|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3961 |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
perelka dobrze wiedzieć, że masz już termin, niedługo będzie po wszystkim
![]() ![]() Wczoraj robiłam badania krwi na poziom wapnia i dla własnej informacji, zrobiłam już tsh. Wapno już w porządku, ale tsh mam 25. Dużo, prawda? Biorę tylko 25mg euthyrox, wizyta u endo dopiero 4 kwietnia. Któregoś wieczora miałam dziwną sytuację, nie mogłam nabrać porządnie powietrza, przez co nie mogłam zasnąć. Zmierzyłam ciśnienie i było ok, ale tętno skoczyło mi do 110. Przestraszyłam się nie na żarty, ale w końcu udało mi się zasnąć. Miałyście podobne sytuacje? |
![]() ![]() |
![]() |
#3962 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Nasza pani endo (Gruner) powiedziała mi, że w żadnym wypadku nie brać wyższej dawki hormonu bo to jeszcze jest za wcześnie na to, aby wszystko się unormowało, dopiero gdzieś ok kwietnia kazała zrobić drugie wyniki. Oczywiście, ja już zrobiłam teraz i okazało się, że tsh spadło: 4.94 lekko podwyższone, ale nie jest źle. Tutaj endo miała rację ![]() W tym samym czsie co u endo byłam u chirurga, który mnie operował. On namawiał mnie do podwyższenia hormonu, ale go nie posłuchałam i się cieszę. Jeżeli chodzi o twoje "braki powietrza" to też to miałam na początku teraz jest ok. Wszystko się powoli unormuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3963 |
Zadomowienie
|
Mam nietypowe pytanie. Jedna z Was pisała że do operacji trzeba być nago,czy to znaczy że nie można mieć nawet majtek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3964 |
Raczkowanie
|
perelka ja miałam termin operacji tak ustawiany, żeby nie mieć okresu...mój chirurg powiedział, że nie mogę mieć okresu podczas operacji...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3965 |
Zakorzenienie
|
ja byłam nago, nikt nic o okresie nie wspominał...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3966 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam nagusieńka
![]() ![]()
#3967 |
Raczkowanie
|
perełka...absolutnie nie możesz mieć okresu! Mi tak samo jak dziewczynom termin ustalano tak żeby nie mieć
co do nagości...to na salę operacyjną jechałam w piżamach, bieliznę kazali zdjąć. Jak kładli mnie na stół operacyjny zdjęli mi górę ale zaraz przykryli zielonym prześcieradłem...tak że żadnego dyskomfortu nie czułam. Na pewno dół też miała zdjęty podczas operacji...bo w wcześniej pielęgniarka sprawdzała czy mam choć minimalne włoski na udach. Zapytałam o co chodzi a ona powiedziała że będą mi w tych miejscach przypinać diody i żeby się dobrze trzymały skóra musi być gładziusienka nagością się nie martw, po tableteczce na rozlużnienie jest na prawdę wszystko jedno ![]() Mi do dziurki na guzika pielęgniarka tak super przyczepiał pojemnik od drenu...po operacji miałam przyklejony plastrami do ciała |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3968 |
Zadomowienie
|
Właśnie dzwoniłam do mojego chirurga i powiedział że miesiączka nie jest problemem podczas operacji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3969 |
Zakorzenienie
|
perełka
![]() ![]() ze względów medycznych to chyba chodzi o wszelkie krwotoki, bo wtedy chyba krew rzadsza ale jesli lekarz o tym wie, to pewnie są podjęte dodatkowe srodki aby wszystko było ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3970 |
Przyczajenie
|
A ja dostałam okres dzień przed operacją (trochę się przyśpieszył) i nie robili z tego problemu. Jeden lekarz powiedział żeby się nie przyznawać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3971 |
Zadomowienie
|
No dobrze, czyli Ty dostałaś okres ale w takim razie czy miałaś na sobie majtki podczas operacji czy byłaś naga??
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3972 |
BAN stały
|
To czy jesteś nago czy nie zależy od szpitala, bywa bardzo różnie więc lepiej się nie nastawiać. Mnie przed operacją dali do założenia koszulę taka flizelinową przez głowę, założyłam ją bez bielizny i w niej wróciłam na salę pooperacyjną. Potem się przebrałam z pomocą pielęgniarki, ona przecięła tę koszulę i było bez problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3973 |
Zadomowienie
|
Mnie nie zależy na tym żeby mieć koszule tylko majtki bo będę miała okres i na sama myśl ze w trakcie operacji będę leżała na stole bez bielizny a ze mnie będzie ,,ciekło" robi mi się słabo. Może dla innych to nie jest problem ale dla mnie jest i to duży
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3974 |
Raczkowanie
|
Wszystko zależy od szpitala- w Krakowie kazali przygotować majtki na tyle duże,żeby podczas operacji można było przytrzymać w nich lewą rękę(żeby nie opadała), więc myślę,że te majtki to dobry pomysł i nie powinni mieć nic przeciwko.
Przy okazji mam pytanie, czy miałyście może problem z mrowieniem, drętwieniem rąk(zwłaszcza palców)? Mam to od ponad 2 tygodni, praktycznie cały czas, ale najmocniej w nocy. Łykam calperos1000 2x dziennie, blumag (100%zalecanej dziennej dawki Mg). Zrobiłam badania- wapń 2,23 magnez 0,94.Niby w normie, ale ja się źle czuję... |
![]() ![]() |
![]() |
#3975 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3976 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny sprawdzcie potas, oprócz wapnia i magnezu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3977 |
Zakorzenienie
|
Myślisz? Oki doki
![]() ![]()
#3978 |
Przyczajenie
|
witam
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3979 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3980 |
Raczkowanie
|
perelka jak poinformujesz o tym fakcie pielęgniarki czy anestezjologa to nie sądzę, aby robili problem abyś miała założone majtki
![]() Ja na salę jechałam nagusieńka pod zielonym materiałem, piżamę pomogła mi ubrać pielęgniarki już na sali pooperacyjnej wieczorem po operacji. |
![]() ![]() |
![]() |
#3981 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3982 |
Raczkowanie
|
jestem na 5 tym roku lekarskiego UJ, widzialem nie jedna operacje, mysle ze ostatnia rzecz ktora obchodzi lekarza przy operacji tarczycy to bielizna... nie przeszkadza we wkluciach zylnych anestezjologowi, w zabiegu tez. Nie boj zaby... powiedz o sprawie z krotkiej pilki, NIE BEDZIE PROBLEMU
![]()
Jedno zycie w jednym tempie, jedno bicie z jednym sercem... ![]() Edytowane przez fizol87 Czas edycji: 2011-03-24 o 18:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#3983 |
Zakorzenienie
|
fizol z tymi krwotokami to gdzies mi jakiś lekarz mówił, ze lepiej nie robic podczas okresu operacji
![]() a jaką specjalizację będziesz robił ![]() ![]() ja na dzien dzisiejszy żałuje, ze nie poszłam na medycynę, przez ostatnie 4 lata robię za lekarza dla moich dzieci i to w zasadzie z wielu specjalizacji ![]() co do potasu to nie zaszkodzi sprawdzic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3984 |
Raczkowanie
|
no widzicie ...co szpital to inaczej...
dla mnie okres był by problemem...szczególnie dlatego że dzień i noc po operacji leżałam jak kłoda....już załatwianie się do basenu było kłopotliwe lekarzowi w operacji okres pewno nie przeszkadza ale pacjentce???? perełka twoja decyzja...masz tu tyle komentarzy... ja na prawdę nie wyobrażam sobie po operacji jeszcze okresu...nie dość ze wszystko boli..to jeszcze to....ja zdecydowanie na NIE |
![]() ![]() |
![]() |
#3985 |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka z pokoju w noc po operacji dostała okres. Po kryjomu wstawała, mimo, że mogła za pozwoleniem pielęgniarek wstać dopiero rano i szła do wc umyć sie i założyć sobie podpaskę. Nie było to bezpieczne ani komfortowe. Można ratować się tamponami ale ich tez nie nosi sie 12 godzin tylko max 8. Musisz to przemyśleć.
#3986 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3987 |
Przyczajenie
|
Zgadzam się z Kancią! przy drętwieniach należy również sprawdzić potas!
Przykładem jest moja mama, która ma takie problemy właśnie w momencie kiedy spada jej poziom potasu.. Co do okresu, to znam przypadek kobiety, która została wypisana ze szpitala przez to że dostała okres przed planowanym zabiegiem. I to była ostrożność lekarzy, a nie widzi mi się tej pacjentki. Nie wiem, może wynika to z tego, że organizm kobiety w tych dniach jest osłabiony. Znając życie to wszystko zależy od szpitala. Więc proponuję skontaktować się w tej sprawie z lekarzem. |
![]() ![]() |
![]() |
#3988 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() Znalazłam forum i postanowiłam napisać, może ktoś mi doradzi co robić. Pół roku temu wyczułam sobie guzek na szyi. Po usg okazało się, że to tarczyca. Guzek w lewym płacie 16,4 x 14,3 x 38,9 mm. Wybrałam się do prof. Lewińskiego endokrynologa w Łodzi. I tam zrobioną miałam biopsję. Biopsja wykazała: normotypowe komórki pęcherzykowe tarczycy rozproszone, w grupach i płatach oraz koloid (materiał z górnej części lewego płata). Rozpoznanie cytologiczne: Zmiana łagodna. Wyniki tsh, ft3, ft4, atg, atpo wyszły w normie. Tylko przeciwciała p/receptorom tsh ab-tshr wyszły podwyższone. I lekarz powiedział, że operacja to mój wybór. Jeśli się zdecyduję to ok. A jeśli nie to co rok badania, kontrola, biopsja. Co robić?? Miał ktoś z Was taką sytuację?? zupełnie nie wiem co zrobić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3989 |
Raczkowanie
|
Fafforek,miałam taką samą sytuację,biopsja wykazała koloidowe guzy,tak się bałam jak czekałam na wyniki,że przyrzekłam sobie nigdy więcej takiego strachu,zdecydowałam się na operację i nie żałuję,bo co roku robić biopsję i bać się to nie dla mnie,a guzy też mogą rosnąć ,także ja jestem za usuwaniem,ale decyzja należy do ciebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3990 |
Przyczajenie
|
Ellunka, a usunięty miałaś guz, czy cała tarczyca? Jak to wygląda po?? Hormony cały czas?? Nie będzie to miało złego wpływu na to, że chciałabym mieć dzieci?? Mam już 27 lat i staramy się ciągle i też jest problem... ale to już inna historia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.