|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytania, pomysły i sugestie dot. funkcjonowania podforum
Cytat:
|
|
|
|
|
#4112 |
|
Zakorzenienie
|
Przepraszam, że jestem śmierdzącym leniem, który wszystko chce mieć podane na tacy.
|
|
|
|
#4113 |
|
Raczkowanie
|
A ja z innej beczki. Mam propozycję, aby w tytule rozbiórki zawsze podawać czy dany zapach to edt czy edp. Jasbne, że można to znaleźć w googlach, ale jednak przejrzyściej jest jak widnieje to w tytule (a szczególnie przy mało znanych zapachach). Niektóre rozbiórki to dosłownie kilkanascie minut a taka informacja, przynajmniej dla mnie, jest istotna. No i moim zdaniem powinno się w pierwszej kolejności podawać linki do opisów nut w języku ojczystym.
|
|
|
|
#4114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą na samym początku każdego wątku rozbiórkowego ta informacja jest zamieszczana. ad 2. Często nie ma nut w języku polskim. W takim wypadku wolę oryginalne angielskie, niż wolne tłumaczenie. |
|
|
|
|
#4116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4117 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja skrzynka odpocznie od codziennych powiadomien Przepraszam za off topa.
|
|
|
|
|
#4119 |
|
Szef ds. Wymianek
|
Mam zdecydowanie offtopowe pytanie (nie bijcie^^), ale tak koncypuję, że ktoś tutaj będzie kompetentny w tej kwestii - JAK (technicznie) płaci się na amazonie? Chodzi o amazon.UK konkretnie...
|
|
#4120 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale podobno niektórymi debetówkami też można, np. mBankową - ale tego osbiście nie testowałam
|
|
#4121 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
szuka nowego domu Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2013-02-21 o 13:54 |
|
|
|
|
#4122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sciagna kase dopiero jak wysla przesylke nadana zostanie 22 lub 23 lutego
|
|
#4123 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
.A poważnie, to uff, ulżyło mi, bo bałam się, że mi anulują zamówienie, a szkoda by było^^ (tym bardziej, że dopiero przy zakupie odkryłam, że obejmuje mnie darmowa wysyłka - tak że licząc się wcześniej z koniecznością uiszczenia kosztów przesyłki, okoliczność, że zapłacę mniej o 25 funtów cieszy, nie powiem Swoją drogą, tak się zastanawiam, jaką mam gwarancję, że oni mi nie pobiorą większej kwoty? Rzędu, na przykład, wszystkiego co mam na koncie? .
szuka nowego domu Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2013-02-21 o 14:17 |
|
|
|
|
#4124 |
|
Raczkowanie
|
E, no masz potwierdzenie w mailu ile kosztowalo i tyle pobiora.
Nigdy nie mialam zadnych trudnosci z Amazonem, a kupuje u nich bardzo czesto niestety. Niestety, bo wole wspierac lokalne, mniejsze sklepy, ale to juz inny temat. W kazdym razie Amazon ok jest.
Szukam Midnight Oud Juliette Has a Gun. Edytowane przez nikielka Czas edycji: 2013-02-21 o 14:56 |
|
|
|
#4125 |
|
Wtajemniczenie
|
powinni pobrać dokładnie tyle ile w zamówieniu
![]() a faktycznie w amazonie UK powyżej iluś tam funtów jest darmowa wysyłka ja zamawiałam z rok temu okładkę do kindle i specjalnie domówiłam jeszcze jakąś płytę żeby się załapać na darmową ![]() wysłali mi naprawdę ekspresowo i w ogóle było miło i bez problemow
|
|
#4126 |
|
El Cumpleaños Secreto
|
Nie żebym chciała być bardzo upierdliwa, bo jestem tylko trochę
, ale czy nie ma żadnego sposobu, aby zobligować uczestników do odmeldowywania odebrania przesyłek w wątku Wiem, dwa tygodnie i zamykać itd. Mam teraz taki przypadek, że brakuje mi jednego potwierdzenia, aby zakończyć rozbiórkę. Zostawiono awizo, następnego dnia zostało odebrane w urzędzie pocztowym, ja napisałam dwie PW wiadomości do uczestniczki, poza tym prosiłam w wątku. Dodam, iż ta osoba logowała się na wizażu już po moich wiadomościach, a ja ciągle czekam na potwierdzenie. Czy naprawdę nie ma jakiegoś sposobu, aby taka sprawę zakończyć w sensownym czasie, bo póki co wydaje mi się, iż organizatorki (organizatorzy) są zdani na pamięć uczestnika i nie mają żadnego pola manewru ani bacika mobilizującego w ręku. Wiem, że jest wątek anty- polecający, czarna lista, ale nie o to chodzi. Proszę nie bić , ja tylko przywykłam do konkretnego zachowania i postępowania. Jest robota, to raz, dwa i zrobione. Zwyczajnie drażni mnie taka opieszałość...
|
#4127 |
|
gamma Orionis
|
Też nie rozumiem takiego olewactwa, co to za problem odpisać na wiadomość lub w wątku? Nikt nie każe pisać elaboratów, wystarczy zwykłe "odebrałam" do szczęścia.
W sumie dawno nikogo nie banowałam... ;] Mogę zrobić dopisek do regulaminu, ale i tak na bank trafi się jakaś jednostka, która nie doczyta albo oleje temat. C'est la vie.
|
|
#4128 |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
A ja bym wpisała na czarną listę, z zaznaczeniem w czym był problem z tą osobą.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
#4129 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Na szczęście raczej sporadycznie coś rozbieram, więc takie problemy miewam rzadko. Ale mam pogląd na sprawę od strony organizatora i dlatego zawsze staram się zgłaszać wpłaty, odbiory przesyłek czy podawać adresy możliwie szybko. Współkupujący ma na tyle mało roboty, że mógłby się na tyle wysilić aby napisać w wątku zdanie. Dla mnie to olewactwo i przede wszystkim brak szacunku dla przeprowadzającego rozbiórkę, który tych obowiązków trochę na siebie bierze Ja u siebie osoby opieszałe w w kwestiach wpłat, podawania adresów czy innych meldunków biorę na czarną listę ![]() Ciekawe czy takim delikwentom byłoby miło gdyby im wysłać odlewki z tygodniowym opóźnieniem
|
|
|
|
|
#4130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są osoby, którym zdarza się to nagminnie ![]() Moze by utworzyc cos takiego jak "szara lista"? Wpisywałoby sie tam osoby, które naruszą regulamin, tzn ociągają się z wpłatą, nie informują o odebraniu odlewki. Np 3 takie "upomnienia" skutkowałyby brakiem możliwości udziału w rozbiórkach? To taka moja propozycja
|
|
|
|
|
#4131 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest jednak niebezpieczeństwo, że taka "szara lista" mogłaby stać się przestrzenią nieporozumień, może nawet odwetów (?,!) Czasami takie opóźnienia przecież wynikają z prozaicznych powodów: brak dostępu do internetu, pilny wyjazd w "dzicz", choroby, nawał ważnych obowiązków, itp. Załóżmy, że ktoś po długiej walce z przywróceniem łącza, w końcu loguje się za wizażu i co? - w oczach mu szarzeje, bo stał się rezydentem mało chlubnej listy. Oczywiście foch i pretensje do organizatora, którego przy najbliższej nadarzającej się okazji również na takową listę postara się zaanonsować. Pewnie, zawsze można odwołać taki anons i zwrócić się z tym do siły wyższej, moderacyjnej, która przecież i tak póki co na brak wizażowej robótki nie narzeka . Sprawa jest dość kłopotliwa, sama czasem już nie mam siły do takich spóźnialskich i strasznie mnie to irytuje. Jeśli sama jestem kupującą, a wiem, że coś będzie musiało się z mojej strony opóźnić, to po prostu wcześniej informuję o tym organizatora i jest ok. Ostatecznie - myślę, że warto byłoby zrobić coś, żeby tacy "nagminniacy" poczuli nad sobą jakiś bacik i pomyśleli o wspólnych zakupach trochę bardziej empatycznie, jednak nie wiem, czy tak radykalne środki, jak groźba wykluczenia z robiórek po kilku spóźnieniach to właściwa kara - może to niestety prowadzić do nadużyć...
Edytowane przez __nika__ Czas edycji: 2013-02-22 o 10:28 |
|
|
|
|
#4132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do tego stwierdzilam po ostatniej rozbiorce, ze skoro ktos nie sznuje organizatorki, wspolzakupowiczow i opoznia sie z wplatami, olewa odmeldowanie sie, to ja taka osobe bede wpisywac w problemowym watku, a u siebie w kolejnych rozbiorkach widziec nie chce...inni, niech decyduja sami, czy chca taka osobe, czy nie. co by nie bylo tylko na wspolnozakupowiczow.... Organizatorki ![]() skoro sa ogolne zasady, takie same dla wszystkich, to niech te zdjecia flaszek odlewek itp .... beda umieszczane w watkach
Figarro Scent Stories - pisze się o perfumach ....troszkę https://www.instagram.com/figarroscentstories/ Zapraszam Wymieniam się Edytowane przez Figarro Czas edycji: 2013-02-22 o 10:39 |
|
|
|
|
#4133 |
|
Zakorzenienie
|
_nika_ jasne, ze zdarzają się sytuacje losowe o chyba każda z Organizatorek to rozumie
Ale tak sobie mysle, ze przecież rozsyłając dane do wpłaty wysyłamy też nr tel. który jest właśnie po to żeby w razie czego wysłać sms... Dla chcącego nic trudnego![]() Na wspólnych zakupach butowych, czy ubraniowych za jeden" wybryk " trafia sie na czarną listę a na szarą za wypisanie się z zamówienia, czemu tutaj nie wprowadzić ostrzejszych zasad ?
|
|
|
|
#4134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4135 |
|
Zakorzenienie
|
moze dlatego, ze perfumy do niedawna byly "grzeczne"?
wczesniej nie bylo czegos takiego jak brak kontaktu i odmeldowania sie cos sie ostatnio tak dziwnie porobilo.... najpiekniejsze jednak byly zakupy w jednym starym watku....ech to byly czasy
|
#4136 |
|
Konto usunięte
|
O, to i ja mam pewną sugestię.
Byłoby fajnie gdyby podawano w rozbiórkach z jakiej linii pochodzi zapach (damski-PF, czy męski-PH). Jest sporo perfum, które mają linię męską i damską, a taki malutki dopisek by precyzował co tam rozbierają i nie trzeba by się domyślać bądź wchodzić do wątku, często niepotrzebnie ![]() A w sumie to najbardziej tyczy się wątku wymiankowego i targowiska (trochę osób ma tam wątki). Nie chce mi się domyślać, a ze zdjęć nie zawsze można rozróżnić czy rozchodzi się o wersję damską czy męską
|
|
|
|
#4137 |
|
never say no to panda
|
targowisko to już nie nasza, perfumowa działka
a ja mam dwie prośby (takie bardziej czepianie się, ale jak ma już być wszystko super, to napiszę): - proponuję, żeby w regulaminie rozbiórkowym zmienić zapis o capslocku - obecnie jest dość nikły zapis o unikaniu pisania capslockiem, a mnie się już niedobrze robi, jak widzę n-ty wątek z wielkimi wołami wołami w tytule - netykieta się kłania... i zawsze jest jedno, marne tłumaczenie: "bo tak było na aukcji / w perfumerii, to skopiowałam/łem i zostało" ![]() twardo poprawiam, ale szlag mnie trafia - i jeszcze w kwestii podawania cen w tytule - czy nie można byłoby zapisać, żeby cenę mililitra zaokrąglać (przynajmniej w tytule) do dwóch miejsc po przecinku? bo za każdym razem, jak widzę 1ml/3,009748374982423zł, to mam wrażenie, że ktoś ze współzakupowiczów jaja sobie robi :/ jak widać zła jestem - jutro mam egzamin
|
|
|
|
#4138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zamierzam do swoich rozbiórek wprowadzić zapis, że proszę o branie udziału tylko te osoby, które zamierzają (i mogą) przynajmniej raz na dobę zajrzeć do wątku, zwłaszcza w czasie zbierania zapisów, kasy etc - czasem o coś współkupujących pytam, i oczekuję szybkiego reagowania, nie po kilku dniach...Wiem, że regulamin nie narzuca takiego obowiązku, ale liczę na współpracę. |
|
|
|
|
#4139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Potem się uśmiecham po raz drugi jak widzę dlaczego tak organizatorka napisała O zaokrąglaniu była już mowa ale rzeczywiście, jak nie ma w regulaminie to nie każdy to sobie to zakoduje. Ja uważam, że osoby, które nie odmeldowały się w wątku pomimo logowania powinny dostawać punkty karne. Organizatorka powinna opisywać to w "problemach z ..." aby inne organizatorki mogły ew. nie przyjąć takiej osoby do rozbiórki. Ja już tak będę robiła bo miałam takie 2 osoby ale pamiętałam ich nicki przez kilka dni i oczywiście zapomniałam .
|
|
|
|
|
#4140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i dziekuję za poprawienie powodzenia na egzaminie
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

Ja jednak będę nadal załączać link do rozliczenia w swoich wątkach rozbiórkowych, bo to ułatwi życie moim współzakupowiczom, a mnie korona z głowy nie spadnie
.

.
W kazdym razie Amazon ok jest.
, ja tylko przywykłam do konkretnego zachowania i postępowania. Jest robota, to raz, dwa i zrobione. Zwyczajnie drażni mnie taka opieszałość...