|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Majowo-czerwcowe maluszki opuściły nasze brzuszki-szczęśliwe mamy i ich szkraby
Cytat:
---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#422 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Majowo-czerwcowe maluszki opuściły nasze brzuszki-szczęśliwe mamy i ich szkraby
Dołączam się do życzeń - niech nasze pociechy rosną zdrowo
Moja Maja rośnie tak bardzo, ze aż doktorka była zdziwiona. W czwartek (28.05) byłyśmy sie zważyć kontrolnie (poniewaz mała ważyła tylko 2350g i musimy co tydzień chodzic się ważyć, ale tylko przez pierwszy miesiąc), i ważyła 2520g, dzisiaj byłyśmy u Pani doktor, bo moja córcia nadal ma problemy z kupkami i bólem brzuszka-zmiana mleka- i została zważona, waga pokazała 2800g. Jestem z Niej dumna, ze tak pięknie przybiera na wadze Mamusie, mam takie pytanko, jak skurcza sie Wam macica, to czujecie kłucie w brzuchu Ja takie kłucie czuje, takie samo, jak w ciąży, co podobno oznaczało rozciąganie sie macicy i zastanawiam się, czy to normalne, czy powinnam pójść do lekarza sprawdzić, czy coś mi sie po cc nie dzieje w środku, bo z zewnątrz mam juz praktycznie wygojone.
|
|
#423 |
|
Wtajemniczenie
|
gosik-mam 6 kg więcej niż przed ciążą. Przed ciążą ważyłam 65kg a teraz 71kg. Naturalnie mam szerokie biodra więc może nic się im nie stało przez ciąże?tzn nie rozszerzyły sie?
satulik- ja mam czasem takie skurcze ale bardzo rzadko. Macice mam w okolicach pępka czyli jeszcze wysoko powiedziała położna. Nie wiem co to będzie. magducha-dzięki
|
|
|
|
#424 |
|
Wtajemniczenie
|
Gosikk ja mam ta karuzele i niestety ten projektor bardzo slabo swieci...
ja mam na plusie jeszcze 6 kg i tez sie nie zapinam w spodnie sprzed ciazy. w sumie to bym chciala zeby mi troche tylka zostalo a on mi sie splaszczyl ![]() Satulik ja tez miewam takie skurcze |
|
|
|
#425 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
Małgosiu trzymam kciuki zeby to juz bylo teraz
![]() magducha satulik ja czulam skurcze jak obkurczala sie macica podczasprzystawiania maluszka i jak odciagalam mleko. Z poczatku byly to mocne skurcze ale teraz juz ich nie czuje pakusiu no to nareszcie odespalas sobie choc troszeczke gosik moj maly wlasnie tez bardziej aktywny, brakuje mi tego jak po kazdym jedzonku zasypial na 3, 4 godziny. Oj laba sie skonczyla, dzieci teraz chca wiekszego kontaktu ze swiatem a nie tylko lulac...ale gorzej mamusie ja bym tam lulala ciagle...co do ciuchow myslalam ze jak schudlam 10 kg to wejde w cokolwiek sprzed ciazy a tu taki zonk
|
#427 |
|
Przyczajenie
|
ja tu nowa jestem
|
|
|
|
#428 |
|
Zakorzenienie
|
|
#429 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dobry Wieczór
Z okazji Dnia Dziecka życzę wszystkim naszym dzieciom dużo zdrówka i szczęśliwego dzieciństwa Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ad. 2 też czułam takie skurcze, ale szybko mi minęły witaj napisz coś więcej o sobie i dziecku
|
|
#431 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki za odp w spr mleka
Gossik ja nie chce karmić piersią bo u mnie to trudna spr mam mało pokarmu mały się ciągle denerwował i moje piersi się nie nadają do karmienia tzn mam b.krótkie brodawki i piersiaki duży mały nie mógł sobie poradzić ![]() ja bardzo długo dochodzę do siebie po porodzie wyszlam ze szpitala na własną odp jeśli bym tego nie zrobiła pewnie by mnie jeszcza trzymali.Ciągle mam zawroty głowy i mi sie słabo robi ze mogę sie przewrócić Mam teraz zakaz chodzenia nawe po domu wczoraj miala ciśnienie 90/60 a temp 35,5 więć jestem osłabiona hemoglobina mi spadła na 5![]() Dobrze że rozmawiacie o szczepieniach My chcemy szczepić małego na Rotowirusy i muszę sie dowiedzieć kiedy powinno sie podac 1 dawkę |
|
|
|
#432 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane, ucałujcie swoje dzieciaczki od cioci Manolity z okazji minionego Dni Dziecka
![]() dziewczyny, czy Wy też macie taki apetyt na sex? Matko kochana jak dorwie tego mojego chołpa po połogu.... oj biedny będzie... normalnie mam kur... w oczach ![]() Blondynka- uważaj na siebie Gosik- ciesze sie ze z synkiem juz lepiej, tzn z oczkami ![]() Stulik- ja tez czasami czuje takie kłucie- to macica, ale tym razem skurczajaca sie ![]() oho... lece , bo mały kwęka |
|
|
|
#433 |
|
Raczkowanie
|
Hejo mamusie,
rzadko się pojawiam, bo mi net ciągle w domu nawala My wczoraj z Antosią byłyśmy na wizycie kontrolnej u pediatry, mała skończyła już dwa tygodnie. Jeśli chodzi o wagę, to ładnie przybiera, przez dwa tyg. przekroczyła wagę urodzeniową o pół kilo! Mały pulpecik .Kobietka dokładnie ją zbadała, wszelkie odruchy - słabo mi się robiło na widok niektórych z nich, jak np.trzymała małą na brzuszku i udawała, że ją upuszcza Pytałam też, jaką mieszankę mogę podać w razie "W", i powiedziała, że NAN HA, ten hipoalergiczny. Widać,że ona w ogóle trochę przewrażliwiona na punkcie alergii. Małgoszatka - widzę, że imię ostatecznie staneło na Helence , bo ja ostatnie to zanotowałam Lenka. A czemu masz taką dziwną datę w podpisie? Sierpień?Boszenka - ale ci fajnie, że już jesteś po chrzcinach. My pod koniec czerwca idziemy na chrzciny do brata tż, a nasze planujemy na 15-16 sierpnia. Jak tam wasza budowa? Coś ruszyło już z papierami?Malutka - no pięknie synuś przybiera na wadze, gratulacje! Manolita- jaką masz różnicę wieku między dzieciaczkami? A u mnie na seks ochoty żadnej..., normalnie całkowita posucha..., może się zepsułam? ![]() Zaczyna świecić słonko po tylu dniach deszczu, może w końcu wybierzemy się dzisiaj na spacerek?
DZIĘKUJĘ Edytowane przez nicola2002 Czas edycji: 2009-06-02 o 09:06 |
|
|
|
#434 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Odnosnie seksiku to juz pisalam...ostatnio mam straszna ochote zjesc tzta ![]() no chyba mam prawo nie wiem jak to w praktyce mialoby wygladac bo moja peknieta przy porodzie pochwa boli jeszcze i inne zwiazane z porodem przezycia moga mnie blokowac ale ochotka jest i to duza a sny znow mam erotyczne wiec chyba wszystko wraca do normy ![]() Jesli chodzi o szczepienia, ja akurat jestem przeciwniczka roznym szczepieniom coraz to nowszym i tym 5 w jednym itd.. Uwazam ze tak maly organizm nie powiniem dostawac na raz tyle tego badziewia, szczepienia podstawowe ok,. choc uwazam ze i tak za duzo ich jest, ale te wszystkie przeciw rotawirusom, pneumokokom, grypie a nawet czytalam ze p/ wsciekliznie u dz. to istna przesada! Zycze milego dzionka
|
#435 |
|
Raczkowanie
|
Aguśka, ale szczepionki skojarzone, to też szczepionki obowiązkowe, które można podać w jednym ukłuciu, nie wszystkie oczywiście się da połączyć, ale niektóre tak, i z tych na pewno będę korzystać, aby zminimalizować ilość wkłuć maluszkowi.
Zresztą mała i tak jest bardzo dzielna, kiedy sprawdzali jej w szpitalu bilirubinę, najpierw pobierali jej krew z żyły w główce, następnym razem z "łokcia", a jeszcze nastepnym z żyły z zewnętrznej strony dłoni. I jeśli mogę, to na pewno uchronię ją przed kolejnymi niepotrzebnymi kłuciami. Zresztą Nicola też była szczepiona szczepionkami skojarzonymi i bardzo sobie chwalę tą opcję. Jedyny kłopot może być w tym, że szczepionki skojarzone trzeba kupić samemu, nie są refundowane.
|
|
#436 |
|
Raczkowanie
|
Hej mamusie dołączam do was . Julka urodziła się 29.05.2009 rolu waży 3,140, mieży 52 cm córcia słodka i grzeczna ja mam nawał pokarmu nie nadążam odciągać leci ze mnie jak z kranu. Zdjęcie niuni wkleję póniej
|
|
|
|
#437 |
|
Raczkowanie
|
Gratulacje Marika! No i witaj!
|
|
#438 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Blondynka dbaj o siebie biedactwo ![]() Maugoszataka tez zauwazyłam chyba blad w Twoim podpisie Marika 86 Gratuluje z pokarmem Ci sie unormuje, chyba kazda przechodzila ten nawał
|
|
|
|
|
#439 |
|
Raczkowanie
|
Gratuluję wszystkim mamusiom
Mama grudniowa 2008
|
|
|
|
#440 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nic dziwnego ze pozniej sa rozne powiklania... ja wiem ze dla dziecka w sensie odczuwania bolu jest to lepsza opcja ale czy dla jego malutkiego organizmu...czy jest to lepsze...nie jestem przekonana.
|
|
#442 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dziękujemy dziewczyny za miłe słowa
![]() U nas lekki hardcore.. Wczoraj Blanka miała bardzo ciężki dzień..cały czas musiałam ją nosić i przytulać...chyba przeżywała to, że tatuś musiał wrócić do Irlandii Dzisiaj już jest lepiej, ale córcia rośnie i potrzebuje już na maxa dużo uwagi. Mało śpi, chce się bawić i obserwować świat Aż ciężko uwierzyć, że te dzieci nam tak szybko rosną ![]() Cytat:
około 100zł wydałam na strój Blanci około 250zł na zakupy spożywcze 70zł tort 200zł dla księdza Czyli w sumie 620zł A robiliśmy imprezę na 12 osób...A ile jedzenia nam zostało ![]() Odebrałam w końcu becikowe Cytat:
Moja Blancia ma już 6 tygodni, a w dzień śpi bardzo malutko. Ciągle chce się bawić,zaczepia, rozgląda się do okoła i coś gada po swojemu W dzień nie chce w ogóle leżeć w swoim łóżeczku. Kładę ją na matę edukacyjną, ale jakoś jeszcze jej nie interesuje. Woli swój bujaczek Często się uśmiecha jak w nim leży Gorąco polecam ten leżaczek, tym bardziej, że długo posłuży, bo jest aż do 18 kg ![]() Cytat:
My mamy szczepienia już jutro Strasznie się stresuję jak mała to zniesie... Szczepionki leżą już w lodówce, bo teściowa nam sprezentowała i szczepimy te skojarzone 6w1, dodatkowo na pneumokoki i rotawirusy, z uwagi, że Blanka będzie często latać samolotem ![]() Cytat:
My też wybraliśmy skojarzone Oszczędzimy małej stresu związanego z wieloma nakłuwaniami...![]() A co do budowy... to bardzo powolutku... dopiero 8 czerwca mam odebrać decyzję o warunkach zabudowy i wybrać projekt, który będzie spełniał te warunki i dopiero wtedy dostaniemy pozwolenie ze starostwa Straszne to jest. Tyle formalności i papierów... Mapki itp. Szok ![]() A jak tam Twoja budowa? Łopaty wbite? ![]() ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Agusiu ja myślałam tak jak Ty o tych skojarzonych... myślałam, że są bardziej niebezpieczne... Ale zmieniłam zdanie... Moja teściowa szczepi dzieciaczki i jest pielęgniarką, obserwuje maleństwa, które przychodzą do jej przychodni i wszystko mi wytłumaczyła... Otóż podobno te skojarzone są o wiele bardziej bezpieczne niż te refundowane... Mówiła, że są nowocześniejsze, rzadziej powodują działania uboczne. Można dzięki nim zmniejszyć liczbę ukłuć, a to jest ważne ![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Dziewczyny przeczytajcie to o szczepieniach... koniecznie ![]() http://www.naszdziennik.pl/index.php...20&id=po01.txt
|
|
#443 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A komplikacje, jeżeli w ogóle, to częściej mogą wystąpić po standardowych szczepionkach, bo nierzadko Sanepid ma szczepionki jeszcze ze starych zapasów i dopiero jak te się wykończą zakupują nowe, bardziej nowoczesne. Cytat:
No to powodzonka jutro na szczepieniu! Co do budowy, to niestety to trwa, zwłaszcza ta strona papierkowa, ale jak już się zacznie, to potem już poleci, zobaczysz. Nasza budowa ruszyła jakieś 3tyg. temu, póki co mamy wybudowaną piwnicę . Dzisiaj dziewczyny pierwszy raz używałam fridę do noska. Malutka ma lekki katarek gdzieś tam głęboko i przeszkadzał jej głównie jak się denerwowała, wtedy jej tak "charczało" w nosku. Najpierw zakropiłam solą fizjologiczną, jakieś 2-3 krople i potem odciągałam fridą. No i muszę przyznać, że działa rewelacyjnie! Naprawdę dobrze wyciąga katarek. A przyznam, że zanim zaczęłam, to miałam trochę starcha, bo bałam się, czy za mocno nie wciągnę powietrza no i w ogóle, czy coś jej nie robię
|
|
|
#444 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Malutka_24 - nasz problem z kupkami polegał na ich braku, Maja robiła 1 kupkę na dobę, strasznie płakała, bolał ją brzuszek i miała cały czas twardy. Od wczoraj dajemy Jej NAN ACTIVE 1 i już zrobiła 3 kupki, także mam nadzieję, ze na tym mleku pozostaniemy. Blondynkapoznan - doktorka dała mi rozpiskę szczepień, pierwsza dawka na rotawirusa i pneumokoki jest w 2 miesiącu życia dziecka, moja Maja urodziła sie 21.05, a do szczepienia mamy przyjść 3.07. Strasznie drogie te szczepionki, rotawirus(rotavix)-310zł, a pneumokoki-280zł. Na rotawirusa sa 2 dawki do picia, a pneumokoki 3 dawki "do kłucia". Mam nadzieje, ze pomogłam ![]() Marika 86 - Gratuluję i Witamy w naszym gronie Moja córcia sie w nocy zbuntowała Spała cały czas z nami, bo bałam sie tej "śmierci łóżeczkowej", a nie kupiłam jeszcze monitora oddechu, a moja królewna tej nocy dała nam do zrozumienia, ze ona ma w nosie spanie z mamą i tatą i woli własne łożeczko. Płakała dopóki nie przełozyłam Jej do łóżeczka, a do rana(prócz przerw na jedzonko) był spokój, spała. Przezyłam szok ![]() ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Mamusie po cc, mam pytanie, jak długo po operacji trzeba stosować lekką dietę Przyznam szczerze, że zjadłam bym coś smażonego, a nie wiem, kiedy mogę zacząć jeść takie rzeczy, bo lekarz mi nie powiedział. Nie karmię piersią, bo przy karmieniu, to wiem, że po 1 miesiacu od porodu mozna zacząć jeść normalnie-tak mówiła pielęgniarka laktacyjna, a jak jest bez karmienia, a po cc
Edytowane przez satulik Czas edycji: 2009-06-02 o 12:17 |
|
|
|
#445 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i nikt mi nie mowil ze przy karmieniu mozna dopiero po miesiacu od porodu jesc normalnie ![]() dziewczyny a ja mam problem mam torbe termoizolacyjna z lovi i wydaje mi sie ze ona WOGOLE nie trzyma ciepla jak jest z waszymi? |
|
|
|
|
#446 |
|
Zakorzenienie
|
Odnosnie tych szczepien...to ja taka zacofana jestem
czasem mnie przeraza ta nowoczesnosc i boje sie jej... wydaje mi sie ze pewne rzeczy wymyslaja by zarobic ![]() A ja kochane dzis szczesliwa, bo znalazlam sposob na mojego urwiska ![]() Jak po karmieniu mu sie odbije, przebieram go i nie klade od razu spac... bo maly szkrab nie spi i wymysla ze a to znow glodny ( tzn niby glodny bo jak zaraz po 80 ml mleczka moze mu sie chciec jesc ) tylko biore na rece wlaczam muzyke ktorej sluchalam w ciazy i tez kolysanki ktore mu puszczalam do brzuszka jak w nim byl i tule i zasypia po jakims czasie mamuska sie wycwanila ![]() a w nocy ( budzi sie co 3 godzinki na jedzonko) wiec po odbiciu i przebraniu wlaczam jego ulubione kolysanki z odtwarzacza mp3 ![]() Poza tym dzis jestem z siebie zadowolona bo wyrobilam sie na spacerek, przy okazji zrobilam zakupy na bazarku i co najlepsze.... zmiescilam sie w dzinsy sprzed ciazy fakt ze wyplywalo conieco nad zapieciem i ze na wdechu je zapinalam ale liczy sie ze sie dopielam
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Normalnie jaja, Aleks przespał ładnie całą noc, wstawałam tylko dwa razy i dziś praktycznie cały dzień śpi...Chyba odsypia poprzednie dni, ciekawe na ile mu to starczy Czyli pewnie ta noc będzie z głowy...bo już będzie wyspany A TŻ to chyba jego zdaniem ma brać dwa razy w tygodniu wolne na odsypianie poprzednich nocy ![]() Satulik, faktycznie córcia ładnie przybiera na wadze Maugoszatka, widać podczas ciąży nie odłożyło Ci się nic na biodrach i tym lepiej. Mnie zawsze każdy kilogram wchodził w biodra i teraz to samo, kurcze tyle co teraz to nigdy nie miałam. Jak mi zostanie to mnie chyba szlag trafi Kuroikaze, u nas ten projektor w ogóle nie świeci Lampka w środku i owszem ale na suficie nic nie widać. Kurcze, specjalnie kupiłam tą karuzelkę żeby mieć ten projektor i ![]() Aguśka, no właśnie, mój mały też na początku spał pomiędzy karmieniami ale tylko przez pierwsze dni. Teraz nie chce spać i co gorsza trudno go czymkolwiek zająć. On ma ochotę tylko przy cycku wisieć...wczoraj w akcie desperacji wyciągnęłam po raz pierwszy smoczka. Hmm, podziamdział chwilę i też wypluł. On jak nie śpi to ciągle marudzi , nie mógłby to sobie spokojnie poleżeć? No widzisz, ja też miałam nadzieję że wejdę w stare spodnie, wiele nie przytyłam i niewiele niby zostało a tu Blondynka, no to faktycznie lepiej karmić butlą niż męczyć siebie i dziecko. A z tymi wynikami to nieciekawie masz ja nie mam pojęcia jakie teraz mam, wypadałoby niedługo porobić jakieś badania...Marika 86, gratulacje Boszenka, czy do chrztu kupuje się specjalne ubranko? Bo ja pojęcia nie mam No właśnie mały spać nie chce ale problem w tym że jego nie interesują zabawy. On chce wisieć przy cycku...pomarudzi trochę, porozgląda się, pogaworzy a potem w ryk I nie zajmiesz go niczym No ja nad tym bujaczkiem już dawno myślałam i kupimy w tym miesiącu na pewno, fajnie że jesteś zadowolona. A przy okazji, z tego co pamiętam też masz tą karuzelkę z misiami-pszczółkami? Czy działa Ci projektor?---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Aguśka, gratuluję dopiętych dżinsów U mnie to chyba nieprędko nastąpi...
|
|
|
|
#448 |
|
Wtajemniczenie
|
nicola-ups,coś mi się pomyliło z datą, do tej pory byłam przekonana, że maj to 08 ghahahah,po tym porodzie kiepsko ze mną
no a imię Helenka,bo TŻtowi się Lenka nie podobało. boszenka- to nie duzo w miare My chcemy zrobić ślub konkordatowy + chrzciny w jeden dzień. Zobaczymy czy się uda dojść do porozumienia z księzmi ;]satulik- moja wręcz przeciwnie, nie chce spać w łózeczku tylko przy cycu. A dziś w nocy myślałam, że ona to TŻ i się na niej przez sen położyłam, na szczęście zaczęła płakać, o zgrozo! i kilka razy dostała z łokcia w głowe. strasznie niebezpieczne to spanie z nią a do łóżeczka nie da rady ;/ |
|
|
|
#449 |
|
Wtajemniczenie
|
Gosikk ja tez myslalam ze moj nie swieci. w dzien wogole tego nie widac dopiero jak jest ciemno to widac ze jednak jakies motylki tam lataja...
|
|
|
|
#450 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczeta
Moja cora ma miesiac Bylismy tez u ortopedy jedno bioderko jest juz oki a drugie jest poprawa i jest nadzieja ze za miesiac bedzie juz moja mala wolna od szyn Co do szczepien ja szczepie mala na rotawirusa i pneumokoki U nas chrzest zaplanowany na 19 czerwca i mam nadzieje ze do tego czasu corcia bedzie juz sama wiezgac nozkami Nie mam zbytnio czasu zagladac bo ostatnio duzo swiat w Austrii wiec maz w domku |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.

Ja takie kłucie czuje, takie samo, jak w ciąży, co podobno oznaczało rozciąganie sie macicy i zastanawiam się, czy to normalne, czy powinnam pójść do lekarza sprawdzić, czy coś mi sie po cc nie dzieje w środku, bo z zewnątrz mam juz praktycznie wygojone.

ja bym tam lulala ciagle...co do ciuchow myslalam ze jak schudlam 10 kg to wejde w cokolwiek sprzed ciazy a tu taki zonk

Coś ruszyło już z papierami?
A robiliśmy imprezę na 12 osób...A ile jedzenia nam zostało