|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Olejek rycynowy do włosów
Kurcze a mi się wydaje, że od kiedy zaczęłam nakładać ten olej to się bardziej puszą i wyglądają jak siano... ;/
|
|
|
|
#4142 |
|
Rozeznanie
|
Hmm, według moich obserwacji olejek rycynowy wysusza włosy...
![]() Parę miesięcy fryzjerka powiedziała, że olejek ten jest dobry do brwi, rzęs ale do włosów nie bardzo, właśnie przez to przesuszenie. Polecała jak najbardziej kokosowy, nawet oliwę z oliwek, olejek ze słodkich migdałów, a rycynowy odradzała... Już sama nie wiem jak to jest. Na moich włosach też się nie sprawdza solo, za to z mieszanką innych olejów jest okay. |
|
|
|
#4143 |
|
Raczkowanie
|
mi też się zdawało że mi wysuszał, dlatego kiedys z niego zrezygnowałam bo nie widziałam efektów. ale dzisiaj go znowu kupiłam i zamierzam dodawać do maski...poza tym zamierzam też kupić olejek kokosowy. może będzie lepiej...
|
#4144 |
|
Zadomowienie
|
W takim razie ja teraz spróbuję kokosowego i zobaczymy jak będzie.
|
|
|
|
#4145 |
|
Przyczajenie
|
Muszę Wam coś napisać
![]() To tak, jak czasami dodaję trochę olejku do szamponu to wiadomo - przyciemnia on włosy. A ponieważ nie bardzo mi się to uśmiecha jako ciemnej blondynce to wczoraj dodałam jeszcze kilka kropel cytryny i myślałam że wyjdzie wtedy na zero, a tu zaskoczenie; włosy rozjaśniły mi się chyba 3 razy bardziej niż jak używam samej cytryny i to tak za pierwszym razem. Myślicie, że możliwe że olejek wzmacnia to rozjaśnienie przez cytrynę, czy po prostu teraz tak wyszło ?? x)) |
|
|
|
#4146 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a mi olejek nie przyciemnia włosów, są bardziej odżywione i zdrowsze, dlatego może sie wydawać, że ciemniejsze..
|
|
|
|
|
#4147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wniosek z tego taki, iż jeśli obserwujemy efekt wysuszenia to należy zaprzestać stosowania albo w ogólne albo stosować jedynie na skalp a na długość inny olej (np.kokosowy)
|
|
#4148 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Myślę, że on rzeczywiście przyciemnia włosy, może i dzięki temu że wzmacnia też się tak trochę wydaje, ale na sam kolor jakoś wpływa na pewno ... No właśnie, po jednym nałożeniu, i dlatego się tak zdziwiłam, ale pewnie to krótkotrwałe. Ale myślicie że to możliwe że olejek jeszcze wzmacnia to rozjaśniające działanie cytryny ? Takie dziwne mi się wydaje ... |
|
|
|
|
#4149 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poważnie? chyba zrezygnuję z kładzenia go samego na włosy... zresztą ostatnio i tak wolę kokosa... ale mieszać rycynę chyba można z innym olejem? wtedy nie będzie tak wysuszać? i tam mam suche, nie chciałabym żeby było jeszcze gorzej ![]() Cytat:
ale jeśli tak, to może jakbym wymieszała rycynkę z wywarem z kory dębu to też by mi mocniej przyciemniło ? chyba wypróbuję, to wtedy będzie wiadomo
|
||
|
|
|
#4150 |
|
Przyczajenie
|
Hej. Mam takie pytanie. Przejrzałam kilka stron, jednak jest ich zbyt wiele, żeby wszystkie przeczytać. Od kilku dni stosuję olejek rycynowy na skórę głowy zmieszany z oliwą z oliwek. Jednak dopiero wczoraj zauważyłam, że jest to oliwa z oliwek zawierająca rafinowaną oliwę i oliwę z pierwszego tłoczenia. Czy mogę jej używać na sklap i na końcówki, żeby się nie rozdwajały? Czy może powinnam kupić nierafinowaną oliwę z oliwek do olejku rycynowego?
|
|
|
|
#4151 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
także używaj dalej, jeśli zauważysz suchość to odstaw ![]() Cytat:
|
|
#4152 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co rycyna wysuszy, to kokos nawilży
|
|
|
|
|
#4153 |
|
Raczkowanie
|
Tak sie zastanawiam, czy do tej maski można dodać pantenol? czytałam coś gdzieś kiedyś o pantenolu na włosy ale już nie pamietam co i jak.
|
#4154 |
|
Rozeznanie
|
ja również odniosłam wrażenie, że po olejku rycynowym miałam bardziej suche włosy, dlatego zawsze po umyciu nakładam jeszcze maskę nawilżającą i jest ok.
![]() nie mniej jednak i tak włosy po rycynie są gęstsze i ewidentnie zdrowsze. |
|
|
|
#4155 |
|
Raczkowanie
|
cześć
słuchajcie mam takie może trochę głupie pytanie mianowicie, od jakiegoś czasu używam olejku i jego efekty mnie bardzo cieszą. Ale wiadomo, idą wakacje i różne wyjazdy. Jak sobie radzicie z używaniem olejku na takim wyjeździe jak kolonie, półkolonie, kiedy nie ma czasu na pielęgnację a z olejem na głowie głupio paradować macie jakieś sposoby czy po prostu odpuszczacie te dwa tygodnie?pozdrawiam
|
|
|
|
#4156 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Tak, ja takie podobne rzeczy przeważnie odpuszczam ![]() ale zawsze możesz używać olejku szybciej; np dodawać do szamponu, sama tak robię i to wcale nie jest gorsze ... Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#4157 |
|
Raczkowanie
|
hm.. ktora z was uzywa olejku dodajac go do szamponu? I są jakies efekty zauwazalne?
|
|
#4158 |
|
Raczkowanie
|
z tym dodawaniem do szamponu to fajny pomysł dzięki
![]() niedługo mam nadzieję, wypróbuję
|
|
|
|
#4159 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wtedy tylko szampon i włosy schna same, dzieki sloncu i wiaterkowi
|
|
|
|
|
#4160 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4161 |
|
Raczkowanie
|
witojcie, dziewuszki
)czy mogę dodać kropelkę olejku rycynowego do maseczki wax? ;> czy pomoże mi to chociaż trochę przyspieszyć porost włosów? (ehh, musiałam iść do fryzjera i obciąć trochę kłaki, bo zniszczone strasznie ;( prostownica robi swoje... swoją drogą muszę i na to znaleźć jakieś rozwiązanie ) pozdrawiam Kasia |
|
|
|
#4162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym porostem to różnie u mnie nie zauważyłam zwiększonego ale za to efekt był wspanialy-lśniące włoskii i dużo zdrowsze
|
|
#4163 |
|
Przyczajenie
|
czy można zrobić taką miksturę:
olejek rycynowy+żółtko+miód boję się sama wypróbować ,może ktoś zna odpowiedż i mi pomoże ... |
|
|
|
#4164 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4165 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kiedyś probowałam olejku na włosy jako maseczka ale ja nie mam na to czasu by się tak bawić, więc gdzieś przeczytałam o pomyśle olejku do szamponu. Używam najtańszego szamponu z lidla (wstyd) i wlewam do niego olejek w proporcji pół butelki szamponu : pół butelki olejku i myyyję i masuuuję ale nie od razu spłukuję zostawiam to na minutę i spłukuję. Potem odżywka również z lidla (heh wstyd) i przed suszeniem nakładam serum na zniszczone końcówki z Avonu i moje włosy jeszcze nigdy nie były tak piękne jak teraz |
|
|
|
|
#4166 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dobrze zmywa oleje, nie ma silikonów i maska dobrze po nim działa a odżywkę z lidla też używałam |
|
|
|
|
#4167 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4168 |
|
Raczkowanie
|
a jaki to szampon jeśli można wiedziec??
i odżywka? może się zaopatrze skoro tanie a dobre to czemu nie
|
|
#4169 |
|
Wtajemniczenie
|
z lidla, takie zwykłe, na pewno znajdziesz, bo wyboru szamponów i odżywek to w lidlu wielkiego nie ma
kilka zł kosztują (ok 5-6zł) i są 2 albo 3 rodzaje
|
|
|
|
#4170 |
|
Raczkowanie
|
oh
dzięki jak mi się skończy dermena, lub baby dream to pójdę się zaopatrzyć mam nadzieję że nie zniknął do tego czasu z półek
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.

21.06.2014r.

poważnie? chyba zrezygnuję z kładzenia go samego na włosy... zresztą ostatnio i tak wolę kokosa... 

(ehh, musiałam iść do fryzjera i obciąć trochę kłaki, bo zniszczone strasznie ;( prostownica robi swoje... swoją drogą muszę i na to znaleźć jakieś rozwiązanie