|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zapuszczanie włosów
Obecnie przeskoczyłam na Humavit. Brałyście może?
Ostatnio czytałam co Aniołki Victorii robią, by mieć takie włosy, jakie mają. Ogólnie było kilka rzeczy o suszeniu etc. Więc o tym raczej nie wspominam. Ale co mnie zaciekawiło... Ich styliści najpierw nakładają odżywkę, następnie myją szamponem. Dziś miałam olej z pestek winogron, dosyć solidnie nałożone, więc i tak musiałam umyć 2 razy szamponem (szampon, odżywka, szampon). Co sądzicie o takiej idei? Przed chwilą mierzyłam włosy. 58 centymetrów. Nie jest źle ![]() Właśnie, jeszcze jedno. Zawsze myłam głowę codziennie, teraz jestem często w domu, więc czasem myję co 2 dzień. I przetłuszczają mi się strasznie. Zauważyłam to odkąd mi tak urosły. Ale mam suche końce. I każde pasmo w inną stronę. Końcówki bardzo ładnie się trzymają, ale gdzieś ostatnie 5 cm... Nie są pokruszone, rozdwojone... po prostu suche. I nie wiem co z tym zrobić. Nakładam olej kiedy tylko mogę. Odżywkę prawie zawsze. Chyba Redhaired Witch (jeśli pomyliłam, przepraszam najmocniej ![]()
![]() |
#4592 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
2. hm, wydaje mi się bez sensu szczerze mówiąc bo zmywasz dobrodziejstwa odżywki... Z drugiej strony co ma zadziałać to pewnie i tak zadziała niezależnie od zmycia. Zawsze można praktykować mycie odżywką. 3. ziółka ogólnie mają tendencje do wysuszania ale trzeba testować na sobie ![]() 4. przynajmniej nie zaszkodzą ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4593 |
Rozeznanie
|
Yay! Ja wiedziałam, że wizaż to jest po prostu kopalnia wiedzy!
Ale i tak jakoś zmywasz, a co włos już zdąży zjeść, to jego już jest. I nie czuje się "obżarty". Miałam kupić właśnie ten szampon dla dzieci, ale nie miałam okazji, później zapomniałam zupełnie. Może we wtorek uda mi się pamiętać o nim.
![]() |
#4594 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Co wg mnie nie tłumaczy dlaczego to miałoby "upiększać" włosy ale ja się nie znam ![]() Zresztą aż wygooglowałam sobie te modelki i zależy od zdjęcia, na galach mają super hollywoodzkie fale ale na niektórych sesjach specjalnego szału nie ma ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4595 |
Konto usunięte
|
Ja biorę tylko Falvit. Ale to nie ze względu na włosy
![]() Bingo przetestowane. Włosy błyszczą, są miekkie, także póki co jest fajnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4596 |
Raczkowanie
|
Czy gloria da rade zmyć oleje ?
I jeszcze jedno pytanie, psikadła z półproduktów mają tygodniowy czy dwutygodniowy termin ważności ?
#4597 |
Nindżopesz
|
Czytałam, że dwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4598 |
Rozeznanie
|
Kupiłam sobie wczoraj glicerynę w aptece i zastanawiam się czy mogę dodawać ja do odżywki b/s? Jeśli tak to jak dużo?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4599 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4600 |
Raczkowanie
|
Co do stosowania odżywki przed myciem szamponem, jest to dość znana metoda (szukjacie pod hasłem OMO). Zastosowanie odżywki przed myciem (może to być równie dobrze olej czy maska) chroni włosy przed wysuszeniem ich przez szampon. Najlepiej używać w tym celu jakichś tanich odżywek, bo w tak krótkim czasie włosy i tak się za dużo nie "najedzą", nawet przy bogatym składzie
![]()
#4601 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja polecam Isanę Babassu i Garniera Awokado/shea ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4602 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
A przy tej metodzie z odżywką najpierw to może źle załapałam, że najpierw się odżywkę normalnie zmywa wodą a dopiero potem myje szamponem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4603 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do nakładania odżywki, spłukiwania i dopiero mycia szamponem, to ja w tym za dużego sensu nie widzę, chyba, że tę odżywkę trzymamy odpowiedniu długo (ale wtedy znowu - po co dodatkowo spłukiwać, jak można od razu umyć?) ![]()
![]() |
#4604 |
Raczkowanie
|
Odnośnie mycia odżywką czy może być maska bingo ? Czy ta metoda poradzi sobie ze zmyciem oleju czy lepiej umyć szamponem. Tylko ja mam brzozowy który bardzo wysusza.
#4605 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4606 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4607 |
Nindżopesz
|
A ja wiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4608 |
Rozeznanie
|
W takim razie spróbuję i ja i napisze jakie efekty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4609 |
Raczkowanie
|
wybadałam, że moje końce odżyły po zabezpieczaniu ich samym olejem kokosowym zamiast jedwabiu CHI. Czyżby aż tak bardzo nienawidziły silikonów?
Nie dałabym rady dać odżywki, na to szamponu i koniec. Wyglądałabym jak wściekly lew ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4610 |
Rozeznanie
|
A ja w czwartek idę podciąć 1,5 cm.. niby nie dużo ale szkoda mi każdego milimetra
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4611 |
Przyczajenie
|
No pewnie że nie watro trzymać takich końcówek... :/ odżyją Ci
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4612 |
Rozeznanie
|
Ja nie mam odpowiednich nożyczek w domu i sama pewnie nie umiałabym tak równiutko podciąć. Ale ostatnio znalazłam świetną fryzjerkę w moim mieście, która wie ile to 1,5 cm więc nie boję się iść
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4613 |
Konto usunięte
|
Ja narazie sprawdzam ile końce wytrzymają w ładnym stanie bez podcinania
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4614 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja ostatnio poprosiłam mamę o podcięcie ok. 2 cm, ale obcięła mi tylko dolną warstwę, więc niewiele dało. Na dodatek wkurzają mnie odstające, zawinięte włoski na różnych długościach. Nie wiem czemu tak odstają, bo jak się im przyjrzę to wyglądają na dość zdrowe. Ahhh, co my się mamy z tymi włosami ![]() A żeby nie było tak pesymistycznie, to pochwalę się, że chyba zauważyłam przyrost po CP ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4615 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam dokładnie to samo! Teraz jak czeszę włosy jakąś wygładzającą szczotką z Avonu i stosuję odżywkę wygładzającą z Isany nie jest tak źle. Wczoraj do mojej mamy przyszła fryzjerka i się powstrzymałam od podcinania. Bo końcówki ładnie wyglądają. Dawno je podcinałam, ale chyba olej dużo daje. Bo może już ze 2 miesiące nie podcinam i są ok. Może tak ostatnie 5 cm jest trochę wysuszone, ale nie jest źle. Przerzuciłam się chwilowo na Timotei (regenerujący) i o niebo lepiej. Ma jakieś SLES, więc nie chcę za długo go stosować. A może one mi służą? Dodam, że po Joannie mam je takie suche. A Timotei to był dla mnie najlepszy. Może jednak nie warto rezygnować z tych SLS? Bo to nie są silikony, prawda? Ostatnio przeczytałam gdzieś, że to są dwie różne rzeczy. Spróbuję może użyć odżywkę a później szampon, bez wcześniejszego spłukania odżywki. Zobaczymy jak wyczyści. Albo w ogóle zrezygnować z szamponu...
always hoping the living could learn to put aside rage and sorrow, bitterness and regret. Edytowane przez Katarynka92 Czas edycji: 2012-04-24 o 14:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4616 |
Rozeznanie
|
Ja też kiedyś używałam szamponów z Timotei i Garniera. Obydwa bardzo miło wspominam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4617 | |
Strażnik Wizażu
|
Która Gloria? Bo są 2, maska i bodajże emulsja (i ta się właśnie do mycia nadaje)
Cytat:
![]() Odżywka domyje olej, tylko trzeba umieć ;P brzozowy co kilka myć, do codziennego kupiłabym szampon dla dzieci. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4618 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
Detergenty mają za zadanie myć włosy (no nie tylko włosy), nie nadbudowują się ale jeśli myjesz często to mogą je wysuszać dlatego dziewczyny polecają delikatniejsze szampony typu dla dzieci, które nie mają ani SLS ani SLES. Silikony mają za zadanie upiększyć lub ochronić włosy przed urazami, są między nimi zmywalne wodą, odżywką lub mocnym detergentem, niektóre same odparowują, mogą się nadbudowywać jeśli np. te mocniejsze próbujesz myć tylko odżywką. Na końcówki się przydają bo zabezpieczają w miarę przed rozdwajaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4619 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4620 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny.
Można dołączyć? Od lutego zapuszczam włoski. Od kąd tylko pamiętam nosiłam długie włosy (do lini stanika nigdy dłuższe nie urosły ![]() Pierwszy siwy włos już był, ...wyrwałam ![]() Coś mię pizgło i obcięłam w zeszłym roku (miałam podgolony kark zrobiłam pasemka) ot chciałam zobaczyć jak to jest w krótkich. Wszyscy mówią, że mi ładnie, że młodo wyglądam, co z tego kiedy codziennie rano musiałabym myć głowę, a przy uszykowaniu dwójki dzieci i zawiezieniu do szkoły i chorych zatokach, niemożliwe. Jakoś przetrwałam ten czas teraz mam włosy do ramion, usiłuję zafarbować je na kolor naturalny - ciemny blond- który umożliwi mi odrośnięcie włosków do naturalnych, bo takie naturalne do pasa mi sie marzą ![]() ![]() Zajmie mi to z 4 lata stąd właśnie szukam koleżanek do wspólnego wspierania się i polecania specyfików do pielęgnacji Wszystko co wiem na temat pielęgnacji dowiedziałam się z tego forum, oraz z bloga Anwen, dlatego i tutaj chętnie podzielę się swoją wiedzą i opinią o kosmetykach przeze mnie wypróbowanych. W galerii moje włoski i kosmetyki (nie zrobiłam im zdjęć po to by się chwalić ale po to aby pokazać co stosuję, stosowałam i jaka jest moja opinia na temat danego kosmetyku). Pozdrawiam serdecznie.
Edytowane przez marwel33 Czas edycji: 2012-04-25 o 10:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.