![]() |
#271 |
Zadomowienie
|
Dot.: jak postarzyc srebro?? :) (oksydowanie srebra)
Anika uzywam ich głownie do satynowania a nie polerowania na wysoki połysk ale sprzwdzają się na "normalnym" srebrze
![]() Jakos się przyzwyczaiłam do tej czerwonej wiec narazie (choćby przez koszty) nie bede testować dialuxa bo ta czerwona jeszcze mi na dłuuuugo starczy (dzięki za wskazówke-jak się nie wie czego szukac to się nie znajduje ....nawet jak się to ma przed nosem)
![]() |
#272 |
Rozeznanie
|
No tak.. domyślam się, że do satynowania
![]() Co do pasty zerknij na mój poprzedni post (edit) ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pastę mam....ale błękitną, która rzekomo jest uniwersalna do wszystkich metali - i jak widzę ta nie została tu wymieniona......hmmmm wiesz coś może na jej temat Aniko? Pewne zaczne pasty używać jak dorobie się jakiegoś dremelka czy tym podobnego.....póki co wygodniej ściereczką ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#275 |
Zadomowienie
|
chodziło mi o to że tym zestawem trzech gabek można AC na wysoki połysk wypolerować....a tą "najgrubszą" tylko zsatynować
![]() A tak odnosnie polerowania....: http://www.cooksongold.com/product_d...&submit=submit Już widze jak wrzucam tam wrapa do polerowania razem z tymi kawałkami stali nierdzewnej i wyciągam...zwitek drutu ![]() ![]()
![]() |
#276 |
Zadomowienie
|
Haniu, ja mam różne ściereczki i nie widzę między nimi specjalnej różnicy.....Miałam jedne, które dostałam jako gratis u jubilera.....a teraz zamówiłam tutaj http://www.sklep.pat.net.pl//index.p...f07216fef0632d bo akurat zamawiałam opakowania....
Wszystkie śmierdzą tym samym preparatem....i tak samo polerują ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Rozeznanie
|
do polerowania uzywam zielonej pasty polerskiej i kawaleczka sciereczki z mikrofibry vileda - swietnie sie takim zestawem poleruje, a polysk mnie bardzo zadowala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#278 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Reverie, tak myślałam, że piszesz o bębnie polerskim jeszcze zanim otworzyłam linka ![]() ![]() ![]() edit: Poppppy, jeśli masz taka błękitną to ona niby nie jest do srebra http://www.alco.com.pl/?page=shop/fl...00-polerowanie chyba, że masz niebieską http://www.alco.com.pl/?page=shop/fl...00-polerowanie. Jest tego tak dużo.... ja kupiłam sobie takie jak uzywamy w pracowni ale kto wie czy to najlepszy wybór?? ![]() Edytowane przez anika7 Czas edycji: 2009-10-16 o 11:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zadomowienie
|
Dzięki Aniko -hmmmm to moja jest niebieska a nie błękitna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
www.dulcedo.pl
|
No ja mam też zieloną, ale to chyba nie ma do kończ znaczenia ważne żeby praca dobrze nią szła. Kiedyś osoba z wieloletnim starzem w zlotnictwie powiedziała mi o paście różowej, że jest idealna do srebra, choć przeznaczona jest defakto do złota.
Mam do was jednak pytanie odnośnie oksydy tęczowej, czy ktoś z was używał, czy ją jako taka też można rozcięczać wodą przed rozgrzaniem w równych proporcjach??
![]() |
#281 |
Wtajemniczenie
|
a'propos tęczowej oksydy, czy któraś z Was może wie, jak to jest, że oksydą na zimno wychodzą mi różne kolory (złotawy, czerwonawy, rudy, niebieski, zielony i klasyczny czarny), a po rozcieńczeniu już tylko szary.
Kolory wychodzą jak nakładam oksydę pacynką, jak wrzucam do oksydy, to zawsze wyjdzie szary (jaśniejszy lub ciemniejszy, ale zawsze szary). O co chodzi i jak tym sterować... na razie robię na tzw czuja i jakoś mi wychodzi... ale wolałabym mieć nad kolorami jako-taką kontrolę, niekoniecznie używając oksydy na gorąco (tu wiem, że kolory osiąga się w odpowiednich temperaturach).
![]() |
#282 | |
www.dulcedo.pl
|
Cytat:
![]() ![]() http://www.agauduber.pl/oksyda_teczowa.htm tu faktycznie piszą o temperaturach jako wyznaczniku koloru
ZAPRASZAM do mojego świata. Edytowane przez lubomirka Czas edycji: 2009-10-16 o 14:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zadomowienie
|
Wiesz co ja nie wiem czy można tym jakoś "sterować"........ja ostatnio rozcieńczyłam tą na zimno......i srebro wyszło niebieskawe......:rolleye s:, a zwykle jest też szare....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Rozeznanie
|
A ja mam pytanie co zrobić z biżuterią która po oksydowaniu przybrała rdzawy kolor
![]() ![]()
![]() |
#285 |
Zadomowienie
|
Haniu - po kwasku będzie matowe i będzie więcej polerowania...ja radziłabym do argentum, a potem jeszcze raz zaoksydować.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Rozeznanie
|
I myślisz, że po tym oksyda całkowicie zejdzie?? Nie stosowałam jeszcze tego.
![]() |
#287 |
Zadomowienie
|
Powinno zejść...bynajmniej jak ja trochę potrzymam w argentum i lekko przetre to fajnie schodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#289 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam pytanie o oksyde brązową - ona jest na zimno czy na ciepło? bo jakoś się doczytac nie moge a mam projekcik w brazach do zaoksydowania
![]() |
#290 |
Wtajemniczenie
|
Moja jest na ciepło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Rozeznanie
|
Ja zrobiłam zamówienie w kadoro i zamówiłam sobie zieloną pastę polerską. Dzis dostałam telefon, że zielonej nie ma i zamieniłam na niebieską - uniwersalną. Teraz się zastanawiam czy biała nie byłaby lepsza. Taka decyzja na szybko
![]()
![]() |
#292 |
Rozeznanie
|
Haniu ja na dniach dostałam też z Kadoro niebieską i usiłuję jej użyć bo taka cholera twarda jest że nie wiem jak mam się do niej zabrać.Może rozgrzać? Bo trę i trę ścierą i nic to nie daje.
A jeszcze a propos oksydy-juz dawno kupiłam też w Kadoro ale dopiero użyłam po raz pierwszy-czy ona ma kolor brązowy? bo kupowałam chyba czarną i czy czarna ma być czarna a brązowa to brązowa-oświećcie mnie ![]() trochę namieszałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o pastę to wiem, że ona jest twarda. można ją podgrzać albo trzeć o nią mocno. Coś tak na bawełnie zostanie
![]() ![]()
![]() |
#294 |
Rozeznanie
|
Dziękuję Haniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Zielona jest przeznaczona do wstepnej obróbki a potem (by sie jeszcze bardziej błyszczało) stosujemy białą lub jak ostatnio doczytałam niebieską, która ponoć daje świetne efekty przy końcowym polerowaniu srebra. Opis dotyczył akurat pasty Dialux, ktora uważana jest za lepszą od Antilope, bo ponoć bardziej tłustą.... podejrzewam, że Antilope niebieska powinna spełniać tę sama funkcję ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Rozeznanie
|
Dzięki Anika
![]() ![]() ![]()
![]() |
#297 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
kolorki zaczynają od miedzianych brązów a kończą na czarnym, ew. graficie [zalezy od oksydy]. żeby uzyskać brąz, trzeba rozcieńczyć oksydę mocniej i trzymać przedmiot krótko, dosłownie chwilkę.. i tak dalej
Edytowane przez Candi Czas edycji: 2009-10-23 o 12:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Rozeznanie
|
Dzięki Candi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie. Ja ostatnio miałam przygodę z oksydą na zimno, którą rozcieńczyłam w ciepłej wodzie. Zamoczyłam kolczyki i w jednej chwili zrobiły się pomarańczowe. Wyjęłam, spanikowałam, zaczęłam szorować i nic. Włożyłam jeszcze raz i kolorki zaczęły się zmieniać: czerwony, fioletowy, granatowy i na koniec grafitowy. W niektórych kolczykach pozostała gama tych wszystkich kolorków i fajnie się to mieniło, ale wyczyściłam i zrobiło się szare.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Zadomowienie
|
ja w tej oksydzie na zimno czasem (jesli chce uzyskać bardzo ciemny efekt) maczam w nierozcieńczonej (Gosia Domańska np tak oksyduje swoje prace). Zauwazyłam jednak że oksyda z Kadoro dość szybko się utlenia i po jakimś czasie nie oksyduje już na czarno lecz na brązy i szarości.
Moje próby z drucikami Moje decoupage blog ,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz Edytowane przez Reverie1 Czas edycji: 2009-10-23 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.