Zapuszczanie włosów - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-21, 22:16   #4591
Katarynka92
Rozeznanie

Dot.: Zapuszczanie włosów

Obecnie przeskoczyłam na Humavit. Brałyście może?

Ostatnio czytałam co Aniołki Victorii robią, by mieć takie włosy, jakie mają. Ogólnie było kilka rzeczy o suszeniu etc. Więc o tym raczej nie wspominam. Ale co mnie zaciekawiło... Ich styliści najpierw nakładają odżywkę, następnie myją szamponem. Dziś miałam olej z pestek winogron, dosyć solidnie nałożone, więc i tak musiałam umyć 2 razy szamponem (szampon, odżywka, szampon). Co sądzicie o takiej idei?

Przed chwilą mierzyłam włosy. 58 centymetrów. Nie jest źle Jak urosną mi jeszcze z 5-7 cm, to będę bardzo szczęśliwa. Wtedy już będzie do talii.

Właśnie, jeszcze jedno. Zawsze myłam głowę codziennie, teraz jestem często w domu, więc czasem myję co 2 dzień. I przetłuszczają mi się strasznie. Zauważyłam to odkąd mi tak urosły.

Ale mam suche końce. I każde pasmo w inną stronę. Końcówki bardzo ładnie się trzymają, ale gdzieś ostatnie 5 cm... Nie są pokruszone, rozdwojone... po prostu suche. I nie wiem co z tym zrobić. Nakładam olej kiedy tylko mogę. Odżywkę prawie zawsze. Chyba Redhaired Witch (jeśli pomyliłam, przepraszam najmocniej ) powiedziała mi, że szampony ziołowe mogą wysuszać. Dziś pierwszy raz od dłuższego czasu użyłam innego szamponu niż Joanna z rzepą. Mianowicie Timotei (jakiś regenerujący, z avocado). Słyszałam wiele, że ma on dużo paskudnej chemii i w ogóle (wolałabym jednak z tego szamponu nie korzystać, ze względu na politykę jaką stosują). Moja mama uwielbia te szampony. Więc jej podebrałam. Może te szampony dla dzieci mi pomogą...
Katarynka92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 22:41   #4592
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez Katarynka92 Pokaż wiadomość
Ich styliści najpierw nakładają odżywkę, następnie myją szamponem.

Dziś miałam olej z pestek winogron, dosyć solidnie nałożone, więc i tak musiałam umyć 2 razy szamponem (szampon, odżywka, szampon). Co sądzicie o takiej idei?

Chyba Redhaired Witch (jeśli pomyliłam, przepraszam najmocniej ) powiedziała mi, że szampony ziołowe mogą wysuszać.

Może te szampony dla dzieci mi pomogą...
1. czytałam, ze dziewczyny tak robią kiedy mają przesyt pielęgnacyjny, zbyt obciążone włosy i nie chcą zostawiać tej odżywki tylko do spłukania wodą.
2. hm, wydaje mi się bez sensu szczerze mówiąc bo zmywasz dobrodziejstwa odżywki... Z drugiej strony co ma zadziałać to pewnie i tak zadziała niezależnie od zmycia. Zawsze można praktykować mycie odżywką.
3. ziółka ogólnie mają tendencje do wysuszania ale trzeba testować na sobie
4. przynajmniej nie zaszkodzą Delikatne są więc warto spróbować. Ja ostatnio przerzuciłam się w ogóle na Balsam do kąpieli dla ciężarnych zamiast szamponu Babydream fur mama. Zmywa oleje, fajny jest.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 22:49   #4593
Katarynka92
Rozeznanie

Yay! Ja wiedziałam, że wizaż to jest po prostu kopalnia wiedzy!

Ale i tak jakoś zmywasz, a co włos już zdąży zjeść, to jego już jest. I nie czuje się "obżarty".

Miałam kupić właśnie ten szampon dla dzieci, ale nie miałam okazji, później zapomniałam zupełnie. Może we wtorek uda mi się pamiętać o nim.
Stary 2012-04-21, 23:04   #4594
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Ale i tak jakoś zmywasz, a co włos już zdąży zjeść, to jego już jest. I nie czuje się "obżarty".
Pewnie tak
Co wg mnie nie tłumaczy dlaczego to miałoby "upiększać" włosy ale ja się nie znam
Zresztą aż wygooglowałam sobie te modelki i zależy od zdjęcia, na galach mają super hollywoodzkie fale ale na niektórych sesjach specjalnego szału nie ma

Stary 2012-04-21, 23:05   #4595
201611241302
Konto usunięte

Ja biorę tylko Falvit. Ale to nie ze względu na włosy

Bingo przetestowane. Włosy błyszczą, są miekkie, także póki co jest fajnie
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 23:12   #4596
yuna6666
Raczkowanie

GG do yuna6666

Czy gloria da rade zmyć oleje ?
I jeszcze jedno pytanie, psikadła z półproduktów mają tygodniowy czy dwutygodniowy termin ważności ?
yuna6666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-21, 23:15   #4597
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez yuna6666 Pokaż wiadomość
I jeszcze jedno pytanie, psikadła z półproduktów mają tygodniowy czy dwutygodniowy termin ważności ?
Czytałam, że dwa.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-22, 18:05   #4598
albin
Rozeznanie

Kupiłam sobie wczoraj glicerynę w aptece i zastanawiam się czy mogę dodawać ja do odżywki b/s? Jeśli tak to jak dużo?
albin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-22, 18:27   #4599
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez albin Pokaż wiadomość
Kupiłam sobie wczoraj glicerynę w aptece i zastanawiam się czy mogę dodawać ja do odżywki b/s? Jeśli tak to jak dużo?
Móc można ale lubi puszyć. Tak kilka kropelek, ze 3... Ja dodawałam 10 do d/s i miałam szopę

Stary 2012-04-22, 18:55   #4600
engiee
Raczkowanie

Co do stosowania odżywki przed myciem szamponem, jest to dość znana metoda (szukjacie pod hasłem OMO). Zastosowanie odżywki przed myciem (może to być równie dobrze olej czy maska) chroni włosy przed wysuszeniem ich przez szampon. Najlepiej używać w tym celu jakichś tanich odżywek, bo w tak krótkim czasie włosy i tak się za dużo nie "najedzą", nawet przy bogatym składzie .
Stary 2012-04-22, 18:57   #4601
Leae
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez engiee Pokaż wiadomość
Co do stosowania odżywki przed myciem szamponem, jest to dość znana metoda (szukjacie pod hasłem OMO). Zastosowanie odżywki przed myciem (może to być równie dobrze olej czy maska) chroni włosy przed wysuszeniem ich przez szampon. Najlepiej używać w tym celu jakichś tanich odżywek, bo w tak krótkim czasie włosy i tak się za dużo nie "najedzą", nawet przy bogatym składzie .

Ja polecam Isanę Babassu i Garniera Awokado/shea

Leae jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-22, 18:59   #4602
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Ale z tego co zrozumiałam to przy OMO nakłada się odżywkę na długość żeby zabezpieczyć włosy a szampon na skalp i spłukuje jednocześnie?
A przy tej metodzie z odżywką najpierw to może źle załapałam, że najpierw się odżywkę normalnie zmywa wodą a dopiero potem myje szamponem.

Stary 2012-04-22, 19:14   #4603
engiee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Ale z tego co zrozumiałam to przy OMO nakłada się odżywkę na długość żeby zabezpieczyć włosy a szampon na skalp i spłukuje jednocześnie?
A przy tej metodzie z odżywką najpierw to może źle załapałam, że najpierw się odżywkę normalnie zmywa wodą a dopiero potem myje szamponem.
Generalnie przy OMO nakłada się tak jakby "pod szampon", żeby zapezpieczyć właśnie te włosy, które będą myte.

A co do nakładania odżywki, spłukiwania i dopiero mycia szamponem, to ja w tym za dużego sensu nie widzę, chyba, że tę odżywkę trzymamy odpowiedniu długo (ale wtedy znowu - po co dodatkowo spłukiwać, jak można od razu umyć?) .
Stary 2012-04-22, 20:04   #4604
yuna6666
Raczkowanie

GG do yuna6666

Odnośnie mycia odżywką czy może być maska bingo ? Czy ta metoda poradzi sobie ze zmyciem oleju czy lepiej umyć szamponem. Tylko ja mam brzozowy który bardzo wysusza.
Stary 2012-04-22, 20:27   #4605
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
A co do nakładania odżywki, spłukiwania i dopiero mycia szamponem, to ja w tym za dużego sensu nie widzę, chyba, że tę odżywkę trzymamy odpowiedniu długo (ale wtedy znowu - po co dodatkowo spłukiwać, jak można od razu umyć?) .
Właśnie tak to zrozumiałam ale niekoniecznie o to chodziło

Stary 2012-04-22, 21:10   #4606
albin
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Móc można ale lubi puszyć. Tak kilka kropelek, ze 3... Ja dodawałam 10 do d/s i miałam szopę
A nawilża włosy chociaż troche ta gliceryna?
Stary 2012-04-22, 22:14   #4607
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
A nawilża włosy chociaż troche ta gliceryna?
A ja wiem U mnie nic nie daje od razu efektu więc jestem niemiarodajnym źródłem W każdym razie używałam jej tydzień w ilościach około 10-15 kropelek do odżywki d/s, potem miałam wielki kryzys (puch, niepodatne włosy) a po nim nagle wszystko cacy i wyjątkowo ładnie. Od tamtej pory chwilowo się wystrzegam i testuję inne duperele.

Stary 2012-04-22, 22:58   #4608
albin
Rozeznanie

W takim razie spróbuję i ja i napisze jakie efekty aż boje się tego puchu, bo moje włosy są podatne na puszenie
Stary 2012-04-22, 23:20   #4609
narvia
Raczkowanie

GG do narvia

wybadałam, że moje końce odżyły po zabezpieczaniu ich samym olejem kokosowym zamiast jedwabiu CHI. Czyżby aż tak bardzo nienawidziły silikonów?

Nie dałabym rady dać odżywki, na to szamponu i koniec. Wyglądałabym jak wściekly lew
narvia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-23, 13:51   #4610
albin
Rozeznanie

A ja w czwartek idę podciąć 1,5 cm.. niby nie dużo ale szkoda mi każdego milimetra ale chyba nie warto trzymać kruszących się na końcach włosów..
Stary 2012-04-23, 16:20   #4611
truskaweczkaa1
Przyczajenie

No pewnie że nie watro trzymać takich końcówek... :/ odżyją Ci lecz ja nie nie ufam fryzjerom i sama sobie obcinam końcówki
truskaweczkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-23, 20:54   #4612
albin
Rozeznanie

Ja nie mam odpowiednich nożyczek w domu i sama pewnie nie umiałabym tak równiutko podciąć. Ale ostatnio znalazłam świetną fryzjerkę w moim mieście, która wie ile to 1,5 cm więc nie boję się iść
Stary 2012-04-24, 09:27   #4613
201611241302
Konto usunięte

Ja narazie sprawdzam ile końce wytrzymają w ładnym stanie bez podcinania Olejek alterra widzę, że im służy. Odzywka joanna z miodem i krem z biedronki na zabezpieczenie też. Daję sobie czas do czerwca bo idę na wesele wtedy i jak będą ładne to zapuszczam dalej, a jak nie idą na ścięcie, oczywiście same końcówki.
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-24, 09:32   #4614
tryagain
Raczkowanie

Cytat:
Ja nie mam odpowiednich nożyczek w domu i sama pewnie nie umiałabym tak równiutko podciąć. Ale ostatnio znalazłam świetną fryzjerkę w moim mieście, która wie ile to 1,5 cm więc nie boję się iść
Ale zazdroszczę!

Ja ostatnio poprosiłam mamę o podcięcie ok. 2 cm, ale obcięła mi tylko dolną warstwę, więc niewiele dało.
Na dodatek wkurzają mnie odstające, zawinięte włoski na różnych długościach. Nie wiem czemu tak odstają, bo jak się im przyjrzę to wyglądają na dość zdrowe. Ahhh, co my się mamy z tymi włosami
A żeby nie było tak pesymistycznie, to pochwalę się, że chyba zauważyłam przyrost po CP

Zapuszczam włosy

cel- do łokci!

tryagain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-24, 14:12   #4615
Katarynka92
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tryagain Pokaż wiadomość
Ale zazdroszczę!

Ja ostatnio poprosiłam mamę o podcięcie ok. 2 cm, ale obcięła mi tylko dolną warstwę, więc niewiele dało.
Na dodatek wkurzają mnie odstające, zawinięte włoski na różnych długościach. Nie wiem czemu tak odstają, bo jak się im przyjrzę to wyglądają na dość zdrowe. Ahhh, co my się mamy z tymi włosami
A żeby nie było tak pesymistycznie, to pochwalę się, że chyba zauważyłam przyrost po CP

Mam dokładnie to samo! Teraz jak czeszę włosy jakąś wygładzającą szczotką z Avonu i stosuję odżywkę wygładzającą z Isany nie jest tak źle. Wczoraj do mojej mamy przyszła fryzjerka i się powstrzymałam od podcinania. Bo końcówki ładnie wyglądają. Dawno je podcinałam, ale chyba olej dużo daje. Bo może już ze 2 miesiące nie podcinam i są ok. Może tak ostatnie 5 cm jest trochę wysuszone, ale nie jest źle. Przerzuciłam się chwilowo na Timotei (regenerujący) i o niebo lepiej. Ma jakieś SLES, więc nie chcę za długo go stosować. A może one mi służą? Dodam, że po Joannie mam je takie suche. A Timotei to był dla mnie najlepszy. Może jednak nie warto rezygnować z tych SLS? Bo to nie są silikony, prawda? Ostatnio przeczytałam gdzieś, że to są dwie różne rzeczy.

Spróbuję może użyć odżywkę a później szampon, bez wcześniejszego spłukania odżywki. Zobaczymy jak wyczyści. Albo w ogóle zrezygnować z szamponu...

Edytowane przez Katarynka92
Czas edycji: 2012-04-24 o 14:20
Stary 2012-04-24, 14:36   #4616
albin
Rozeznanie

Ja też kiedyś używałam szamponów z Timotei i Garniera. Obydwa bardzo miło wspominam Po ziai moje włosy strasznie się plączą i ciężko je rozczesać, a po tamtych włosy w ogóle się nie plątały..
Stary 2012-04-24, 15:23   #4617
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Czy gloria da rade zmyć oleje ?
Która Gloria? Bo są 2, maska i bodajże emulsja (i ta się właśnie do mycia nadaje)

Cytat:
Odnośnie mycia odżywką czy może być maska bingo ? Czy ta metoda poradzi sobie ze zmyciem oleju czy lepiej umyć szamponem. Tylko ja mam brzozowy który bardzo wysusza.
Bingo nie, do mycia nadają się odżywki o bardzo prostym składzie, zajrzyj do podforum dla kręconych, tam jest wszystko nawet lista...
Odżywka domyje olej, tylko trzeba umieć ;P brzozowy co kilka myć, do codziennego kupiłabym szampon dla dzieci.

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-24, 15:50   #4618
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Ma jakieś SLES, więc nie chcę za długo go stosować. A może one mi służą? Dodam, że po Joannie mam je takie suche. A Timotei to był dla mnie najlepszy. Może jednak nie warto rezygnować z tych SLS? Bo to nie są silikony, prawda? Ostatnio przeczytałam gdzieś, że to są dwie różne rzeczy.
SLS i SLES to detergenty, całkiem co innego niż silikony.
Detergenty mają za zadanie myć włosy (no nie tylko włosy), nie nadbudowują się ale jeśli myjesz często to mogą je wysuszać dlatego dziewczyny polecają delikatniejsze szampony typu dla dzieci, które nie mają ani SLS ani SLES.
Silikony mają za zadanie upiększyć lub ochronić włosy przed urazami, są między nimi zmywalne wodą, odżywką lub mocnym detergentem, niektóre same odparowują, mogą się nadbudowywać jeśli np. te mocniejsze próbujesz myć tylko odżywką.
Na końcówki się przydają bo zabezpieczają w miarę przed rozdwajaniem.

Stary 2012-04-24, 16:11   #4619
yuna6666
Raczkowanie

GG do yuna6666

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Która Gloria? Bo są 2, maska i bodajże emulsja (i ta się właśnie do mycia nadaje)

Bingo nie, do mycia nadają się odżywki o bardzo prostym składzie, zajrzyj do podforum dla kręconych, tam jest wszystko nawet lista...
Odżywka domyje olej, tylko trzeba umieć ;P brzozowy co kilka myć, do codziennego kupiłabym szampon dla dzieci.
Mam emulsje, zamówiłam przez neta
Stary 2012-04-25, 10:27   #4620
marwel33
Raczkowanie

Cześć dziewczyny.

Można dołączyć?

Od lutego zapuszczam włoski.

Od kąd tylko pamiętam nosiłam długie włosy (do lini stanika nigdy dłuższe nie urosły ), nie miałam pojęcia jak o nie dbać, moja mama tez, więc rosły sobie ot tak, nigdy nie zwracałam na nie większej uwagi. Komercyjne szampony i takie też odżywki. Maskę moje włosy zobaczyły w lutym tego roku dopiero. aż wstyd przyznać, ale szkoła, praca, małe dzieci, teraz kiedy bączki już większe trzeba nadrobić te lata stracone. I włosy zniszczone utlenianiem włosów i znów farbowaniem na brązy i znów farbowaniem, prostowaniem i suszeniem suszarką ...

Pierwszy siwy włos już był, ...wyrwałam

Coś mię pizgło i obcięłam w zeszłym roku (miałam podgolony kark zrobiłam pasemka) ot chciałam zobaczyć jak to jest w krótkich. Wszyscy mówią, że mi ładnie, że młodo wyglądam, co z tego kiedy codziennie rano musiałabym myć głowę, a przy uszykowaniu dwójki dzieci i zawiezieniu do szkoły i chorych zatokach, niemożliwe. Jakoś przetrwałam ten czas

teraz mam włosy do ramion, usiłuję zafarbować je na kolor naturalny - ciemny blond- który umożliwi mi odrośnięcie włosków do naturalnych, bo takie naturalne do pasa mi sie marzą z prostą linią cięcia na dole .

Zajmie mi to z 4 lata stąd właśnie szukam koleżanek do wspólnego wspierania się i polecania specyfików do pielęgnacji

Wszystko co wiem na temat pielęgnacji dowiedziałam się z tego forum, oraz z bloga Anwen, dlatego i tutaj chętnie podzielę się swoją wiedzą i opinią o kosmetykach przeze mnie wypróbowanych.

W galerii moje włoski i kosmetyki (nie zrobiłam im zdjęć po to by się chwalić ale po to aby pokazać co stosuję, stosowałam i jaka jest moja opinia na temat danego kosmetyku).

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez marwel33
Czas edycji: 2012-04-25 o 10:30
marwel33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości