Lipcowe Panny Młode - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-29, 15:08   #2221
m_majaa
Raczkowanie

Dot.: Lipcowe Panny Młode

Cytat:
Napisane przez certina4 Pokaż wiadomość
to ja powiem jak to u nas z opłatami wyglądało bo wszystko załatwiliśmy wczoraj

ślub ma kosztować 500 zł ( w tym organista i żywe kwiaty na ołtarzu )
odpis aktu chrztu- u mnie 20 zł ( co łaska )
odpis aktu bierzmowania - 20 zł ( co łaska )
TŻ dostał oba odpisy na jednej kartce- 50 zł zapłacił
pozwolenie na ślub w innej parafii niż moja i TŻ- 100zł
zapowiedzi- u mnie 100 zł, u TŻ - 50 zł
papierek z USC - 84 zł
do tego dojdzie jeszcze oprawa muzyczna - 200zł ( skrzypce )
oraz dekoracja kościoła ( jak się wszystkie 5 par zrzuci to zapłacimy ok. 80 zł

Sumując- koszt ślubu konkordatowego u nas to jakieś 1 205 zł

co do podróży poślubnej to my 2 dni po ślubie lecimy na tydzień na Korfu
to ja księdzu 550zl...organista 250zł tyle samo kościelny..plus zapowiedzi chyba coś ok 100zł

dekoracja kościoła ok 600zł ale jak będą inne pary w tym dniu brały slub to się dogadamy...na razie tylko my jesteśmy zapisani
Stary 2010-04-29, 18:40   #2222
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

Cytat:
Napisane przez wife_to_be Pokaż wiadomość
a w podróż poślubną się nie wybieramy chyba;P myślę, że po prostu pojedziemy na wakacje i to chyba ze znajomymi... zobaczymy
wsiąść w auto i jechać w europę uwielbiam!!
ja też i już w długi weekend jedziemy tyle że w Polskę
a i gratuluję sukienki, spełniło się marzenie

Cytat:
Napisane przez wife_to_be Pokaż wiadomość
wiecie ile szampana potrzebujecie? tak dzisiaj się zastanawiałam..
i znalazłam fajną stronę - http://wesele.plock.pl/wesele-8.html kalkulator, wylicza ile alkoholu potrzeba na wesele. czysta teoria, ale ja np kompletnie nie miałam pojęcia jak się za to zabrać...
fajna stronka
ja się dowiedziałam że jeszcze jedna para ma ślub wtedy co i my. I niezbyt jestem zadowolona, bo nie mogę zrobić dekoracji takiej jak sama chcę tylko muszę się konsultować. A jeszcze mamy godzina po godzinie więc moi goście będą czekać pod kościołem aż się tamten ślub skończy. Ależ ze mnie samolub
Stary 2010-04-29, 22:14   #2223
Angel_00
Zakorzenienie

skromnie i powolutku dołączam do wątku i pozdrawiam wszystkie lipcowe panny młode

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 07:16   #2224
Telka10
Zakorzenienie

Dzień dobry!!!
My ruszyliśmy do przodu!!! byliśmy w USC i wszystko tam załatwione Poza tym wczoraj ujrzałam swoją wymarzoną biżuterię...tylko cena mnie z nóg zbiła..350 zł za komplet Zaprosiliśmy już chrzestnych Zamówiłam buty... W przyszłym tygodniu trzeba ruszyć do kancelarii..i tam pozałatwiać...

Szczęśliwi

Telka10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 07:55   #2225
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:
Napisane przez Telka10 Pokaż wiadomość
Dzień dobry!!!
My ruszyliśmy do przodu!!! byliśmy w USC i wszystko tam załatwione
My wczoraj tez załatwiliśmy pozwolenie na ślub konkordatowy w USC, zakończyliśmy też poradnię. Teraz na protokół

Cytat:
Poza tym wczoraj ujrzałam swoją wymarzoną biżuterię...tylko cena mnie z nóg zbiła..350 zł za komplet
Heheh ja swoją wymarzoną też zobaczyłam u jubilera, cena 1600 zł

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 08:13   #2226
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:
Napisane przez gusiak23 Pokaż wiadomość
j
A jeszcze mamy godzina po godzinie więc moi goście będą czekać pod kościołem aż się tamten ślub skończy. Ależ ze mnie samolub
Nie tylko Ty jesteś samolub ja mam nadzieję że nikt nie będzie miał w ten dzień co ja, bo nie chcę nieporozumień w sprawie dekoracji itp.

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 08:17   #2227
83mika
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
My wczoraj tez załatwiliśmy pozwolenie na ślub konkordatowy w USC, zakończyliśmy też poradnię. Teraz na protokół

Heheh ja swoją wymarzoną też zobaczyłam u jubilera, cena 1600 zł
My tez w tym tyg mieliśmy załatwic wszystkie papierki, ale moja ospa pokrzyżowała nam plany:/
Co do biżuteri to chcialam coś skromnego ale z powodu mojej plamy(z nerwów) musze mieć coś wiekszego i Pani w salonie dała mi kolie do przymierzenia, nie pytałam o cenę ale znalazlam w necie, też tania nie jest kolia 120 zl i kolczyki 40Ale pasuje ten zestaw, jest bardzo podobny do koronki na sukience
83mika jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-30, 08:23   #2228
Susanna
Zakorzenienie

Te kolczyki i zawieszka, które tak mi wpadły w oko tez wyglądały skromnie i delikatnie a były po prostu piękne, do wykorzystania po ślubie. Niestety muszę mieć albo złotą biżuterię albo perły w kolorze ecru bo mam śmietankową suknie więc srebro odpada.

M&M

Staś

Stary 2010-04-30, 08:49   #2229
wife_to_be
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gusiak23 Pokaż wiadomość
ja też i już w długi weekend jedziemy tyle że w Polskę
a i gratuluję sukienki, spełniło się marzenie

fajna stronka
ja się dowiedziałam że jeszcze jedna para ma ślub wtedy co i my. I niezbyt jestem zadowolona, bo nie mogę zrobić dekoracji takiej jak sama chcę tylko muszę się konsultować. A jeszcze mamy godzina po godzinie więc moi goście będą czekać pod kościołem aż się tamten ślub skończy. Ależ ze mnie samolub
ojj tak, sukienką bardzo się cieszę, mam nadzieję że wyjdzie przepiękna

co do godzin i dekoracji - my dekorację mamy już zaplanowaną, i szczerze liczę na to, że będziemy jedyni. po pierwsze, nie wiem czy się spodoba, a po drugie w dużej mierze będą to róże hmm sztuczne (z jakiegoś materiału, piękne!!) które zostaną w ogóle przywiezione z innego miasta i trzeba je tam odesłać więc jeśli ktoś po nas albo przed nami będzie miał ślub to jaja jak się nie spodoba to kicha, bo trzeba będzie to rozłożyć w przeciągu 5 mninut a tego sobie nie wyobrażam (zaplanowane jest dekorowanie kościoła na czwartek, więc już kompletnie nie wiem co by było ). jeśli później, to albo szybko zabrać (kto!?!??!) jak się nie spodoba, albo czekać na koniec kolejnego ślubu... ehhh
ale nie może się nie spodobać hihihi

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
Te kolczyki i zawieszka, które tak mi wpadły w oko tez wyglądały skromnie i delikatnie a były po prostu piękne, do wykorzystania po ślubie. Niestety muszę mieć albo złotą biżuterię albo perły w kolorze ecru bo mam śmietankową suknie więc srebro odpada.
a ja będę mieć prawdopodobnie tylko kolczyki, za to duże. i tak sobie myślę... myślicie że mogą byc różowe? czy to koniecznie ma być taki jasny kolor? bo poważnie zastanawiam się nad tymi amarantowymi czy też w kolorze fuksji butami, to wtedy by mi pasowały takie kolczyki ;P
wife_to_be jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 16:15   #2230
basienka666
Raczkowanie

W naszym kościele ślub mamy tylko my 10 lipca (co nas zdziwiło) - ciekawe, czy ktoś jeszcze się zapisze....bo kalendarz widzieliśmy we wtorek po Świętach Wielkanocnych.
Biżuterię kupię sobie na początku czerwca w miejscu gdzie mam sukienkę.
Zaproszenia rozdane - zostało nam 3. Po weekendzie majowym mamy zamiar dokończyć dzieło
Ciągle zastanawiam się nad sukienką na 2 dzień wesela- szyć czy kupić. Muszę w końcu kiedyś pojechać do Nadarzyna do Maximusa i Centrum Mody.
Właśnie dziewczyny, czy któraś wie jak w tym Centrum Mody jest? Dużo sukienek, większy wybór niż w Maximusie i jak cenowo?
Kupiłam sobie butki ślubne - ale jeszcze nie sprawdzałam, czy będą pasować do sukni:
Stary 2010-04-30, 18:44   #2231
Susanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basienka666 Pokaż wiadomość
W naszym kościele ślub mamy tylko my 10 lipca (co nas zdziwiło) - ciekawe, czy ktoś jeszcze się zapisze....bo kalendarz widzieliśmy we wtorek po Świętach Wielkanocnych.
Biżuterię kupię sobie na początku czerwca w miejscu gdzie mam sukienkę.
Zaproszenia rozdane - zostało nam 3. Po weekendzie majowym mamy zamiar dokończyć dzieło
Ciągle zastanawiam się nad sukienką na 2 dzień wesela- szyć czy kupić. Muszę w końcu kiedyś pojechać do Nadarzyna do Maximusa i Centrum Mody.
Właśnie dziewczyny, czy któraś wie jak w tym Centrum Mody jest? Dużo sukienek, większy wybór niż w Maximusie i jak cenowo?
Kupiłam sobie butki ślubne - ale jeszcze nie sprawdzałam, czy będą pasować do sukni:
Bardzo łądne te buciki podobaja mi sie
Kupiłam bieliznę do sukienki na drugi dzien i pończoszki do slubnej

M&M

Staś

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-01, 10:17   #2232
wife_to_be
Raczkowanie

buty faktycznie nice
jak na moja opinie o butach slubnych to nawet przepieknie :P
dla siebie jeszcze nie wiem czego chce....

aa
udalo sie nam zalatwic kapele regionalna
beda grac i spiewac pod domem pana mlodego, potem pod moim, i pod kosciolem. mieszkamy w zasadzie na wsi (tzn naprawde, ja w miescie ale w mojej okolicy i krowy sie pasa i łajnem czasem zajedzie, wiec wieś pełną gębą) i uznalismy, ze bedzie pasowac... szczegolnie ze oboje lubimy czasem takie akcenty hmmm folkloru
wiec sie bardzo ciesze
Stary 2010-05-04, 00:26   #2233
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

Basia,fajne butki, dziewczyny, ale ruszyłyście pełną parą z przygotowaniami a ja za to odpoczęłąm nad morzem muszę się zacząć też rozglądać za tymi wszystkimi rzeczami
Stary 2010-05-04, 10:43   #2234
basienka666
Raczkowanie

Mnie trochę wszystko goni....bo praca mgr w czarnej...d.... Zaczęłam pisać 1. rozdział a już kilka pytań mam do promotora - najgorsze jest to, że on jest 1 raz na wydziale. Wysłałam mu e-maila jeszcze przed weekendem majowym i do tej pory nie ma odzewu.
Powiem Wam, że zaczyna mi brakować czasu :/, co chwila "z doskoku" próbujemy coś załatwiać. Jeszcze ze ślubno-weselnych spraw zostało:
koszula dla Tż, kupic dekoracje na salę, wziąć z kościoła Tż zaświadczenie o odbyciu praktyk i zanieść je do mojego kościoła, zaprosić 3 rodziny, skontaktować się z fotografem wz. z plenerem - zaczęłam wszysto zapisywać sobie na karteczkach i w kalendarzu, żeby czegoś nie zapomnieć.
Najbardziej przeraża mnie ta moja mgr - bo już niecałe 2 miesiące mam do napisania...
A co do butków to były tanie jak na "ślubne", bo tylko 80 zł.

Edytowane przez basienka666
Czas edycji: 2010-05-04 o 10:46
basienka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 11:06   #2235
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

mnie też mgr przeraża, Masakra, nie mam czasu na te przygotowania, teraz martwię się ,że zaproszenia nie dojdą na czas.
Stary 2010-05-04, 11:15   #2236
wife_to_be
Raczkowanie

my jedziemy jutro zamówić zaproszenia. jeszcze dzisiaj musimy tylko przysiąść nad listą i ją przeredagować...
Stary 2010-05-04, 11:43   #2237
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

my niby zamówiliśmy zaproszenia, ale niektóre osoby na liście to ciągle pod znakiem zapytania
Stary 2010-05-04, 12:01   #2238
basienka666
Raczkowanie

U nas też były przejścia z listą gości. Ja listę gości zrobiłam prawie rok temu, teściową trzeba było trochę ponaglić. Gdy zamawialiśmy zaproszenia, zadzwoniliśmy dzień wcześniej do rodziców i spytaliśmy się, czy ta lista jest ostateczna, odpowiedzieli, że tak. Więc zamówiliśmy zaproszenia dla gości z listy. Przy wypisywaniu doszło kilka osób...ale się sprzeciwiłam, że najpierw zapraszamy gości z listy, a później niech sobie dokupują zaproszenia i dopraszają kolejnych. Na szczęscie zamówiliśmy 7 zaproszeń więcej i tym samym wystarczyło - nawet 2 zostały. Jeszcze moja mama zastanawia się nad 3 rodzinami - ale to już jej sprawa. W tym momencie mi to rybka czy oni będą czy nie - rodzice płacą....
Stary 2010-05-04, 12:13   #2239
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

u nas jest ograniczenie, bo sala wszystkich nie pomieści, a chcielibyśmy trochę więcej zaprosić. Trzeba cięcia zrobić

A teraz mały offtopik, mogę Was prosić o głosy, link w podpisie
Stary 2010-05-04, 18:19   #2240
nacia_n
Raczkowanie

Witam, mogę się przyłączyć?
Też mam ślub w lipcu, a dokładniej 31 lipca.
Ze spraw mamy już obrączki, moja sukienka właśnie się szyje, zamówiłam dziś buty ślubne (AKCES 2 - taneczne) i zaproszenia. Mamy już zapowiedzi.
Do załatwienia jest o wiele więcej, najgorszy jest garnitur dla mojego narzeczonego - jest bardzo wysoki i baaardzo szczupły a teściowie chcą go wsadzić w garnitur o dwa rozmiary za duży - obłęd, uwierzcie mi.
nacia_n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 18:30   #2241
nieposkromionaa
BAN stały

x

Edytowane przez nieposkromionaa
Czas edycji: 2011-02-17 o 21:49
nieposkromionaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 18:35   #2242
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

Nacia, witaj
Nieposkromiona, 20 zaproszeń, dałaś czadu.
JA dostałam maila, że będą zaproszenia pod koniec tygodnia. Mam nadzieję, że tak będzie
Stary 2010-05-04, 18:40   #2243
nieposkromionaa
BAN stały

x

Czas edycji: 2011-02-17 o 21:49

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-04, 18:41   #2244
nacia_n
Raczkowanie

Z tym szyciem na miarę, też jest problem, bo teściowie nie widzą problemu. Ja wychodzę na zołzę, co się czepia. Może rzeczywiście tak jest. Wyślę Wam jego zdjęcie w garniturku, powiedzcie szczerze co myślicie, bo może ja się nie znam i rzeczywiście się czepiam. Liczę na Was.

nieposkromionaa, co do USC, to ja myślę, że jak pójdziesz i powiesz, że bierzesz wkrótce ślub i co jest potrzebne, to same Ci tam panie powiedzą. Ja tak chcę wkrótce zrobić.
Stary 2010-05-04, 18:49   #2245
nieposkromionaa
BAN stały

x

Czas edycji: 2011-02-17 o 21:50
Stary 2010-05-04, 18:55   #2246
nacia_n
Raczkowanie

Dzięki Ci... już myślałam, że wariuję!! Ciągle to samo im mówię, że marynarka za luźna, spodnie za szerokie w nogawkach, teściu zdania nie chce zmienić, teściowa już sama nie wie co mówi, a mój TŻ patrzy na mnie błagalnym wzrokiem, bo już sam nie wie, co robić i komu wierzyć. Nie dziwię mu się...
Myślę, że będą miłe, jeżeli Ty będziesz dla nich miła i grzecznie poproś o radę, możesz zażartować, że to Twój pierwszy raz, a one są tak doświadczone, że tylko one są w stanie Ci pomóc. Połechtasz im ego i będzie dobrze.
Stary 2010-05-04, 19:19   #2247
Susanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nacia_n Pokaż wiadomość
Z tym szyciem na miarę, też jest problem, bo teściowie nie widzą problemu. Ja wychodzę na zołzę, co się czepia. Może rzeczywiście tak jest. Wyślę Wam jego zdjęcie w garniturku, powiedzcie szczerze co myślicie, bo może ja się nie znam i rzeczywiście się czepiam. Liczę na Was.

nieposkromionaa, co do USC, to ja myślę, że jak pójdziesz i powiesz, że bierzesz wkrótce ślub i co jest potrzebne, to same Ci tam panie powiedzą. Ja tak chcę wkrótce zrobić.
Z przodu w miarę OK choć dla mnie mogłaby byc ciut krótsza. Z tylu faktycznie marynarka za szeroka w ramionach i generalnie na pośladkach tez jakoś tak wisi. Nie ma opinać pupy przyszlego malżonka ale robi sie zagiecie i to mi się nie podoba. Co jest z rekawami? Jakoś tak dziwinie sie zalamują a przecież wisza zwobodnie, nie wspieraja sie na kostkach w dloniach. Hmm generalnie ja bym zebrała material na szwie tylnim i minimalnie w ramionach.

Myśmy z TŻ'em poszli do zakladu gdzie szyja marynarki i cała konfekcję meską. Przymierzyl 2-3 marynarki i on ma problem z szerokimi ramionami i z wystająca klatą. Panie maja wprowadzić w tych miejscach poprawki (szczególnie ta klata - sa plusy i minusy dla mnie jednak wiecej plusów ) i powinno byc OK. Za cały garnitur wraz z kamizelką wyszło 420 zl wiec taniutko. Odbiór po 20 maja. Ciekawe jak wyjdzie. Jeszcze udalo mi sie przeforsowac sprawe kamizelki w innym kolorze niż garnitur i powoli wbijam mu do glowy zeby kupil sobie spodnie trochę jaśniejsze na drugi dzień wesela.

W USC panie bardzo mile, 15-30 minut i po klopocie. Mile sa bo przeciez mają z tego pieniążki Oplata chyba 84 zł. W kazdym razie myśmy powiedzieli ze przyszliśmy po zaświadczenie o braku przeciwskazań do zawarcia zwiazku malzenskiego i że bierzemy slub konkordatowy. Pani tylko zapytala mnie czyje nazwisko przyjmę po slubie, czy zostaje przy swoim czy po meżu. A ja biore po mężu nazwisko. Nieposkromiona ale idziesz z TZ'em do USC no nie? Bo potrzebne sa podpisy Was obojga.

W weekend takze dalismy kilka zaproszen, jutro wyślę część poczta a reszta chyba w przyszly weekend rozdami i po sprawie. Właśnie tworzę spiernik weselny i nie wiem co napisac na 1 stronie... jakies miłe slowo od Pary Mlodej. Nie mam weny.

M&M

Staś

Edytowane przez Susanna
Czas edycji: 2010-05-04 o 19:22
Stary 2010-05-04, 21:34   #2248
Marta312
Raczkowanie

hej pozno ale czy ja tez mogę dołączyć sie do wątku?? tez ślubuję w lipcu
Marta312 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-05, 12:52   #2249
basienka666
Raczkowanie

Witamy, witamy....to jak zawsze pytanie....kiedy ślubujesz, gdzie, co masz juz pozałatwiane ??
Stary 2010-05-05, 15:59   #2250
wife_to_be
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nacia_n Pokaż wiadomość
Witam, mogę się przyłączyć?
Też mam ślub w lipcu, a dokładniej 31 lipca.
Ze spraw mamy już obrączki, moja sukienka właśnie się szyje, zamówiłam dziś buty ślubne (AKCES 2 - taneczne) i zaproszenia. Mamy już zapowiedzi.
Do załatwienia jest o wiele więcej, najgorszy jest garnitur dla mojego narzeczonego - jest bardzo wysoki i baaardzo szczupły a teściowie chcą go wsadzić w garnitur o dwa rozmiary za duży - obłęd, uwierzcie mi.
piękna data na ślub mam tak samo

Cytat:
Napisane przez Marta312 Pokaż wiadomość
hej pozno ale czy ja tez mogę dołączyć sie do wątku?? tez ślubuję w lipcu

witajcie dziewczęta!

co do zamieszczone garnituru - podpisuje sie pod komentarzem Susanny. Za duży....

wpadłam się tak naprawdę pochwalić, że zamówiliśmy zaproszenia i mają być na przyszły tydzień także super!
wczoraj myślałam że padnę, jaja takie z tą odmiana nazwisk, jeszcze do tego niektórzy mówią tak, inni inaczej, w końcu odpuściłam... (moim zdaniem odmienia się wszystkie jak leci, pomijając te których się nie da albo które brzmiałyby smiesznie ) do mojej rodziny są napisane poprawnie, do tż - ciutke jakby inaczej ale trudno, skoro im to nie przeszkadza to chyba powinno wystarczyć i te wszystkie dwu-nazwiskowe ;P już prawie zaczęłam na nie nadawać, ale w porę się zreflektowałam że też będę dwóch nazwisk hihihi
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości