![]() |
#571 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki koszt całościowo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#572 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2011-10-16 o 20:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#573 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#574 |
Zakorzenienie
|
15 tys to nie jest dużo myslalam o kwotach 30, 40 tys i wyzej
![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#576 |
Raczkowanie
|
Nie rozpiszę się tak jak Jenny
![]() Skąd na to pieniądze w wieku 20 paru lat? 10 tys. podarowali nam rodzice. Pracuje odkąd skończyłam szkołę średnią ( studiując zaocznie w międzyczasie i samej płacąc czesne za szkołę), miałam trochę czasu żeby odłożyć wystarczająco dużo pieniędzy. Następną część uzbierał mój mąż. ( oczywiście na przyjemności również była kaska ![]() Gdy ślub planuje się ok 2-3 lat wcześniej jest bardzo dużo ofert na rynku w bardzo atrakcyjnych cenach, więc nie jest się zmuszonym korzystać z tych najdroższych jeżeli się nie ma na to ochoty. Poza tym za dużą część wydatków płaci się po weselu, więc gdyby brakło, można skorzystać z tego co się dostało od gości. Osobiście uważam że branie jakiegoś kredytu na wesele to totalnie zły pomysł Edytowane przez monitta89 Czas edycji: 2011-10-17 o 18:30 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#577 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#578 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#579 |
Zakorzenienie
|
znam pare ktora wziela kredyt na swoje wesele bo nie mogli liczyc na rodzicow tylko na siebie nie była to dużo suma jakies 10tys bo im zbrakło i mówią że nie żałują bo zaprosili tylko najblizesze osoby było 50 osób i twierdzą że gdyby nie mieli nic ze wsoich to nawet 20tys by wzieli bo to tylko raz w zyciu jeden taki dzien
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#580 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przez myśl by mi też nie przeszło brać kredyt na wesele, bo dla mnie to głupota...ale każdy robi jak uważa ![]() A druga sprawa to, że każdy ma inne marzenia. My nigdy nie chcieliśmy wielkiego wesela. Dla nas najważniejszy był ślub, a wesele było tylko dla najbliższych 40kilku osób i nam to odpowiadało. Ostatecznie finansowo nas to dużo nie wyniosło. ![]() Edytowane przez Almariel Czas edycji: 2011-10-18 o 14:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#581 |
Zakorzenienie
|
Tak, jak napisałaś, poza tym różne są tradycje, zapatrywania i stosunki rodzinne.
![]() |
#582 |
Raczkowanie
|
Ja mam ślub w sierpniu '12 i planujemy wydać max 30-32 tys. wesele na ok 120 osób. Bardzo chciałam mieć wesele na ok 60 osób, chcieliśmy sfinansować je sami, lecz po rozmowach z rodzicami zmieniliśmy zdanie. Chodzi o zażyłości rodzinne, czy kontakty towarzyskie, które dla nas i naszych rodzin są bardzo ważne. W każdym bądź razie- skąd mamy pieniądze? Za wszystko prócz sali i alkoholu płacę ja z TŻ., bo za to płacą rodzice. Zbieramy już prawie od 3 lat, a do ślubu jeszcze trochę czasu. Studiujemy dziennie, dorabiamy, pracujemy przez wakacje, ja mam styp. naukowe. A mieszkamy poza domem, utrzymujemy się sami, z małą pomocą dobrych rodziców
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#583 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
też znam taką parę. kredyt został a po małżeństwie nie ma śladu ![]() ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Ja też tak wolałam, a jak przyszło co do czego to planuję ciut większe, choć nie wiem, czy 80 osób to dużo. tak chyba, przeciętnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#584 |
Konto usunięte
|
Hej, podpinam się do tego wątku, znalazłam 3 o podobnej tematyce. Zrobiłam wyliczankę i wybrałam ten...
![]() Co prawda jestem zaręczona od 2 dni ![]() ![]() ![]() ![]() I szczerze pisząc, nie sądziłam, że koszt wesela może być tak ogromny. Zrobiłam wstępną listę gości - ode mnie wyszło 86, oczywiście plus/minus, wszystko muszę przedyskutować z rodzicami - czy np. zaprosić tą ciocię, bo skoro ją to wypada też jej rodzinę itp. - chyba wiadomo o co chodzi ![]() Tak czy inaczej - wesele będzie na ok. 180. Salę mamy już raczej wybraną, sprawdzona - moja ciocia miała tam wesele, ja komunię, 18, i na paru imprezach tam byłam. Nie wiem jeszcze jak tam z kosztami - ale czysto orientacyjnie, założyłam, że cena od pary będzie wynosić 200 zł (choć pewnie więcej...). Pomnożyłam to, przez te 180 osób i załamałam ręce. Nie zdawałam sobie sprawy, że to tyle wyjdzie. Jak czytałam, że koszt wesela jakiejś wizażanki wynosił 50 tys. to się zdziwiłam - za co? No ale jeśli sama sala kosztuje 36 tys., (a no tak, jeszcze alkohol) to doliczając do tego koszt sukienki, butów, kwiatów, orkiestry... No ale będziemy myśleć, jak to zrobić. Na razie nasi rodzice jeszcze się nie znają... Ale myślę, że jakoś to dogadamy. Koszty na połowę? Jak było u Was? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#585 |
Konto usunięte
|
mnie wszystko kosztowalo ponad 30 000 - liczba gosci 84 osoby.
wszystko sfinansowalismy z mezem sami. Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2014-02-16 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#586 |
zielony stworek
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;45177391]Hej, podpinam się do tego wątku, znalazłam 3 o podobnej tematyce. Zrobiłam wyliczankę i wybrałam ten...
![]() Co prawda jestem zaręczona od 2 dni ![]() ![]() ![]() ![]() I szczerze pisząc, nie sądziłam, że koszt wesela może być tak ogromny. Zrobiłam wstępną listę gości - ode mnie wyszło 86, oczywiście plus/minus, wszystko muszę przedyskutować z rodzicami - czy np. zaprosić tą ciocię, bo skoro ją to wypada też jej rodzinę itp. - chyba wiadomo o co chodzi ![]() Tak czy inaczej - wesele będzie na ok. 180. Salę mamy już raczej wybraną, sprawdzona - moja ciocia miała tam wesele, ja komunię, 18, i na paru imprezach tam byłam. Nie wiem jeszcze jak tam z kosztami - ale czysto orientacyjnie, założyłam, że cena od pary będzie wynosić 200 zł (choć pewnie więcej...). Pomnożyłam to, przez te 180 osób i załamałam ręce. Nie zdawałam sobie sprawy, że to tyle wyjdzie. Jak czytałam, że koszt wesela jakiejś wizażanki wynosił 50 tys. to się zdziwiłam - za co? No ale jeśli sama sala kosztuje 36 tys., (a no tak, jeszcze alkohol) to doliczając do tego koszt sukienki, butów, kwiatów, orkiestry... No ale będziemy myśleć, jak to zrobić. Na razie nasi rodzice jeszcze się nie znają... Ale myślę, że jakoś to dogadamy. Koszty na połowę? Jak było u Was?[/QUOTE] Przy tak dużej liczbie gości (czy koniecznie musicie wszystkich zaprosić ![]() Często dochodzi też koszt dekoracji sali,albo dekorujecie ją sami. Albo opcja 2 znaleźć tańszą salę,nie gorszą,ale może gdzieś dalej od wielkiego miasta,na wsi i do tego transport gości tylko z kościoła zorganizować. Może wyjść sporo taniej. U nas 65 osób całość imprezy ok 25tys zł. W tym już wszystko sala,alkohol,stroje,kości ół, DJ,foto, obrączki i cała masa innych duperelek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#587 |
Konto usunięte
|
z tą liczbą gości przesadziłam... nie wiem czemu wydawało mi się, że TŻ mówił od siebie 100. Jemu wychodzi 50, mnie 86 ale przynajmniej z mojej strony to bardzo wstępna lista i do przegadania z najbliższą rodziną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#588 |
Konto usunięte
|
jesli wesele macie miec na 180 to w efekcie koncowym przyjdzie okolo 150. ludzie odmawiaja. ja zapraszalam 120 a przyszlo 84. znajomi teraz zapraszali 250 os a przyszlo 160... nie masz na razie co tak dokladnie liczyc ceny ostatecznej, bo najpierw sobie wyliczcie koszta za pomoca wybadania rynku. a jak teraz piszesz powyzej, liczba gosci sie znacznie zmniejszyla. z OSP nie zawsze jest taniej: ja placilam w restauracji 200 zl/os, a parka ktora robila w OSP na wsi placili 180 zl/os ale plus wynajecie zastawy, kucharek, ubioru sali.
najwazniejsze to aby sie kupic na jedzeniu w sali i dobrej muzyce i na to kasy nie zalowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#589 |
Konto usunięte
|
o właśnie, o tym że ludzie odmawiają nie pomyślałam
![]() co do OSP tak się składa, że nad nią jest właśnie sala weselna duża i 2 mniejsze. Cenowo pewnie wszystko jest bardzo podobne ale co do sali, jest raczej oczywiste, że nie będzie tam a w innej, sprawdzonej sali. Być może z racji robienia tam kilku imprez + przyszły teść zna panią właściciel, będzie jakiś mały rabacik... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#590 |
Zakorzenienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;45183758]o właśnie, o tym że ludzie odmawiają nie pomyślałam
![]() co do OSP tak się składa, że nad nią jest właśnie sala weselna duża i 2 mniejsze. Cenowo pewnie wszystko jest bardzo podobne ale co do sali, jest raczej oczywiste, że nie będzie tam a w innej, sprawdzonej sali. Być może z racji robienia tam kilku imprez + przyszły teść zna panią właściciel, będzie jakiś mały rabacik... ![]() U mnie na 120 osób odmówiła tylko jedna para, więc nie zawsze to się sprawdza. Ale nas to niezmiernie cieszyło. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#591 |
Konto usunięte
|
a ile przed ustalaliście datę?
No i najpierw ksiądz a później sala? - a może miała któraś sytuację, że w danym dniu w kościele było już tyle wesel, że trzeba było przekładać? Zdarza się coś takiego? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#592 |
Rozeznanie
|
A myślicie, że ile może kosztować plenerowe przyjęcie na 50 osób? Chcemy menu piknikowe ale z obiadem. Bardziej się opłaca wynająć salę i osobno kucharki czy sale już z "talerzykiem"? Chcemy też dużo robić sami, jak dekoracje czy część słodkiego bufetu piec. Nie chcielibyśmy za dużo wydać ale też chcemy gości dobrze ugościć.
![]()
![]() |
#593 |
Wtajemniczenie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;45187612]a ile przed ustalaliście datę?
No i najpierw ksiądz a później sala? - a może miała któraś sytuację, że w danym dniu w kościele było już tyle wesel, że trzeba było przekładać? Zdarza się coś takiego? ![]() my zaczęliśmy załatwiać niecały rok przed ślubem. Najpierw sala, potem kościół, bo na niektóre sale jest tyle chętnych, że trzeba sporo wcześniej rezerwować. No chyba, że zależy Ci na dacie a nie miejscu. My organizujemy ślub pod konkretną datę (nasza rocznica) i jakby coś było pozajmowane, to szukalibyśmy innej sali/kościoła. Niektórzy twierdzą, że lepiej kościół rezerwować koło roku przed jak jest popularny. My teraz w lutym rezerwowaliśmy na wrzesień i byliśmy jedyni na ten miesiąc (ale to mały kościółek jest). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#594 | |
Konto usunięte
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;45187612]a ile przed ustalaliście datę?
No i najpierw ksiądz a później sala? - a może miała któraś sytuację, że w danym dniu w kościele było już tyle wesel, że trzeba było przekładać? Zdarza się coś takiego? ![]() szczerze? najpierw sala! ja zaklepalam termin w kosciele i 3 razy zmienialam bo albo sala zajeta albo dj mial juz zajete. ludzie sie tak nie pchaja do kosciola, sam ksiadz mowil (w zartach) ze "nastepnym razem to kosciol na koncu: ---------- Dopisano o 07:12 ---------- Poprzedni post napisano o 07:09 ---------- Cytat:
- namiot - parkiet do tanca - krzesla -stoly - obrusy - naglosnienie i oswietlenie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#595 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale u mnie były wliczone w cenę wesela. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#596 |
Raczkowanie
|
ja jestem na etapie planowania - wrzesień 2015. Znaleźliśmy salę piękną, z kompleksową obsługą, mniej więcej od gościa wychodzi 200 zł.
Liczymy, że koszta się zwrócą - dwie pary robiły wesele na podobną ilość gości jak my planujemy (ok 90) i wyszło na to, że dołożyli tylko około 5 tysięcy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#597 |
Wtajemniczenie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;45201719]
[/COLOR] slub plenerowy jest drozszy od normalnego. pracowalam w firmie obslugujacej takie imprezy i zauwazasz, ze mamy klimat jaki mamy. jesli sama chcesz ogarnac taki plener to musisz zamowic: - namiot - parkiet do tanca - krzesla -stoly - obrusy - naglosnienie i oswietlenie[/QUOTE] i kibelki ![]() chyba że plener przy jakimś obiekcie, gdzie są |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#598 |
Rozeznanie
|
Oczywiście, że to będzie plener przy sali, musi być przecież zaplecze nie tylko sanitarne ale też kuchenne no i opcja przeniesienia wszystkiego pod dach w razie niepogody.
![]() Z tym, że my nie chcemy eleganckiego przyjęcia w namocie, tylko coś bardziej w takim klimacie: Piknik
![]() |
#599 |
Jedyna oryginalna Lips :)
|
ślub we wrześniu przyszłego roku, wesele w karczmie w góralskim stylu. Umowy podpisaliśmy w grudniu ubr. z zespołem, fotografem i na wynajem sali. Chcemy się zmieścić w kwocie 145zł/os łącznie ze stołem wiejskim. Wesele na max 120 os., ale realnie wyjdzie ok 100. do tego alkohol, dekoracje, ciasta i owoce, nasze stroje, obrączki (mamy swoje złoto, koszt robocizny tylko nam wyjdzie) i trylion innych pierdułek jak zaproszenia, winietki, ofiara za ślub... chcemy zmieścić się w 40 tysiącach, jeżeli wszyscy zaproszeni się pojawią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#600 |
Zakorzenienie
|
u mnie całościowy koszt to ok 25-30 tys.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.