Oleje i olejki do włosów - kontynuacja - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-21, 14:05   #541
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
dzisiaj na noc bedzie na skalpik taki olejek (Asha Omega Scalp Booster: Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil, Rubus Idaeus (Red Raspberry) Seed Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Glycine Soja Oil, Eucalyptus Globulus Leaf Oil, Nigella Sativa (Black Seed )Oil.
Ciekawy skład. Wykończę olej kokosowy i poeksperymentuję z innymi, bo po tym wątku bardzo mnie to korci
Cytat:
Napisane przez francuzzka Pokaż wiadomość
Czy możecie coś polecić co przypsiesza porost włosów?
A o tym to już oddzielne dzieje, jest taki wątek "sposoby na przyspieszenie porostu włosów [...]" czy jakoś tak.
W każdym razie z olei polecam olej rycynowy
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 14:13   #542
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Witam wszystkich

Jestem nowa w tym wątku, który właśnie przekopuję. Normalnie skrabnica wiedzy

Włosy mam zniszczone od farbowania, nie dawno ściete i teraz zapuszczam. Mój cel długie i zdrowe włosy, mam nadzieję, że się uda.

Na początek kupuję olej kokosowy. Zobaczymy jaki będzie efekt.

ja mam olejki Khadi - Amla i Shikakai, no ale one troche drogawe

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2452266 4]Ciekawy skład. Wykończę olej kokosowy i poeksperymentuję z innymi, bo po tym wątku bardzo mnie to korci

[/QUOTE]

wg producenta jedyny () dostepny olej z natural ratio of Omega 3 Alpha linolenis and Omega 6 lilolenic and Omega 9 oleic acids.

wg instrukcji stosowac 1 x tygodniowo
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 14:52   #543
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość

pomysłowo ja własnie zastanawialam sie kiedys nad clipami, ale nie widzialam naturalnie kreconych - z reszta - dobrac nie dosc ze kolor to jeszcze typ skretu to chyba niewykonalne :P
kropciu - co do olejowania. i ten wlos, ktory masz w clipie (o ile to naturalki) i ten na glowie jest przeciez martwy, wiec olejowanie i jednego i drugiego to wlasciwie chyba to samo? skoro olejowanie zapobiega wyplukiwaniu sie keratyny to moze przedluzyloby tez trwalosc wlosow na clipie?
ale ja nie wiem, to czysto teoretyczna gdybologia z mojej strony
ja swoje kręcę i mam ufarbowane na kolor taki sam jak sobie włoski robię więc bez obaw
wiesz włoski te są naturalne ale one na pewno są chemicznie zabezpieczone itd no i po myciu są troszkę suche i trzeba wyprostować więc gdybym je naolejowała i miała dokładnie myc szamponem to i tak byłyby suche dlatego wolę je przesmarować czasem jedwabiem by je wygładzić gdybym myła je częściej może bym pomyślała nad olejowaniem ale ciężko jest je myć normalnie trzeba być delikatnym a co dopiero po oleju może kiedyś spróbuję ... Aniu jak chcesz na Pw dam Ci link do mojej fotki z doczepionymi skręconymi ale pewnie już widziałaś

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 15:24   #544
Sweet Chocolate
Raczkowanie

Witajcie,
ja wczoraj naolejowiłam (?) clipy, umyłam szamponem, poleżały troche w odzywce, odsączyłam w ręcznik i wyciągłam na ceramiczną szczotkę, na koniec przeprostowałam remingtonem na 150 st. i wygladaja dzis jak nowe. Nawet sie zdziwiłam jak mi to szybko poszlo (niecała godzina ze wszystkim), chociaz z tym wyciaganiem na szczotkę musialam zastosować ulepszenie, bo rak by mi brakło:P
Co ile czasu myjecie takie włosy? chyba nie za czesto co?

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------

Cytat:
Napisane przez trihomonas Pokaż wiadomość
Wczoraj w nocy zmylam zakokosowane wloski Umylam 2x moim nowym nieznanym mi szamponem bez sls i sylikonów za to z mnóstwem extratów nalozylam równiez odzywke z tej samej serii...
Troche sie obawiala,ze wlosy straca blask,bo zawsze uzywalam sylikonów ale na szczescie tak sie nie stalo Mam nadzieje,ze moje naturalne wlosy,ktore sobie odrastaja-beda zdrowe i moze koncówki w koncu beda silniejsze,co pozwoli mi zapuscic wlosy bardziej

co to za wynalazek?
Stary 2011-01-21, 15:32   #545
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sweet Chocolate Pokaż wiadomość
Witajcie,
ja wczoraj naolejowiłam (?) clipy, umyłam szamponem, poleżały troche w odzywce, odsączyłam w ręcznik i wyciągłam na ceramiczną szczotkę, na koniec przeprostowałam remingtonem na 150 st. i wygladaja dzis jak nowe. Nawet sie zdziwiłam jak mi to szybko poszlo (niecała godzina ze wszystkim), chociaz z tym wyciaganiem na szczotkę musialam zastosować ulepszenie, bo rak by mi brakło:P
Co ile czasu myjecie takie włosy? chyba nie za czesto co?

-
ja moge olejowac codziennie bo codziennie myje wlosy (jak beda dluzsze bede myc do drugi, trzeci dzien) z tym ze suszenie uskuteczniam dyfuzorem wiec jest bezbolesne, glowa dol, szuszarka na on i po 20 minutach gotowe (susze ledwo cieplawym powietrzem dlatego tak dlugo), no ale staram sie teraz olejowac 2-3 tygodniowo zeby meza nie straszyc moim nalogiem olejowym
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-01-21, 15:41   #546
xyolax
Zakorzenienie

tatty, agison, Rybiorek, trihomonas, anka.d Dziękuję dziewczyny za przemiłe przywitanie i przygarnięcie

Cytat:
xyolax mam nadzieje ze uda Ci sie plan, ja niestety musialam sie ciachnac bo nie moglam patrzec na siebie, rozjasnianie zrobilo takie spustoszenie ze z rozpaczy poszlam do lazienki i sie ciachlam, jak wyszlam maz az upuscil kubek z kawano ale to bylo w sierpniu, co miesiac sama sobie podcinalam koncowki (bo nie ciachlam sie na jeza), miesiac temu byl wreszcie fryzjer i mam juz w miare na glowie, choc krotko, ale dzieki olejom te odrosniete sa naprawde fajne, wklejalam fotke chyba 2 stronki wczesniej, juz jestem tak za pan brat z olejami ze po zmyciu makijazu reka sama mi leci do szafki po olejek, codziennie wcieram w skalp olejki Khadi, mam Amle i Shikakai i stosuje na zmiane, 2 razy tygodniowo Vatika na dlugosc, i nie zamierzam przestac
Również mam taką nadzieję. I też dopadają mnie takie dni, że mam ochotę ciachnąć te zniszczone włosy (czyli mało co by mi zostało), ale zaraz myślę sobie, że będę tego żałować i mi przechodzi (na szczęście ). Choć ja sama nie wojuję z nożyczkami, bo wiem, że to mogłoby się źle skończyć
A włoski widziałam, chyba nie muszę pisać, że są świetne?

Ja niestety mam na tyle wrażliwy skalp, że nie mogę sobie pozwolić na wcieranie w niego olejku, bo niestety wypada mi wtedy ogromna ilość włosów.
I mam nadzieję, że udzieli mi się od Ciebie / od Was nawyk systematyczności

Cytat:
Witaj Xyolax widze,ze i Ciebie tu przywialo hihi Olejuj olejuj wyjdzie Ci Tylko na zdrowie-nie tylko wloskom
A przywiało, przywiało Obserwowałam tak po cichaczu ten wątek już od dłuższego czasu, ale postanowiłam się wreszcie ujawnić. No właśnie jesteście dla mnie motywacją

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
witamy
calkiem spore doswiadczenie juz masz z olejami.
trzymamy kciuki za powodzenie kuracji
Dziękuję bardzo i również trzymam za Was kciuki A o tych wszystkich olejach dowiedziałam się właśnie z Waszego wątku i dzięki Wam miałam okazję wypróbować

Cytat:
Witam wszystkich
Jestem nowa w tym wątku, który właśnie przekopuję. Normalnie skrabnica wiedzy

Włosy mam zniszczone od farbowania, nie dawno ściete i teraz zapuszczam. Mój cel długie i zdrowe włosy, mam nadzieję, że się uda.

Na początek kupuję olej kokosowy. Zobaczymy jaki będzie efekt.

Witaj Również polecam wątek "Sposoby na przyspieszenie porostu włosów". Dziewczyny tam stosują przeróżne rzeczy i opisują efekty, warto poczytać
Stary 2011-01-21, 15:47   #547
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez xyolax Pokaż wiadomość
tatty, agison, Rybiorek, trihomonas, anka.d Dziękuję dziewczyny za przemiłe przywitanie i przygarnięcie
Ach, i o każdej z nas pamiętałaś, jak miło

Właśnie zaczynają mi się ferie. Pewnie spędzę je z warkoczami i kokami, bo będę przyzwyczajać skórę do rzadszego mycia głowy. Tym samym olejować też będę nie codziennie, a co dwa dni.. zobaczę jak wyjdzie. W każdym razie może byłaby to ulga dla włosów i dla portfela
Stary 2011-01-21, 16:00   #548
Sweet Chocolate
Raczkowanie

Cytat:
ja moge olejowac codziennie bo codziennie myje wlosy (jak beda dluzsze bede myc do drugi, trzeci dzien) z tym ze suszenie uskuteczniam dyfuzorem wiec jest bezbolesne, glowa dol, szuszarka na on i po 20 minutach gotowe (susze ledwo cieplawym powietrzem dlatego tak dlugo), no ale staram sie teraz olejowac 2-3 tygodniowo zeby meza nie straszyc moim nalogiem olejowym

a ja clipy suszę i myję ściągnięte więc wymyśliłam sobie że clipy przyczepie do ręcznika, ręcznik przytrzasne z jednej strony 2l szamponem z drugiej strony nogą no i tak ręce mam wolne i wyciągałam na szczotkę szybko mi to poszło szybciej niz suszarka samą. dzisiaj włoski pachną amlą
Stary 2011-01-21, 16:03   #549
201606240916
Konto usunięte

Witajcie dziewczyny!
Przeczytałam, że do masek i odżywek do włosów można dodać kilka kropli olejków eterycznych, np. rozmarynowy. Czy jeszcze jakieś olejki można w ten sposób wykorzystać? Stosuje któraś z Was taką metodę? Z góry uprzedzam, że przewertowałam pobieżnie różne wątki i znalazłam jedynie informację o dodaniu kropelki olejku rozmarynowego.
201606240916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 16:04   #550
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Rybiorku ale tu chodzi o clipy - doczepiane włosy metodą clip -in
ja swoje noszę rzadko tylko od wielkiego dzwonu więc i myje rzadko
szkoda mi na co dzień obciążać swoje włosy i niszczyć clipy

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 16:45   #551
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Rybiorku ale tu chodzi o clipy - doczepiane włosy metodą clip -in
ja swoje noszę rzadko tylko od wielkiego dzwonu więc i myje rzadko
szkoda mi na co dzień obciążać swoje włosy i niszczyć clipy
upsss to teraz ja nie doczytalam

(myslalam ze to bylo ze i swoje i te clipy tak urzadzilas)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-01-21, 16:53   #552
Konto usunięte

O, wizaż nie chce mi cytować

aanka86 - metoda z stosowaniem olejków eterycznych do masek jest dla mnie dosyć nowa, ale już słyszałam o olejku rozmarynowym. Słyszałam także, że żołnierze armii pruskiej stosowali olejek z bergamotki w strachu przed łysieniem i przerzedzaniem warkocza. Poczytam dokładniej o bergamotce
Stary 2011-01-21, 17:24   #553
marry62344
Raczkowanie

nie pamiętam na którym wątku jakaś dziewczyna pisała ze miesza oliwe z oliwek z miodem i właśnie olejkiem eterycznym rozmarynowym i wciera w główkę od jakiegoś czasu właśnie planuje taka maseczkę a dzisiaj byłam w Piotrze i pawle poszukać kokosowego ale niestety... ( ale kupiłam lniany mam nadzieje że będzie dobry
marry62344 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 17:35   #554
Konto usunięte

Lniany dosyć drogi, ja bym stosowała wewnętrznie.
Był taki okres, że wcinałam sałatki z olejem lnianym, w ostateczności łykałam łyżkę samego oleju

A to wszystko ze względu na to, że ten olej jest bardzo bogaty w kwasy omega-3. Może na wiosnę czy lato powrócę do tego, jak będą świeże warzywa, bo włosy i paznokcie miałam naprawdę w lepszej kondycji.
Stary 2011-01-21, 18:17   #555
cynthia89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ankaa86 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny!
Przeczytałam, że do masek i odżywek do włosów można dodać kilka kropli olejków eterycznych, np. rozmarynowy. Czy jeszcze jakieś olejki można w ten sposób wykorzystać? Stosuje któraś z Was taką metodę? Z góry uprzedzam, że przewertowałam pobieżnie różne wątki i znalazłam jedynie informację o dodaniu kropelki olejku rozmarynowego.
watek o olejkach eterycznych (spis olejkow i ich dzialanie zaczyna sie od postu nr 17) => http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=253220

ja stosuje olejek tymiankowy, rozmarynowy, lawendowy i z drzewka herbacianego + olej rycynowy
cynthia89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-21, 18:21   #556
Konto usunięte

Dzięki za link
Stary 2011-01-21, 18:26   #557
201606240916
Konto usunięte

tatty przeczytałam co nieco o tym na wątku o składzie kosmetyków do włosów, ale w sumie niewiele tego było. Ktoś pisał, żeby właśnie wzbogacać odżywkę kropelką olejków eterycznych, np rozmarynowym.
A swoją drogą ciekawe czy ta bergamotka pomagała tym żołnierzom

marry62344 a wiesz może jak długo trzeba trzymać tą maseczkę na głowie? Może też spróbuję O miodzie też słyszałam i dodaję zawsze troszeczkę do masek.
Stary 2011-01-21, 18:31   #558
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anwen Pokaż wiadomość
największym moim rozczarowaniem był olej z orzechów włoskich, który jak dla mnie śmierdzi starymi frytkami ale makadamię na pewno wypróbuję - już jakiś czas się nad nim zastanawiam weegirl - a wiesz może które jeszcze z tych z ZSK ładnie pachną? może zrobiłabym jakieś większe zamówienie
Nie wiem, ale oni akurat chyba piszą, jaki olej ma zapach Podobno śliwkowy pięknie pachnie.

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
zawsze możesz qpić jakiś olejek eteryczny i dodawać po kropelce do bazowego
kiedyś tak czasami robiłam, potem mi się znudziło
ja mam makadamię z Almy i pachnie nieładnie jakby orzechowo, ale z nieprzyjemną nutą, nie wiem do czego ten zapach jest podobny na szczęście jest też stosunkowo delikatny, także da się przeżyć. A na ciało i włosy calkiem niezły
No nie, ten mój ma fajny zapach

A tak w ogóle, jeśli chodzi o porost włosów to ja polecam zwykłego kokosa albo Vatikę To jedyne, poza tonikiem Garnier Neril, co mi choć trochę pomogło.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 18:36   #559
trihomonas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sweet Chocolate Pokaż wiadomość
---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------
co to za wynalazek?
Ma sls na 8 miejscu a sles nie ma Ja tam sie zbytnio na szamponach nie znam...Tak przy okazji kupilam-kupujac tluszcz kokosowy Na razie uzylam pierwszy raz i jestem zadowolona i nawet nie przypuszczalam,ze delikatny zapach lawendy mi sie spodoba
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg szampon.jpg (44,8 KB, 44 załadowań)
trihomonas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 18:45   #560
Konto usunięte

No gorzej jak ma SLS a nie SLES.

Do listy zakupów dołączam olejek rozmarynowy. Już za dużo naczytałam się o nim na LHC i na wizażu, żeby się nie skusić
Mam pytanie laika - to są takie zwykłe olejki, jakie często można znaleźć w sklepach obok świec, czy to mają być jakieś specjalne?
Stary 2011-01-21, 18:47   #561
marry62344
Raczkowanie

Ankaa86- wiesz co nie mam pojęcia...nawet nie pamiętam gdzie o tym czytałam... ale w tym wątku co Cynthia89 podała to że mieszanke oliwy z oliwek z rozmarynową na całą noc można zostawić... a ja w niedziele może wybiorę sie do sklepu i zakupie olejek rozmarynowy i lawendowy a może i jakiś inny pieknie pachnący żeby też w ciałko wetrzeć
marry62344 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 18:48   #562
trihomonas
Zadomowienie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2452795 3]No gorzej jak ma SLS a nie SLES.

Do listy zakupów dołączam olejek rozmarynowy. Już za dużo naczytałam się o nim na LHC i na wizażu, żeby się nie skusić
Mam pytanie laika - to są takie zwykłe olejki, jakie często można znaleźć w sklepach obok świec, czy to mają być jakieś specjalne?[/QUOTE]
Na 8 miejscu to chyba nie tak zle Moje wlosy i skóra glowy toleruja chyba kazdy szampon-nigdy nie mialam zadnych problemów,nie mniej jednak ciesze sie,ze kupilam sobie inny szampon niz zwykle
Stary 2011-01-21, 18:51   #563
201606240916
Konto usunięte

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2452795 3]No gorzej jak ma SLS a nie SLES.

Mam pytanie laika - to są takie zwykłe olejki, jakie często można znaleźć w sklepach obok świec, czy to mają być jakieś specjalne?[/QUOTE]

To mają być olejki eteryczne 100% naturalne. Nie jestem pewna, ale chyba można je kupić w aptekach
Stary 2011-01-21, 18:55   #564
karmazynka99
Zakorzenienie

a gdzie zakupiłaś te szampony?

bardzo ciekaweiw wyglądają, bo lubie takie naturalne
els daleko w składzie, czyli nieźle sie zanosi

a czy stosowanie tranu daje tez efekt jak po stosowaniu wewnetrznym olei?

mozna to wogóle porównywac?
bo od paru miesięcy biore tran

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów

Edytowane przez karmazynka99
Czas edycji: 2011-01-21 o 18:56
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 19:02   #565
trihomonas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
a gdzie zakupiłaś te szampony?

bardzo ciekaweiw wyglądają, bo lubie takie naturalne
els daleko w składzie, czyli nieźle sie zanosi
Kupilam w sklepie ze zdrowa zywnoscia u siebie w Utrechcie...Nie mam pojecia,czy mozna je w Polsce dostac..
Stary 2011-01-21, 19:12   #566
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ankaa86 Pokaż wiadomość
To mają być olejki eteryczne 100% naturalne. Nie jestem pewna, ale chyba można je kupić w aptekach
Właśnie dlatego pytam, bo nie wiem, czy te w sklepach są w 100% naturalne, czy też może chemia z dodatkiem olei eterycznych co to by ładnie pachniało
Cytat:
Kupilam w sklepie ze zdrowa zywnoscia u siebie w Utrechcie...Nie mam pojecia,czy mozna je w Polsce dostac..
O, a moje sklepy ze zdrową żywnością oferują tylko żywność!
Stary 2011-01-21, 19:15   #567
trihomonas
Zadomowienie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2452859 3]Właśnie dlatego pytam, bo nie wiem, czy te w sklepach są w 100% naturalne, czy też może chemia z dodatkiem olei eterycznych co to by ładnie pachniało

O, a moje sklepy ze zdrową żywnością oferują tylko żywność! [/QUOTE]
Oj a u mnie wszystko: ziola,zywnosc,kosmetyki itd.
Stary 2011-01-21, 19:22   #568
Konto usunięte

Ja ostatnio zaczęłam na dozie zioła zamawiać, bo za dużo płaciłam na nie miesięcznie. Zielarskie sklepy chętnie bym wspierała, ale zbyt wysoką marże u mnie naliczają
A taki zielarski przy dworcu pks bije wszelkie rekordy: za 50g ziela skrzypu polnego zapłaciłam 3,29zł, podczas gdy w innych zielarskich paczka kosztuje ok. 2zł, a na dozie 1,62zł

Wracając do olei - mieszała któraś z Was olejki eteryczne z olejem kokosowym? Akurat kokos mam pod ręką, ale ten typ jest dosyć stały, a nie chcę go podgrzewać, aby nie stracił swoich właściwości. Macie jakieś sposoby na to?
Stary 2011-01-21, 19:23   #569
cynthia89
Raczkowanie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2452795 3]Do listy zakupów dołączam olejek rozmarynowy. Już za dużo naczytałam się o nim na LHC i na wizażu, żeby się nie skusić

Tak, to te. Ja zamawialam przez doz, bo w aptekach teoretycznie sa lepiej przechowywane.
cynthia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-21, 19:27   #570
Konto usunięte

Teoretycznie.
Moje ostatnie zamówienie z dozu leżało do mojego przyjścia pod drzwiami w korytarzu, torebka była nieco nadszarpnięta - wolę nie myśleć, ile razy mój pakunek przesuwano tymi drzwiami
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości