![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Metody szybkiego uczenia się
Witam ! Szukałam takiego wątku na wizażu jednak nie znalazłam tak więc piszę :P.
Szkoła coraz bliżej i tak sobie myślę czy macie jakieś sprawdzone sposoby na szybką i skuteczną naukę ![]() Pozdrawiam
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Metody szybkiego uczenia się
Też by mi się przydało, zaczynam studia i wiadomo - ważna jest umiejętność szybkiego przyswajania wiedzy
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
mi tez by sie przydala szybsza nauka
![]() a najlepiej tak zeby material, ktorego ucze sie zazwyczaj 3 godziny przerobic w 1, a pozostale 2 przeznaczyc na wizaz ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
no dokładnie
![]() ![]() ja czytam książkę o szybkim czytaniu itd. ale ciągle sie ona jak flaki z olejem w ogóle jest troche bez sensu bo ciagle tylko ze to i to przeczytasz na tej stronie a otwieram tam to nic tam ciekawego nie ma ;/ jedynie o historiach ze stres powoduje wiele chorób itd..
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Mi tez sie przyda, bo w tym roku będe miala test 6klasisty, i pewnie wszystko zostawie na ostatnią chwilę ;/
Ja czytalam, że nie warto się uczyć na głodniaka( u mnie działa ), i dobrze się przespac np. 30 minut przed nauka, umysł jest świeższy.Choć ja po takim czymś bym była taaaaaaka rozespana. Słyszałam tez o jakimś kursie jak przeczytać 2000 słów w 1 minute - zna ktos ? o co w tym chodzi ? nie wyobrazam sobie bym mogla tak szybko czytac.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja byłam na kursie szybkiego uczenia sie ale o co ci konkretnie chodzi o szybsze czytanie zapamiętywanie dat czy może poszczególnych części materiału jak powiesz mi o co ci konkretnie chodzi będzie mi łatwiej tobie pomóc
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
znaczy się chodzi mi głównie o metody żeby skuteczniej ,szybciej i na dłużej wchodziło do głowy
![]()
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a co do tematu wątku: u nas kiedy byl taki facet, opowiadal o rekordzie szybkiego czytania, ale wszyscy uznali, ze chce tylko naciagnac nas na kase ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
jest taka metoda jak majmapy nie wiem czy dobrze napisałam wszystko robi sie jakgdyby w formie graficznej zapisując daty za pomocą szyfrów to co sie da rysujemy wszystko sie pisze drukowanymi literami itd ja dzięki temu pamiętam rzeczy których uczyłam sie jeszcze w gimnazjum więc warto ale to bardzo pracochłonna metoda i na początku dużo czasu zajmuje
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() robilam kilka razy i faktycznie dosc czasochlonne a i tak zdarzaly mi sie pozniej "dziury" w pamieci w sensie takim ze widzialam swoja mape a na miejscu info ktora byla mi potrzebna widzialam pustke chociaz cala reszte pamietalam ![]() a jesli chodzi o nauke na studiach to poprostu sie siada i sie uczy, nie wiem czy jest jakas skuteczna metoda- najwazniejsza jest systematycznosc ale ciezko to wprowadzic w zycie ![]() ![]() no i tez bym chetnie poznala "tajniki" efektywnego uczenia sie wiec jesli macie jakies sposoby oprocz tych map umyslu to chetnie sie o nich dowiem wiecej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
znalazłam coś takiego, nawet ciekawe
![]() http://student.uci.agh.edu.pl/~mstan...ters/intro.htm
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=andziuchna;8727157]majmapa? chyba chodzi o mind map
![]() pisałam że nie jestem pewna czy dobrze to zapisałam.. ![]() trzeba troszeczke tego porobic i poćwiczyć żeby były widoczne efekty więc może wytrfalości ci zabrakło.... w sumie każdy ma jakiś swój sposub na uczenie się najlepszy dla siebie mi to pomaga innym nie musi
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
najlepsza i najsukteczniejsza metoda to systematyczna nauka nie tylko przed sprawdzianem czy egzaminem. Po pierwszym roku studiow sie otym przekonalam... Nie jestem w stanie przyswoic calego materialu z roku w 7 dni. Teraz mam takie zamierzenie zeby od pazdziernika sie systematycznie uczyc a potem powtarzac. A przed nauka warto wypic szklanke wody bo mozg wtedy szybciej przyswaja wiadomosci no i u czyc sie w przewietrzonym pomieszczeniu, w stalym miejscu takim ktore sie bedzie kojarzylo tylko z nauka a nie np. z jedzeniem. Orzechy tez wspomagaja nasza pamiec.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
ja często uczyłąm się przez robienie ładnych, czystych kolorowych notatek:P nawet jak miałam ładne zeszyty (może z jeden taki był:P ) to i tak przepisywałam.... potem brałam te kartki i się z nich uczyłam (a już połowę umiałam przez to przepisywanie:P )
albo robiłam notatki na małych karteczkach (bardziej poręczne;p ).... bo ja ogólnie jestem wzrokowiec... i wystarczyło, że cały dzien czytałam i przeglądałam te karteczki:P potem na testach pamiętałam co było w jakiej kolejności itd;] no a jeśli chodzi o matmę... to setki zadań;] czesto uczyłam się po nocach;] zawsze z kawą lub butelką koli;] ewentualnie czekoladą (to już przed ważniejszymi sprawami;] ) no... a teraz zaczynam studia.. i nie wiem czy to się sprawdzi;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
[QUOTE=MySoul695718;872766 3]
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
U mnie skuteczne jest robienie notatek na osobnych kartkach (nawet jak mam super notatki w zeszycie
![]() Aaa i chyba stres działa na mnie, bo czasem zdarza mi się uczyć na ostatnią chwilę i po kilkunastu minutach totalnej paniki biorę się w garść i w expresowym tempie się uczę - ale takiej metody raczej nie polecam ![]() Można jeszcze np nagrać sobie notatki i później je odsłuchiwać np podczas sprzątania, czy zakupów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja bym chcial zauwazyc, ze szybkie czytanie nie rowna sie skutecznemu uczeniu.
Przy uczeniu sie pomagaja preparaty z magnezem/czekolada; ale koniec koncow, po prostu trzeba przysiasc troche nad nauka.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy istnieje jakaś szybka metoda na uczenie się...
Ja zazwyczaj jeśli uczę się np. historii, biologii itp. to najpierw czytam cały rodział żebym wiedziała mniej więcej o co chodzi, potem dzielę sobie na małe fragmenty, czytam i powtarzam kilka razy na głos itd. W trakcie robię notatki na osobnych kartkach, też zawsze się coś zapamięta. A słuchajcie,coś na koncentrację? Bo czasami np. uczę się i nagle zaczynam o czymś innym myśleć i nie potrafię się skupić na jednej rzeczy.
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Włąśnie się troche boję - mam wysokie ambicje, i chce dobrze wypaść ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Nie mam jakiegoś specjalnego sposobu na naukę. Oczywiście najlepiej jest się uczyc, kiedy jest się wyspanym i najedzonym, tak żeby skoncentrowac się tylko na nauce.
Ja najczęściej siadam przy biurku albo na łóżku, z kubkiem herbaty i biorę się do pracy ![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czekolada (najlepiej gorzka), kakao, cokolwiek z magnezem.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |||
Wtajemniczenie
|
widzę ,że mój wątek się przyjął i bardzo dobrze
![]() heh ja mam problem zeby sie skupić bo mysle ciagle co mam jeszcze do zrobienia itd.. a to paskude jest :P wazne jest zeby sie uczyc systematycznie. Ok ja staram sie uczyc systematycznie ale potem pozniej jak mam jakis spr to nie pamietam tego co kiedys bylo, mimo ze si tego uczyłam ![]() Cytat:
![]() czasem mi nawet wiecej czasu zajmuje przepisywanie niz uczenie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Jutte, a co było w tym roku z testami... ?
Ja właśnie też muszę mieć zrobione ładnie notatki.na lekcji brzydko pisze wiec moja nauka do sprawdzianów więkzcyh wyglad atak, ze z 40 minut przepisuje notatki, a później czytam sobie je 2-3 razy, powtarzam sbie później wazniejsze rzeczy, ktoś mnie odpytuje i najczęściej umiem.A, nigdy na głodniaka się nie uczę.Zawsze na łóżku.Łatwiej mi też sie uczyc z ulubiona muzyka, ale nie jest glosno puszczona, by mnie nie rozpraszała.
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
No z tymi lekturami z charakterystyką (human ) i podmienieniem wyników (mat -przyr)
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edit: jakie podmienienie wyników na mat-przyr? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
bo testy są drukowane na parę wersji a przy sprawdzaniu część prac zostało sprawdzonych wg jednego kluczu..
przez takie nie fajne przygody w tym roku nie dostałam sie do bardzo dobrego LO tylko no trochę gorszego.. no ale .. mimo ze szczerze ale jestem wzorową uczennicą radze przypomnieć sobie wzory z mat i fiz no i chemii troszkę ![]() ![]()
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja nigdy nie mogłam się uczyć na łóżku.... tzn nie na półleżąco:P po góra 10 minutach usypiałam:P i zazwyczaj w ciszy... wtedy najlepiej wchodziło do głowy:P aaa.. i jeszcze miałam swój sprawdzony sposób:P jak już zrobiłam te notatki swoje piękne i się z nich uczyłam.... to następnego dnia wstawałam trochę wcześniej i szłam na nogach do szkoły (jakieś 25-30min pieszo) i się z nich douczałam.... fajna sprawa:P często , gdy miałam nawał nauki i musiałam się przygotować na parę przedmiotów , zostawiałam sobie jeden z nich na rano, na drogę do szkoły:P (najczęsciej niemiecki:PP ) ... rankiem jest zawsze chłodniej (szczególnie jak mialam do szkoły na 7.30:P ), umysł się odświeżał.... ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:08.