedź: "Witam Kamień ten jest malachitem , tak samo otrzymywanym jak turkusy czy korale. jest to robione z mączek odpadowych tych kamieni . Dalej sa spajane specjalnymi zywicami. dziwi mnie często , bardzo przepraszam, ale swego rodzaju naiwnośc klientów, Przeciez malachit szlifowany z jednego kawałka nie ma takich cen. (...) Nasz malachit jest kamieniem naturalnym co widac po rozbiciu koralika iz pasy sa przez cały przekrój." ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#406 |
Zakorzenienie
|
Coś w stylu "tak, to jest naturalny malachit, ale nienaturalny, tylko taki naturalny"
![]()
![]() |
#407 |
Przyczajenie
|
zdrażnili mnie tym strasznie
![]() nastepnym razem postaram sie po prostu nie być tak naiwna i nie dać sie nabrać na ich NATURALNE kamienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Raczkowanie
|
Taa, ja też mam ten "malachit" od eltay. Z prawdziwym malachitem wiele wspólnego nie ma, niemniej jest to fajny pasiasty kamyk, z którym mam umyśloną ładną bransoletkę. Chciałabym być jednak uczciwa wobec klientów i nie opisywać jako "malachitu" czegoś, co nim nie jest. W opisie zamierzam zatem dać "malachit rekonstruowany", tak jak to robię w opisie turkusów. Będzie w porządku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Zakorzenienie
|
Mnie rozbawili szczególnie tym:
"Nasz malachit jest kamieniem naturalnym co widac po rozbiciu koralika iz pasy sa przez cały przekrój." ![]() A to mogły by być na przykład namalowane?
![]() |
#412 |
Wtajemniczenie
|
Mam pewne pytanie... Czy w ogóle jest możliwe, zeby gdzieś kupić prawdziwy turkus (chodzi mi o możliwość zakupienia kulek czegoś takiego)? Nie żaden syntetyczny, howlitowiec, stabilizowany, czy jeszcze jakiś inny dziwoląg... Czy jest to raczej graniczące z cudem albo nie możliwe, z jakiegoś względu...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Zakorzenienie
|
Kasia z SN miała chyba turkusy.
![]() |
#414 |
Rozeznanie
|
Dostałam od SN w gratisach.
Jadeit barwiony?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, ja mam pytanie odnośnie kwarców. Z tego co pisałyście to barwione tracą kolor itd... Ja ostatnio zakupiłam w bedshopie kwarc mleczny bo bardzo mi się podobał. No i teraz się zastanawiam, jak on będzie wyglądał po czasie. Bo to, że wyblaknie mi nie przeszakadza, tylko boję się że nabierze nieciekawego odcienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 |
Zadomowienie
|
Ja mam ok.5 par z kwarcem (mleczny i spękany) i nic się z nimi ja na razie nie robi.
![]()
![]() |
#417 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#419 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
Zakorzenienie
|
Maweth, to szkło. Ale bardzo ładne, dostałam takie oliwkowe.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:19.