|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne zakupy perfumeryjne Forum dla osób, które są zainteresowane wspólnymi zakupami - obszar perfumy. Chcesz kupić sprawdzone perfumy w dobrej cenie? Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pomysły i sugestie dotyczące funkcjonowania podforum
Nie chcę przypominać tych starych czasów bo są to dla mnie niemiłe przeżycia.
Natomiast widzę, że przeczysz: najpierw piszesz, że nigdy nie było selekcji, potem, że raz i na końcu, że mają prawo. Tak, nie zaobserwowałaś tego bo selekcja nie odbywała się w ten sposób, że ktoś oficjalnie mi napisał: nie wezmę Cię bo ... Odbywało się to w ten sposób, że po prostu ignorowało się posty "nowych". Co do bana - mówiąc organizator/ka nie miałam na myśli organizatorki z wizażu (czyli osoby o takim statusie) lecz organizatorki w ogólnym znaczeniu (czyli zwykłej użytkowniczki, które organizowała zakupy poza forum). Z moje strony EOT. Podkreślam ponownie, że tamte czasy wspominam bardzo niemiło i od tego czasu nie wchodzę na "modowe" tematy. Tutaj, w perfumach czuję się świetnie i bardzo szanuję właśnie brak zapisu możliwości o sekecji. I dlatego wracając do tematu jestem przeciwna selekcji.
"Modlić się - to prosić o to, by prawa natury zostały na pewien czas zawieszone w interesie osobnika wnoszącego o modły , który jak sam przyznaje, nie jest tego godzien" Ambrose Bierce Edytowane przez mirela76 Czas edycji: 2011-04-20 o 09:46 |
|
|
|
#2583 | |
|
exmod na urlopie:)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2584 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aaa o Tobie akurat nie myślałam ![]() fakt powinnam napisać niektóre
|
|
#2585 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() edit: a na modowym jest bardzo przyjemnie
Edytowane przez 6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef Czas edycji: 2011-04-20 o 13:49 |
|
|
|
|
#2586 |
|
skacze bryka i wiruje ...
|
Ja bardzo rzadko uczestniczę w zamówieniach na modowym, ale nikt mnie selekcji nie poddał do tej pory
I też uważam, że na modowym jest fajnie, tylko ja tam nadążyć nie mogę Wymyśliłam tak: "Organizator ma prawo odmowy uczestniczenia w swoim zamówieniu osobom, do których nie ma zaufania, bez konieczności podawania przyczyny." Proszę o sugestie/poprawki
|
#2587 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Dominiko - ale zapis w tej formie, w jakiej go proponujesz,
daje właśnie możliwość odmówienia komuś "bo tak". Wystarczy, że organizatorka powie, ze nie ma do niego zaufania. Brak zaufania zwykle jest czymś spowodowany i osoba odrzucona powinna mieć możliwość poznania tej przyczyny. Może przez PW ? Zakładam, że osoba, z którą mieliśmy nieprzyjemność osobiście takiego podawania przyczyny domagać się nie będzie, ale , jak rozumiem, odmówić można też komuś, kogo poznało się ze złej strony z postów czytanych na innych forach i wtedy ktoś taki może uważać, ze jest pominięty niesprawiedliwie edit : może tak "Organizator ma prawo odmowy uczestniczenia w swoim zamówieniu osobom, do których nie ma zaufania. Osoba odrzucona ma prawo poznać przyczynę pominięcia we wspólnych zakupach" Czy przewidujemy instancję odwoławczą ? ![]() co w sytuacji, kiedy Odrzucony uzna przyczynę za wydumaną ? Może się wtedy poskarżyć modowi czy jedynie przyjąć do wiadomości i żyć z poczuciem krzywdy ?
Edytowane przez BigMama Czas edycji: 2011-04-20 o 15:13 |
|
|
|
#2588 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
myślę, że nikt nie będzie nadużywał tego "przywileju" a ja poruszając ten temat jako pierwsza miałam na myśli takie niemiłe (przynajmniej dla mnie) sytuacje kiedy najpierw obrabia mi się i dla wielu organizatorek pewnie to nic, a mnie zabolało traktowanie jak oszusta i najgorszej maści człowieka, kiedy ja się staram i poświęcam temu wszystkiemu czas
|
|
|
|
|
#2589 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2590 |
|
Konto usunięte
|
każdy miał kiedyś 400 postów
![]() ja sobie modowy chwalę, bo poznałam wiele świetnych ludzi na forum (nawet osobiście) i nabyłam mnóstwo ciuchów/butów/lakierów do paznokci itd. za śmieszne pieniądze, a zdarzyło mi się dostać ochrzan od modki Ćwirki (słuszny ochrzan przyznaję się i cieszę się, że nie od razu ostrzeżenie) i nie uważam żeby ktoś był tam niemiły (no chyba, że sobie żartujemy, ale to inna bajka)
|
|
|
|
#2591 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Wankaw - ja jestem za prawem organizatorek do wykluczenia kogoś ze wspólnych zakupów, ale jednocześnie uważam, że argument "bo nie mam zaufania" powinien być zasadny.
Zapis powinien być taki, żeby dał Organizatorkom prawo odmowy jednocześnie nie dając możliwości odmawiania z powodu widzimisię. A zapis "bez podawania przyczyn" daje możliwość kombinowania. Dobrze : Ty tego prawa nie nadużyjesz, CBR też nie, i Dominika nie i ktoś inny też nie - do momentu, aż ktoś zacznie nadużywać i nie będzie się go można czepić, bo zapis regulaminowy "bez podania przyczyn" mu to umożliwi
|
|
#2592 | |||
|
never say no to panda
|
Cytat:
Cytat:
[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;26473149]nie przesadzajmy z tym odmawianiem udziału w rozbiórce z powodu "bo tak"[/QUOTE] niby trochę racji w tym jest i wierzę, że większość Dziewczyn nigdy nie skorzystałaby z powodu "bo tak i kropka", "bo mam takie prawo", "bo masz av, godzący w moje uczucia estetyczne", ale z drugiej strony jestem święcie przekonana, że stałoby się to dla tej drugiej części doskonałym wręcz polem dla nadużyć, umawiania się na rozbiórki przez pw albo w klubach ( tak, modki i oliwki wiedzą, co jest na rzeczy) i późniejsze selekcjonowanie grupy chętnych pod kątem osób, które wcześniej miejsce zaklepałyz takowym zapisem również się nie zgodzę: Cytat:
jednocześnie będzie można wyłapać osoby, których nie wpisuje się na czarną listę (bo się np. komuś nie chce zgłosić takowego przypadku), a które nagminnie zalegają z płatnościami, przedłużają terminy bez podawania przyczyny, czy lekceważą inne obowiązki współzakupującego no, to chyba tyle ode mnie
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2011-04-20 o 15:36 |
|||
|
|
|
#2593 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2594 |
|
Zakorzenienie
|
CBR - zaproponuj zapis
![]() zasadniczo zgadzam się z Twoją argumentacją, choć przyznam, że czasem mam przeczucie kłopotów (tak było przy jednej z afer perfumowych - moje szczęście, że nie uczestniczyłam we wspólnych zakupach organizowanych przez tę osobę z powodu braku zaufania właśnie . Ciężko by mi było wtedy ten brak zaufania uzasadnić, ale okazało się, że miałam rację niestety ) odmowa powinna być uzasadniona choć jak dla mnie nieważne, czy publicznie czy przez PW - ja się dostosuję jakby co ![]() wnoszę nieśmiało, żeby każda dyskutująca osoba, która się z czymś nie zgadza proponowała zapis - wtedy moze do czegoś dojdziemy
Edytowane przez BigMama Czas edycji: 2011-04-20 o 16:15 |
|
|
|
#2595 | |
|
never say no to panda
|
Cytat:
ale widzisz - ten ktoś był organizatorką danych zakupów i położył sprawę kompletnie (a nawet w obecnym momencie masz całkowite prawo nie przystępować do wspólnych zakupów, jeśli organizatorka Ci nie odpowiada - a przystępując, robisz to tak trochę na własną odpowiedzialność ;]), natomiast teraz się rozchodzi nam o odmówienie uczestnictwa współzakupującej z rozbiórkach, które samemu się organizuje - trochę to chyba inny kaliber, bo w grę wchodzą mniejsze kwoty (nie wiem, czy jakoś zrozumiale się wyrażam...) a jeśli takowa delikwentka nie wpłaci na czas albo zacznie robić inne cyrki - zawsze można znaleźć kogoś na jej miejsce ;] to ja proponuję: "Organizator ma prawo odmowy uczestniczenia w swoim zamówieniu osobom, do których posiada uzasadniony brak zaufania. Przyczyna odmowy powinna zostać podana w treści wątku wspólnozakupowego. Zarówno osoba, której odmówiono uczestnictwa we wspólnych zakupach, jak i osoby biorące udział w danej rozbiórce, mogą zgłaszać ewentualne zastrzeżenia w kwestii zasadności odmowy do Organiztorki rozbiórki lub (w razie konieczności) do Moderatorki podforum Wspólnozakupowego" mnie to brzmi jakoś średnio gramatycznie, więc wszelkie korekty mile widziane
Edytowane przez cbr Czas edycji: 2011-04-20 o 16:29 |
|
|
|
|
#2596 | |
|
ćwir ćwir
|
Cytat:
Selekcja jak selekcja. Z jednej strony dobra, z drugiej zła. Trudno tu znaleźć złoty środek.
Moje książki na wymianę: KLIK! Edytowane przez Ćwirka Czas edycji: 2011-04-20 o 16:32 |
|
|
|
|
#2597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a chodzi mi o to, ze gdybym ja wtedy organizowała jakieś zakupy i ta osoba chciałaby do nich przystąpić, to bym jej odmówiła (z powodu przeczuć), a tę odmowę byłoby mi trudno uzasadnić wtedy, przed aferą. bo jak bym miała napisać uzasadnienie : nie podoba mi się Twoja niefrasobliwość, postawa życiowa, psychika , boję się, ze mi nie zapłacisz , będziesz robić problemy ... jak uzasadnić przeczucia ? Się nie da, prawda ![]() Ale masz rację - chodzi o mniejsze kwoty i nie piszę tego, zeby robić problemy czy optować za 'bez podawania przyczyn" tak tylko popłynęłam na fali wspomnień ![]() przyczyna odmowy powinna być zasadna, a przeczucia (zanim okaże się, że się miało rację) zasadne chyba nie są
|
|
#2598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że nigdy nie znajdę się w takiej sytuacji.
|
|
|
|
|
#2599 | |
|
|
Cytat:
|
|
#2600 |
|
Zakorzenienie
|
Daff - ale teraz teoretycznie nie możesz odmówić nikomu
i gdyby osoba, której nie lubisz zapisała Ci się na jakąś rozbiórkę, to nie mając prawa odmowy przyjęlabyś ją ... albo, aby nie być zmuszoną podawać jej swoich danych, zrezygnowała z kupowania - ja piszę o sytuacji, kiedy Organizator ma prawo odmówić z powodu braku zaufania. (edit ; uzasadnionego braku zaufania) Dla mnie nie lubię nie jest tożsame z nie ufam.
Edytowane przez BigMama Czas edycji: 2011-04-20 o 18:06 |
|
|
|
#2601 |
|
|
[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;26473149]nie przesadzajmy z tym odmawianiem udziału w rozbiórce z powodu "bo tak"
myślę, że nikt nie będzie nadużywał tego "przywileju" a ja poruszając ten temat jako pierwsza miałam na myśli takie niemiłe (przynajmniej dla mnie) sytuacje kiedy najpierw obrabia mi się i dla wielu organizatorek pewnie to nic, a mnie zabolało traktowanie jak oszusta i najgorszej maści człowieka, kiedy ja się staram i poświęcam temu wszystkiemu czas [/QUOTE]Dokładnie [1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;26473240]każdy miał kiedyś 400 postów ![]() ja sobie modowy chwalę, bo poznałam wiele świetnych ludzi na forum (nawet osobiście) i nabyłam mnóstwo ciuchów/butów/lakierów do paznokci itd. za śmieszne pieniądze, a zdarzyło mi się dostać ochrzan od modki Ćwirki (słuszny ochrzan przyznaję się i cieszę się, że nie od razu ostrzeżenie) i nie uważam żeby ktoś był tam niemiły (no chyba, że sobie żartujemy, ale to inna bajka) [/QUOTE]No ja też nie zaczęłam od razu od 8 tysięcy ![]() ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Dla mnie też nie, ale oba powody odmowy są dla mnie zrozumiałe.
|
#2602 |
|
rude jest piękne:)
|
Mnie nurtuje tylko jedno pytanie ...jak ma sie zachowac organizator w stosunku do osob ,ktore po rozbiórce ,za jakis czas(tak jak teraz to bylo i wczesniej zresztą też) będą narzekać ,ze za dużo za przesyłke ,ze za duzo za folie ile to sie co niektorzy wzogacają itd ,itd...jak biora udzial z własnej nie przymuszonej woli ,to jest w porzadku ,zero uwag ..tylko sie skonczy rozbiórka zaczyna sie rozliczanie......jak ma sie zachować?
|
#2603 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;26473149](...) miałam na myśli takie niemiłe (przynajmniej dla mnie) sytuacje kiedy najpierw obrabia mi się
no zaraz ... przecież to, co wymieniła wankaw to są uzasadnione powody odmowy (wg mnie) a Daff pisze o sytuacji, kiedy Organizatorka chce odmówić "bo nie lubi"
|
|
#2604 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() albo tłumaczyć się bez końca
|
|
#2605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i odmawiać udziału w organizowanych zakupach z uzasadnionego zachowaniem pozakupowym delikwenta powodu
|
|
#2606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czas na reklamacje jest w trakcie rozbiórki, zresztą jak się nie podoba to nie ma przymusu. Wiadomo, że łatwiej jest krytykować w ogólnej dyskusji, kiedy nie podaje się konkretnych nicków i można ponarzekać ile wlezie. Jednak większej odwagi wymaga przedstawienie swoich zastrzeżeń w wątku rozbiórkowym. Jakoś do tej pory chyba się to nie zdarzyło
|
|
|
|
|
#2607 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;26473240]ja sobie modowy chwalę, bo poznałam wiele świetnych ludzi na forum (nawet osobiście) i nabyłam mnóstwo ciuchów/butów/lakierów do paznokci itd. za śmieszne pieniądze, a zdarzyło mi się dostać ochrzan od modki Ćwirki
(słuszny ochrzan przyznaję się i cieszę się, że nie od razu ostrzeżenie) i nie uważam żeby ktoś był tam niemiły (no chyba, że sobie żartujemy, ale to inna bajka) [/QUOTE]Khem khem, to witaj w klubie, ja też dostałam ochrzan od Ćwirki i też słuszny I też sobie modowy i butowy i kosmetyczny chwalę Ja tam na nic nie narzekam, ja tam w ogóle mało narzekam... a przynajmniej taką mam nadzieję
|
|
#2608 | |
|
|
Cytat:
|
|
#2609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Jeśli taka osoba mimo wszystko chciałaby ponownie brać udział w mojej rozbiórce, to znaczy, że jednak nie było tak źle A jeśli rzeczywiście było, to raczej sprawa sama się rozwiąże, bo ktoś taki już więcej się nie pojawi.
|
|
|
|
|
#2610 | |
|
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne zakupy perfumeryjne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:37.

)