![]() |
#2191 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lipcowe Panny Młode
Też mi się tak wydaje, dopiero co mówiłam ze za 2 lata i się wszyscy pukali w czoło
![]() A teraz mówię że w przyszłym roku ![]()
#2192 |
Zakorzenienie
|
No ja tez mam nadzieję,że zanim sie obejrzę będę mówiła 'jeszcze kilka miesięcy'
![]() ![]() a na razie...jeszcze ponad 2 lata ![]()
#2194 |
Raczkowanie
|
a ja nie zauważyłam, jak mieliśmy studniówkę
![]() dzisiaj 96 dni do ślubu... jutro ide obczaić jak z butami i w tym tygodniu sukienka na poprawiny! ![]() ehh ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2196 |
Zakorzenienie
|
A na temat poprawin, robicie w domu przyjęć czy już w mniejszym gronie w domu? I jeśli poprawiny to ta sama lista gości?
#2197 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
u nas poprawiny w tym samym miejscu co wesele, z tym samym zespołem. i lista gości ta sama - choć myślę, że nie wszyscy zostaną (część będzie przyjezdnych. ale znajomi mają zapowiedziane że urlopy do poniedziałku, bo w niedzielę my się bawimy ![]() ja mam nadzieję że sukienkę będę szyła. taką jak mam w avatarze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2198 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2200 | |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy do mnie było pytanie ale odpowiem chętnie
![]() Cytat:
![]() ![]() Ci sami goście, to samo miejsce.
![]() |
#2201 |
Zakorzenienie
|
Poprawiny to podwójny koszt wesela i wszystkiego... i własnie się zastanawiam czy poprawiny też odprawiać.
![]()
#2203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdzie masz weselicho? ![]()
![]() |
#2206 |
BAN stały
|
x
Edytowane przez nieposkromionaa Czas edycji: 2011-02-17 o 21:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#2208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
- akt chrztu z adnotacją o bierzmowaniu narzeczonych(ważne 6 miesięcy) wydawane specjalnie do ślubu; - nauki przedmałżeńskie (ale te chyba można pokazać później, jeśli nie ma się ich zrobionych w dniu spisywania protokołu); - dowódy osobiste; - zaświadczenie z USC o braku przeciwskazań do zawarcia małżeństwa narzeczonych(ważne 3 miesiące-słyszałam, żeby również wziąć pod uwagę to, żeby to zaświadczenie było ważne jeszcze tydzień po ślubie) Protokół można spisać nawet miesiąc przed.....po spisaniu będą wygłoszone 2 zapowiedzi. Jeśli bierzecie ślub w kościele Narzeczonej, to otrzymacie "Prośbę o wygłoszenie zapowiedzi w parafii Narzeczonego". Po wygłoszeniu w kościele Narzeczonego, przynosicie papierek do kościoła Narzeczonej, że zapowiedzi u Narzeczonego zostały wypowiedziane. Trochę tego latania jest plus koszty (ale to przemilczę, bo nie chcę się denerwować).
![]() |
#2210 |
BAN stały
|
x
Edytowane przez nieposkromionaa Czas edycji: 2011-02-17 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#2211 |
Raczkowanie
|
U nas to samo - ślub poza parafią. Byliśmy w poniedziałek spisywać protokół, ale nas proboszcz odesłał na dzisiejszy dzień. Trzymajcie kciuki, bo jak dzisiaj tego nie załatwimy, to mnie chyba coś trafi
![]() Wczoraj drukowaliśmy zaproszenia i też mnie trafiło, bo okazało się, że tusz z drukarki atramentowej na papierze perłowym dłuuuugo schnie a zdjęcia wychodzą beznadziejnie. I musiałam zmieniać koncepcję zaproszeń ![]()
#2212 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co, zależy od księdza....jak tak śledzę te wypowiedzi dziewczyn na różnych wątkach to nawet i 1000 zł
![]()
#2214 |
Zakorzenienie
|
my tez mamy slub w innej parafii niz moja i TZa, ale jakos tak jeszcze nie odczuwam jakiejs duzo wiekszej bieganiny
![]() ![]() my mamy w kosztorysie na slub przeznaczone 500zl... a ile wyjdzie w praniu to sie okaze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2215 |
Raczkowanie
|
U mnie w kancelarii facet-cywil
![]() Jeśli rzucą jakąś "fajną" cenę, to powiem, żeby pokazali mi cennik usług kościelnych ![]() ![]()
#2216 |
Zakorzenienie
|
Gorzej jak Ci ksiądz wyciągnie jakiś cennik zza pazuchy
![]() Ale wtedy możesz zapytać skąd się wzięło powiedzenie "co łaska" ![]()
#2217 |
Przyczajenie
|
U nas ksiądz narazie żadnego cennika nie wyjmował.
![]() ![]() P.S. Pochwale się że już smoking zamówiony, pierwsze zaproszenia rozdane, zostało jeszcze tyle rzeczy ![]() A tak z innej beczki... Wybrałyście już miejsce na podróż poślubną?? A pierwszą piosenkę? ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:09 ---------- A ja z innej beczki ![]()
![]() |
#2218 |
Raczkowanie
|
piosenki na pierwszy taniec nie mamy, nie wiem czy się nie skończy na "wszystko mi mówi że mnie ktoś pokochał"
![]() ![]() a w podróż poślubną się nie wybieramy chyba;P myślę, że po prostu pojedziemy na wakacje ![]() ![]() wsiąść w auto i jechać w europę ![]() ![]() edit aaaaaaaaa najważniejsze! ![]() będę mieć sukienkę poprawiny ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez wife_to_be Czas edycji: 2010-04-28 o 21:44 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#2219 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to ja powiem jak to u nas z opłatami wyglądało bo wszystko załatwiliśmy wczoraj ![]() ślub ma kosztować 500 zł ( w tym organista i żywe kwiaty na ołtarzu ) odpis aktu chrztu- u mnie 20 zł ( co łaska ) odpis aktu bierzmowania - 20 zł ( co łaska ) TŻ dostał oba odpisy na jednej kartce- 50 zł zapłacił pozwolenie na ślub w innej parafii niż moja i TŻ- 100zł zapowiedzi- u mnie 100 zł, u TŻ - 50 zł papierek z USC - 84 zł do tego dojdzie jeszcze oprawa muzyczna - 200zł ( skrzypce ) oraz dekoracja kościoła ( jak się wszystkie 5 par zrzuci to zapłacimy ok. 80 zł Sumując- koszt ślubu konkordatowego u nas to jakieś 1 205 zł ![]() co do podróży poślubnej to my 2 dni po ślubie lecimy na tydzień na Korfu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2220 |
Raczkowanie
|
myśmy się jeszcze nie orientowali jak z cennikiem za kościół. dekorujemy sami (mam nadzieję, że nie będzie innego ślubu tego dnia.... zobaczymy. to malutki kościół i jest taka szansa
![]() a co do protokołu - pamiętam, że ksiądz mówił żeby przyjść 3 miesiące wcześniej. czyli 31.07 - 3 miesiące to 31.04. więc pójdziemy w maju ![]() ![]() wiecie ile szampana potrzebujecie? tak dzisiaj się zastanawiałam.. i znalazłam fajną stronę - http://wesele.plock.pl/wesele-8.html kalkulator, wylicza ile alkoholu potrzeba na wesele. czysta teoria, ale ja np kompletnie nie miałam pojęcia jak się za to zabrać... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:03.