***operacja tarczycy*** - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-26, 20:57   #3991
ellunka
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Faforek,tym bardziej jak planujesz dzieci to powinnaś się pozbyć guza,takie jest moje zdanie.Mnie też lekarz nie zmuszał do operacji,tylko uświadomił mi że guzy mogą rosnąć a z czasem zezłośliwieć. Ja miałam dwa guzy na lewym płacie i jeden na prawym,usunęli mi prawie całą tarczycę,hormony niestety muszę już brać całe życie ale idzie się przyzwyczaić.Co do operacji to nie jest to takie straszne,uszkodzenie strun się zdarza bardzo rzadko,także nie trzeba myślęć o najgorszym.Ja jestem już cztery miesiące po operacji i jedyny minus to to,że trochę przytyłam po tabletkach,ale zdrowie najważniejsze.A co do dziecka to kobiety bez tarczycy rodzą dzieci i nie ma z tym większego problemu tylko trzeba pilnować hormonów.
ellunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 21:39   #3992
Mn1s1ek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez fafforek Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Znalazłam forum i postanowiłam napisać, może ktoś mi doradzi co robić. Pół roku temu wyczułam sobie guzek na szyi. Po usg okazało się, że to tarczyca. Guzek w lewym płacie 16,4 x 14,3 x 38,9 mm. Wybrałam się do prof. Lewińskiego endokrynologa w Łodzi. I tam zrobioną miałam biopsję. Biopsja wykazała: normotypowe komórki pęcherzykowe tarczycy rozproszone, w grupach i płatach oraz koloid (materiał z górnej części lewego płata). Rozpoznanie cytologiczne: Zmiana łagodna.
Wyniki tsh, ft3, ft4, atg, atpo wyszły w normie. Tylko przeciwciała p/receptorom tsh ab-tshr wyszły podwyższone.
I lekarz powiedział, że operacja to mój wybór. Jeśli się zdecyduję to ok. A jeśli nie to co rok badania, kontrola, biopsja.
Co robić?? Miał ktoś z Was taką sytuację?? zupełnie nie wiem co zrobić
\

U mnie biopsja też nic nie wykazała. A po wycięciu tarczycy okazało się że to rak - mały, mikro 2.5 mm ale jednak. Hodowalam go sobie ładnych parę lat - zanim zdecydowałam się go wyciąć. I nie żałuję. Ślad na szyi jest niczym w porównaniu do tego co mogłoby to spowodować za kilka lat.,.........
Mn1s1ek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-27, 14:04   #3993
fafforek
Przyczajenie

Ok, dzięki Dziewczyny
Zdecydowałam się Czekam tylko na wizytę u lekarza i mówię mu, że chcę to cholerstwo wyciąć... Dziękuję Wam
fafforek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-27, 20:41   #3994
Olka80
Przyczajenie

Witam Wszystkich, właśnie dzisiaj wyszłam ze szpitala i powiem "że nie taki diabeł straszny jak... " . Usunięto mi 2/3 płata prawego tarczycy i część lewego. Dobry chirurg oraz pozytywne nastawienie to podstawa. Przed operacją przez dłuższy czas brałam witaminy oraz imunit więc nie miałam żadnych problemów z drętwieniem kończyn. Jedynie po wybudzeniu z narkozy trochę się męczyłam, ponieważ każdy organizm reaguje inaczej a ja ... hmmmmm powiedzmy że delikatnie rzecz ujmując miałam nudności. Faktycznie nie wstawałam po operacji, ale za to na drugi dzień można jeść wszystko - jeśli tylko ma się na to siłę . Byłam operowana w Szpitalu Powiatowym w Wadowicach - Oddział Chirurgi Ogólnej - bardzo miły personel i świetny chirurg. Teraz czekam jeszcze na wynik histo.. no i CARPE DIEM.. mam nadzieję...
Tym co się zastanawiają i mają wątpliwości - polecam poszukać dobrego chirurga i jeżeli macie guza większego niż 1cm x 1cm - to usuwać i się nie zastanawiać. Słyszałam od paru lekarzy, że guza do 1cm można leczyć farmakologicznie z sukcesem, natomiast jeżeli jest większy to lekarz tylko gra na zwłokę i niepotrzebne Wasze nerwy - naciąganie na kasę oraz strata czasu. Żadne jodowanie i inne cuda nie pomogą.. no dobrze kończę
jeżeli ktoś ma jakieś pytania to się polecam i trzymam kciuki
no i dziękuję, że jesteście i piszecie
pozdrawiam ciepło
Olka80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 11:19   #3995
olivkaaa83
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez fafforek Pokaż wiadomość
Ellunka, a usunięty miałaś guz, czy cała tarczyca? Jak to wygląda po?? Hormony cały czas?? Nie będzie to miało złego wpływu na to, że chciałabym mieć dzieci?? Mam już 27 lat i staramy się ciągle i też jest problem... ale to już inna historia Boję się też powikłań ze strony strun głosowych, które wiem, że są spotykane.

Chora tarczyca również może powodować problemy z zajściem w ciążę.
Mój endokrynolog sam mi zasugerował usunięcie guza przed ciążą.
W ciąży tarczyca zwiększa swą objętość dwa razy, więc guz również.
Słyszałam również, że po usunięciu tarczycy podczas ciąży stosuje się niewielkie ilości hormonów i nie ma to złego wpływu na płód.
Ale wiadomo decyzja należy do Ciebie
samej operacji się nie bój, wdzisz ile NAS tu jest. Wszystko jest do przejścia, a powikłania z głosem to też nieliczne przypadki.
Żyjemy w czasach gdzie operacje tarczycy wykonywane są masowo więc też chirurdzy są "wprawieni" o ile oczywiście nie zawiedzie ich rutyna.
Pozdrawiam.
olivkaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 12:40   #3996
fizol87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olivkaaa83 Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Kancią! przy drętwieniach należy również sprawdzić potas!
Przykładem jest moja mama, która ma takie problemy właśnie w momencie kiedy spada jej poziom potasu..

Co do okresu, to znam przypadek kobiety, która została wypisana ze szpitala przez to że dostała okres przed planowanym zabiegiem. I to była ostrożność lekarzy, a nie widzi mi się tej pacjentki. Nie wiem, może wynika to z tego, że organizm kobiety w tych dniach jest osłabiony.
Znając życie to wszystko zależy od szpitala. Więc proponuję skontaktować się w tej sprawie z lekarzem.
kwitesencja dla zainteresowanej to ostatnie zdanie...
Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
fizol z tymi krwotokami to gdzies mi jakiś lekarz mówił, ze lepiej nie robic podczas okresu operacji także mogę tylko powiedziec co słyszałam.

a jaką specjalizację będziesz robił jeśli mozna spytac

ja na dzien dzisiejszy żałuje, ze nie poszłam na medycynę, przez ostatnie 4 lata robię za lekarza dla moich dzieci i to w zasadzie z wielu specjalizacji

co do potasu to nie zaszkodzi sprawdzic
Kancia... lekarz w polsce pomimo profitow to ciezki zawod, polska sluzba zdrowia to... hmmm szeroko pojeta parodia... studia sa ciekawe... uczysz sie zgola o wszystkim "co ludzkie..." specjalizacja... ogolnie mam w glowie matlik wiec nie chce sztywno precyzowac... ginekologia jest fajna... tylko, dziewczyny wstydza sie isc do faceta, tym bardziej mlodego

Edytowane przez fizol87
Czas edycji: 2011-03-28 o 12:55
fizol87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 14:45   #3997
Kancia
Zakorzenienie

nie zartuj ja osobiscie wolę młodych niz starych a tym bardziej baby
btrw ostatnio musiałam isc do takiego starego i mówił do mnie tak :

"wejdzie do przebieralni, połozy się na fotel..."

no sory

ginekologia fajna bo zawsze mozna otworzyć gabinet w razie problemów ze "służba zdrowia" dodatkowo połączyc z położnictwem, które zawsze będzie sie kręcić no i moim zdaniem jest bardzo ciekawe

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-28, 15:47   #3998
olivkaaa83
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez fizol87 Pokaż wiadomość
kwitesencja dla zainteresowanej to ostatnie zdanie...

Kancia... lekarz w polsce pomimo profitow to ciezki zawod, polska sluzba zdrowia to... hmmm szeroko pojeta parodia... studia sa ciekawe... uczysz sie zgola o wszystkim "co ludzkie..." specjalizacja... ogolnie mam w glowie matlik wiec nie chce sztywno precyzowac... ginekologia jest fajna... tylko, dziewczyny wstydza sie isc do faceta, tym bardziej mlodego
przepraszam , że się wtrącę..
Ehh pierwsze słyszę, żeby dziewczyny wstydziły się iść do faceta ginekologa. Zazwyczaj to mają opory przed wizytą u Pani ginekolog. Osobiście znam tylko jedną, która chodzi do kobiety.
Wiec jeśli tylko to jest przeszkodą to nie rezygnuj!
olivkaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 21:00   #3999
fafforek
Przyczajenie

Moi Drodzy, jeszcze jedno pytanie
A ile trwa rekonwalescencja po wycięciu guzka??
Ile nie będę mogła chodzić do pracy?? Tak mniej więcej. Pozdrawiam
Stary 2011-03-29, 22:33   #4000
fizol87
Raczkowanie

nie dlugo... kilka dni... zalezy... to nie jest mega powazny zabieg
Stary 2011-03-30, 07:14   #4001
nettka6
Raczkowanie

no widzisz.... fizol87 nie zgodzę się z tobą.....ja, jak rozmawiałam z moim profesorem na temat operacji też użyłam słowa ...zabieg...wtedy on powiedział ..proszę pani ..jaki zabieg? to jest poważna operacja!
moja rodzinna też twierdziła że jest to poważna sprawa...profesor endoktrynolog również....a jak byłam na usg to lekarz powiedział...szukaj porządnego chirurga bo to tarczyca..

może jest to i częsta operacja ale na pewno nie traktowana jako zabieg

fafforek....wg mnie mc to minimum...ja byłam 3 i gdybym chciała więcej bez problemu lekarz by mi dał. Do teraz rwie mnie w okolicach blizny, kłuje, piecze...
pewnie zależy też od pracy jaką wykonujesz ale szyja jednak boli i kark...nie wspominając o samopoczuciu
nettka6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-30, 10:12   #4002
Mags1983
Zakorzenienie

GG do Mags1983

Cytat:
Napisane przez nettka6 Pokaż wiadomość
no widzisz.... fizol87 nie zgodzę się z tobą.....ja, jak rozmawiałam z moim profesorem na temat operacji też użyłam słowa ...zabieg...wtedy on powiedział ..proszę pani ..jaki zabieg? to jest poważna operacja!
moja rodzinna też twierdziła że jest to poważna sprawa...profesor endoktrynolog również....a jak byłam na usg to lekarz powiedział...szukaj porządnego chirurga bo to tarczyca..

fafforek....wg mnie mc to minimum...ja byłam 3 i gdybym chciała więcej bez problemu lekarz by mi dał. Do teraz rwie mnie w okolicach blizny, kłuje, piecze...
pewnie zależy też od pracy jaką wykonujesz ale szyja jednak boli i kark...nie wspominając o samopoczuciu
Zgadzam się z Tobą W środku wszystko goi sie minimum 3 miesiące. Do tego czasu należy się oszczędzać. Nie dzwigać, nie uprawiać mega wysiłkowych sportów, nie nadwyrężać szyi. Rana rwie od środka, nie można zrobić jeszcze pełnego obrotu szyją w boki i w ogóle trzeba czasu. Ja mam miesiąc zwolnienia i gdyby nie fakt, że nie opłaca mi się być na zwolnieniu to zostałabym jeszcze minimum kolejny miesiąc. No ale przyzwyczaję się do nic nie robienia i będzie mi jeszcze gorzej wrócić.
Stary 2011-03-30, 11:07   #4003
Ewiaszek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez perelka_np Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy przeziębienie jest przeciwwskazaniem do operacji usunięcia tarczycy bo ja się niestety przeziębiłam miałam mieć operacje w zeszłym tygodniu ale chirurg się rozchorował i mieli mnie kroić w tym tygodniu ale nie wiem co teraz będzie przez to przeziębienie
Hej dziewczyny dawno mnie tu nie było ale co jakis czas czytam Wasze wpisy. Chciałam napisać odnośnie kondycji przed operacją. 28go teraz w pon. miałam zjawić się w szpitalu i tak zrobiłam. Jednak na izbie przyjęć lekarz stwierdził, ze mówie przez nos (byłam przeziębiona ale tydzień temu i wydawało mi sie że jestem zdrowa, 0 kichania, 0 katru, ..) i powiedział, że w takim stanie mnie anestezjolog nie znieczuli. Potem zszedł pan doktor z oddziału i powiedział, ze wszystkie pacjentki pozarażam.

Dziewczyny pilnujcie się, ani troche przeziębione nie możemy być. Dali L4, na szczęście drugi termin mam szybki na 04.04.
Teraz chodze w ciepłym swetrze, szalik na szyji, pije ciepłe herbatki, rutinoscorbin i rzeczywiście sama sie lepiej czuje.

już bym chciała być już po.. noi tez sie martwie tym okresem, niby wypadnie mi tydzien po zabiegu, no ale.. a o majtki nie wiem czy spytam ale planuje je miec na sobie i już
Ewiaszek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-30, 11:12   #4004
Mags1983
Zakorzenienie

GG do Mags1983

Też byłam na tydzień przed operacją przeziębiona. Kurowałam się leżąc w łóżku, pijąc rozgrzewające specyfiki i się udało. Wczoraj minęło 3 tygodnie od operacji. Czuję się lepiej niż przed mimo, że rana i blizna w środku jeszcze mnie rwą i czuję je przy przełykaniu. Ale to dopiero 3 tygodnie po więc wiem, że najważniejszy jest czas Jutro mam wizytę kontrolną w szpitalu. Jestem ciekawa czy będę już mogła przemywać ranę czy jeszcze nie.

A własnie do dziewcząt po operacji: też macie wrażenie nie swojej skóry jak dotykacie ranę nad blizną? Taka jest dziwna jakby było w niej mniejsze czucie. :P

Zrobiłam też tsh i mam 60 Chyba hormonki mi lekarz zwiększy. Póki co biorę euthyrox 75, ale czuję, że da mi 100 albo 120.
Stary 2011-03-30, 14:17   #4005
AsiorekW
Przyczajenie

Witam serdecznie, to mój pierwszy wpis na tym forum, ale czytam już od jakiegoś czasu i bardzo mi pomogłyście/pomogliście przed moją operacją. Dziękuję!

@fafforek. Wszystko zależy od Twojego samopoczucia i zdrowego rozsądku. Ja operację miałam 15 listopada w warszawskim szpitalu na Banacha. 6 grudnia wsiadłam w samolot i wrócilam do pracy do Londynu. Jest to wprawdzie typowa praca biurowa, ale jednak. Mój endokrynolog na moje pytanie kiedy mogę wracać odpowiedział: Kiedy się Pani czuje na silach.

co do okresu: mi termin operacji przesunięto z powodu okresu. Powodem jest inna krzepliwość krwi, co przy Gravesie-Basedovie w moim przypadku, byłoby wręcz zagrożeniem życia.

@Mags1983 do dzisiaj skóra jest dziwna....w dodatku od smarowania żelem silikonowym tworzą się przy ranie krostki. Strasznie mnie to denerwuje...ale cóż zrobić...
AsiorekW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-30, 17:22   #4006
fafforek
Przyczajenie

Ja mam pracę biurową. I zakładałam, że miesiąc zwolnienia to max. Ale widzę, że różnie bywa. Idę w sobotę do endokrynologa i zobaczymy co mi powie. Chciałabym już mieć to wszystko za sobą. Dzięki Wam za pomoc
Stary 2011-03-31, 13:26   #4007
Motykowa
Raczkowanie

Witajcie
Nie uwierzycie, odebrałam wyniki histo-pat i okazało się, że.....nie miałam raka!! Był guz, oczywiście, ale nie posiadał komórek rakowych!!! Zarówno mój chirurg jak i endokrynolog stwierdzili, że zapiszą sobie dane patomorfologa od mojej biopsji, żeby odradzać komukolwiek wizytę w danym gabinecie usg Generalnie, super radość, ale i było nerwów niepotrzebnych!! Szok i jeszcze raz szok

A teraz odpowiedzi na kilka powyższych pytań: ja mogłam dostać 6 tygodni zwolnienia, wzięłam 4 tygodnie. Wczoraj minęły 3 tygodnie od mojej operacji i czuję się rewelacyjnie nadal. Nic już nie boli, nie swędzi, nie kłuje, ruszam głową na wszystkie możliwe strony, jedynie zgadzam się ze stwierdzeniem, że skóra w okolicach rany jest inna, taka jakby nadal lekko znieczulona, śmieszne uczucie Na brak energii też nie narzekam, jedyne co zauważyłam to notorycznie zimne stopy.

TSH mam 25, od dzisiaj dostałam dawkę euthyroxu 75. Wapno tylko raz dziennie, bo za chwilę miałabym już powyżej normy.
W czerwcu kolejna wizyta u endo, z badaniami krwi, na jesień usg i jak wszystko będzie w nim ok, to wizyty kontrolne raz na rok. Ciekawe, czy to koniec mojej przygody z tarczycą
Motykowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-31, 14:44   #4008
Kancia
Zakorzenienie

Motykowa ale rewelacja Ty niby miałaś pęcherzykowego?
Stary 2011-03-31, 19:03   #4009
Mags1983
Zakorzenienie

GG do Mags1983

Motykowa super!!! Gratuluję !

Moich wyników dziś niestety nie było:/ Mam dzwonić za tydzień. Endo zwiększył mi dawkę eutyroxu z 75 na 100 i za 4 tygodnie mam zrobić wyniki. Wapno też mi zmniejszył.

Pytałam o dziwną skórę nad raną to nazwał to miejscową znieczulicą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-31, 20:21   #4010
fizol87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nettka6 Pokaż wiadomość

ok zgodze sie... bo w tych klockach chodzi o pare rzeczy, szyja to niebezpieczny rejon i to chyba glowny problem, ale dobry chirurg raczej zna sie na rzeczy, wiem ze w krakowie robia to dobrze:
wiec, primo nie naruszyc nerwu krtaniowego wstecznego-bo chrypka, porazenie strun glosowych
secundo tetnice szyjne... czyli dla nieostroznego lipa... dla pacjenta jeszcze wieksza- ale to definitywny blad w sztuce
tertio... tetnice tarczowe dolna i gorna(tej sie bardziej boja), ktore jak naruszysz to krwawia jak diabli
pozatym kazdy z nas jest inny... i ma troche rozna anatomie... z czym mozecie sie nie zgodzic, ale tak jest
dodatkowo przytarczyce... ktorych jesli nie wytniesz to mistrzostwo
ale nie dodawajmy dramaturgii... jak przy peknietym tetniaku aorty brzusznej gdzie jak w ruletce 50/50%

Motylkowa - ciesze sie

Edytowane przez fizol87
Czas edycji: 2011-03-31 o 20:23
fizol87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-31, 23:36   #4011
Motykowa
Raczkowanie

Kancia w biopsji wyszło podejrzenie papilarnego W zasadzie to już biopsja wzbudziła pewne oburzenie endokrynologa, powiedziała mi, że albo rak jest albo go nie ma. Poza tym opis biopsji powinien składać się z dokładnego opisu każdego zbadanego fragmentu, a w moim wyniku były 2 zdania.
Uwaga dla wszystkich przed biopsją!! Spróbujcie dowiedzieć się, kto w waszym regionie wykonuje najlepsze opisy biopsji, od tego wszystko zależy. Powiem wam, że gdybym wiedziała wtedy to, co wiem teraz, wolałabym nawet wydać 100 zł więcej, ale mieć 100% pewność co w sobie noszę
Stary 2011-04-01, 07:09   #4012
Kancia
Zakorzenienie

hmm no to papilarnego łatwiej wybadac niz pęcherzykowego ale z tego co wiem to one generalnie są ciezkie w diagnostyce.

Ja sie zastanawiałam po tym jak sie dowiedziałam, ze mam raka czy nie powtórzyc biopsji, bo tez miałam na niej tylko napisane po łacinie rak i NIC WIĘCEJ. Jednak doszłam do wniosku, ze nawet jesli w drugiej biopsji wyjdzie, ze to nie rak to bede zyc w strachu i niepewnosci. Dlatego wycięłam. W badaniu sródoperacyjnym potwierdzono raka i oznaczono jako brodawkowaty.

Przy nowotworach tarczycy to niestety tylko badanie po wycieciu daje 100% pewnosci, tarczyca to samę pęcherzyki i wcale nielatwo je badać.
Stary 2011-04-01, 13:41   #4013
AsiorekW
Przyczajenie

Motykowa! Gratuluje!!! Rewelacja po prostu!

U mnie ostatnio niestety bez rewelacji. Dziś okazało się, że jestem znowu w nadczynności. I to dużej. Endo kazał zmniejszyć Euthyrox o połowę (ze 100 na 50 mikrogramów).
Rada dla wszystkich po operacji: sprawdzajcie regularnie co miesiąc poziom hormonów i niech endo reguluje co miesiąc dawkę. Ja zaniedbałam (robiłam badanie krwi 17 stycznia i dopiero 28 marca) i wpędziłam się w nadczynność lekami. Czuje się okropnie...
Stary 2011-04-01, 13:45   #4014
Kancia
Zakorzenienie

ja nie odczuwam, zadnego dyskomfortu zwiazanego z hormonami, ani przy nadczynnosci ani przy niedoczynnosci jedynie po czym poznaje, ze sie zmienilo to po wynikach
Stary 2011-04-01, 15:31   #4015
AsiorekW
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
ja nie odczuwam, zadnego dyskomfortu zwiazanego z hormonami, ani przy nadczynnosci ani przy niedoczynnosci jedynie po czym poznaje, ze sie zmienilo to po wynikach
Zazdroszcze, mnie od jakiegoś miesiąca b. bolą oczy i bardziej wystają z czaszki, szybciej się męczę i mam błyskawiczną przemianę materii.

To też może być kwestia amplitudy zmian. Tym razem TSH spadło mi bardzo, bo do 0.07. Miewałam kiedyś niewykrywalne TSH, więc znam te objawy. Muszę poczekać, aż naciągnie. Mam nadzieję, że tak szybko jak spadło paskudztwo....
Stary 2011-04-02, 16:22   #4016
ellunka
Raczkowanie

AsiorekW ,jakie masz objawy nadczynności?
ellunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 11:58   #4017
agisona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Motykowa Pokaż wiadomość
Witajcie
Nie uwierzycie, odebrałam wyniki histo-pat i okazało się, że.....nie miałam raka!! Był guz, oczywiście, ale nie posiadał komórek rakowych!!! Zarówno mój chirurg jak i endokrynolog stwierdzili, że zapiszą sobie dane patomorfologa od mojej biopsji, żeby odradzać komukolwiek wizytę w danym gabinecie usg Generalnie, super radość, ale i było nerwów niepotrzebnych!! Szok i jeszcze raz szok

A teraz odpowiedzi na kilka powyższych pytań: ja mogłam dostać 6 tygodni zwolnienia, wzięłam 4 tygodnie. Wczoraj minęły 3 tygodnie od mojej operacji i czuję się rewelacyjnie nadal. Nic już nie boli, nie swędzi, nie kłuje, ruszam głową na wszystkie możliwe strony, jedynie zgadzam się ze stwierdzeniem, że skóra w okolicach rany jest inna, taka jakby nadal lekko znieczulona, śmieszne uczucie Na brak energii też nie narzekam, jedyne co zauważyłam to notorycznie zimne stopy.

TSH mam 25, od dzisiaj dostałam dawkę euthyroxu 75. Wapno tylko raz dziennie, bo za chwilę miałabym już powyżej normy.
W czerwcu kolejna wizyta u endo, z badaniami krwi, na jesień usg i jak wszystko będzie w nim ok, to wizyty kontrolne raz na rok. Ciekawe, czy to koniec mojej przygody z tarczycą
To super, że wynki nie pokryły się z biopsją. Gratulacje
A możesz mi powiedzieć do jakiego endo teraz chodzisz? no i gdzie robiłaś usg - abym sama tam nie poszła
agisona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 12:38   #4018
Kancia
Zakorzenienie

asiorek co ja bym dała za błyskawiczna przemianę materii ja to chyba nie mam jej wcale
Stary 2011-04-03, 23:48   #4019
Motykowa
Raczkowanie

agisona udało mi się dostać do dr Mizan-Gross w Gdańsku. Ciężko się do niej zapisać, chyba 2 razy w roku odbywają się zapisy nowych pacjentów. Możesz spróbować. USG i biopsję robiłam w gabinecie USG w Gdyni na Abrahama u dr Sochy. Najlepsze opisy biopsji robi podobno dr Antolak w Gdańsku.
Stary 2011-04-04, 21:25   #4020
perelka_np
Zadomowienie

GG do perelka_np Send a message via Skype™ to perelka_np

Dziewczyny jak wiecie w środę idę do szpitala a w czwartek mam operacje i teraz zastanawiam się czy w środę nie powinnam nic jeść bo przecież będę miała robione różne badania przed operacją. Zapomniałam się zapytać lekarza a nie chce już do niego wydzwaniać.

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Następna wizyta 19.10.2012

perelka_np jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości