|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dekoloryzacja włosów- część II wątek zbiorczy.
atkka swietnie zszedl Ci kolor!
ja waham sie czy jeszcze raz dekoloryzowac, w sumie kolor mi sie podoba, nadal jest rudawy i nie sciemnial do koloru wyjsciowego. |
|
|
|
#3212 |
|
Raczkowanie
|
Tak, to jest duzy plus tych sciagaczy koloru, ze w przeciwienstwie do rozjasniacza na robia teczy na glowie. Ja wlasnie robie probe kapieli na pasemku, tym razem z woda 6%, ciekawe czy znow wyjda czarne
![]() ZNOW SCIEMNIALY!!! hahaha to ja juz nie wiem, co robic, chyba na razie NIC
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem? Edytowane przez atkka Czas edycji: 2012-02-01 o 10:15 |
|
|
|
#3214 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje
probuj, probuj, na szczescie ten specyfik nie niszczy, a nawet wlosy mam lepsze teraz. Tak jak juz pisalam, sa lzejsze, mam mniej odstajacych klaczkow, moze to zasluga wyciagniecia zbyt duzej ilosci pigmentu, ktory je tak wyginal we wszystkie strony.
|
#3215 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() w takim razie czekaj jeszcze troche i myj tym szamponem o neutralnym ph może to się wypłucze jeszcze. A czujesz dalej smród jak myjesz włosy? bo to by oznaczało, że nie do końca się wypłukał dekoloryzator i dlatego ciemnieje. |
|
|
|
|
#3216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3217 |
|
Przyczajenie
|
Aaaaaa ja bylam wczoraj u fryzjera
Zrezygnowałam z niszczenia włosów rozjasniaczami sama ... :P Niech robi to za mnie fryzjerka ![]() Umówiłam się z fryzjerką że przyniose swoją farb ę ![]() Powiem wam ze po dekoloryzacji, nałożeniu jej, odczekaniu swojego czasu i umyciu włoasow.. byłam przerażona. Moim głównym celem bylo pozbycie sie czarnych końcówek... Po umyciu włosow patrze a tam znowu ciemnie!! dopiero jak mi wysuszyła włosy byłam w szoku!! Wkońcu! Mam brązowe włoski Dałabym wam fotki ale mam aparat popsuty i czekam az z naprawy wróci ![]() Koszt takiej przyjemności to 81zł
|
|
|
|
#3218 |
|
Raczkowanie
|
Znalazlam dzis na wizazu tlumaczenie pewnej wizazanki, ktora moim zdaniem zna sie na wlosach, dlaczego one ciemnieja. Otoz: dekoloryzator zmywa wierzchnia warstwe pigmentu, ale wewnatrz wlosa zawsze cos zostaje i te wlasnie pigmenty z czasem "wylaza" - stad sie bierze ciemnienie. Wydaje sie to logiczne.
Poki co probuje znow kapiel. Kupilam blond 7 loreala i jak wyjdzie kapiel, to ja naloze.
|
#3219 |
|
Zakorzenienie
|
ja wychodze z innego zalozenia, mozemy sie domyślac jak to konkretnie działa, bo mało informacji jeszcze mamy o tych produktach.
wg mnie to jest tak, że podczas farbowania, gdy mieszamy utleniacz z farbą, pigmenty sie aktywuja pod wplywem tlenu, cząsteczki pigmentów sie powiekszają po dotarciu do wnetrza włosa, jak juz sie powiekszą, to są tak duze, aby nie wypłukac się podczas mycia gdy łuski sa podniesione. ten preparat kurczy je (pigmenty) do pierwotnej wielkości, i my musimy to wszystko porządnie wypłukać z włosów. jeżeli nie wypłuczemy, włosy ciemnieją, tzn pigmenty znów wracaja to wielkości z przed dekoloryzacji. wg mnie to jedyne racjonalne wytłumaczenie działania produktu. dlatego on nie niszczy, nie utlenia, nie zastępuje, nie usuwa pigmentu, kurczy go . |
|
|
|
#3220 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
zrobiłam właśnie dekoloryzację Renee Blanche i nałożyłam tego samego dnia farbę, więc podzielę się uwagami, może komuś się przyda ![]() Rodzaj włosów: włosy gęste i dość grube, falowane, miejscami kręcone z tendencją do przesuszania, puszenia, długość do łopatek, dość mocno wycieniowane Przed dekoloryzacją: wielokrotnie rozjaśniałam, potem zdecydowałam się się na rudy (3 koloryzacje farbą Artego w salonie fryzjerskim) ze względu na szybko pojawiający się odrost postanowiłam wrócić do blond, fryzjerka zrobiła mi jasne refleksy, a na resztę położyła jakiś średni blond, który wyszedł czekoladowo- czerwono- rudy i z refleksami wyglądało nie ładnie, a całość była za ciemna jak dla mnie. Zrobiłam w domu kąpiel rozjaśniającą i włosy trochę się rozjaśniły myślę że o 2 tony, nawet 3. Za kilka dni użyłam dekoloryzator Renee Blanche, na suchych włosach mieszankę naniosłam jak szampon dokładnie rozprowadzając i trzymałam zgodnie z instrukcją. Zużyłam 3/4 zawartości opakowania. Z dekoloryzacji jestem bardzo zadowolona, bo faktycznie zeszły wszelkie farby, włosy na końcach zrobiły się dość jasne, a góra nieco ciemniejsza, bo te górne partie nie były w przeszłości tyle rozjaśniane. I faktycznie nie zniszczyły mi się włosy. Jako, że mam pigment dość rudy to całość wyszła w odcieniu jasnego rudego, trochę żółtego, a refleksy zrobione przez fryzjerkę nie zmieniły się. Po dokładnym wypłukaniu i umyciu szamponem z dodatkiem sody nałożyłam maskę na pół godziny pod ręcznikiem, po zmyciu maski nałożyłam jedwab i wysuszyłam. Wieczorem nałożyłam farbę CeCe nr 10 platynowy blond, ale dałam oxydant 6% żeby nie zniszczyć i nie rozjaśnić zbytnio włosów. Zużyłam połowę tubki (ma 125 ml i tyle samo oxydantu) Wybrałam kolor z tych naturalnych bez domieszek (po przecinku), aby wyszedł bez niespodzianek. Kolor wyszedł bardzo ładny - jestem zadowolona- przygasił te pomarańczowo żółte refleksy i wygląda naturalnie. Dodam jeszcze, że moje włosy pozostały w takim stanie jak przed dekoloryzacją - nie wysuszyły się bardziej niż były, ani nie zniszczyły, a mam wrażenie że są bardziej miękkie i błyszczące po CeCe. Poniżej zdjęcia: 1 po kąpieli rozjaśniającej, a przed dekoloryzacją 2 po dekoloryzacji 3 po farbowaniu CeCe 10 z oxy 6% Edytowane przez whitemta Czas edycji: 2012-02-02 o 10:59 |
|
|
|
#3221 |
|
Przyczajenie
|
Rozjaśnianie włosów.
Witam.
Póki mam wolne chciałabym zmienić sobie kolorek włosów. Aktualnie mam 'zmyty' czerwony na włosach, ok 2 miesięcy nie farbowane już więc spore odrosty. Chciałabym przejść na kolor bardzo jasny blond/platynowy blond i tutaj się zaczynają moje pytania. Wiem, że lepiej jest iść do fryzjera by ściągnąć kolor ale ja po prostu nie mam zaufania do fryzjerów, kilka razy się 'przejechałam' i już na pewno więcej nie pójdę do fryzjera na farbowanie/rozjaśnianie więc jaki rozjaśniacz oraz farbę polecacie? Aby z mojego aktualnego koloru wyszedł blond to prawdopodobnie będę musiała 2x najpierw rozjaśnić i dopiero farbować na blond, chyba że ktoś już schodził z koloru czerwonego na blond i wie ile mniej więcej razy trzeba powtórzyć etap rozjaśniania by wyszedł kolor taki jakbym chciała? Dodam, że mam grube włosy dość. Dodatkowo mam ciemne brwi, więc rozjaśnienie ich jest konieczne, możecie polecić jakieś dobre preparaty do rozjaśniania o parę tonów? Woda utleniona nie wchodzi w grę oczywiście. Na koniec chciałabym zapytać jakie odżywki i inne preparaty polecacie do mocno zniszczonych włosów ( bo podejrzewam że po rozjaśnianiu moje włosy będą strasznie zniszczone ) by odzyskały one chociaż trochę blasku jak to się mówi. Pozdrawiam serdecznie, Wenus18 |
|
|
|
#3222 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Rozjaśnianie włosów.
Ja ze 2 miesiące temu próbowałam rozjaśnić z rudego do blondu, efektem były odrosty w ciemnym blondzie i nieruszona reszta włosów, więc chętnie dołączam się do pytania.
Mogę za to poradzić coś odnośnie pielęgnacji, bo dzień po tym rozjaśnianiu potraktowałam włosy jeszcze czerwoną farba z rozjaśniaczem i były strasznie suche. Pobiegłam do apteki po maseczkę Wax do włosów suchych i zniszczonych i już po jednym użyciu włosy nabrały życia, a później przy regularnym stosowaniu wyglądają lepiej niż im się zdarzało przez ostatnie kilka lat
|
#3223 |
|
Wtajemniczenie
|
Podobnie jak atkka postanowiłam dziś zrobić eksperyment na 1 pasemku... Potraktowałam je taką mieszanką (proporcję - po 1 łyżce wszystkiego czyli 1:1)
- krem rozjaśniający z farby palette N10 - oxy 6% - łyżka wody - łyżka szamponu EFEKT: mam CZARNE (no może b.ciemno brązowe) pasemko ... Czekam na zamówione 2 dekoloryzatory Chantala.... Później nie mam pojęcia czym będę farbować ![]() Atkka daj znać jak Ci wyjdzie kolor po tej farbie. |
|
|
|
#3224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3225 |
|
Wtajemniczenie
|
Ta farba może mieć już parę lat, ja ją znalazłam u mamy w szafie
a nie widzę nigdzie daty ważności. Nazywa się N10 Rozświetlony jasny blond "odcień rozjaśniający, rozjaśnia o 2-4 tony"
|
|
|
|
#3226 |
|
Przyczajenie
|
Wieczorem robiłam dekoloryzację renee blenche, schodzę z czarnego koloru, kładłam go na włosy ponad 5 lat, więc przypuszczam, że 3 opakowania renee, które mi zostały, to będzie za mało by go ściągnąć do naturalnego. Naturalne mam w kolorze średni/ciemny blond. Po deko mam włosy w bliżej nieokreślonym kolorze, raz to wpada w brąz, zaraz w ciemny rudy
Położyłam jedno op., niestety nie chciało mi się już kłaść tego drugi raz, za późno się do tego zabrałam ;p Poza tym, strasznie to śmierdzi, musiałam potem wywietrzyć całe mieszkanie, przy tym mrozie jaki panuje, to była katorga No ale nic, jak na pierwszą deko, jestem zadowolona z efektu, mimo, że im bliżej głowy, tym kolor jaśniejszy, póki co, włosy są w stanie nienaruszonym, jeśli chodzi o strukturę.Właśnie, mam pytanie, jak Wy nakładacie ten deko? Jest dosyć rzadki i miałam mały problem by go nałożyć bez paćkania czegokolwiek naokoło;p Macie jakiś patent? Czy tylko ja jestem taka fujara Dziś zabieram się za kolejną deko, tym razem zrobię dwie pod rząd albo trzy..., tylko ten smród mnie przeraża. Jeśli aparat nie nawali, to wrzucę może jakieś fotki dla porównania, nie tym, to komórkowym może, choć jakość tego drugiego nie powala. Pozdrawiam
|
|
|
|
#3227 |
|
Raczkowanie
|
Nie dziwi mnie to, zwazywszy ze mnie wyszedl czarny po nalozeniu rozjasniacza
|
#3228 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3229 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Dobra, idę się paćkać;p Co do techniki, dzięki za wskazówki, mam włosy do pasa i fakt, trochę się nagimnastykowałam by to jakoś w miarę wszystko ogarnąć.
|
|
|
|
|
#3230 |
|
Zakorzenienie
|
A powiedzcie mi- jak rozjaśnić włosy tak, żeby ich nie zniszczyć? Używałam różnych rozjaśniaczy, za każdym razem włosy były strasznie zniszczone. Miałam już wszystkie kolory na głowie, ale wtedy rozjaśniałam na potęgę, niszcząc kłaczki. Teraz je zapuszczam i nie chcę poniszczyć, bo udało mi się je odżywić. 17 grudnia farbowałam na czarno, teraz czerń schodzi i są czarno-brązowe, ale chcę zejść do brązu, albo zrobić czerwień.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
|
|
#3231 |
|
Przyczajenie
|
Wklejam fotki po dekolorze, wybaczcie, że tak słaba jakość, niestety robione telefonem. Kolor 'na żywo' wygląda bardziej rudo
,właściwie, to wszystko zależy od światła. Włosy są jaśniejsze u góry, a im bardziej w dół, tym ciemniej. Jutro będę wyrównywać, potem zobaczę, może jeszcze spróbuję chantalem. Póki co, mam jeszcze 2 op. rb. Po tych wszystkich dekolorach, planuję kąpiel rozjaśniającą, potem jakiś kolor, jeszcze nie wiem jaki, planuję iść w średni/jasny blond.
Edytowane przez __Mena Czas edycji: 2012-02-28 o 02:01 |
|
|
|
#3232 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny,mam problem z farbowaniem włosów.Miesiac temu robiłam dekoloryzacje (z ciemnego brazu) i farbowanie u fryzjera.Po dekoloryzacji miałam ciemny blond, a połozony brąz miedziano-złocisty zszedł szybko...fryzjerka mnie uprzedzała.Od tego czasu 3 razy farbowałam włosy na rude odcienie (majirel 7,44 garnier czerwona miedz,garnier czerwien bursztynu) ale farba chwyta tylko moj 3 cm odrost,reszta włosów łapie farbe w minimalnym stopniu i kolor jest zupełnie inny niz zamierzony.
Czy któras z Was wie ile razy trzeba farbowac włosy po dekoloryzacji aby w koncu zaskoczyły,moze sa jakies sposoby domowe? Szkoda mi kasy na fryzjera skoro farba sie nie trzyma....Czy w ogóle to mi sie uda,czy tez bede zmuszona sciac te włosy? Dzisiaj kupiłam Mango z Loreala,ale chce zaczekac az poprzednia farba troche sie wypłucze bede znowu próbowac... Pomózcie
|
|
|
|
#3233 |
|
Wtajemniczenie
|
amazonka777 czy aby na pewno miałaś dekoloryzację a nie przypadkiem rozjaśnianie włosów?? Z rozjaśnionych często wypłukują się farby, z dekoloryzowanymi jest raczej odwrotny problem - farby wychodzą za ciemne...
|
|
|
|
#3234 |
|
Zakorzenienie
|
na pewno miała rozjasniane a nie dekoloryzowane, amazonka777 musisz zrobić sobie pigmentację i dopiero potem kłaść farbe. inaczej to nie ma sensu wydasz tylko kase na farby które się spłucza a przedewszystkim powinnaś iść z reklamacja do fryzjerki ze zrobiła Ci rozjaśniaczem zamiast dekoloryzatorem.
|
|
|
|
#3235 |
|
Raczkowanie
|
Dekoloryzacje robiłam efassorem w salonie POINT.Fryzjerka mówiła,ze to dekoloryzacja ,a nie rozjasnianie...
Wkleje raz jeszcze posta sprzed kilku kartek na którego nie otrzymałam odpowiedzi.Tam sa moje perypetie z włosami z ostatniego roku... 9 miesiecy temu zachciało mi sie karmelowego blondu...na moich ( z natury ciemny blond)rozjasnionych wczesniej przez lata balejażem blond włosach farba z Loreala dała mi kolor zgniłozielonego brazu Fryzjerka połozyła jasny brąz,ktory wyszedł jak ciemna czekolada.Kolor szybko sie wypłukiwał i zielen wychodziła mi jeszcze przez 2-3 miesiace.W tym okresie farbowałam włosy na ciemny brąz bardzo często.W koncu włosy zaczęły dobrze wygladac,ale po jakims czasie ciemny braz mi sie znudził i postanowiłam zawalczyc o ten karmel.No moze nie blond karmel,ale jasny karmelowy brąz.Miałam jakies 2 cm odrostu kiedy fryzjerka efassorem sciagnęła kolor do takiego szarego ciemnego blondu,ale połozony brąz szybko sie spłukał.Odrost był oczywiscie jasniejszy.Po 2 tyg zafarbowałam sama farba majirel 7,44 bo stwierdziłam,ze jasnych i tak nie bede miała to moze jakis rudy sie uda.No i odrost był rudo-pomaranczowy,reszta ciemniejsza,taka brazowo-ruda.Brzydko było.Po 3 dniach garnier czerwona miedz.Odrost taki wyszedł,ale reszta znowu ciemniejsza w brzydkim jakby wisniowym odcieniu.Kondycja włosów zła,ale po kilku myciach z maskami jest juz ok,nawet ta czerwien sie wypłukała i rude sa na odrostach.Wiem,ze po dekoloryzacji włosy słabo trzymaja farbe,ale moza ktoras z Was wie ile takich farbowan trzeba przejsc aby kolor włosów był jednolity? Nie mam długich włosów,taki króciutki bob,i jesli sie okaze ,ze kolejne farbowania nic nie dadza bede musiała sciac je krótko,bo patrzec na ten kolor włosów nie moge... Gdybym miała pewnosc,ze fryzjerowi uda sie je jednolicie pofarbowac i wytrzyma to miesiac to chetnie pojde i kasy załowac nie bede...ale obawiam sie,ze i jemu moze sie nie udac. Doradzcie mi prosze,bo depresji zaczynam dostawac... ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Pigmentacja? Edytowane przez amazonka777 Czas edycji: 2012-02-03 o 22:24 |
|
|
|
#3236 |
|
Zakorzenienie
|
effasor uzyty z oxydantem działa jak rozjaśniacz, zalezy z czym go mieszała fryzjerka podejrzewam ze z oxydantem sądząc po tym co teraz masz.
pigmentacja to wprowadzenie pigmentu do włosa, po tym kolor się nie spłukuje. mozesz sama zrobic, ale łatwiej będzie jak wstawisz zdjęcie obecnego koloru i zdjęcie takiego, jaki chcesz mieć |
|
|
|
#3237 |
|
Raczkowanie
|
Do tego efassora dodała oxydant,bo czułam ten zapach...az mnie zarło po oczach.Mówiła,ze tak ma byc...Wierzyłam jej,ze bedzie dobrze.
Co do obecnego koloru...Wczoraj pofarbowałam Garnierem (czerwien bursztunu).To jakas nowosc,na kartoniku fajny ,taki niekrzykliwy rudy.Odrosty wyszły mi bardziej czerwone niz rude,reszta jakas wisniowa,rozmyta,brzydka. Jakby wypłukana...a chciałabym miec fajny rudy,taki jak np w Lorealu Mango 74,ktory dzisiaj kupiłam,bo w Rossmannie promocja była. Wiem,ze ta obecna czerwien po 2 myciach zniknie i pojawi sie rudy...Tak przynajmniej miałam ostatnio po czerwieni miedzianej z Garniera. Fotki ,ktore ostatnio robiłam nie oddaja rzeczywistego koloru,nie ma sensu wstawiac.Na zdjeciach kolor jest fajny, a tak naprawde to masakra jakas Jesli miałabym sama robic ta pigmentacje to jak miałaby ona wygladac? Troszke poczytałam o niej,ale do konca nie wiem czego najlepiej uzyc... Edytowane przez amazonka777 Czas edycji: 2012-02-03 o 22:47 |
|
|
|
#3238 |
|
Zakorzenienie
|
pigmentację robisz następująco :
na wilgotne włosy nakładasz farbę (sam krem z tubki, nie mieszasz go z oxydantem dodanym do opakowania, tylko sam krem dajesz) i trzymasz 20 min po czym nakładasz docelową farbę , bez zmywania tej poprzedniej. bardzo ważne jest aby był to odcień naturalny bez domieszek. np 7 średni blond. sądząc po mango, a mango ro średni blond miedziany, zrób pigmentację 7 i na to nałóz mango. |
|
|
|
#3239 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo Ci dziękuję za pomoc
Mam jeszcze kilka pytan:Myslisz,ze jeden taki zabieg pigmentacji pozbawi mnie problemu? Napisz mi jeszcze jaka wybrac farbe do pigmentacji, tez musi byc z Loreala,bo z Ferii nie ma odcienia blondu na poziomie 7? Doradz mi jakąś. Włosy maja byc wczesniej umyte czy tylko zwilzone? No i czy musze czekac az zmyje mi sie troche ten Garnier( czerwien bursztynu),bo farbowałam zaledwie dwa dni temu? Farbe do pigmentacji nakładac od razu na cała głowe,czy zaczac od tych koncówek poddanych rozjasnianiu-dekoloryzacji ? Edytowane przez amazonka777 Czas edycji: 2012-02-04 o 09:45 |
|
|
|
#3240 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem jak obecnie Twój kolor wygląda. ale po pigmentacji uzywaj już tylko jednej farby cały czas.
z loreala widze mało natur ale tu np jest http://www.lorealparis.pl/koloryzacj...e/7-blond.aspx ale excel jest drogi, ja bym pigmentacje zrobił garnierem i na to feria. np tym http://www.garnier.pl/_pl/_pl/our_products/shades-haircolor.aspx?tpcode=OUR _PRODUCTS^PRD_HAIRCOLOR^C OLOR_SENSATION^COLOR_SENS ATION_DISCOVER&prdcode=P5 9205&varcode=360054113684 7&back=1 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów i fryzury
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:36.

Fryzjerka połozyła jasny brąz,ktory wyszedł jak ciemna czekolada.Kolor szybko sie wypłukiwał i zielen wychodziła mi jeszcze przez 2-3 miesiace.W tym okresie farbowałam włosy na ciemny brąz bardzo często.W koncu włosy zaczęły dobrze wygladac,ale po jakims czasie ciemny braz mi sie znudził i postanowiłam zawalczyc o ten karmel.No moze nie blond karmel,ale jasny karmelowy brąz.Miałam jakies 2 cm odrostu kiedy fryzjerka efassorem sciagnęła kolor do takiego szarego ciemnego blondu,ale połozony brąz szybko sie spłukał.Odrost był oczywiscie jasniejszy.Po 2 tyg zafarbowałam sama farba majirel 7,44 bo stwierdziłam,ze jasnych i tak nie bede miała to moze jakis rudy sie uda.No i odrost był rudo-pomaranczowy,reszta ciemniejsza,taka brazowo-ruda.Brzydko było.Po 3 dniach garnier czerwona miedz.Odrost taki wyszedł,ale reszta znowu ciemniejsza w brzydkim jakby wisniowym odcieniu.Kondycja włosów zła,ale po kilku myciach z maskami jest juz ok,nawet ta czerwien sie wypłukała i rude sa na odrostach.