| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2013-02-18, 15:09 | #4111 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-04 Lokalizacja: Seventh Heaven 
				 | 

Dot.: Pytania, pomysły i sugestie dot. funkcjonowania podforum

Cytat: 
  Ja o swoją koronę wciąż się lękam, życia nikomu ułatwiać nie zamierzam,  sama mam wciąż pod górkę i pod wiatr, a teraz nawet pod mróz, więc  dlaczego inni mają mieć lepiej    link rozbiórkowy zawsze zamieszczam w podpisie, a czy ktoś z niego korzysta, czy też nie, to już jego osobisty wybór   | |
|     | 
|  2013-02-18, 20:24 | #4112 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2011-08 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

Przepraszam, że jestem śmierdzącym leniem, który wszystko chce mieć podane na tacy.

| 
|     | 
|  2013-02-18, 21:30 | #4113 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-09 
				 | 

A ja z innej beczki. Mam propozycję, aby w tytule rozbiórki zawsze podawać czy dany zapach to edt czy edp. Jasbne, że można to znaleźć w googlach, ale jednak przejrzyściej jest jak widnieje to w tytule (a szczególnie przy mało znanych zapachach). Niektóre rozbiórki to dosłownie kilkanascie minut a taka informacja, przynajmniej dla mnie, jest istotna. No i moim zdaniem powinno się w pierwszej kolejności podawać linki do opisów nut w języku ojczystym.

| 
|     | 
|  2013-02-18, 21:45 | #4114 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-11 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Cytat: 
 | |
|     | 
|  2013-02-18, 21:49 | #4115 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-07 
				 | 

Cytat: 
  Zresztą na samym początku każdego wątku rozbiórkowego ta informacja jest zamieszczana. ad 2. Często nie ma nut w języku polskim. W takim wypadku wolę oryginalne angielskie, niż wolne tłumaczenie. | |
|     | 
|  2013-02-18, 22:00 | #4116 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-04 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     | 
|  2013-02-18, 22:33 | #4117 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-07 
				 | 

| 
|     | 
|  2013-02-19, 03:08 | #4118 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-04 
				 | 

Cytat: 
   Moja skrzynka odpocznie od codziennych powiadomien  Przepraszam za off topa. | |
|     | 
|  2013-02-21, 10:30 | #4119 | 
| Szef ds. Wymianek  Zarejestrowany: 2008-05 Lokalizacja: Poznań 
				 | 

Mam zdecydowanie offtopowe pytanie (nie bijcie^^), ale tak koncypuję, że ktoś tutaj będzie kompetentny w tej kwestii - JAK (technicznie) płaci się na amazonie? Chodzi o amazon.UK konkretnie...

__________________ Rebecca Minkoff Bree Body Black (nowa, z metkami)  szuka nowego domu  . | 
|     | 
|  2013-02-21, 13:46 | #4120 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2011-01 Lokalizacja: 3M 
				 | 

Cytat: 
  ale podobno niektórymi debetówkami też można, np. mBankową - ale tego osbiście nie testowałam   
				__________________ Psy mają właścicieli - koty mają personel  wymienię Yankee i Kringle przygarnę puste słoje po tumblerach  odwdzięczę się czym chata bogata | |
|     | 
|  2013-02-21, 13:51 | #4121 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ Rebecca Minkoff Bree Body Black (nowa, z metkami)  szuka nowego domu  . Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2013-02-21 o 13:54 | |
|     | 
|  2013-02-21, 13:59 | #4122 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-01 
				 | 

Cytat: 
 sciagna kase dopiero jak wysla przesylke nadana zostanie 22 lub 23 lutego   
				__________________ Figarro Scent Stories - pisze się o perfumach ....troszkę   www.facebook.com/FigarroScentStories https://www.instagram.com/figarroscentstories/ Zapraszam  Wymieniam się    | |
|     | 
|  2013-02-21, 14:15 | #4123 | |
				 | 

Cytat: 
  . A poważnie, to uff, ulżyło mi, bo bałam się, że mi anulują zamówienie, a szkoda by było^^ (tym bardziej, że dopiero przy zakupie odkryłam, że obejmuje mnie darmowa wysyłka - tak że licząc się wcześniej z koniecznością uiszczenia kosztów przesyłki, okoliczność, że zapłacę mniej o 25 funtów cieszy, nie powiem  ). Swoją drogą, tak się zastanawiam, jaką mam gwarancję, że oni mi nie pobiorą większej kwoty? Rzędu, na przykład, wszystkiego co mam na koncie?  . 
				__________________ Rebecca Minkoff Bree Body Black (nowa, z metkami)  szuka nowego domu  . Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2013-02-21 o 14:17 | |
|     | 
|  2013-02-21, 14:55 | #4124 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-04 
				 | 

E, no masz potwierdzenie w mailu ile kosztowalo i tyle pobiora. Nigdy nie mialam zadnych trudnosci z Amazonem, a kupuje u nich bardzo czesto niestety. Niestety, bo wole wspierac lokalne, mniejsze sklepy, ale to juz inny temat.  W kazdym razie Amazon ok jest.   
				__________________ Szukam Midnight Oud Juliette Has a Gun. Edytowane przez nikielka Czas edycji: 2013-02-21 o 14:56 | 
|     | 
|  2013-02-21, 16:48 | #4125 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2011-01 Lokalizacja: 3M 
				 | 

powinni pobrać dokładnie tyle ile w zamówieniu   a faktycznie w amazonie UK powyżej iluś tam funtów jest darmowa wysyłka  ja zamawiałam z rok temu okładkę do kindle i specjalnie domówiłam jeszcze jakąś płytę żeby się załapać na darmową  wysłali mi naprawdę ekspresowo i w ogóle było miło i bez problemow   
				__________________ Psy mają właścicieli - koty mają personel  wymienię Yankee i Kringle przygarnę puste słoje po tumblerach  odwdzięczę się czym chata bogata | 
|     | 
|  2013-02-21, 21:38 | #4126 | 
| El Cumpleaños Secreto Zarejestrowany: 2012-06 Lokalizacja: Into the Darkness 
				 | 

Nie żebym chciała być bardzo upierdliwa, bo jestem tylko trochę   , ale czy nie ma żadnego sposobu, aby zobligować uczestników do odmeldowywania odebrania przesyłek w wątku  Wiem, dwa tygodnie i zamykać itd. Mam teraz taki przypadek, że brakuje mi jednego potwierdzenia, aby zakończyć rozbiórkę. Zostawiono awizo, następnego dnia zostało odebrane w urzędzie pocztowym, ja napisałam dwie PW wiadomości do uczestniczki, poza tym prosiłam w wątku. Dodam, iż ta osoba logowała się na wizażu już po moich wiadomościach, a ja ciągle czekam na potwierdzenie. Czy naprawdę nie ma jakiegoś sposobu, aby taka sprawę zakończyć w sensownym czasie, bo póki co wydaje mi się, iż organizatorki (organizatorzy) są zdani na pamięć uczestnika i nie mają żadnego pola manewru ani bacika mobilizującego  w ręku. Wiem, że jest wątek anty- polecający, czarna lista, ale nie o to chodzi. Proszę nie bić  , ja tylko przywykłam do konkretnego zachowania i postępowania. Jest robota, to raz, dwa i zrobione. Zwyczajnie drażni mnie taka opieszałość... 
				__________________ I'm still alive... | 
|     | 
|  2013-02-21, 21:56 | #4127 | 
| gamma Orionis Zarejestrowany: 2006-08 
				 | 

Też nie rozumiem takiego olewactwa, co to za problem odpisać na wiadomość lub w wątku? Nikt nie każe pisać elaboratów, wystarczy zwykłe "odebrałam" do szczęścia. W sumie dawno nikogo nie banowałam... ;] Mogę zrobić dopisek do regulaminu, ale i tak na bank trafi się jakaś jednostka, która nie doczyta albo oleje temat. C'est la vie. 
				__________________ Then, methought, the air grew denser, perfumed from an unseen censer  Swung by Seraphim whose foot-falls tinkled on the tufted floor... avatar: Edward Okuń "Noc" | 
|     | 
|  2013-02-21, 22:12 | #4128 | 
| RENTGEN RZĄDZI! | 

A ja bym wpisała na czarną listę, z zaznaczeniem w czym był problem z tą osobą.

__________________ Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom   Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby     | 
|     | 
|  2013-02-22, 01:01 | #4129 | |
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2010-06 
				 | 

Cytat: 
  Na szczęście raczej sporadycznie coś rozbieram, więc takie problemy miewam rzadko. Ale mam pogląd na sprawę od strony organizatora i dlatego zawsze staram się zgłaszać wpłaty, odbiory przesyłek czy podawać adresy możliwie szybko. Współkupujący ma na tyle mało roboty, że mógłby się na tyle wysilić aby napisać w wątku zdanie. Dla mnie to olewactwo i przede wszystkim brak szacunku dla przeprowadzającego rozbiórkę, który tych obowiązków trochę na siebie bierze  Ja u siebie osoby opieszałe w w kwestiach wpłat, podawania adresów czy innych meldunków biorę na czarną listę  Ciekawe czy takim delikwentom byłoby miło gdyby im wysłać odlewki z tygodniowym opóźnieniem   | |
|     | 
|  2013-02-22, 07:45 | #4130 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-08 Lokalizacja: Śląsk 
				 | 

Cytat: 
  Są osoby, którym zdarza się to nagminnie  Moze by utworzyc cos takiego jak "szara lista"? Wpisywałoby sie tam osoby, które naruszą regulamin, tzn ociągają się z wpłatą, nie informują o odebraniu odlewki. Np 3 takie "upomnienia" skutkowałyby brakiem możliwości udziału w rozbiórkach? To taka moja propozycja ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  | |
|     | 
|  2013-02-22, 10:26 | #4131 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2010-08 
				 | 

Cytat: 
  . Jak widać chyba każdemu organizatorowi zdarzają się tacy zupełnie luźno podchodzący do sprawy współkupujący... a to niestety przeciąga rozbiórki, powoduje niepewność: "czy dana osoba aby nie wycofała się z zakupów?", "czy przesyłka się gdzieś nie zagubiła?", "kiedyż to do jasnej Anielki będę mogła/mógł w końcu rzucić na szczęśliwe rozebranie kolejny flakonik (!) itp... Jest jednak niebezpieczeństwo, że taka "szara lista" mogłaby stać się przestrzenią nieporozumień, może nawet odwetów (?,!) Czasami takie opóźnienia przecież wynikają z prozaicznych powodów: brak dostępu do internetu, pilny wyjazd w "dzicz", choroby, nawał ważnych obowiązków, itp. Załóżmy, że ktoś po długiej walce z przywróceniem łącza, w końcu loguje się za wizażu i co? - w oczach mu szarzeje, bo stał się rezydentem mało chlubnej listy. Oczywiście foch i pretensje do organizatora, którego przy najbliższej nadarzającej się okazji również na takową listę postara się zaanonsować. Pewnie, zawsze można odwołać taki anons i zwrócić się z tym do siły wyższej, moderacyjnej, która przecież i tak póki co na brak wizażowej robótki nie narzeka  . Sprawa jest dość kłopotliwa, sama czasem już nie mam siły do takich spóźnialskich i strasznie mnie to irytuje. Jeśli sama jestem kupującą, a wiem, że coś będzie musiało się z mojej strony opóźnić, to po prostu wcześniej informuję o tym organizatora i jest ok. Ostatecznie - myślę, że warto byłoby zrobić coś, żeby tacy "nagminniacy" poczuli nad sobą jakiś bacik i pomyśleli o wspólnych zakupach trochę bardziej empatycznie, jednak nie wiem, czy tak radykalne środki, jak groźba wykluczenia z robiórek po kilku spóźnieniach to właściwa kara - może to niestety prowadzić do nadużyć... 
				__________________  Edytowane przez __nika__ Czas edycji: 2013-02-22 o 10:28 | |
|     | 
|  2013-02-22, 10:36 | #4132 | |
				 | 

Cytat: 
 do tego stwierdzilam po ostatniej rozbiorce, ze skoro ktos nie sznuje organizatorki, wspolzakupowiczow i opoznia sie z wplatami, olewa odmeldowanie sie, to ja taka osobe bede wpisywac w problemowym watku, a u siebie w kolejnych rozbiorkach widziec nie chce...inni, niech decyduja sami, czy chca taka osobe, czy nie. co by nie bylo tylko na wspolnozakupowiczow.... Organizatorki  skoro sa ogolne zasady, takie same dla wszystkich, to niech te zdjecia flaszek odlewek itp .... beda umieszczane w watkach 
				__________________ Figarro Scent Stories - pisze się o perfumach ....troszkę   www.facebook.com/FigarroScentStories https://www.instagram.com/figarroscentstories/ Zapraszam  Wymieniam się    Edytowane przez Figarro Czas edycji: 2013-02-22 o 10:39 | |
|     | 
|  2013-02-22, 10:48 | #4133 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-08 Lokalizacja: Śląsk 
				 | 

_nika_ jasne, ze zdarzają się sytuacje losowe o chyba każda z Organizatorek to rozumie  Ale tak sobie mysle, ze przecież rozsyłając dane do wpłaty wysyłamy też nr tel. który jest właśnie po to żeby w razie czego wysłać sms... Dla chcącego nic trudnego  Na wspólnych zakupach butowych, czy ubraniowych za jeden" wybryk " trafia sie na czarną listę a na szarą za wypisanie się z zamówienia, czemu tutaj nie wprowadzić ostrzejszych zasad ?   | 
|     | 
|  2013-02-22, 11:14 | #4134 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 | |
|     | 
|  2013-02-22, 11:16 | #4135 | 
				 | 

moze dlatego, ze perfumy do niedawna byly "grzeczne"? wczesniej nie bylo czegos takiego jak brak kontaktu i odmeldowania sie cos sie ostatnio tak dziwnie porobilo.... najpiekniejsze jednak byly zakupy w jednym starym watku....ech to byly czasy  
				__________________ Figarro Scent Stories - pisze się o perfumach ....troszkę   www.facebook.com/FigarroScentStories https://www.instagram.com/figarroscentstories/ Zapraszam  Wymieniam się    | 
|     | 
|  2013-02-22, 12:12 | #4136 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2010-06 
				 | 

O, to i ja mam pewną sugestię. Byłoby fajnie gdyby podawano w rozbiórkach z jakiej linii pochodzi zapach (damski-PF, czy męski-PH). Jest sporo perfum, które mają linię męską i damską, a taki malutki dopisek by precyzował co tam rozbierają i nie trzeba by się domyślać bądź wchodzić do wątku, często niepotrzebnie  A w sumie to najbardziej tyczy się wątku wymiankowego i targowiska (trochę osób ma tam wątki). Nie chce mi się domyślać, a ze zdjęć nie zawsze można rozróżnić czy rozchodzi się o wersję damską czy męską   | 
|     | 
|  2013-02-22, 15:16 | #4137 | 
| never say no to panda | 

targowisko to już nie nasza, perfumowa działka   a ja mam dwie prośby (takie bardziej czepianie się, ale jak ma już być wszystko super, to napiszę): - proponuję, żeby w regulaminie rozbiórkowym zmienić zapis o capslocku - obecnie jest dość nikły zapis o unikaniu pisania capslockiem, a mnie się już niedobrze robi, jak widzę n-ty wątek z wielkimi wołami wołami w tytule - netykieta się kłania... i zawsze jest jedno, marne tłumaczenie: "bo tak było na aukcji / w perfumerii, to skopiowałam/łem i zostało"  twardo poprawiam, ale szlag mnie trafia - i jeszcze w kwestii podawania cen w tytule - czy nie można byłoby zapisać, żeby cenę mililitra zaokrąglać (przynajmniej w tytule) do dwóch miejsc po przecinku? bo za każdym razem, jak widzę 1ml/3,009748374982423zł, to mam wrażenie, że ktoś ze współzakupowiczów jaja sobie robi :/ jak widać zła jestem - jutro mam egzamin   | 
|     | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2013-02-22, 15:28 | #4138 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 Ja zamierzam do swoich rozbiórek wprowadzić zapis, że proszę o branie udziału tylko te osoby, które zamierzają (i mogą) przynajmniej raz na dobę zajrzeć do wątku, zwłaszcza w czasie zbierania zapisów, kasy etc - czasem o coś współkupujących pytam, i oczekuję szybkiego reagowania, nie po kilku dniach...Wiem, że regulamin nie narzuca takiego obowiązku, ale liczę na współpracę. | |
|     | 
|  2013-02-22, 15:29 | #4139 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-11 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Cytat: 
  . Na dodatek zawsze się uśmiecham pod nosem jak to widzę bo wiem, że prędzej czy później wpadniesz tam i napiszesz, że nast. razem dasz pukty  . Potem się uśmiecham po raz drugi jak widzę dlaczego tak organizatorka napisała  . O zaokrąglaniu była już mowa ale rzeczywiście, jak nie ma w regulaminie to nie każdy to sobie to zakoduje. Ja uważam, że osoby, które nie odmeldowały się w wątku pomimo logowania powinny dostawać punkty karne. Organizatorka powinna opisywać to w "problemach z ..." aby inne organizatorki mogły ew. nie przyjąć takiej osoby do rozbiórki. Ja już tak będę robiła bo miałam takie 2 osoby ale pamiętałam ich nicki przez kilka dni i oczywiście zapomniałam  . | |
|     | 
|  2013-02-22, 18:49 | #4140 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-10 
				 | 

Cytat: 
   : zupełnie nie zwrócilam na to uwagi  i dziekuję za poprawienie  powodzenia na egzaminie   
				__________________      Burberry Body Intense i inne oddam    książki i elektronika   ciuchy, buty, torebki itp. | |
|     | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:51.