A figa! - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-29, 18:13   #61
Aszku73
Rozeznanie

GG do Aszku73
Dot.: A figa!

Cytat:
Napisane przez rawita Pokaż wiadomość
Ciekawe, mnie on jednak pachnie figowo...
Mnie Molinard też pachnie figowo Choć solidnej kwiatowości odmówić mu nie można.
(Od dziś cieszę się używką z allegro, od Wizażanki )
Zatem nawet jeśli nie ma w składzie figi to twórca postarał się aby figa z zapachu się wyłaniała.

Przy okazji odkopuję jeden z moich ulubionych wątków, bo
1. to w końcu czas na figi nadszedł
2. może pojawią się nowe interesujące opinie
3. moja miłość do figi jest nieustająca a kolekcja figowa rośnie w siłę

Stary 2009-04-30, 10:38   #62
selya
Zadomowienie

Figi kocham i ja!
Przede wszystkim w perfumach, choć w naturze, te czarne, dojrzałe, prosto z drzewa powodują pomieszanie moich zmysłów
Lubię też kuszący zapach całej kompozycji drzewka figowego, który w rozgrzanym powietrzu można wyczuć z daleka. Jest słodki i narkotyczny, raczej nosić go na sobie nie byłabym w stanie. Ale zawsze mnie wabi i nie pozostawia obojętną. Wiedzie na manowce. Ręka sama wyciąga się po owoce. Nawet jeśli to pachta
Chciałabym odnaleźć w perfumach właśnie zapach czarnej, dojrzałej figi. Lepką słodycz osiadłą na skórce zdecydowanie przełamaną orzeźwiającą świeżością miąższu.
Sama figa, przekrojona - ale znowu tylko ta czarna i mocno dojrzała - kojarzy mi się bardzo erotycznie. Chyba najbardziej z wszystkiego co jadalne

Z figowych zapachów znam oba Artisany (wolę PF), Diptyque, Demeter, Molinarda.
Jedynie Fleur de Figuier nie lubię. Zadusił mnie swoją kwiatowością. Coś z figi wyczuwałam tylko przez 30s. Potem już tylko chciałam go zmyć.
Ogródek Śródziemnomorski uwielbiam, ale co on ma wspólnego z figą?
selya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-30, 17:10   #63
rawita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ax1c2 Pokaż wiadomość
Ogólnie wszystkie figowce to kompozycje oparte w 100% na syntetykach stworzonych w laboratorium, stąd nie ma wzorca zapachu figowego. Jedne są trawiaste (Philosykos, Premier Figuier), inne owocowe (A La Figue, figa Apricot)... Znowu inne są mieszanką.
Dla mnie zapachowym wzorcem figowego zapachu jest to, co czuję stojąc pod drzewem figowym, w greckim gaju. Najlepiej pod koniec sierpnia, kiedy część fig na drzewie już opada i jest rozdeptywana na ziemi, ale większość jest jeszcze zielona. Premier Figuier i Philosykos to oddają najlepiej. Syntetyczność w nich nie przeszkadza mi ani trochę. Liczy się tylko to, żeby efekt był właśnie taki!
rawita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-01, 20:09   #64
Mitsouko
Zadomowienie

Kiedyś Premier Figuier zbeształam za infantylizm, ale to raczej mój nos był infantylnie powierzchowny, gdyż teraz PF odbieram jako zapach bardzo piękny i nostalgiczny, kojarzący się z ciszą gorącego środka lata.
Na pozór prosty i zielony, w rzeczywistości jest ogromnie nastrojowy.Niezwykły.

Mitsouko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-12, 19:29   #65
Aszku73
Rozeznanie

GG do Aszku73

Faberlic i Fragonard.
Czy ktoś miał okazję poznać ich figi ?
Będę wdzięczna za opinie
Stary 2009-05-13, 20:36   #66
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Po kilku dniach z Premier Figuier stwierdzam, że to czysta, surowa, zielona figa, absolutnie niedojrzała, nie mająca w sobie ani kropli mleczka. Ma w sobie tę sama surowość co niedojrzale, zielone jabłko zerwane wprost z drzewa.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-29, 13:46   #67
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl

Czy któraś z Was testowała może dostępny w sklepach Stara Mydlarnia zapach Arran - Fresh Fig?
Będąc na zakupach, wdepnęłam do sklepu, czekając na koleżankę.
Znalazłam na półce wodę 100ml - 99zł, wąchałam jedynie z korka-atomizera, nie było testerów, tylko produkt wyjęty z kartonika. Wydał mi się bardzo ciekawy, może ktoś ma jakieś doświadczenia.

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-05, 10:49   #68
ropuszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bluegirl Pokaż wiadomość
Czy któraś z Was testowała może dostępny w sklepach Stara Mydlarnia zapach Arran - Fresh Fig?
Znalazłam na półce wodę 100ml - 99zł, wąchałam jedynie z korka-atomizera, nie było testerów, tylko produkt wyjęty z kartonika. Wydał mi się bardzo ciekawy, może ktoś ma jakieś doświadczenia.
No, no, zaintrygowana jestem Ale nawet nie wiedzialam nic o Starej Mydlarni, przynajmniej w Krakowie. Gdzies to daleko strasznie jest

Wracajac do tematu figi, to po wstepnym obwachaniu Premiere figuer, do figi sie zrazilam. A teraz mnie intryguje jak nie wiem co. Io Capri dla przykladu spodobalo mi sie. Phylosikos tylko na papierku, wiec zamowilam probke. Czekam na nia i wtedy orzekne co z tymi figami. Dla mnie to zapach bardzo zimny, zielony, dziwny. Ja lubie dziwne, ale raczej slodkie, wiec na razie nie sadze, zeby figa byla dla mnie, ale sporobuje ja oswoic
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 10:41   #69
agnieszka1970
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bluegirl Pokaż wiadomość
Odświeżam, bo zapach pojawił się na allegro o mnie zaciekawił. Czy ktoś juz wąchał?
agnieszka1970 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-20, 21:08   #70
dixi
Zakorzenienie

GG do dixi

figi lubie i ja
przerobiłam cały wątek, i nie znalazłam wzmianki o zapachu figowym którego sporą odlewke zużyłam w ubiegłym sezonie - Figuier Le chatelard; to dość niesamowite polaczenie - zielona figa z kadzidlem, pachnie, jak mix Philosykos i Gucci PH, czyli cudnie, do tego trwała jest... zna ktos?
chętnie bym weszła w posiadanie całej flachy tylko nie wiem w jaki sposób
też widzialam na allegro tę figę ze Starej mydlarni i rownież mnie zaintrygowała, może ktoś wie czy warta poznania?
dixi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 15:22   #71
agnieszka1970
Zadomowienie

Czy ktoś zna zapach Marc Jacobs Fig - wielkie flachy na allegro, ciekawe jak pachnie...
Stary 2010-05-08, 15:37   #72
rawita
Zakorzenienie

Też mnie kusi. Pojemność zabójcza. Wklejam skład: Fig, Spices, Citrus, Cypress, Gaiac Wood, Yuzu, Green Notes, Sandalwood, Moss

Brzmi dobrze...

Wyczytałam właśnie na basenotes, że to praktycznie czysta figa, ale nie tak głęboka jak L'Artisan czy Diptique. Oceny ma trzy: bardzo dobrą, średnią i fatalną

Edytowane przez rawita
Czas edycji: 2010-05-08 o 15:43
rawita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 19:08   #73
agnieszka1970
Zadomowienie

Wyczytałam właśnie na basenotes, że to praktycznie czysta figa, ale nie tak głęboka jak L'Artisan czy Diptique. Oceny ma trzy: bardzo dobrą, średnią i fatalną [/QUOTE]

No to ocenami trudno się sugerować
Stary 2010-05-09, 17:03   #74
Hisoka
Zakorzenienie

GG do Hisoka

też się nad tą figą zastanawiałam. Tym bardziej,że na Allegro któryś ze sprzedających ma jeszcze inne zapachy Jacobsa z tej serii. Między innymi rain. Myślałam o jakiś wspólnych zakupach, bo głupio mi tak kupować kolejną flaszkę w ciemno [tym bardziej,że Jacobs'y mają zabójczą pojemność-300ml]
Stary 2010-05-09, 18:28   #75
Tam Dao
Raczkowanie

Kocham Figowe zapachy! Najbardziej Philosykos, w Good Life Davidoffa(najbardziej udany zapach tej marki) i Au De Rouge Bvlgari.
Przepieknie, orzezwiajaco, cytrusowo i i herbacianie,choc niestety niezbyt dlugo pachnie figa w Acqua Di Parma Fico Di Amalfi

Splash Fig Marca Jacobsa zlewam sie latem. Kupilam ze wzgledu na podobienstwo do Marc Jacobs Men, w ktorych figi coprawda nie ma ale, ktore uwielbiam i rownie intensywnie sie nimi zlewam. Tak wlasciwie to wiecej w Splash cytrusa i liscia figi niz samego owocu, na poczatku zalatywalo mi troche melonem, brrrr ale po kilku minutach cytrusowa nuta yuzu staje sie dominujaca.

Przyznam ze oczarowuje mnie tez figa w polaczeniu z tytoniem, skora i sliwka w Johnie Varvatosie. Jak na tak piekny kremowy dry-down te perfumy zyja na skorze zdecydowanie za krotko
Tam Dao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-04, 16:36   #76
caffe ristretto
Rozeznanie

Womanity TM - jest figowy powiew , mocno zdominowany przez landrynko-ozon
caffe ristretto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 16:45   #77
malaszamanka
Przyczajenie

Dziewczyny, gdzie próbujecie te wszystkie zapachy? Nie mogę ich znaleźć... Może głupie pytanie, ale po prostu nie wiem, gdzie szukać takich mało popularnych acz niesamowicie ciekawych perfum! Czy jedyny sposób to kupowanie próbek na necie?
Pozdrawiam
Stary 2010-09-19, 17:29   #78
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez malaszamanka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, gdzie próbujecie te wszystkie zapachy? Nie mogę ich znaleźć... Może głupie pytanie, ale po prostu nie wiem, gdzie szukać takich mało popularnych acz niesamowicie ciekawych perfum! Czy jedyny sposób to kupowanie próbek na necie?
Pozdrawiam
Twoje pytanie wcale nie jest banalne. Sama wiem, jak kłopotliwe bywa zdobycie upragnionej próbki do testów. Jeśli się nie pogniewasz, że Cię odsyłam z jednego miejsca w drugie, pozwolę sobie zaprosić Cię to przeczytania TEGO WPISU. Trudno mi go tu cytować, bo jest długi, ale to właśnie dlatego, że zdobywanie próbek wymaga czasem wielu zabiegów.
Powodzenia.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 00:23   #79
malaszamanka
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedź Sabbath Bardzo przydatny i dobrze opracowany poradnik na stronce z Twojego linka! Dobra rzecz.
Tylko zastanawiam się, czy jest możliwość inna niz zakup próbek, bo listę zapachów do wypróbowania mam naprawdę długą (wszystko przez to forum ), próbki wyszłyby strasznie drogo, myślałam, czy faktycznie wizażanki kupują takie ilości próbek, czy może istnieją perfumerie stacjonarne z niszowcami - wygląda na to, że kilka takich istnieje, ale niewiele, więc pozostaje zakup próbek.
Stary 2010-09-20, 00:54   #80
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Napisane przez malaszamanka Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź Sabbath Bardzo przydatny i dobrze opracowany poradnik na stronce z Twojego linka! Dobra rzecz.
Tylko zastanawiam się, czy jest możliwość inna niz zakup próbek, bo listę zapachów do wypróbowania mam naprawdę długą (wszystko przez to forum ), próbki wyszłyby strasznie drogo, myślałam, czy faktycznie wizażanki kupują takie ilości próbek, czy może istnieją perfumerie stacjonarne z niszowcami - wygląda na to, że kilka takich istnieje, ale niewiele, więc pozostaje zakup próbek.
Istnieją stacjonarne, oczywiście.
TU masz spis perfumerii Quality w Polsce wraz z asortymentem.
TU partnerskich.
Jest Galilu w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu.
Jest Lulua w Krakowie.
W Warszawie na Koszykowej jest też Guerrilla Store (Comme des Garcons) i butik Horn&More. W tych ostatnich jednak próbek nie robią.

Ogólnie to niestety jest tak, że kupujemy te nieszczęsne próbki.

Potem, jak już mamy "bazę" - możemy się wymieniać - mamy tu na forum wątek "Rozpaczliwie poszukuję, chętnie się podzielę". Na forum Gazety Wyborczej jest podobny. Ale o tym już pisałam we wpisie o próbkach.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 09:57   #81
malaszamanka
Przyczajenie

Dzięki jeszcze raz, nieoceniona pomoc!

Edytowane przez malaszamanka
Czas edycji: 2010-09-20 o 09:58
malaszamanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-11, 03:01   #82
Birkin
Przyczajenie

Podaje linki do stron, na których wyświetla się lista zapachów zawierających w składzie figę:
http://www.basenotes.net/fragrancedi...tle=&notes=fig

oraz
http://www.fragrantica.com/search/#notes

Ta wyszukiwarka zapachów po składnikach jest naprawdę super! Dlaczego nie ma takiej również w wersji polskiej?

Edytowane przez Birkin
Czas edycji: 2010-11-11 o 03:04
Birkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-29, 13:55   #83
201610111032
Konto usunięte

Czy wąchał ktoś z was wody toaletowe ze Starej Mydlarni? Bo w ofercie mają o energizującym zapachu owoców świeżej figi.
201610111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-09, 16:29   #84
MeryJane
Zadomowienie

W Mydlarni nie byłam, ale odkryłam w sklepie stacjonarnym i odszukałam w necie
http://www.muji.com.pl/index.php?pag...dS=83&IdP=1061
przygarnę, adoptuję, kupię

WSZYSTKIE DZIWOLĄGI PRZYGARNĘ

MeryJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości