|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3811 | ||
Czekam na Ragnarok
|
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr. Pierre Dukana część 19
Cytat:
![]() Studiuję filologię angielską, jestem na 1 roku, II semestr (a ogólnie to jestem piąty raz na studiach ![]() Cytat:
Ale po prostu nie chce mi się uczyć i nie chce mi się spędzać weekendów w szkole... Mam jakiś kryzys, dół... Kopnijcie mnie proszę w tyłek ![]() ![]() Gyrosa zjadłam, wyszedł mi pierwszy raz niesmaczny (może mięso stare)... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3812 |
Raczkowanie
|
Fenris, wiem coś o tym
![]() ![]() Teraz robię (kończe w tym roku) dziennikarstwo i komunikację społeczną też na Uniwerku, i już zaocznie... fajne studia, zupełnie inne podejście do studenta... na luzie, po partnersku. Oczywiście nie wszyscy, ale m.in. mój obecny promotor - za✂✂✂isty gość ![]() Ja też dzisiaj bezgrzesznie, ale mało mięska, jakoś nie miałam kiedy nawet zakupy zrobić. Na śniadanko buleczka (sama bo pusta lodówka), potem w pracy wędlina i kefirek, i na obiad te placuszki makrelkowe i troche surimi. Zjadlam odrobinę budyniu 1/3, ale mnie dziś tak ciągnie do słodkiego, że masakra, na szczęście mam galaretkę ![]() ![]() ![]() Jak jutro nie będzie spadku ... tooo ... ![]()
#3813 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3814 | |
404 Not Found
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3815 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3816 |
Zakorzenienie
|
dzieki za odpowiedzi dot. tego "przepisowego"spadani a z wagi zgodnie z wykresami Dukana!!!
![]() Porownywalam wynik swoj i mojej szefowej. Ona sie odchudza z rozm. 36 na 34 ( sic!). Wyczytalam, ze im wiecej ma sie do zrzucenia, tym wiecej na poczatku spada. troche mnie zastanowilo, dlaczego zatem ona od poczatku schudla 3,5kg a ja o kilo mniej. Ja mam zdecydowanie wiecej do zrzucenia. Jemy to samo, bo ja gotuje heh...! i chyba znalazlam odpowiedz- jesli sie myle, to prosze poprawcie mnie! Ona nie je slodyczy. nigdy. wiec nie czuje potrzeby. Ja kupowalam duzo jogurtow, dodawalam kilka kropelek slodziku, cynamon...i jem tego duzo wiecej niz ona...ale kilka razy zdarzylo mi sie kupic jogurty z WeightWatchers ( w UK tez sa dostepne, jesli sa tu Dukanki z UK) bylam swiecie przekonana ze sá przepisowe. Niestet chyba po 3 takich zorientowalam sie, ze maja za duzo weglowodanow. wiec...grzech nr.1. Grzech numer dwa: Czesto bywalo tak, ze bylam glodna, ale bylam albo poza domem, albo nie mialam czasu po prostu zjesc...Wiec..moj metabolizm pewnie byl nieco spowolniony. Achh..no i na poczatku nie wiedzialam o proszku do pieczenia i ...jadlam chleb z nim i bulki. Tak sobie mysle, ze to chyba dlatego mam taki slaby wynik. Oczywiscie nie traktuje tego jak zawody, ale to chyba ja powinnam byla zrzucic wiecej niz ona... ![]() Teraz znajac swoje grzechy postaram sie ich nie popelniac i zawsze cos zjadac i nie dopuszczac do glodu.
#3817 |
Raczkowanie
|
Dunka, a w jakim mieście? i na jakim jezyku jesteś?
Ja we Wro byłam na serbsko-chorwackim ![]() ![]() Ogólnie ciekawe studia, ale trzeba coś do tego robić, bo one to dadzą co najwyżej znajomość języka... choć ja chcąc mówić biegle wyjechałam na stype ( bynajmniej nie z Uni, tylko sama sobie znalazłam i załatwiłam) i jakiż był mój szok, jak nie rozumiałam 1/2 co do mnie mówili chorwaci ![]()
#3818 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3819 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ehhh pocztowa 9 ![]() ![]() ![]() Jedź na stypen. nie zastanawiaj się nawet ![]()
![]() |
#3820 | |||
Zadomowienie
|
Witam CHUDZINKI,
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() [QUOTE=WrednaZ;26760280]Fenris, wiem coś o tym ![]() ![]() Teraz robię (kończe w tym roku) dziennikarstwo i komunikację społeczną też na Uniwerku, i już zaocznie... fajne studia, zupełnie inne podejście do studenta... na luzie, po partnersku. Oczywiście nie wszyscy, ale m.in. mój obecny promotor - za✂✂✂isty gość ![]() Ta wstrętna baba przegieła pałkę ale z tego co piszesz to wyszło na dobre ![]() Cytat:
![]() ![]() Szefową się nie przejmuj bo odchudzanie z takiego rozmiaru to na pewno nie powinno być na dukanie ![]()
![]() |
#3821 | |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=nikamo36;26762934]Witam CHUDZINKI,
![]() ![]() Będzie dobrze ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- wiem, ze marudze, ale chyba do dobrego miejsca trafilam ![]() ![]() ![]() dzis dukalam wzorowo, na 6, cwiczylam, wode pilam, zaraz wychodze z mezem na spacer do znajomych, gdzie on bedzie jadl i pil, a ja nie, na kolacje zjadlam twarog 0 procent i wiochmena 3 procent-srednia 2 procent jest ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3822 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kochana i wogle inne dukanki na studiach-warto je ciągnąć(chociaż jak życie da w du.....e)albo dziekankę wziąść bo to wasza przyszłość pomimo,że takie czasy protekcji albo dużego szczęścia w poszukiwaniu pracy ![]() ![]()
![]() |
#3823 | |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=nikamo36;26762934]Witam CHUDZINKI,
![]() ![]() Będzie dobrze ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3824 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=d666666;26763545]
Cytat:
![]()
![]() |
#3825 |
Raczkowanie
|
d66666 studia i życie studenckie to ja już dawno mam za sobą... teraz to tylko dla przyjemności te robię, i dla tego mgr... Niestety też się zmagam z rynkiem pracy już od 7 lat
![]() Obecnie nie narzekam, pracuję na Uniwerku i robię rózne szkolenia, wdrażamy taki duży projekt... ale jak to budżetówka, kasą nie śmierdzi dla szeregowych pracowników.
#3826 | |
Wtajemniczenie
|
Ja tez mialam chwile zwatpienia bedac na studiach, bo dzienna anglistyka to byla masakra, jak i inne jezykowe studia, myslalam, zeby zrobic sobie przerwe, urlop dziekanski itp, ale dobrze,ze tego nie zrobilam, bo nigdy nie skonczylabym tych studiow. A tak za ciosem poszlo, walczylam jak lwica i ciesze sie. Studia ucza nas tez walki o przetrwanie
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- [QUOTE=nikamo36;26763891] Cytat:
![]()
![]() |
#3827 | ||||
Zadomowienie
|
Chyba coś zwalnia z cytowaniem
![]() Cytat:
![]() [QUOTE=d666666;26763909]Ja tez mialam chwile zwatpienia bedac na studiach, bo dzienna anglistyka to byla masakra, jak i inne jezykowe studia, myslalam, zeby zrobic sobie przerwe, urlop dziekanski itp, ale dobrze,ze tego nie zrobilam, bo nigdy nie skonczylabym tych studiow. A tak za ciosem poszlo, walczylam jak lwica i ciesze sie. Studia ucza nas tez walki o przetrwanie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 22:50 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 01:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3828 |
Wtajemniczenie
|
Hej, przepraszam że przerwę dyskusję, ale mam kolejne pytanie.
Planowałam 3 dni fazy 1, jednak dziś mam drugi dzień i zauwazyłam, że przez dobę waga pokazuje o 2,5 kg.mniej . Czy ja nie powinnam skrócić uderzeniówki do 2 dni skoro tak szybko waga leci ?Wiem, że to tylko woda ale niepokoi mnie to. Dodam, że chcę zrzucić łącznie do 7 kilogramów, nie więcej. Czy w takim przypadku tryb 3/3 będzie wystarczający?
#3829 |
Raczkowanie
|
Ja myślę, że spokojnie dotrwaj do 3 dni uderzeniówki, jeżeli tak Ci wyszło w teście, to dokończ i przejdź na PW
![]() U mnie wzrost nadal się trzyma...(takie to irytujące bo się ostatnio cieszyłam, że już pokazalo 97 (no prawie bo mam niedokładną wagę) a teraz zaś podchodzi po 99 ;( ) wrrrr Dzisiaj już PW, i od razu po śniadanku (bułeczka twarogowa z pomidorkiem) poleciałam na WC... Stwierdziłam, że na najbliższy cykl, czyli jakoś do końca tygodnia, ograniczę te deserki - co najwyżej jakieś typowe, które są na samych dozwolonych produktach, ograniczę sól, proszek do pieczenia (choć nie daję go dużo, bo nie lubię czuć posmaku proszku) i jajka... bo zdaża się, że zjadam więcej niż 1 dziennie... do bułeczki pójdzie 1, potem jak np gyros robię to też jakieś zużyje, albo jak inne mięsko np klopsa... także chyba ewentualnie białka mogę zostawiać a żółtka odlewać - mam 2 psiaki, akurat im się przyda. Zaaplikowałam sobie dzisiaj furosemid, bo serio mam też wrażenie, że jestem opuchnięta... jak mnie dobrze przegoni z pęcherza, tzn że trzymam dużo wody, i trzeba będzie ograniczyć nabiał...
#3830 | |
Raczkowanie
|
[QUOTE=nikamo36;26764363]Chyba coś zwalnia z cytowaniem
![]() Większość studentów tak ma w Polsce-studiuje i pracuje ale studia zawsze sie przydadzą,zwłaszcza w cv ![]() Cytat:
![]() Ja studiuję na II roku Technologię Chemiczną, na Politechnice Wrocławskiej. Cóż mogę powiedzieć, bywały momenty słabsze i lepsze, choć najczęściej na laboratoriach pytałam siebie, czy ja to chcę robić. Ale teraz powiedzmy, że mam całą technologię która niekoniecznie może mnie interesować - taka chemia nieorganiczna - nudne tooo, jakieś nawozy i w ogóle ble ;P. Ale już za rok wybiorę specjalność i będę się uczyła tego co wybiorę. Ogólnie nie narzekam - nauki jest multum, ale trzeba być twardym a nie miętkim ![]() PS. Tak w ogóle to zgadzam się z jednym prof. który powiedział nam ostatnio, że teraz pracodawcy nie chcą zatrudniać w przemyśle studentów po politechnikach, bo oni przychodzą do pracy i nic nie wiedzą (tzn że kiedyś był taki system kształcenia, że student po studiach szedł na halę przemysłową patrzył na instalację i wiedział co ma robić, jak po co) no jak ja bym miala w tym momencie wejść na taką halę to NIC BYM NIE WIEDZIAŁA ![]() Dziękuję bardzo że mi dopingujesz ![]() ![]() Dziś na szklanej ujrzałam 67,2 nie jest najgorzej ![]() ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- PS. No coś jest z cytowaniem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3831 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
też mam spowolniony metabolizm bo tutaj sobie ciasto dukanowskie upieke, tutaj sobie nutelke zrobie... i alkoholu wypije. no i mam za swoje. jak to proszek do pieczenia zły?! nie rozumiem, pierwsze słysze. O CO KAMAN?
![]() |
#3832 |
Zakorzenienie
|
Pandzia_2010 wspaniałe wyniki
![]() ![]() ślicznie teraz wyglądasz ![]() d666666 - dziękuję za wieści ![]() ![]() ![]() kolejne 0,5l to woda a ostatnie....kawka ![]() ![]() ![]() u mnie jutro kolejne ważenie ![]() choć wczoraj spotkana sąsiadka,której nie widziałam jakieś 2 tyg powiedziała,że bardzo schudłam na twarzy ![]() zobaczymy... fatk, stanik zapinam o oczko wężej (choć tu akurat nie musi mi lecieć waga,nooo ![]() ![]()
#3833 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3834 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3835 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Tak dla jaj dzisiaj stanelam na wadze, z porcelanka i w koszulce i gaciorach- i co- tak samo jak wczoraj, a wczoraja bylo bez porcelany i innych czesci garderoby. Czyli schudlam tyle ile wazy porcelanka plus bielizna. zaczynam watpic, czy by nie zmienic diety.... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3836 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
![]() ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- d666666 Tak dla jaj dzisiaj stanelam na wadze, z porcelanka i w koszulce i gaciorach- i co- tak samo jak wczoraj, a wczoraja bylo bez porcelany i innych czesci garderoby. Czyli schudlam tyle ile wazy porcelanka plus bielizna. zaczynam watpic, czy by nie zmienic diety.... ![]() ![]() ![]() Od kiedy jesteś na II fazie ![]()
Wzrost 176 cm Start 23.02.2011 - 93kg ![]() II faza 1.03.2011 - 91kg (-2kg) 1.04.2011 - 88,3kg (-4,7kg) 1.05.2011 - 85,1kg (-7,9kg) 1.06.2011 - 81,6kg (-11,4kg) III faza 6.06.2011 - 81,8kg może kiedyś będzie 70kg, ale to daleka przyszłość |
![]() ![]() |
![]() |
#3837 |
Zadomowienie
|
Hej kobitki!
Ja ostatnio mam tyle pracy, że ledwo kiedy mam czas Was poczytać a co dopiero napisać.... Poza tym ciągle ganiam po lekarzach bo sobie lekarka rodzinna sprawdzanie wszystkiego wymyśliła a muszę zdążyć przed kolejna wizyta u hematologa czyli do początku czerwca - tylko skąd na to pieniądze wziąć? Co do wagi to taka sobie - 5 z przodu dalej nie ma za to @ przylazła znów o kilka dni za wcześnie. Z pozytywnych rzeczy to zaczęłam chodzić co drugi dzień z rana na basen i jakoś tak więcej energii potem mam. Pozdrowionka za wszystkich! |
![]() ![]() |
![]() |
#3838 | |
Raczkowanie
|
Po porcelance 66,8
![]() Czyli tylko 0,2 nadwyżki mi zostało, bo najmniej ważyłam 66,6kg Już żadnych grzechów ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Wymyśliłam, że zrobię sobie jaja na twardo. Uwielbiam takie z farszem pieczarkowym, ale że dziś PP to wymyśliłam żółtko wybełtać z drobno posiekaną szynką konserwową i doprawić. Dam znać jak smakuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3839 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Od kiedy jesteś na II fazie ![]() dzieki. ja juz ponad rok ![]() boje sie 3 skoro juz teraz mi wraca waga.chcialam za 1 zamachem pociagnac do konca diete, raz na zawsze, bo jeszcze mam duzo do zrzucenia, tak 15-20 kg ![]() ![]()
![]() |
#3840 |
Raczkowanie
|
monique 90
Wymyśliłam, że zrobię sobie jaja na twardo. Uwielbiam takie z farszem pieczarkowym, ale że dziś PP to wymyśliłam żółtko wybełtać z drobno posiekaną szynką konserwową i doprawić. Dam znać jak smakuje ![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- to znalazłam na jednej stronce bo tez mnie zaciekawiło Trening cardio, inaczej trening wytrzymałościowy lub tlenowy, jest najczęściej polecanym wysiłkiem dla osób odchudzających się. Może być stosowany praktycznie przez wszystkich, bez względu na wiek, płeć i poziom wydolności fizycznej. To doskonały sposób na spalenie zbędnej tkanki tłuszczowej, dotlenienie organizmu czy też zwiększenie wydajności pracy serca i płuc. trening cardio to, ogólnie rzecz ujmując, trening odbywający się na umiarkowanej intensywności przez stosunkowo długi czas. Poprzez taki rodzaj ćwiczeń możliwe jest kształtowanie wytrzymałości organizmu, a także spalanie tkanki tłuszczowej i dostarczonych kalorii. Cardio – trening serca Pozytywne efekty wynikające ze stosowania umiarkowanych treningów o długim czasie trwania wynikają przede wszystkim z tego, że podczas tego rodzaju ćwiczeń zmuszamy nasze serce do większej pracy, gdyż konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości tlenu. Tlen transportowany jest poprzez krew, a więc serce musi wyrzucić do krwiobiegu znacznie większe ilości krwi. Stąd też zwiększa się jego efektywność oraz zdolność do wydajniejszej pracy. Im bardziej intensywny wysiłek, tym zapotrzebowanie na tlen jest większe. Z tego też powodu, gdy trening staje się bardzo intensywny konieczne staje się włączenie procesów beztlenowych, gdyż organizm nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania organizmu w tlen. Tkanka tłuszczowa spala się jednak tylko w środowisku tlenowym, stąd też to trening o umiarkowanej intensywności i długim czasie trwania jest najbardziej polecanym rodzajem treningu dla osób odchudzających się. Warto pamiętać, że nasze serce jest mięśniem, a mięśnie należy trenować, aby były zdolne do wydajnej pracy. Czym bardziej wytrenowane serce, a tym samym cały organizm, tym łatwiej nam spalić zbędną tkaknę tłuszczową. Organizm, bowiem jest w stanie dostarczyć odpowiednie ilości tlenu, które są niezbędne do efektywnego zużywania tłuszczu, jako źródła energii. Z tego też powodu warto jest poświęcić na trening trochę więcej czasu i dbać o to, aby odbywał się na średniej intensywności. Błędem popełnianym przez niektóre osoby odchudzające się jest stosowanie treningów na bardzo wysokim poziomie intensywności, przewyższającym znacznie poziom wytrenowania, ale za to o krótkim czasie trwania. To sprawia, że efektywność ćwiczeń jest bardzo niska, przez co osoby te zniechęcają się do ćwiczeń. Metody mierzenia intensywności treningu Najpowszechniejszą metodą mierzenia intensywności ćwiczeń jest badanie tętna podczas ćwiczeń. Można to robić za pomocą pulsometru, w który wyposażone są praktycznie wszystkie nowsze urządzenia cardio (rowerki, bieżnie, steppery, orbiterki). Tętno umiarkowane, czyli to, na którym odbywa się trening cardio, powinno stanowić 60 - 70% tętna maksymalnego (tętno maksymalne oblicza się według wzoru: Tmax = 220 – wiek). Jest to, tzw. Strefa 2 lub strefa spalania tłuszczu (weight loss). Pozostałe strefy treningowe to:
PoziomSubiektywne odczuwanie wysiłkuMożliwość rozmowyRPE 1 - 2bardzo lekkibez wysiłkuRPE 3lekkiz lekkim wysiłkiemRPE 4umiarkowanie lekkiz niewielkim utrudnieniemRPE 5średnijest utrudnionaRPE 6średnio - ciężkiz większym wysiłkiemRPE 7ciężkiz dużym wysiłkiem RPE 8bardzo ciężkiz bardzo dużym wysiłkiemRPE 9 - 10maksymalnyniemożliwa Intensywność umiarkowana przypada na stopień 4 i 5 w skali RPE. Częstotliwość i czas trwania treningu Aby trening cardio przyniósł oczekiwane efekty w postaci spalenia tkanki tłuszczowej i poprawy zdrowia, powinien być wykonywany minimum trzy razy w tygodniu powyżej 30 minut. W miarę zwiększania poziomu wytrenowania powinno się wydłużać trening lub nieco zwiększać jego intensywność. Najpopularniejsze formy treningu cardio to pływanie, bieganie, jazda na rowerze, aerobik czy też trening na maszynach cardio. Wprowadzenie systematycznego treningu cardio w tygodniowy plan zajęć, pozwoli cieszyć się zdrowiem i ładną sylwetkę na dłużej. To niezwykle skuteczna broń w walce z nadwagą i chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadmierny stres, nadciśnienie, czy cukrzyca. A tutaj z innej o ćwiczeniach: Najlepsze ćwiczenia cardio spalające najwięcej kalorii w 30 minut 1. Step Aerobic - ulubiona metoda kobiet. Step Aerobic skupia się głównie na nogach, biodrach i potrafi spalić około 400 kalorii w 30 minut. 2. Rower - stacjonarny albo normalny jest świetnym ćwiczeniem cardio. W zależności od oporu i prędkości można spalić 250 do 500 kalorii w 30 minut. 3. Pływanie - jest świetnym ćwiczeniem całego ciała. Pływając żabką przez 30 minut można spalić około 400 kalorii. 4. teniss, squash - szybkie bieganie z jednej strony na drugą powoduje, że jest bardzo dobre ćwiczenie cardio. Spalanie - około 400 kalorii w 30 minut. 5. Wspinaczka, chodzenie po górach - świetne na ręce i nogi. Spalanie nawet do 380 kalorii w 30 minut. 6. Bieganie na nartach - nieważne czy na maszynie czy na śniegu jes to śietne ćwiczenie ponieważ pracują zarówno górna i dolna część ciała. Do 330 kalorii w 30 minut. 7. Bieganie - Świetne ćwiczenie ze względu na to, że potrzebne są tylko dobre buty ![]() 8. Wiosłowanie - świetne ćwiczenie cardio, dobre zarówno na brzuch jak i ręce. 300 kalorii w 30 minut. Nie zapomnij o rozgrzewce przed ćwiczeniami. Pij dużo wody (minium raz na 15 minut). Rozciągnij mięśnie po treningu. Zjedz mały posiłek przynajmniej godzinę przed treningiem.
Wzrost 176 cm Start 23.02.2011 - 93kg ![]() II faza 1.03.2011 - 91kg (-2kg) 1.04.2011 - 88,3kg (-4,7kg) 1.05.2011 - 85,1kg (-7,9kg) 1.06.2011 - 81,6kg (-11,4kg) III faza 6.06.2011 - 81,8kg może kiedyś będzie 70kg, ale to daleka przyszłość Edytowane przez Renka2 Czas edycji: 2011-05-07 o 11:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:17.