Olejek rycynowy do włosów - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-02, 12:32   #4141
patrysienka
Zadomowienie

Dot.: Olejek rycynowy do włosów

Kurcze a mi się wydaje, że od kiedy zaczęłam nakładać ten olej to się bardziej puszą i wyglądają jak siano... ;/
patrysienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 13:16   #4142
charliee
Rozeznanie

Hmm, według moich obserwacji olejek rycynowy wysusza włosy...
Parę miesięcy fryzjerka powiedziała, że olejek ten jest dobry do brwi, rzęs ale do włosów nie bardzo, właśnie przez to przesuszenie. Polecała jak najbardziej kokosowy, nawet oliwę z oliwek, olejek ze słodkich migdałów, a rycynowy odradzała... Już sama nie wiem jak to jest. Na moich włosach też się nie sprawdza solo, za to z mieszanką innych olejów jest okay.
charliee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 14:50   #4143
Niuuula
Raczkowanie

mi też się zdawało że mi wysuszał, dlatego kiedys z niego zrezygnowałam bo nie widziałam efektów. ale dzisiaj go znowu kupiłam i zamierzam dodawać do maski...poza tym zamierzam też kupić olejek kokosowy. może będzie lepiej...

Niuuula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 16:39   #4144
patrysienka
Zadomowienie

W takim razie ja teraz spróbuję kokosowego i zobaczymy jak będzie.
patrysienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 19:41   #4145
MidnightLove
Przyczajenie

Muszę Wam coś napisać

To tak, jak czasami dodaję trochę olejku do szamponu to wiadomo - przyciemnia on włosy. A ponieważ nie bardzo mi się to uśmiecha jako ciemnej blondynce to wczoraj dodałam jeszcze kilka kropel cytryny i myślałam że wyjdzie wtedy na zero, a tu zaskoczenie; włosy rozjaśniły mi się chyba 3 razy bardziej niż jak używam samej cytryny i to tak za pierwszym razem.
Myślicie, że możliwe że olejek wzmacnia to rozjaśnienie przez cytrynę, czy po prostu teraz tak wyszło ?? x))
MidnightLove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 19:58   #4146
anusia-87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MidnightLove Pokaż wiadomość
Muszę Wam coś napisać

To tak, jak czasami dodaję trochę olejku do szamponu to wiadomo - przyciemnia on włosy. A ponieważ nie bardzo mi się to uśmiecha jako ciemnej blondynce to wczoraj dodałam jeszcze kilka kropel cytryny i myślałam że wyjdzie wtedy na zero, a tu zaskoczenie; włosy rozjaśniły mi się chyba 3 razy bardziej niż jak używam samej cytryny i to tak za pierwszym razem.
Myślicie, że możliwe że olejek wzmacnia to rozjaśnienie przez cytrynę, czy po prostu teraz tak wyszło ?? x))
na pewno Ci się tak rozjaśniły? po jednym nałożeniu z kilkoma kroplami cytryny?
a mi olejek nie przyciemnia włosów, są bardziej odżywione i zdrowsze, dlatego może sie wydawać, że ciemniejsze..
anusia-87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 20:02   #4147
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niuuula Pokaż wiadomość
mi też się zdawało że mi wysuszał, dlatego kiedys z niego zrezygnowałam bo nie widziałam efektów. ale dzisiaj go znowu kupiłam i zamierzam dodawać do maski...poza tym zamierzam też kupić olejek kokosowy. może będzie lepiej...
Cytat:
Napisane przez charliee Pokaż wiadomość
Hmm, według moich obserwacji olejek rycynowy wysusza włosy...
Cytat:
Napisane przez patrysienka Pokaż wiadomość
Kurcze a mi się wydaje, że od kiedy zaczęłam nakładać ten olej to się bardziej puszą i wyglądają jak siano... ;/
No własnie, właśnie, ja się ostatnio tak nad tym olejem zastanawiałam, bo on generalnie jest polecany do tłustej cery z zaskórniakami ponieważ lekko przesusza oraz ze wzg.na powinowactwo do ludzkiego sebum "rozpuszcza" wągry, wiec w zasadzie czemu włosów nie miałby przesuszać? Osobiście nie używam go regularnie (ze względu na to że to straszne lepiszcze) ale zdarzyło mi się użyć go i mieć potem włosy bardziej suche niż zwykle...
Wniosek z tego taki, iż jeśli obserwujemy efekt wysuszenia to należy zaprzestać stosowania albo w ogólne albo stosować jedynie na skalp a na długość inny olej (np.kokosowy)
Stary 2010-06-02, 20:19   #4148
MidnightLove
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez anusia-87 Pokaż wiadomość
na pewno Ci się tak rozjaśniły? po jednym nałożeniu z kilkoma kroplami cytryny?
a mi olejek nie przyciemnia włosów, są bardziej odżywione i zdrowsze, dlatego może sie wydawać, że ciemniejsze..
Przysięgam
Myślę, że on rzeczywiście przyciemnia włosy, może i dzięki temu że wzmacnia też się tak trochę wydaje, ale na sam kolor jakoś wpływa na pewno ... No właśnie, po jednym nałożeniu, i dlatego się tak zdziwiłam, ale pewnie to krótkotrwałe. Ale myślicie że to możliwe że olejek jeszcze wzmacnia to rozjaśniające działanie cytryny ?
Takie dziwne mi się wydaje ...
Stary 2010-06-03, 10:55   #4149
anusia-87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
No własnie, właśnie, ja się ostatnio tak nad tym olejem zastanawiałam, bo on generalnie jest polecany do tłustej cery z zaskórniakami ponieważ lekko przesusza oraz ze wzg.na powinowactwo do ludzkiego sebum "rozpuszcza" wągry, wiec w zasadzie czemu włosów nie miałby przesuszać? Osobiście nie używam go regularnie (ze względu na to że to straszne lepiszcze) ale zdarzyło mi się użyć go i mieć potem włosy bardziej suche niż zwykle...
Wniosek z tego taki, iż jeśli obserwujemy efekt wysuszenia to należy zaprzestać stosowania albo w ogólne albo stosować jedynie na skalp a na długość inny olej (np.kokosowy)
poważnie? chyba zrezygnuję z kładzenia go samego na włosy... zresztą ostatnio i tak wolę kokosa...
ale mieszać rycynę chyba można z innym olejem? wtedy nie będzie tak wysuszać? i tam mam suche, nie chciałabym żeby było jeszcze gorzej

Cytat:
Napisane przez MidnightLove Pokaż wiadomość
Przysięgam
Myślę, że on rzeczywiście przyciemnia włosy, może i dzięki temu że wzmacnia też się tak trochę wydaje, ale na sam kolor jakoś wpływa na pewno ... No właśnie, po jednym nałożeniu, i dlatego się tak zdziwiłam, ale pewnie to krótkotrwałe. Ale myślicie że to możliwe że olejek jeszcze wzmacnia to rozjaśniające działanie cytryny ?
Takie dziwne mi się wydaje ...
kto wie ale jeśli tak, to może jakbym wymieszała rycynkę z wywarem z kory dębu to też by mi mocniej przyciemniło ? chyba wypróbuję, to wtedy będzie wiadomo
Stary 2010-06-03, 13:08   #4150
Keiko
Przyczajenie

Hej. Mam takie pytanie. Przejrzałam kilka stron, jednak jest ich zbyt wiele, żeby wszystkie przeczytać. Od kilku dni stosuję olejek rycynowy na skórę głowy zmieszany z oliwą z oliwek. Jednak dopiero wczoraj zauważyłam, że jest to oliwa z oliwek zawierająca rafinowaną oliwę i oliwę z pierwszego tłoczenia. Czy mogę jej używać na sklap i na końcówki, żeby się nie rozdwajały? Czy może powinnam kupić nierafinowaną oliwę z oliwek do olejku rycynowego?
Keiko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 13:28   #4151
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
poważnie? chyba zrezygnuję z kładzenia go samego na włosy... zresztą ostatnio i tak wolę kokosa...
ale mieszać rycynę chyba można z innym olejem? wtedy nie będzie tak wysuszać? i tam mam suche, nie chciałabym żeby było jeszcze gorzej
Oleje to na prawdę bardzo indywidualna kwestia także używaj dalej, jeśli zauważysz suchość to odstaw
Cytat:
Napisane przez Keiko Pokaż wiadomość
Hej. Mam takie pytanie. Przejrzałam kilka stron, jednak jest ich zbyt wiele, żeby wszystkie przeczytać. Od kilku dni stosuję olejek rycynowy na skórę głowy zmieszany z oliwą z oliwek. Jednak dopiero wczoraj zauważyłam, że jest to oliwa z oliwek zawierająca rafinowaną oliwę i oliwę z pierwszego tłoczenia. Czy mogę jej używać na sklap i na końcówki, żeby się nie rozdwajały? Czy może powinnam kupić nierafinowaną oliwę z oliwek do olejku rycynowego?
Nie musi być rafinowana, choć wiadomo że im bardziej naturalna tym lepsza, aczkolwiek rafinowana także zadziała
Stary 2010-06-03, 17:43   #4152
anusia-87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Oleje to na prawdę bardzo indywidualna kwestia także używaj dalej, jeśli zauważysz suchość to odstaw

Nie musi być rafinowana, choć wiadomo że im bardziej naturalna tym lepsza, aczkolwiek rafinowana także zadziała
to będę go dalej mieszac z kokosem co rycyna wysuszy, to kokos nawilży
Stary 2010-06-05, 14:15   #4153
Niuuula
Raczkowanie

Tak sie zastanawiam, czy do tej maski można dodać pantenol? czytałam coś gdzieś kiedyś o pantenolu na włosy ale już nie pamietam co i jak.

Niuuula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 13:41   #4154
Cogata
Rozeznanie

ja również odniosłam wrażenie, że po olejku rycynowym miałam bardziej suche włosy, dlatego zawsze po umyciu nakładam jeszcze maskę nawilżającą i jest ok.
nie mniej jednak i tak włosy po rycynie są gęstsze i ewidentnie zdrowsze.
Cogata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 17:06   #4155
karolka1008
Raczkowanie

GG do karolka1008

cześć słuchajcie mam takie może trochę głupie pytanie mianowicie, od jakiegoś czasu używam olejku i jego efekty mnie bardzo cieszą. Ale wiadomo, idą wakacje i różne wyjazdy. Jak sobie radzicie z używaniem olejku na takim wyjeździe jak kolonie, półkolonie, kiedy nie ma czasu na pielęgnację a z olejem na głowie głupio paradować macie jakieś sposoby czy po prostu odpuszczacie te dwa tygodnie?
pozdrawiam
karolka1008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 19:08   #4156
MidnightLove
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez karolka1008 Pokaż wiadomość
cześć słuchajcie mam takie może trochę głupie pytanie mianowicie, od jakiegoś czasu używam olejku i jego efekty mnie bardzo cieszą. Ale wiadomo, idą wakacje i różne wyjazdy. Jak sobie radzicie z używaniem olejku na takim wyjeździe jak kolonie, półkolonie, kiedy nie ma czasu na pielęgnację a z olejem na głowie głupio paradować macie jakieś sposoby czy po prostu odpuszczacie te dwa tygodnie?
pozdrawiam

Tak, ja takie podobne rzeczy przeważnie odpuszczam
ale zawsze możesz używać olejku szybciej; np dodawać do szamponu, sama tak robię i to wcale nie jest gorsze ...
Pozdrawiam
Stary 2010-06-07, 20:00   #4157
XxmalinowaaxX
Raczkowanie

hm.. ktora z was uzywa olejku dodajac go do szamponu? I są jakies efekty zauwazalne?
Stary 2010-06-08, 14:06   #4158
karolka1008
Raczkowanie

GG do karolka1008

z tym dodawaniem do szamponu to fajny pomysł dzięki
niedługo mam nadzieję, wypróbuję
karolka1008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 14:28   #4159
Cogata
Rozeznanie

Cytat:
pozdrawiam
jak dla mnie to oczywiste, że odpuszczam. co prawda, kolonie i półkolonie już mnie nie dotyczą od kilku ładnych lat, ale nawet na wyjazdach ze znajomymi, nie w głowie mi zaciekła pielęgnacja rycynowa wtedy tylko szampon i włosy schna same, dzieki sloncu i wiaterkowi
Cogata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 14:40   #4160
Charlotte95
Wtajemniczenie

Cytat:
pozdrawiam
Ja jak wyjeżdzam, to trochę sobie odpuszczam, biorę tylko szampon, odżywkę i wcierkę. Maski i oleje zostawiam w domu, bo właśnie trochę głupio, no i łazienki nie ma się tylko dla siebie.
Charlotte95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 17:36   #4161
faza14
Raczkowanie

witojcie, dziewuszki (co ja bym zrobiła, gdyby nie ten wizaż? )
czy mogę dodać kropelkę olejku rycynowego do maseczki wax? ;> czy pomoże mi to chociaż trochę przyspieszyć porost włosów? (ehh, musiałam iść do fryzjera i obciąć trochę kłaki, bo zniszczone strasznie ;( prostownica robi swoje... swoją drogą muszę i na to znaleźć jakieś rozwiązanie )

pozdrawiam
Kasia
faza14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 17:44   #4162
Paati89
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Paati89

Cytat:
Napisane przez faza14 Pokaż wiadomość
witojcie, dziewuszki (co ja bym zrobiła, gdyby nie ten wizaż? )
czy mogę dodać kropelkę olejku rycynowego do maseczki wax? ;> czy pomoże mi to chociaż trochę przyspieszyć porost włosów? (ehh, musiałam iść do fryzjera i obciąć trochę kłaki, bo zniszczone strasznie ;( prostownica robi swoje... swoją drogą muszę i na to znaleźć jakieś rozwiązanie )

pozdrawiam
Kasia
Ale tylko kropelkę! większa ilość może spowodować efekt tłustych włosów ale wiesz to też u każdego co innego. Ale spokojnie możesz dodać przynajmniej nie zaszkodzi Z tym porostem to różnie u mnie nie zauważyłam zwiększonego ale za to efekt był wspanialy-lśniące włoskii i dużo zdrowsze

Paati89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-13, 13:26   #4163
C_M_O_K
Przyczajenie

czy można zrobić taką miksturę:
olejek rycynowy+żółtko+miód
boję się sama wypróbować ,może ktoś zna odpowiedż i mi pomoże ...
C_M_O_K jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-13, 13:51   #4164
anusia-87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez C_M_O_K Pokaż wiadomość
czy można zrobić taką miksturę:
olejek rycynowy+żółtko+miód
boję się sama wypróbować ,może ktoś zna odpowiedż i mi pomoże ...
próbuj, na pewno nie zaszkodzi
Stary 2010-06-13, 14:11   #4165
sonk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez XxmalinowaaxX Pokaż wiadomość
hm.. ktora z was uzywa olejku dodajac go do szamponu? I są jakies efekty zauwazalne?
ja tak używam i jestem nisamowicie zadowolona, moje włosy się błyszczą nie przetłuszczają (kiedyś myłam je codziennie a teraz co 3 dni) są miękkie a co najważniejsze dla mnie rosną i rosną i rosną bardzo szybko. 3 tygodnie temu farbowałam i juz mam ponad dwa cm odrostu.
Kiedyś probowałam olejku na włosy jako maseczka ale ja nie mam na to czasu by się tak bawić, więc gdzieś przeczytałam o pomyśle olejku do szamponu.
Używam najtańszego szamponu z lidla (wstyd) i wlewam do niego olejek w proporcji pół butelki szamponu : pół butelki olejku i myyyję i masuuuję ale nie od razu spłukuję zostawiam to na minutę i spłukuję. Potem odżywka również z lidla (heh wstyd) i przed suszeniem nakładam serum na zniszczone końcówki z Avonu i moje włosy jeszcze nigdy nie były tak piękne jak teraz
sonk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-13, 14:39   #4166
anusia-87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sonk Pokaż wiadomość
ja tak używam i jestem nisamowicie zadowolona, moje włosy się błyszczą nie przetłuszczają (kiedyś myłam je codziennie a teraz co 3 dni) są miękkie a co najważniejsze dla mnie rosną i rosną i rosną bardzo szybko. 3 tygodnie temu farbowałam i juz mam ponad dwa cm odrostu.
Kiedyś probowałam olejku na włosy jako maseczka ale ja nie mam na to czasu by się tak bawić, więc gdzieś przeczytałam o pomyśle olejku do szamponu.
Używam najtańszego szamponu z lidla (wstyd) i wlewam do niego olejek w proporcji pół butelki szamponu : pół butelki olejku i myyyję i masuuuję ale nie od razu spłukuję zostawiam to na minutę i spłukuję. Potem odżywka również z lidla (heh wstyd) i przed suszeniem nakładam serum na zniszczone końcówki z Avonu i moje włosy jeszcze nigdy nie były tak piękne jak teraz
nie jest wstydem używać tańszych kosmetyków! często są one lepsze dla włosków niż te droższe o wymyślnych składach ja obecnie używam taniego szamponu Fitti za jakieś 3-4 zł dobrze zmywa oleje, nie ma silikonów i maska dobrze po nim działa a odżywkę z lidla też używałam
Stary 2010-06-13, 15:28   #4167
sonk
Raczkowanie

Cytat:
nie jest wstydem używać tańszych kosmetyków! często są one lepsze dla włosków niż te droższe o wymyślnych składach ja obecnie używam taniego szamponu Fitti za jakieś 3-4 zł dobrze zmywa oleje, nie ma silikonów i maska dobrze po nim działa a odżywkę z lidla też używałam
hehe ja sie tylko śmieje wiem doskonale zdarza się ze szampony za 20zł są gorsze niż te za 5 a przynajmniej w moim przypadku. taka jest prawda ze zawsze miałam łupież niewielki bo niewielki ale po moim cudzie z lidla już nie mam a włosy jeszcze przed używaniem olejku były cudownie odżywione dzięki własnie tym szamponom hehehe a z olejkiem to już moje włosy naprawde wymiatają
sonk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-13, 16:30   #4168
emmi578
Raczkowanie

a jaki to szampon jeśli można wiedziec?? i odżywka? może się zaopatrze skoro tanie a dobre to czemu nie
emmi578 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-13, 16:41   #4169
anusia-87
Wtajemniczenie

z lidla, takie zwykłe, na pewno znajdziesz, bo wyboru szamponów i odżywek to w lidlu wielkiego nie ma kilka zł kosztują (ok 5-6zł) i są 2 albo 3 rodzaje
Stary 2010-06-13, 17:24   #4170
emmi578
Raczkowanie

oh dzięki
jak mi się skończy dermena, lub baby dream to pójdę się zaopatrzyć mam nadzieję że nie zniknął do tego czasu z półek
emmi578 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości