Krzywe nogi - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-26, 22:04   #4051
refleks
Raczkowanie

Dot.: Krzywe nogi

Cytat:
Napisane przez 7654321 Pokaż wiadomość
nie mam juz jego namiarow niestety, ale spytam mame, moze jeszcze ma i podzielę się. Nie wiem właśnie niestety czy nie jest to czasami pierwszy lepszy lekarz, a poznaniak ma dobrą opinię ale 15 tys - o zgrozo! a jak z tymi dodatkowymi kosztami? są/ nie ma? wiadomo ci cos na temat?
Dodatkowym kosztem jest zmiana gipsu 2 razy czyli 400 zl i koszt dojazdu.Oczywiscie pierwsza wizyta kosztuje ( 200 zl).I podstawowe badania krwi przed operacja,wykonujesz je w najblizszym osrodku.potrzebny tez jest specjalistyczny wozek inwalidzki zeby nogi byly caly czas w pozycji lezacej.Jesli mieszkasz na parterze nie jest chyba konieczny.Wypozyczenie takiego to 50 zl msc

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Cytat:
A ten Napiontek to stary jest czy młody? Przystojny? właśnie wpadłam na pomysł, że pojadę do Poznania, znajdę go, uwiodę i będę miała operację za darmo...
Dobry plan? co myślicie?
Hehe,dobre tu mozesz go zobaczyc http://www.ortop.com.pl/personel/index.html lekarz troche kuleje na jedna noge,ale chyba Ci to nie przeszkadza???

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
Napisane przez minia19 Pokaż wiadomość
hej, mam mały problem, z czasem wydaje mi się, że mam coraz bardziej krzywe nogi(lub być może wczesniej tego nie zauważałam),
mam krzywiznę w kształcie "O", co prawda szpara pomiędzy kolanami nie jest duża(w najwęższym miejscu ok 1cm), ale lewa noga jest bardziej wygięta do zewnątrz niż prawa(przy kolanie i przy kostce).
Niedawo też zauważyłam, że gdy chodzę, to lewą stopę stawiam do zewnatrz. A kiedy staram się stawiać ją prosto to wydaje mi się, że sie krzywizna może się pogłębić.
Nie wiem co robic, boję się, że z czasem to mi się pogłębi...
Do dobrego ortopedy! a ile masz lat?bo jak jestes pelnoletnia to cwiczenia juz nie dzialaja
refleks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-27, 07:46   #4052
7654321
Przyczajenie

dzięki refleks za informacje
swoją drogą ortopeda kuleje na jedną nogę - to ciekawe, choć nie tak jak w przypadku ortopedy bez nóg
ten lekarz z wrocławia za 5 tys powiedział, że operacja będzie polegała na połamaniu nogi w trzech miejscach, tak jak to prawie każdy ortopeda mówi
że ten Napiontek wycina tylko fragmencik kostki i wszystko jest pięknie, czyli prawie nie ingeruje w uklad kostny- brzmi jak bajka gdyby nie ta cena
juz sama nie wiem; chyba bym musiala pojechac do pracy za granice na wakacje i jeszcze przez rok odkladac kase żeby sobie w przyszle wakacje taka operacje zrobic i tu pojawia sie filozoficzne pytanie czy nie szkoda na to zycia
7654321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-27, 10:08   #4053
refleks
Raczkowanie

Cytat:
juz sama nie wiem; chyba bym musiala pojechac do pracy za granice na wakacje i jeszcze przez rok odkladac kase żeby sobie w przyszle wakacje taka operacje zrobic i tu pojawia sie filozoficzne pytanie czy nie szkoda na to zycia
Ja juz jestem starsza i wciaz nie pogodzilam sie z moimi nogami.Wiiem,ze musze sprobowac,bo to moje marzenie.A na marzenia nie szkoda zycia)Jesli pracujesz ,mozesz skorzystac z systemu ratalnego.Dostaniesz jakies pieniadze z ZUSu w trakcie rehabilitacji.Ale to musi byc decyzja przemyslana przez Ciebie,to Twoje zycie i Twoja decyzja
Stary 2010-02-27, 14:39   #4054
minia19
Przyczajenie

a czy wiecie moze, czy przy O mozna dużo chodzić? tzn. gdzies slyszalam, ze jazda na rowerze nie jest kozystna a jestem ciekawa jak jest z chodzeniem.
I jeszcze co do rowerku, czy myslicie, ze jesli bee jezdzic na rowerze i robic cwiczenia na krzywe nogi to czy to bedzie sie "redukować" i będzie tak jak jest?
mam 18 dopiero skonczone lat
minia19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-27, 15:49   #4055
wizaz77
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!
Dołączam do wątku o krzywych nogach. Jestem już o 30-stce, nigdy w życiu nie założyłam krótkiej spódnicy i mam już dość chowania sie w długich spodniach. Ale wciąż brak mi odwagi...
Załączam zdjęcie swoich krzywulców. Może pomożecie mi pozbyć się kompleksów?
wizaz77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-27, 17:21   #4056
7654321
Przyczajenie

Kobieto!
Jakbym miała takie nogi to bym śmigała tylko w miniówach! Masz wprawdzie przerwe między kolanami, ale co z tego, skoro nogi masz proste. Ja mam wielką przerwę miedzy kolanami a do tego łydki jak nawiasy wygięte łukowato na zewnątrz. Twoje nogi prajtycznie nie odbiegają od normy.

refleks - święta racja. Może faktycznie lepiej uciułać tych kilka tysięcy, co zajmie mi ok roku podejrzewam, albo trochę ponad, niż do końca życia mieć kompleksy i wmawiać sobie, że trudno - tak mnie pan bóg stworzył. Czasami mam ochotę sama sobie do gardła skoczyć, bo wydaję mi się, że główną przyczyną tak pogłębionej krzywizny było intensywne i kilkuletnie jeżdżenie konno w okresie dorastania. Teraz już od lat konno nie jeżdżę, ale pamiątke za to mam :/
Ale skoro można coś zmienić, to czemu tego nie zrobić.
pozdrawiam
Stary 2010-02-27, 19:59   #4057
7654321
Przyczajenie

Jak długo czeka się na wizytę u Napiontka? Muszę sobie "przejażdżkę" do Poznania zaplanować i 200 zł za konsultację (tak?) Nie mam już niestety żadnego aktualnego zdjęcia rentgenowskiego moich przeszczepów
Stary 2010-02-27, 22:12   #4058
Amillka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez minia19 Pokaż wiadomość
a czy wiecie moze, czy przy O mozna dużo chodzić? tzn. gdzies slyszalam, ze jazda na rowerze nie jest kozystna a jestem ciekawa jak jest z chodzeniem.
I jeszcze co do rowerku, czy myslicie, ze jesli bee jezdzic na rowerze i robic cwiczenia na krzywe nogi to czy to bedzie sie "redukować" i będzie tak jak jest?
mam 18 dopiero skonczone lat
Jazda na rowerze pogłębia tę wadę ;( Niestety...
No i co do chodzenia gdzieś czytałam, że wszystko zależy od tego jak stawia się stopy ale nie wiem jak trzeba ;/ Chyba przy O należy jakoś ciężar na stronę wewnętrzną stopy... ale jak to robić xD
Wiesz zdaje mi się, że jeśli będziesz robiła ćwiczenia powinno być OK.
Ja kiedyś miałam strasznie krzywe nogi ;/ musiałam chodzić tylko w spódnicach za kolano, żeby było jak najmniej widać...albo szerokie spodnie.
Później (dokładnie pół roku temu xD ) zaczęlam robić ćwiczenia i powoli jakby te kolana zaczęły mi się chodzić. Dzisiaj własnie znalazłam zdjęcie sprzed pół roku i porównałam je z tym jak wyglądają moje krzywulce teraz... ćwiczenia naprawdę działają
Amillka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-27, 22:21   #4059
Agaciok xD
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Amillka Pokaż wiadomość
Jazda na rowerze pogłębia tę wadę ;( Niestety...
No i co do chodzenia gdzieś czytałam, że wszystko zależy od tego jak stawia się stopy ale nie wiem jak trzeba ;/ Chyba przy O należy jakoś ciężar na stronę wewnętrzną stopy... ale jak to robić xD
Wiesz zdaje mi się, że jeśli będziesz robiła ćwiczenia powinno być OK.
Ja kiedyś miałam strasznie krzywe nogi ;/ musiałam chodzić tylko w spódnicach za kolano, żeby było jak najmniej widać...albo szerokie spodnie.
Później (dokładnie pół roku temu xD ) zaczęlam robić ćwiczenia i powoli jakby te kolana zaczęły mi się chodzić. Dzisiaj własnie znalazłam zdjęcie sprzed pół roku i porównałam je z tym jak wyglądają moje krzywulce teraz... ćwiczenia naprawdę działają
A ile lat masz? I po jakim czasie zauwazylas pierwsze efekty? Ja czasem cwicze ale efektow niestety nie widze pewnie dlatego ze to za krotko-zwykle jakis tydzien pocwicze. I moglabys podac jaki zestaw cwiczen wykonujesz i jaka liczbe powtorzen? Bo moze po prostu moj zestaw jest za kiepski...
co do tego chodzenia to przy O powinno sie stawiac stopy na wewnetrznej stronie ale jak ja tak probuje chodzic wygladam jak jakas kaczka normalnie zeby tak przy ludziach chodzic to w zyciu-chyba ze z tymi specjalnymi wkladkami, traktuje to jako forme cwiczenia.

Agaciok xD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 11:15   #4060
Amillka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agaciok xD Pokaż wiadomość
A ile lat masz? I po jakim czasie zauwazylas pierwsze efekty? Ja czasem cwicze ale efektow niestety nie widze pewnie dlatego ze to za krotko-zwykle jakis tydzien pocwicze. I moglabys podac jaki zestaw cwiczen wykonujesz i jaka liczbe powtorzen? Bo moze po prostu moj zestaw jest za kiepski...
co do tego chodzenia to przy O powinno sie stawiac stopy na wewnetrznej stronie ale jak ja tak probuje chodzic wygladam jak jakas kaczka normalnie zeby tak przy ludziach chodzic to w zyciu-chyba ze z tymi specjalnymi wkladkami, traktuje to jako forme cwiczenia.

Teraz mam 16 lat
Pierwsze efekty...trudno określić. Jakoś nie zwracałam wcześniej uwagi na to czy się coś zmienia czy nie...po prostu robiłam ćwiczenia i z czasem to wykonywanie ich stawało się coraz prostsze A robiłam takie:
  • siad ugięty podparty, stopy rozstawione, naprzemienne skręcanie ugiętych kończyn dolnych do wewnątrz z równoczesnym dotknięciem kolan do podłoża;
  • leżenie przodem na ławeczce, ramiona wyciągnięte i chwyt za obrzeże ławki, Nogi poza ławką. Wykonanie nogami wyprostowanymi w stawach biodrowych i kolanowych ruchów nożycowych;
  • siad ugięty podparty, między kolanami piłka gumowa, zgniatanie kolanami piłki;
  • siedząc na ławeczce, woreczek między kolanami, próbujemy prostować nogi;
  • leżenie tyłem, rozkrok, złączenie kończyn dolnych przez ugięcie w stawach kolanowych do wewnątrz, stopy na zewnątrz;
  • w siadzie skulnym ręce w bok zgięte w stawie łokciowym, opad tułowia w tył, woreczek między kolanami;
  • leżenie tyłem, woreczek między kolanami, rysowanie kółek w lewą i w prawą stronę;
  • w staniu w lekkim rozkroku, ugięcie kolan (półprzysiad) z równoczesnym zbliżeniem kolan do siebie przez naciskanie dłońmi na boczne okolice kolan;
  • w staniu tyłem do drabinek (ściany), unoszenie nogi zgiętej w stawie kolanowym w górę w skos przez nogę przeciwną;
  • podskoki obunóż na materacu, ręce oparte na skrzyni (stole), woreczek między kostkami, kolana związane.
Wydawały mi się one najprostsze i najciekawsze xD Robiłam je prawie codziennie. Pora dnia? przestrzegałam, żeby coś zrobić rano, przynajmniej to pierwsze, bo rano jakoś tak nogi są mało rozciągnięte po śnie... I tak robiłam jakieś 5-10 minut (rano).
A co do chodzenia to zgadzam sie, że jakoś tak dziwacznie jest nie wiem, trzeba by się jakiegoś specjalisty spytać jak stawiać stopy...złe ustawienie pogłębia wadę. ;/ A może ktos z forum wie???

Jak mi się uda to spróbuje wstawić zdjęcia jak było pół roku temu i teraz jak sprawa wygląda.
Tylko nie mam pojęcia jak się wstawia zdjęcia xD
Pozdrawiam ;p
Stary 2010-02-28, 12:00   #4061
refleks
Raczkowanie

Cytat:
Jak długo czeka się na wizytę u Napiontka? Muszę sobie "przejażdżkę" do Poznania zaplanować i 200 zł za konsultację (tak?) Nie mam już niestety żadnego aktualnego zdjęcia rentgenowskiego moich przeszczepów
Ojej,sprawdzilam ceny.To juz 250 zl za konsultacje!//www.ortop.com.pl/cennik/index.html
Ja bylam w zeszlym roku w marcu.Poczatkowo dostalam termin za 4 msc,ale dzwonilam czy zwolnil sie jakis wczesniejszy termin bo akurat lecialam do Polski,wiec sie dopasowali do mojego przyjazdu.Za tydzien juz jechalam do Poznania.Wiec mozesz cos pokrecic,wymyslec wazny powod szybkiej wizyty )

---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Cytat:
Jak mi się uda to spróbuje wstawić zdjęcia jak było pół roku temu i teraz jak sprawa wygląda.
Pozdrawiam ;p
Wejdz w zaawansowane opcje.Znjadziesz tam taki znaczek jakby spinacza klikasz,pojawi sie okienko z opcja przegladaj.Tam wstawiasz zdjecie zaladuj i wyslij

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-28, 12:29   #4062
Amillka
Raczkowanie

Dzięki Może się uda

Jeśli sie udało to tak: To w ciemnych rajstopach zrobione było pół roku temu. Niestety tylko kawałek widać...(innego zdjęcia nie mam). ale mogę powiedzieć, że szpara między kolanami była wtedy u mnie jakieś 8 - 12 cm. [koszmar]
I dwa nowsze zdjęcia- na jednym jest szparka 1-3 cm góra. To jak stoję tak normalnie tak wygląda.
A drugie zdjęcie jakoś tak postarałam się złączyć kolana (uda się, można wystać tylko trochę takie nienaturalne to jeszcze xD )

Wiem, że to strasznie wygląda xD
Gdzieś czytałam, że szpotawości nie da się do końca "wyleczyć". Ale myślicie jeśli kości jeszcze się kształtują da się coś z tym zrobić?

A i zapomniałam na tym zdjęciu pół roku temu miałam buty na obcasach.

Edytowane przez Amillka
Czas edycji: 2010-05-01 o 14:03
Stary 2010-02-28, 12:55   #4063
Qumpela 002
Przyczajenie

Ja też mam kolana typu "O" byłam u ortopedy i powiedział mi, że jak byłam mała, zaczęłam za wcześnie chodzić ... i niby od tego ; P
Wzięłam się za ćwiczenia, mam nadzieje, że do wakacji może coś zdziałam.
Jak zrobie zdj. moich krzywych nóg to napewno wrzuce
Qumpela 002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 15:35   #4064
refleks
Raczkowanie

Cwiczcie dziewczyny ile tylko mozna. Roznice jest dosc widoczna!!! zaluje,ze bedac niepelnoletnia nikt nic nie robil z ta wada.Gdyby moja corka miala krzywe nogi na sile prowadzalabym ja na cwiczenia korygujace, poki bylabym za nia odpowiedzialna!!!
Stary 2010-02-28, 16:36   #4065
refleks
Raczkowanie

to sa nogi mojego męża.Wyglada na to ze w naszym zwiazku to ja nosze portki on moze smigac w spodniczkach
Stary 2010-02-28, 17:01   #4066
Pajunka
Przyczajenie

Witam
Miałam się odezwać w sprawie tej operacji..
Wiec, 22 lutego mialam spotkanie z lekarzem..opowiedzial mi co nieco o tej operacji...i teraz sama nie wiem czy rzeczywiscie warto az tak się poswiecic. Ogolnie sa dwa sposoby operacji.. pierwszy jest taki ze wycinaja kawalek kosci w kształcie trójkąta zaraz pod kolanem zaczepiają jakies druty pod skora no i później wszystko zaszywają.. a drugi jest taki ' http://www.doctorveklich.com/germany/patients.htm ' te pręty trzeba nosić od 3 do 6 miesięcy. Wszystko byloby fajnie gdyby nie to ze podczas operacji może wdać się infekcja, lekarze mogą naruszyć jakiś nerw albo zniszczyć go totalnie, może być tez tak ze tylko jedna noga będzie wyprostowana a druga zostanie tak jak była .. no i po operacji zostają okropne blizny. Lekarz mi odradzal tej operacji..dawal 70% ze operacja się uda. Jak narazie zapisal mnie na fizjoterapie żeby pobudzi jakiś mięsień kolo kolana który w ogolę mi nie pracuje.. dlatego odczuwam ból.
Duzo nad tym myslalam i doszlam do wniosku ze zbyt duzo poswiecilabym dla tej operacji.. a co jesli po zabiegu nie moglabym ruszac stopa.. a gdyby nawet wszystko sie udalo to znam siebie bardzo dobrze i wiem ze zakrywałabym nadal swoje nogi z powodu blizn..
Lekarz powiedział mi tez ze dla niego moje nogi są normalne.. nie widzi w nich nic złego.Wszyscy mamy inny uklad kosci.. dlatego tak sie różnimy. Niektóre kobiety maja idealnie proste nogi a niektóre maja miedzy niby duże przerwy, ale to nie znaczy ze jesteśmy jakieś gorsze.
Wiem ze to może zabrzmieć śmiesznie ale powinnyśmy po prostu zaakceptować się.. dbać o swoje nogi i pokazywać ze tez są ładne. Nie zwracać uwagi na zdanie innych ludzi. Odkrywac nogi ale tez inny czesci ciala które uważamy ze są atrakcyjne wtedy więcej ludzi będzie zwracać uwagę na np tyłek a nie nogi.. Moze gdybysmy tez zadbali o swoja opaleniznę, może to by tez odwróciło uwagę od nóg.
Wiem ze to będzie ciężkie, bo odkąd pamiętam jestem negatywnie nastawiona na swoje nogi..., ale będę starała się w te wakacje więcej je odsłaniać.
I pamiętajcie żeby nie kupować gazet z idealnymi modelkami na okladkach bo to właśnie nas pograza w jakis dziwny stan. Przecież nikt na świecie nie jest idealny. Większość gwiazd z Hollywood ma krzywe nogi.. tylko to wszystko jest tuszowane komputerowo..

A no i jesli chodzi o te cwiczenia to jesli bede wiedziala cos wiecej to napewno napisze ;-)
Mam nadzieje ze w czyms pomoglam ;-*;-*
Serdecznie pozdrawiam !!
Pajunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 23:00   #4067
Agaciok xD
Wtajemniczenie

Cytat:
Teraz mam 16 lat
Pierwsze efekty...trudno określić. Jakoś nie zwracałam wcześniej uwagi na to czy się coś zmienia czy nie...po prostu robiłam ćwiczenia i z czasem to wykonywanie ich stawało się coraz prostsze A robiłam takie:
  • siad ugięty podparty, stopy rozstawione, naprzemienne skręcanie ugiętych kończyn dolnych do wewnątrz z równoczesnym dotknięciem kolan do podłoża;
  • leżenie przodem na ławeczce, ramiona wyciągnięte i chwyt za obrzeże ławki, Nogi poza ławką. Wykonanie nogami wyprostowanymi w stawach biodrowych i kolanowych ruchów nożycowych;
  • siad ugięty podparty, między kolanami piłka gumowa, zgniatanie kolanami piłki;
  • siedząc na ławeczce, woreczek między kolanami, próbujemy prostować nogi;
  • leżenie tyłem, rozkrok, złączenie kończyn dolnych przez ugięcie w stawach kolanowych do wewnątrz, stopy na zewnątrz;
  • w siadzie skulnym ręce w bok zgięte w stawie łokciowym, opad tułowia w tył, woreczek między kolanami;
  • leżenie tyłem, woreczek między kolanami, rysowanie kółek w lewą i w prawą stronę;
  • w staniu w lekkim rozkroku, ugięcie kolan (półprzysiad) z równoczesnym zbliżeniem kolan do siebie przez naciskanie dłońmi na boczne okolice kolan;
  • w staniu tyłem do drabinek (ściany), unoszenie nogi zgiętej w stawie kolanowym w górę w skos przez nogę przeciwną;
  • podskoki obunóż na materacu, ręce oparte na skrzyni (stole), woreczek między kostkami, kolana związane.
Wydawały mi się one najprostsze i najciekawsze xD Robiłam je prawie codziennie. Pora dnia? przestrzegałam, żeby coś zrobić rano, przynajmniej to pierwsze, bo rano jakoś tak nogi są mało rozciągnięte po śnie... I tak robiłam jakieś 5-10 minut (rano).
A co do chodzenia to zgadzam sie, że jakoś tak dziwacznie jest nie wiem, trzeba by się jakiegoś specjalisty spytać jak stawiać stopy...złe ustawienie pogłębia wadę. ;/ A może ktos z forum wie???

Pozdrawiam ;p
Ja wykonuje dokladnie te same cwiczenia wydawaly mi sie one zbyt proste zeby cokolwiek pomogly na moja wade...

Cytat:
Dzięki Może się uda

Jeśli sie udało to tak: To w ciemnych rajstopach zrobione było pół roku temu. Niestety tylko kawałek widać...(innego zdjęcia nie mam). ale mogę powiedzieć, że szpara między kolanami była wtedy u mnie jakieś 8 - 12 cm. [koszmar]
I dwa nowsze zdjęcia- na jednym jest szparka 1-3 cm góra. To jak stoję tak normalnie tak wygląda.
A drugie zdjęcie jakoś tak postarałam się złączyć kolana (uda się, można wystać tylko trochę takie nienaturalne to jeszcze xD )

Wiem, że to strasznie wygląda xD
Gdzieś czytałam, że szpotawości nie da się do końca "wyleczyć". Ale myślicie jeśli kości jeszcze się kształtują da się coś z tym zrobić?

A i zapomniałam na tym zdjęciu pół roku temu miałam buty na obcasach.
Roznica jest naprawde widoczna!! moze jesli bede regularnie cwiczyc tez zauwaze poprawe moich nog bo tak strasznie ich nienawidze wiem ze lepiej miec taka sytuacje niz np nie miec ktorejs nogi w ogole ale czlowiek przyczepia sie do wszystkiego... od jutra znow zaczne cwiczyc postaram sie tez niedlugo wreszcie wstawic zdjecie moich okropnych nog bo niedlugo kupuje telefon i bede miala kabel do kompa wiec bede mogla wrzucic foty a do obecnego telefonu nie mam kabla a w dodatku cyfrowka jest zepsuta, pada po jednym zdjeciu-czasem nawet nie chce sie wlaczyc

Cytat:
Napisane przez Qumpela 002 Pokaż wiadomość
Ja też mam kolana typu "O" byłam u ortopedy i powiedział mi, że jak byłam mała, zaczęłam za wcześnie chodzić ... i niby od tego ; P
Wzięłam się za ćwiczenia, mam nadzieje, że do wakacji może coś zdziałam.
Jak zrobie zdj. moich krzywych nóg to napewno wrzuce
to jest wlasnie jedna z przyczyn powstawania szpotawosci

Edytowane przez Agaciok xD
Czas edycji: 2010-02-28 o 23:01
Agaciok xD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 08:31   #4068
7654321
Przyczajenie

Głowa do góry Pajunka! I nie denerwuj mnie bo ja już byłam zdecydowana na operację :-( no a teraz to juz sama nie wiem. No cóż, chyba tak czy siak pojadę do Poznania do Napiontka i spytam go jak jest w moim przypadku i czy rzeczywiście ryzyko jest tak duże.
Z tą akceptacją siebie to oczywiście masz najzupełniejszą rację , ale ja ostatnio byłam ortopedy też w wieku 17/18 lat i też mi odradzał, ale jakoś się do tej mory nie zaakceptowałam i chyba chcę coś zmienić

Przeczytałam prawie cały wątek krzywych nóg i wiem, że były na nim dwie dziewczyny, które miały operację u Napiontka. Co u was?

własnie się umówiłam na konsultacje u Napiontka. Dopiero na 24. maja jest wolny termin. A jak bym się zdecydowała na operację, to będzie gdzieś jesienią. Ciekawe czy moje studia na tym nie ucierpią :-( , bo pewnie przez trzy miesiące będę uziemiona, czy może po zdjęciu gipsu da się już jako tako funkcjonować? Bo jakoś perspektywa chodzenia na zajęcia z wystającymi z nóg drutami (jak w przypadku tego 'Izarowa') nie przemawia do mnie :-/

pozdrawiam dziewczyny!

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ----------

no refleks, twój mąż ma naprawdę niezłe nóżki ;-) i doskonale wiem o czym mówisz. W moim związku też tylko mój chłopak pokazuje latem nogi

Nie próbowałam twojego fortelu z przyjazdem z Anglii (choć w twoim przypadku był jednak prawdziwy) ale Pani przy rejestracji powiedziała, że mam dzwonić we wtorki i pytać czy nie da się wcześniej, więc może umowie się jednak wcześniej
Mam do was pytanie dziewczęta, z jakim zdjęciem rentgenowskim powinnam się udać do Napiontka, bo chce tam pojechac juz ze zdjęciem, żeby dwa razy nie chodzić, a teraz poszłabym do szpitala, zrobiła zdjęcie (100 zł pewnie kosztuje,bo bez skierowania pójdę, ale czy tak w ogóle można, a może nie - wiecie coś na ten temat?)
Zdjęcie od przodu kończyn dolnych?? Od ud w dół chyba wystarczy?

jeszcze raz pozdrawiam wszystkich krzywoprzeszczepowców i do zobaczenia w sobotę!
Stary 2010-03-01, 10:02   #4069
refleks
Raczkowanie

Wydaje mi sie ze nie ma sensu robic zadnych zdjec.Pierwsza wizyta skonczy sie na badaniu w samej bieliznie.(rsprawdzi Ci kegoslup i nogi).jesli zdecydujesz sie na operacje,na dzien przed operacja pojedziesz do kliniki i tam lekarz zleci wykonanie wszystkich AKTUALNYCH zdjec w cenie tych 15 tys.Wiec po co Ci powielec koszty ,skoro przez pol roku roku moga zajsc jakies istotne zmiany w kolanach?Gwarantuje Ci ze tylko spojrzy na stare zdjecie i zrobi swoje w odpowiednim czasie

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Pajunka ,oczywiscie ze jest ryzyko w czasie operacji w koncu kazda ingerencja w organizm niesie pewne niebezpieczenstwo.Dlatego wazne,by wykonal ja dobry specjalista.Trzeba wierzyc w to ze wszystko bedzie ok.Gdyby mi zabraklo wiary i zaufania do Napiontka sama bym sie nie zdecydowala i nikt by mnie nie namowil.Wiem,ze ten lekarz ma juz za soba 17 takich operacji.
Trzeba naprawde wiedziec czego sie chce aby podjac decyzje o operacji

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 16:36   #4070
Klaudus2807
Przyczajenie

masz straszne kompleksy, nie przesadzaj, bo Twoje nogi wcale nie są krzywe. inni mają gorsze problemy
Klaudus2807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 17:59   #4071
refleks
Raczkowanie

Klaudus ,jestesmy tu z tego powodu,ze mamy kompleksy) i zapewne oprocz tego, mamy tez wieksze problemy...

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ----------

Dla tych,ktorzy mysla o operacji pisze,ze trzeba juz ze 3 msc wczesniej zadbac o dobre wyniki krwi.Aby poprawic hemoglobine mozna jesc brokuly, ryby, cielęcina, wołowina, jaja-żółtko, szpinak, fasola, ziarna zbożowe, rodzynki, sok z suszonych śliwek, suszone morele, no i oczywiscie soczek z burakow,barszczyk czekoladę, migdały i sardynki natka pietruszki i zielona salata.Inna sprawa,ze wiekszosc tych produktow jest zupełnie nieprzyswajalna przez człowieka Karolina jest wegetarianka i niestety w wyniku duzej utraty krwi i ciaglej anemii musiala miec przetoczona krew po operacji.Wczoraj wyszla do domu )
Stary 2010-03-01, 18:41   #4072
Tamara
Przyczajenie

Hej wam ! ja jestem tu nowa i mam ten sam problem co wy! mam krzywe nogi niestety . czy sa jakies cwiczenia na poprawe tej krzywizny co robic wogule? dolaczam foto mych nog. same ocencie me krzywolce
Tamara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 19:17   #4073
Amillka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tamara Pokaż wiadomość
Hej wam ! ja jestem tu nowa i mam ten sam problem co wy! mam krzywe nogi niestety . czy sa jakies cwiczenia na poprawe tej krzywizny co robic wogule? dolaczam foto mych nog. same ocencie me krzywolce
Identyczne nogi jak ty miałam pół roku i zaczęłam później robić ćwiczenia Sporo się poprawiło od tego czasu jednak nie wiem czy da się wadę zupełnie zlikwidować ;/
Ćwiczenia, które ja wykonuje są wyżej ;p

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 19:45   #4074
PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
Raczkowanie

.
-a to nie...

Edytowane przez PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
Czas edycji: 2010-03-31 o 21:22
PPPPPPPPPPPPPPPPPPPP jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 19:50   #4075
Pajunka
Przyczajenie

No tak.. nie wiem czy mogę zaufać lekarzom w Angli.. to jest chyba nierealne. Jak narazie przemyslalam wszystkie 'za' i 'przeciw' i wychodzi na to ze nie warto poddawac sie operacji....
Pajunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 20:27   #4076
wizaz77
Przyczajenie

Jestem tego samego zdania co Pajunka...
W pierwszym momencie, gdy przeczytałam o możliwości zoperowania krzywych nóg, byłam zachwycona, że to dla mnie jakaś szansa pozbycia się kompleksów. Niestety, operacja niesie za sobą ryzyko. Zbyt boję sie ewentualnych powikłań, żeby -w sytuacji, gdy jestem zdrowa- poddawać sie operacji.
wizaz77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 21:08   #4077
Tamara
Przyczajenie

dzieki wielkie bede cwiczyc moze cos sie uda . niektore dziewczyny tu pisz a maj atakie prosciutkie nozki ech same szukaj kompleksow
Tamara jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-01, 21:57   #4078
Vika 92
Raczkowanie

Hmm... No dobra, to ja od dzisiaj zaczynam ćwiczyć Muszę wykorzystać mój chwilowy optymizm Mam już, co prawda prawie 18 lat, ale spróbować zawsze warto... To co, ćwiczycie ze mną?? Mój ambitny plan: wstawać o 10 minut wcześniej i wykonywać te ćwiczenia, co podala Amillka No i zrobię sobie zdjęcie nóg jeszcze dzisiaj i co dwa miesiące będę robić następne i porównywać.. Co Wy na to?
Vika 92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 22:00   #4079
samanta000
Przyczajenie

Wiele z Was pisze ze nie poddaloby sie operacji ale tak sobie mysle ze (niestety) spora czesc osob ktora ma taka wade i jest to wada znaczaca i tak kiedys w przyszlosci bedzie musialo przejsc taka operacje w wieku np.60-65 lat bo ta wada bedzie powodowala duzy bol w chodzeniu i inne dolegliwosci ktore beda utrudnialy funkcjonowanie :/ dlatego ja wole i chce przejsc taka operacje teraz gdy moje kosci sa jeszcze mlode i szybko sie regeneruja i nie chce dopuscic do tego aby moja wada sie poglebiala.
samanta000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-01, 22:08   #4080
Vika 92
Raczkowanie

Samantaooo, a ile masz lat? Może lepiej najpierw spróbować ćwiczeniami?? Chociaż spróbować, to na pewno nie zaszkodzi A za parę lat pewnie będą lepsze techniki wykonywania operacjii, może nawet 'bezbliznowe'
A poza tym, jak Ci się uda skorygować wadę ćwiczeniami, to jaka będziesz z siebie dumna
Vika 92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości