|
|
#481 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Seksualne problemy katolików
Cytat:
Ale powtórzę, na odpowiedzi zdenerwowanych. Wszycy mają problemy seksualne. Nie wszyscy z powodu: czym obrażam boga (bogów) i w kiedy grzeszę, doznając przyjemności. |
|
|
|
|
|
#482 |
|
jestę wieszczę
|
najciekawsze w tym jest to, że kościół zakazuje też przerywanego, ale o tym pani nie wiedziała
.Albo inna moja rodzinna historia : kobita mieszka w kawalerce, ma wadę serca. Przy drugim dziecku miała cesarkę i problemy zdrowotne z tego tytułu. Kolejna ciąża myk, bliźniaki. Też cesarka. Kolejna ciąża to już zagrożenie życia w jej wypadku. Przy okazji cesarki chcą podwiązać jajowody. Ona się nie zgadza, bo religia jej zabrania. Zabezpieczenia z mężem nie stosują innego, niż przerywany. Czyli żadnego. Ale to też wina bezmyślności jednostki raczej.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#483 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Secundo: jaki "oswiecony" znowuz? Poczytanie Biblii czy KKK stanowia oswiecenie? Jak dla mnie, to cos normalnego dla kogos uwazajacego sie za katolika. Skoro ktos sie przejmuje nakazami zasadami KK, to jakim cudem nawet sie z nimi nie zapozna? Cytat:
Swoja droga - nie ma to, jak zrodla z IV-V wieku AD, ciekawa jaka byla swiecka opinia w temacie ![]() Cytat:
Na koniec tylko dodam - ktos sie ciska wielce na forum na KK, ale dzieci do komunii posyla. Zenada i tyle.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#484 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#485 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34335806]Takim cudem, że KK w pewnym sensie zgarnął do siebie ludzi niezbyt oświeconych , którym wcale nie przeszkadza, że nigdy nic nie przeczytali. Ksiądz mówi, trzeba słuchać. Dla ciebie może jest normalne zapoznanie się z zasadmi swojej wiary, ale większość ludzi jednak tego nie potrzebuje i wcale nie są od tego katolikami w mniejszym stopniu.[/QUOTE]
Zaraz zaraz: w jaki niby sposob zgarnal? Lapanki kler prowadzil, zakazal to czy tamto czytac? Ma jakas kontrole nad tym, kto cos czyta a nie? Bo z moich obserwacji to wynika, ze wrecz przeciwnie. Druga sprawa: uwazasz, ze w KK jest jakas nadreprezentacja nieoswieconych? Bo z tego co widac w tym temacie chocby, to, ze ani ktos wiedza, ani logika, nomen omen, nie grzeszy, jest cecha indywidualna. Wiekszosc ludzi w ogole nie potrzebuje wiedzy, czytania, rozszerzania swoich horyzntow, tylko, ze to nie ma zadnego zwiazku z wiara badz nie danej osoby
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#486 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
. Ludźmi niepotrzebującymi poszerzania horyzontów łatwo manipulować. Nie tylko poprzez religię, ale także przez nią. Żeby nie robić offtopu: najłatwiej manipulować przez wzbudzanie poczucia winy, a takie łatwo wywołać wprowadzają zakazy/nakazy dotyczące najsilniejszych popędów, np. seksualnego.
|
|||
|
|
|
|
#487 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#488 |
|
Zakorzenienie
|
Wklejam,bo bardzo mi się ten fragment spodobał.To odnośnie "łapanki" KK
Bertrand Russel przypowieśc o niebiańskim czajniczku "Wielu ludzi wierzących mówi tak, jakby to na sceptykach spoczywał obowiązek udowodnienia nieprawdziwości głoszonych przez nich dogmatów, a nie na wierzących ciężar dowodu. Oczywiście, to pomyłka. Gdybym stwierdził, że gdzieś tam, pomiędzy Ziemią a Marsem, krąży wokół Słońca po eliptycznej orbicie porcelanowy czajniczek, nikt nie byłby w stanie zakwestionować prawdziwości tego twierdzenia (oczywiście musiałbym być wystarczająco przewidujący, by dodać, że czajniczek jest zbyt mały, by dało się go dostrzec nawet za pomocą najpotężniejszych teleskopów). Gdybym jednak obwieścił, że skoro moich poglądów nie można zakwestionować, to jest przejawem absurdalnych i nieracjonalnych uprzedzeń odrzucanie ich przez innych ludzi, uznano by — skądinąd słusznie — że prawię nonsensy. Jednakże, jeśliby istnienie czajniczka potwierdzały starożytne księgi, które jako uświęconą prawdę odczytywano by nam co niedzielę, i których treść wkładano by w dziecięce główki w każdej szkole, odmowa wiary w istnienie czajniczka uznana zostałaby za przejaw podejrzanej ekscentryczności, osobnika weń wątpiącego wysłano by zaś do psychiatry w czasach bardziej oświeconych, a oddano inkwizycji w epokach wcześniejszych". |
|
|
|
|
#489 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34338282]W taki sposób, że to najpopularniejsze wyznanie w Polsce. Niemowlak zostaje włączony do KK, potem w tym wyznaniu wychowywany i jeśli wyrośnie na człowieka niezastanawiającego się nad niczym, to będzie dla niego jedyną i najprawdziwszą prawdą, że katolikiem być trzeba i już. Bo tak było zawsze. Takiemu człowiekowi nie trzeba zakazywać czytania, bo tak czy inaczej by nie czytał. [/QUOTE]
Libseth, ale wg mnie w tym co piszesz jest jedna mocno nielogiczna sprawa. Skoro jest mowa o ludziach, ktorzy wg Ciebie maja problemy, akurat ze sfera seksu, to sa sila rzeczy osoby, ktore sie co nieco przejmuja i zastanawiaja nad pewnymi sprawami. Ty zas piszesz o osobach podchodzacych do tego zupelnie bezrefleksyjnie, jaki odsetek tych osob w ogole bedzie sie przejmowal zaleceniami i nakazami KK? [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34338282]Nie wiem czy jest nadreprezentacja. Nie prowadzę statystyk. Natomiast obserwując ludzi zauważyłam, że wśród nieoświeconych o wiele silniej zakorzenione są pewnie przyzwyczajenia, także religine. [/QUOTE] Ja sie zupelnie z tym zgadzam, tylko, ze to nie wynika/nie jest uwarunkowane w zaden sposob katolicyzmem. Stad nie bardzo rozumiem, dlaczego by to rozpatrywac w kontekscie tematu ?Cytat:
|
|
|
|
|
#490 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a Czas edycji: 2012-05-27 o 23:45 |
||
|
|
|
|
#491 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Do tego muszę dodać jeszcze swoją opinię o prasie katolickiej. Czytałam jedną z popularniejszych gazet z tej dziedziny i byłam przerażona. Z dziedzin, na których się znam wyłapałam błędy merytoryczne, przekłamania oraz różnego rodzaju nieczyste chwyty mające na celu poparcie tezy autora (typu cytowanie tylko połowy wypowiedzi autorytetu, tak aby zmienić jej wydźwięk na pasujący ideologicznie). Jeżeli takie rzeczy mają miejsce w tematyce, którą się zajmuję (więc łatwo mi je wyłapać) to w życiu nie zaufałabym poradom zawartym w tej gazecie dotyczącym dziedzin, o których nie mam tak dobrego rozeznania (jak np. czystość pożycia małżeńskiego). Dlatego jeżeli chodzi o etykę mojego życia (i współżycia :P) polegam na encyklikach, KKK i najważniejszym: przykazaniu miłości Boga i bliźniego. |
|
|
|
|
|
#492 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#493 |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34357647]Eee tam prasa katolicka. Portale internetowe są jeszcze lepsze, zwłaszcza mój ulubiony: http://www.rodzinakatolicka.pl/, skąd można się dowiedzieć np. tego, że tabletki anty często powodują uniemożliwienie zarodkowi zagnieżdzenie się w macicy.[/QUOTE]
Wszystko zależy od przyjętej definicji słowa „często”
|
|
#494 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#495 |
|
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;34357647]Eee tam prasa katolicka. Portale internetowe są jeszcze lepsze, zwłaszcza mój ulubiony: http://www.rodzinakatolicka.pl/, skąd można się dowiedzieć np. tego, że tabletki anty często powodują uniemożliwienie zarodkowi zagnieżdzenie się w macicy.[/QUOTE]
W farmakologii Jańca http://www.ceneo.pl/440012cl-Kompendium_farmakologii na stronach 317 i 318 jest opisany taki właśnie mechanizm działania. |
|
|
|
|
#496 |
|
Zakorzenienie
|
Ta troska katolikow o zarodki jest dla mnie zawsze wzruszajaca
|
|
|
|
|
#497 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#498 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#499 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale...obydwa składniki stosowane razem powodują zmiany w błonie śluzowej macicy, utrudniając implantację zapłodnionej komórki jajowej. |
|
|
|
|
|
#500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A watki na wizazu sa na przerozne tematy, ten cieszy sie popularnoscia, wiec widocznie zapotrzebowanie jest. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2012-05-28 o 12:24 |
|
|
|
|
|
#501 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10693729 Arch Fam Med. 2000 Feb;9(2):126-33. Postfertilization effects of oral contraceptives and their relationship to informed consent. Larimore WL, Stanford JB. Publikacja po pierwsze podkreśla, że istnieją jedynie pośrednie dowody, chociaż autorzy klasyfikują je jako dobre-bardzo dobre. Po drugie została zamieszczona w periodyku nie mającym żadnego impact factor, a więc mało prestiżowym, co może ale nie musi przekładać się na jakość analiz. Po trzecie meta-badania opublikowane w 2000 roku musiały dotyczyć analiz przeprowadzanych na środkach antykoncepcyjnych o kilka generacji do tyłu od obecnie stosowanych. Więc dalej szukam czegoś nowszego. Właśnie doczytałam, że badania na które się w tym artykule powołują, a które wykazały zmiany w grubości endometrium teoretycznie uniemożliwiające implantacje zarodka zostały zrobione w 1986 roku... Nie ma to jak "aktualne" dane... Edytowane przez Switezianka_23 Czas edycji: 2012-05-28 o 13:01 |
|
|
|
|
|
#502 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Celnie powiedziane. Szczególnie że zawsze odnoszę wrażenie że czym większa "obrona" zarodków tym mniejsze zajęcie się tym, co z tych zarodków powstanie i się urodzi. Zaś czym większe doświadczenie pracy w domach dziecka czy z osobami niepełnosprawnymi - tym większe zrozumienie potrzeby aborcji. Wystarczy poczytać posty takiej Szajajaby. I tak wszystkiego na forum pewnie dziewczyna napisać nie może, bo to byłoby wyciągnie osobistych rzeczy ludzi z którymi pracuje, ale tylko można sobie wyobrazić jakie dramaty widzi na codziennie. |
|
|
|
|
|
#503 |
|
Zakorzenienie
|
Z zarodka moze wyrosnac lekarz aborcjonista
albo taki popelniajacy zbrodnie in vitro seryjny morderca zarodkow.
|
|
|
|
|
#504 | |
|
Konto usunięte
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;34360962]W farmakologii Jańca http://www.ceneo.pl/440012cl-Kompendium_farmakologii na stronach 317 i 318 jest opisany taki właśnie mechanizm działania.[/QUOTE]
Nie chodzi mi o sam fakt istnienia takiego mechanizmu, tylko o to "często". Nie może często zapobiegać implantacji, bo to tego jest potrzebna częsta owulacja i częste zapłodnienia. Tabletki anty zapobiegają owulacji. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#505 |
|
BAN stały
|
To nie troska, tylko zainteresowanie egzotyką...
A wątek powinien się nazywać "moralne problemy katolików z seksem", bo przecież o takie specyficzne problemy chodzi, a nie o seksualne. |
|
|
|
|
#506 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() No nic, poszukam jakichś informacji na własną rękę. Dziękuję za to, co tutaj wkleiłaś
|
|
|
#507 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeżeli ktokolwiek znajdzie coś nowszego, albo chociaż badania prowadzone po administracji dawek składników pigułek odpowiadającym obecnym standardom środków antykoncepcyjnych będę niesamowicie wdzięczna. A i fakt. Wiele jest prawd oczywistych, które jak zacząć dogrzebywać się do sedna okazują się nie takie jakby się wydawało :P |
|
|
|
|
|
#508 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#509 |
|
BAN stały
|
Tego dotyczy wąteki, jak ktoś napisał, ma duże powodzenie. Mam swoje zadziwienia i fascynacje, jak czytam te moralno - seksualne rozkminy. Czemu nie mam do tego prawa? Na katolickich forach też o mnie piszą. Że takie, jak ja nie szanują się, bo antykoncepcja do tego prowadzi, że jestem jedną z morderczyń, bo biorę tabletki, które są zabójcze dla "życia", że mój partner na pewno podchodzi do mnie bez szacunku, bo nie jestem jego żoną i jestem "zawsze dostępna", a mój partner jest niegodny zaufania, bo odszedł od żony, że...długo by wymieniać. Mają prawo tak myśleć i mówić, ze zgrozą nad moim zepsuciem oraz współczuciem dla mojej kondycji moralnej? Pewnie mają. I ja mam prawo zadziwić się zagwozdką kobiety, której seks oralny przeszkadza przyjmować komunię, bo sfera moczowo-płciowa jest nieczysta albo faceta, który nie wie, czy naraża siebie i kobietę na grzech, skoro doprowadza ją do orgazmu przed penetracją. Z tym, że mnie te problemy zadziwiają, że takie ktoś może mieć w normalnym świecie, czasem śmieszą. Dla nich jestem grzeszna i tyle. Mam to w nosie, co myślą, piszą na temat niewierzących, stosujących antykoncepcję, żyjących w nieformalnym związku - takich, jak ja, niewierzących w te ich "dogmaty". Ale mnie też wolno czytać ich wątki i dyskutować tu na ten temat, bo po to powstał ten wątek.
|
|
|
|
|
#510 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Skoro mężczyzna szanuje kobietę dopiero wtedy, gdy ona przez jakiś czas nie jest dla niego dostępna (bo ma dni płodne), to jakim cudem szanuje ją podczas niekiedy długotrwałych, starań o dziecko, kiedy seks może być bez problemu przez cały cykl? Jakim cudem szanuje ją po menopauzie, kiedy można już uprawiać seks w dowolnym momencie? Jakim cudem szanuje w czasie ciąży? I jakim cudem kobieta szanuje mężczyznę, który zawsze jest dostępny?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:30.

.

. Ludźmi niepotrzebującymi poszerzania horyzontów łatwo manipulować. Nie tylko poprzez religię, ale także przez nią. Żeby nie robić offtopu: najłatwiej manipulować przez wzbudzanie poczucia winy, a takie łatwo wywołać wprowadzają zakazy/nakazy dotyczące najsilniejszych popędów, np. seksualnego.
?