|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Która z Was jeździ konno?
Cytat:
![]() duzo zmian,wolty półparada! itd...na głupoty najlepsze są poty ![]()
![]() |
![]() |
#4502 |
Zakorzenienie
|
hej Wam
![]() ![]() a więc, czy tylko mnie jazda w kamizelce wydaje się niesamowicie niewygodna? ![]() tzn. mam na myśli taką kamizelkę z takim "ogonem" "frakiem" nad tyłkiem, bo chyba nie każda kamizelka to ma z czego się przyglądałam na internecie. zły rozmiar kamizelki raczej nie jest, musiałabym chyba udać się na operację pomniejszenia cycków żeby założyć S ![]() przemyślenie nr 2. skoro ten fraczek jest osobną częścią (utrzymuje się na rzepach i w zasadzie przy drobnym "ulepszeniu" można byłoby go usunąć, no ale czy to wtedy noszenie takiej kamizelki nie mija się z celem? ![]() przemyślenie nr 3. oglądam sobie regularnie oferty sprzedaży koni i tak patrzę, patrzę, i czy mam rację że konie ujeżdżeniowe są droższe od skokowych? ![]() w ogóle muszę powiedzieć że ktoś kto umie konia nauczyć takich tańców na czworoboku, to ogromny szacun... no bo jakim to cudem uczy się konia PIRUETU? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() oczywiście nie mam tutaj żadnego zamiaru urągać skoczkom, tylko po prostu tak z własnych obserwacji widzę że skacze się więcej, i więcej się widzi jak się skokowego konia szkoli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4503 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie każdy koń ma ruch i wydaje mi się ze łatwiej konia naskakać chociażby na te LL niż przygotować ujeżdżeniowo ![]() Co do piruetów i do nich innego jak wstrzymanie na przodzie i spychanie zadu ( lub odwortnie ) ot praca z pomocą dzidy z ziemi i stabilnej wstrzymującej ręki z konia w połączeniu ze spychaniem łydką z pomocą bata ewentualną ( lub odwrotnie ) - NIE MAM POJECIA czy ktokolwiek zrozumiał moje biadolenie ale mam nadzieje ze tak bo ciezko bylo mi ubrać czyny i myśli w słowa ![]()
![]() |
![]() |
#4504 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do koni ujeżdżeniowych, cóż. Nie wiem, nie interesowałam się cenami. Jak sama kupowałam to wybierałam konie zarówno pod kątem ujeżdżeniowym (minimum N, zazwyczaj N z elementami C) jak i skokowym (P, N). Wychodząc z takiego założenia jak Wy, że łatwiej naskakać ujeżdżeniowca niż "zujeżdżeniować" skoczka. I to się zawsze sprawdzało w praktyce. Nauki piruetów nie widziałam, ale przypuszczam, że zaczyna się od zwrotów na przodzie i zadzie. Najpierw z ziemi, potem z siodła. Jak koń reaguje i wie o co chodzi ze zwrotami na zadzie to można próbować powoli ćwierćpiruety i tak do pełnego. Całkiem możliwe, że tak jak przedmówczyni pisała we współpracy z ziemi i z siodła. Widziałam natomiast doskonalenie (być może naukę, nie pytałam) piafu i pasażu. Odbywa się to na dwóch lonżach, człowiek stoi za koniem z batem (wcześniej chyba kobyłka była uczona podnosić nogi na dotknięcie batem) i powoli zwalnia kłus, prosząc konia o wyższe podnoszenie nóg batem. Tylko raz to widziałam i nie pytałam o szczegóły, stąd tyle przypuszczeń. ![]() W ogóle powiem Wam, że załatwiłam sobie pracę na wakacje w Niemczech jako luzaczka i jeździec. ![]()
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2015-01-04 o 20:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4505 |
Zadomowienie
|
Mnie kamiezelki tez nie biora, chociaz sa osoby ktore mowia ze latwiej wtedy utrzymac nieruchoma gore (wsumie trudno sie w takim czyms ruszac
![]() Mnie ujezdzenie nigdynie bralo bo wiele sie mowi o przymuszaniu koni o nienaturalnych rzeczy ale i bez podstaw ujezdzenia konia prowadzic sie nie da, ja zawsze chcialam skakac, ale nie na zawodach poprostu ta dla siebie cos sobie skoczyc i calkiem niezle mi to szlo (mowie oczywiscie o malych przeszkodach). Mnie bierze choleryna bo mam konia do jazdy, a jezdzic nie moge :-/ ujezdzalnia zamarznieta, a w teren sama nie wyjade.
![]() |
#4506 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4507 |
Zadomowienie
|
Ja nawet nie uskutecznie lozny dobrze bo mi koni szkoda bo tylko jak ja jestem to pastwisko widza :-/
![]() |
#4508 |
Zakorzenienie
|
Ja jedyną kamizelkę to mam taką materiałową, co by nerek w chłodniejsze dni nie przewiało
![]() ![]() Nah, u nas to samo, ale jednak w teren jeździmy. Mimo to jest w lesie ślisko jak chol.era i konie się slizgają, więc bez szaleństw ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4509 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O to ja to ja też ![]() ![]() Dzisiaj jadę i znów wsiadam na siwą ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4510 | |
Zakorzenienie
|
Heh, no to chyba pozostaje mi tylko sie jakoś do niej przyzwyczaić
![]() A te samopompujące to też widzialam, kasa taka ze wypadałoby pierw jakąś 5 w lotto strzelić ![]() Cytat:
![]() A ostatnie wakacje przebimbałam i mocno żałuję ![]() Ja na święta zwiozłam swój jezdziecki majdan (przez cala Polske prawie ![]() Jutro wracam do miejsca stalego "rezydowania", co oznacza full wypas zestaw dwóch hal, round pen (czy jak to tam) i niepoliczone przeze mnie jeszcze ujezdzalnie na dworze (pfff, tylko raz bylo sie na dworku ![]() Powinnam sie cieszyć, ale studiuje = sesja is coming ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4511 |
Wtajemniczenie
|
Btw nie chce ktoś czapraka kupić
![]()
![]() |
#4512 |
Zadomowienie
|
Napisz na priv ze zdjęciami, oki?
![]() |
#4513 |
Zadomowienie
|
Ja moge wyjechac do pracy w stajni zagranica ale juz niechce
![]() Dzis mozliwe ze pojezdze w normalnej stajni z instruktorem ![]()
![]() |
#4514 |
Rozeznanie
|
Hej,
Też mam parę rzeczy na sprzedaż/ na wymianę ![]() Kurde szukam i szukam jakieś fajnej osoby do właściwie darmowej współdzierżawy mojego złośnika ale niesamowicie ciężko kogoś znaleźć... No chyba, że 12letnie dziewczynki (ich jest mnóstwo) ![]() W ogóle przez tą pogodę zapragnęłam jakiejś zimowej sesji ![]() ![]()
![]() |
#4515 |
Zakorzenienie
|
A propo pracy w stajni. Nie wiem czy macie jakieś doświadczenia ale czy osoba, która chcę pracować przy koniach musi obowiązkowo jeździć?
Chwilę jeździłam, a właściwie uczyłam się ale sama też jeździłam. Ale sama praca przy koniach (wiadomo, że trzeba się co nieco znać na samej naturze koni) wymaga jakichś specjalnych "kwalifikacji"? Pytam czysto teoretycznie ![]()
![]() |
![]() |
#4516 |
Zadomowienie
|
Ja się później pochwalę "moimi" paskudami z października.
![]() Z jakiego województwa chcesz wydzierzawic tego konika? Może uda mi się jakoś pomóc. ![]()
![]() |
#4517 |
Rozeznanie
|
Śląsk tylko niestety taki nie do końca fajny region bo okolice Tworoga i Brynka. Pewnie gdyby to były zbrosy to zaraz by się znaleźli chętni
![]() Właściwie jestem w stanie zgodzić się na opcję przeniesienia do 20km ode mnie czyli jakieś tam Bytom, Gliwice i inne gdyby dana osoba odpowiadała umiejętnością i chciała jakoś fajniej trenować/jeździć regularnie. No to czekamy na zdjęcia ![]()
![]() |
#4518 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4519 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() Bóg stworzył kobietę jako drugą bo uczył sie na błędach... w końcu zaczynał od zera ![]() Edytowane przez nurazuki Czas edycji: 2015-01-05 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4520 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4521 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() szkoda że nie dolnośląskie ![]() Cytat:
![]() o proszę, czyli luzak nie musi być takim extra jeźdźcem ![]() ![]() ale jak tak patrzę na ten ogrom ogłoszeń tych właśnie 12-latek, które oferują pomoc za jazdę, to uważam się za człowieka 100 lat za murzynami jeśli chodzi o jeździectwo ![]() tylko że ja np. nie dała konia swojego do obsługi no... dziecku. wiem co takie 12-latki kochające konisie potrafią wymyślić, już raz słyszałam jak się "chwaliły" że próbowały wsiadać na (oczywiście) nieujeżdżoną 2-latkę. a na poprawienie humoru ![]() ![]() żeby nie było, że wół nie pamiętał jak cielęciem był, to pamiętam że jako taka 12 latka kochająca konisie (ale nie mająca zupełnego pojęcia o patentach jeździeckich itd.) wielbiłam pelhamy. a potem dowiedziałam się po co to jest i dlaczego dla takiej frajerki jak ja jest be ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4522 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja akurat w wieku 12 lat miałam swojego pierwszego konia, nieujezdzonego 3latka. Jak to wspominam to aż nie mogę uwierzyć jak to przeżyłam i ten koń ze mną. xD Zajeździłam go, a jak. Od d... strony oczywiście, na szczęście był łagodny w stosunku do mnie (co do innych, był bity w jednej stajni, w której stałam i zrobił się agresywny). Chodził nawet na samym kantarze. Fajne czasy. ![]() Potem musiałam go oddać (długa i przykra historia, nie pytajcie) i zaczynałam powoli wchodzić w mały sport, potem większy i tam się człowiek dowiedział jaki głupi był i jakie głupoty robił. Ale powiem Wam, że w pewnym momencie straciłam chyba sens tego wszystkiego. Zamiast cieszyć się przebywaniem z końmi to wkrecilam się w zawody, współzawodnictwo, całą tą pogoń za sportem. Dobrze, że wtedy przestałam jeździć i miałam czas na przemyślenia. ![]() P.S. Gif genialny. ![]()
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2015-01-05 o 13:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() za to miałam właśnie dużo ogarnięcia z samymi końmi, w większości ze źrebiętami lub młodzikami. oplatałam sobie je wokół palca, łaziły za mną jak psy ![]() ![]() ![]() ![]() przypomniało mi się (jak powiedziałaś o bitym koniu), jak miałam taką instruktorkę, co wg. niej na popędzenie konia najpierwszy był bat ![]() ![]() a w przekonaniu że kobitka chyba koni nie lubi przekonał mnie fakt, jak najlepszym argumentem do "rozmowy" z koniem był bat. np. koniu nie wchódź tu! (wystarczy stanąć, powyciągać kończyny, no po prostu da się inaczej, a nie bacior) potem nic dziwnego że trzaskać można było wałasia jak na perkusji, i nie reagował ![]() a co z kolei do zawodów to raz już poczułam smaczek zwycięstwa, a skończyło się na tym że tłukę dupę w siodle, bo po prostu brak funduszy w jeździectwie jest niestety argumentem nie do zbicia ... jak wrócę na uczelnię zaczynam grać w totolotka raz w tygodniu, może coś wygram ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4524 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4525 |
Zadomowienie
|
"Moje" paskudy.
![]() Młoda z sierpnia jak jeszcze zaczynałyśmy pracę: ![]() ![]() I Eli z sierpnia (nasza pierwsza jazda zresztą) ![]() ![]() I październikowe. Ruda: ![]() Pierwsze galopy: ![]() Eli: ![]() Jak widzicie przed Rudą jeszcze kupa pracy, a Eli jest starszy i jeżdżę go bardziej "na lajcie".
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2015-01-05 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4526 |
Zadomowienie
|
Cytowac nie bede bo bez sensu ale co do pracy w stajni to patrzac na kilka stajni w ktorych jezdzilam to w kazdej jest troche inczej i czasami mozna nauczyc sie glupot, ja mialam szczescie trafic do fajnej pierwszej stajni rekreacyjnej kiedy uczylam sie jezdzic, a potem do sportowej gdzie bylam naprawde dobrze traktowana i doceniana, ale to ciezka praca i duza odpowiedzialnosc.
Dzis wreszcie zaliczylam jazde z instruktorem, dostalam fajnego konisia, no i wylazly moje bledy, dopoki jeszcze nie bylam bardzo zmeczona to szło ok ale przy galopie w prawo juz bylo do d...py, kon mi schodzil do srodka bo wyczul slabego frajera, wlasnie tego sie obawialam ze jazdy bez instruktora wiele mi nie dadza :-/
![]() |
#4527 |
Wtajemniczenie
|
A ja dzisiaj znów na Siwej
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4528 | |
Zakorzenienie
|
aaaale pięknie konie, kuuuurde zazdro!
![]() ja się nawet nie mam czym chwalić XD Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() chociaż to też może kwestia konia, u siebie w domu po przerwie dłuuuuugiej siadłam na konia 3 razy i za czwartym już latanie parkuru, a w "nowej" szkółce nawet zagalopować nie mogłam ![]() ![]() a kompletnie mnie szlag trafia jak już dam delikwentowi jechać po całej ujeżdżalni a ten zaczyna kręcić sobie kółka ![]() ![]() i najbardziej bawi mnie fakt że najlepsza jazda jaka mi "wyszła" na szkółkowych z tej "nowej" to na koniu, który mi sprzedał kopa w boksie i "względnie" bezpieczniej było siedzieć na nim, niż łazić obok niego, bo siedząc na nim było małe prawdopodobieństwo że dziabnie ![]() będę na tygodniu na koniach, zobaczę jak się dogadam i z KTÓRYM konichem... i będę walczyć z kamizelką, zagalopowanie (faza wysiadywania) jest wręcz komiczne w nieg, jak się obsunie i walnie mnie w brodę ![]() Edytowane przez fattyfat Czas edycji: 2015-01-05 o 20:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4529 |
Zadomowienie
|
Ja wiem ze np siedze krzywo na koniu i w lewo zawsze lepiej mi idzie niz w prawo, zreszta czulam tez dzisiaj braki w miesniach i to tak dosyc mocno
![]() |
#4530 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I czasami mogę sobie próbować zagalopowac ile chce, tj. klepac dupe w siodle póki mi strzemię nie wyleci, albo konio stwierdzi ze truchtanie juz jest nudne ![]() Ostatnio instruktorka bardzo fajnie powiedziała ze my tu nie przychodzimy klepac dupa jak się koniowi podoba, tylko jak jeździec CHCE to ma tak BYĆ, jak kon nie chce galopowac i udaje klusaka, to chwila moment i jeszcze raz to samo. I po kilku próbach wychodzi, a ja bym machnela ręką i powiedziała.ze strata czasu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:41.