***operacja tarczycy*** - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-22, 12:33   #3961
Motykowa
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

perelka dobrze wiedzieć, że masz już termin, niedługo będzie po wszystkim Wczoraj starałam się przypomnieć sobie szczegóły ze szpitala, bo znajoma wypytywała, ale kurczę zaćmienie, pamiętam tylko wyrywki, wy też tak macie?

Wczoraj robiłam badania krwi na poziom wapnia i dla własnej informacji, zrobiłam już tsh. Wapno już w porządku, ale tsh mam 25. Dużo, prawda? Biorę tylko 25mg euthyrox, wizyta u endo dopiero 4 kwietnia.
Któregoś wieczora miałam dziwną sytuację, nie mogłam nabrać porządnie powietrza, przez co nie mogłam zasnąć. Zmierzyłam ciśnienie i było ok, ale tętno skoczyło mi do 110. Przestraszyłam się nie na żarty, ale w końcu udało mi się zasnąć.
Miałyście podobne sytuacje?
Motykowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-22, 19:40   #3962
agisona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Motykowa Pokaż wiadomość
perelka dobrze wiedzieć, że masz już termin, niedługo będzie po wszystkim Wczoraj starałam się przypomnieć sobie szczegóły ze szpitala, bo znajoma wypytywała, ale kurczę zaćmienie, pamiętam tylko wyrywki, wy też tak macie?

Wczoraj robiłam badania krwi na poziom wapnia i dla własnej informacji, zrobiłam już tsh. Wapno już w porządku, ale tsh mam 25. Dużo, prawda? Biorę tylko 25mg euthyrox, wizyta u endo dopiero 4 kwietnia.
Któregoś wieczora miałam dziwną sytuację, nie mogłam nabrać porządnie powietrza, przez co nie mogłam zasnąć. Zmierzyłam ciśnienie i było ok, ale tętno skoczyło mi do 110. Przestraszyłam się nie na żarty, ale w końcu udało mi się zasnąć.
Miałyście podobne sytuacje?
Moje pierwsze badanie tsh po operacji też było wysokie (nie takie jak Twoje) ale jednak. Dawkę euthyrox mam taką samą jak Ty.
Nasza pani endo (Gruner) powiedziała mi, że w żadnym wypadku nie brać wyższej dawki hormonu bo to jeszcze jest za wcześnie na to, aby wszystko się unormowało, dopiero gdzieś ok kwietnia kazała zrobić drugie wyniki. Oczywiście, ja już zrobiłam teraz i okazało się, że tsh spadło: 4.94 lekko podwyższone, ale nie jest źle. Tutaj endo miała rację
W tym samym czsie co u endo byłam u chirurga, który mnie operował. On namawiał mnie do podwyższenia hormonu, ale go nie posłuchałam i się cieszę.
Jeżeli chodzi o twoje "braki powietrza" to też to miałam na początku teraz jest ok.
Wszystko się powoli unormuje.
agisona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-23, 13:20   #3963
perelka_np
Zadomowienie

GG do perelka_np Send a message via Skype™ to perelka_np

Mam nietypowe pytanie. Jedna z Was pisała że do operacji trzeba być nago,czy to znaczy że nie można mieć nawet majtek Bo mi akurat na 6 kwietnia przypada okres i nie wyobrażam sobie leżeć na stole operacyjnym w ,,tych" dniach bez bielizny

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Następna wizyta 19.10.2012

perelka_np jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-23, 13:30   #3964
Motykowa
Raczkowanie

perelka ja miałam termin operacji tak ustawiany, żeby nie mieć okresu...mój chirurg powiedział, że nie mogę mieć okresu podczas operacji...
Stary 2011-03-23, 15:38   #3965
Kancia
Zakorzenienie

ja byłam nago, nikt nic o okresie nie wspominał...
Stary 2011-03-23, 19:17   #3966
Mags1983
Zakorzenienie

GG do Mags1983

Ja byłam nagusieńka Anestezjolog pytał się kiedy wypada mi okres. Na szczęście dostałam go kilka dni po operacji. Wszystko zależy od lekarza - tak mi powiedziano
Stary 2011-03-24, 06:16   #3967
nettka6
Raczkowanie

perełka...absolutnie nie możesz mieć okresu! Mi tak samo jak dziewczynom termin ustalano tak żeby nie mieć

co do nagości...to na salę operacyjną jechałam w piżamach, bieliznę kazali zdjąć. Jak kładli mnie na stół operacyjny zdjęli mi górę ale zaraz przykryli zielonym prześcieradłem...tak że żadnego dyskomfortu nie czułam.
Na pewno dół też miała zdjęty podczas operacji...bo w wcześniej pielęgniarka sprawdzała czy mam choć minimalne włoski na udach. Zapytałam o co chodzi a ona powiedziała że będą mi w tych miejscach przypinać diody i żeby się dobrze trzymały skóra musi być gładziusienka

nagością się nie martw, po tableteczce na rozlużnienie jest na prawdę wszystko jedno Przygotuj sobie rozpinaną z przodu piżamkę, wtedy łatwiej się ubrać po operacji.
Mi do dziurki na guzika pielęgniarka tak super przyczepiał pojemnik od drenu...po operacji miałam przyklejony plastrami do ciała
nettka6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 08:27   #3968
perelka_np
Zadomowienie

Właśnie dzwoniłam do mojego chirurga i powiedział że miesiączka nie jest problemem podczas operacji to ja już sama nie wiem co mam myśleć bo ile lekarzy tyle zdań

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Stary 2011-03-24, 08:30   #3969
Kancia
Zakorzenienie

perełka jak tak powiedział to ok

ze względów medycznych to chyba chodzi o wszelkie krwotoki, bo wtedy chyba krew rzadsza ale jesli lekarz o tym wie, to pewnie są podjęte dodatkowe srodki aby wszystko było ok
Stary 2011-03-24, 08:49   #3970
agisona
Przyczajenie

A ja dostałam okres dzień przed operacją (trochę się przyśpieszył) i nie robili z tego problemu. Jeden lekarz powiedział żeby się nie przyznawać bo i tak w pierwszy dzień jest słaby.
Stary 2011-03-24, 09:14   #3971
perelka_np
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agisona Pokaż wiadomość
A ja dostałam okres dzień przed operacją (trochę się przyśpieszył) i nie robili z tego problemu. Jeden lekarz powiedział żeby się nie przyznawać bo i tak w pierwszy dzień jest słaby.
No dobrze, czyli Ty dostałaś okres ale w takim razie czy miałaś na sobie majtki podczas operacji czy byłaś naga??

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Stary 2011-03-24, 09:24   #3972
Mn1s1ek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez perelka_np Pokaż wiadomość
No dobrze, czyli Ty dostałaś okres ale w takim razie czy miałaś na sobie majtki podczas operacji czy byłaś naga??
To czy jesteś nago czy nie zależy od szpitala, bywa bardzo różnie więc lepiej się nie nastawiać. Mnie przed operacją dali do założenia koszulę taka flizelinową przez głowę, założyłam ją bez bielizny i w niej wróciłam na salę pooperacyjną. Potem się przebrałam z pomocą pielęgniarki, ona przecięła tę koszulę i było bez problemu.
Mn1s1ek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 09:44   #3973
perelka_np
Zadomowienie

Mnie nie zależy na tym żeby mieć koszule tylko majtki bo będę miała okres i na sama myśl ze w trakcie operacji będę leżała na stole bez bielizny a ze mnie będzie ,,ciekło" robi mi się słabo. Może dla innych to nie jest problem ale dla mnie jest i to duży

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Stary 2011-03-24, 10:33   #3974
Mader 44
Raczkowanie

Wszystko zależy od szpitala- w Krakowie kazali przygotować majtki na tyle duże,żeby podczas operacji można było przytrzymać w nich lewą rękę(żeby nie opadała), więc myślę,że te majtki to dobry pomysł i nie powinni mieć nic przeciwko.
Przy okazji mam pytanie, czy miałyście może problem z mrowieniem, drętwieniem rąk(zwłaszcza palców)? Mam to od ponad 2 tygodni, praktycznie cały czas, ale najmocniej w nocy. Łykam calperos1000 2x dziennie, blumag (100%zalecanej dziennej dawki Mg). Zrobiłam badania- wapń 2,23 magnez 0,94.Niby w normie, ale ja się źle czuję...
Mader 44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 13:37   #3975
Mags1983
Zakorzenienie

GG do Mags1983

Cytat:
Napisane przez Mader 44 Pokaż wiadomość
Wszystko zależy od szpitala- w Krakowie kazali przygotować majtki na tyle duże,żeby podczas operacji można było przytrzymać w nich lewą rękę(żeby nie opadała), więc myślę,że te majtki to dobry pomysł i nie powinni mieć nic przeciwko.
Przy okazji mam pytanie, czy miałyście może problem z mrowieniem, drętwieniem rąk(zwłaszcza palców)? Mam to od ponad 2 tygodni, praktycznie cały czas, ale najmocniej w nocy. Łykam calperos1000 2x dziennie, blumag (100%zalecanej dziennej dawki Mg). Zrobiłam badania- wapń 2,23 magnez 0,94.Niby w normie, ale ja się źle czuję...
Ja mam podobny problem, łykam calperos 3 x dziennie i mam wapno w normie. Jak tylko schodzę z dawką do 2 x dziennie zaczynaja się mrowienia i drętwienia. Może zwiększ wapno na kilka dni żeby się przekonać? Za tydzień mam wizyte u endo to go zapytam. Jest też chirurgiem i mnie operował więc myślę, że coś powinien mi konkretnego powiedzieć. Jak się dowiem to napiszę.
Stary 2011-03-24, 13:41   #3976
Kancia
Zakorzenienie

dziewczyny sprawdzcie potas, oprócz wapnia i magnezu
Stary 2011-03-24, 14:21   #3977
Mags1983
Zakorzenienie

GG do Mags1983

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
dziewczyny sprawdzcie potas, oprócz wapnia i magnezu
Myślisz? Oki doki Za tydzień mam wyniki TSH więc zrobie przy okazji Thx!
Stary 2011-03-24, 14:47   #3978
Rybka62
Przyczajenie

witam i ja dołaczę sie do Was również jestem po operacji tarczycy ( prawego płata) zażywam Euthyrox 75 ale zastanawiam się nad zmianą leku ze względu na kiepskie samopoczucie :/ Nie wiem jak Wam ale mi często zdażają się "ciężkie dni" kiedy to boli mnie głowa i jestem strasznie nerwowa, rozdrażniona. Innym razem z kolei czuję się bardzo senna, ospała, także bóle głowy. Takie skoki od nadczynności do niedoczynności. Czasem źle się czuję przez 3-4 godziny, a czasami 5-7 dni...... ciężko... czy Wy też borykacie sie z takimi problemami? Zmiana leku przyniesie jakieś korzyści? Bardzo proszę o porady Pozdrawiam
Rybka62 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 15:00   #3979
Rybka62
Przyczajenie

Witam ja również dołączę również jestem po operacji tarczycy (prawy płat) i biore Euthyrox 75. Zastanawiam sie nad zmianą leku ze względu na kiepskie samopoczucie: bóle głowy, nerwowość, drażliwość, bezsenność innym razem czuje sie bardzo ospała wręcz otumaniona, brak mi sił i energii; takie skoki od nadczynności do niedoczynności. Czasmi mnie to "trzyma" 3-4 godz innym razem 5-7 dni....także ciężko. Wy też się borykacie z takimi problemami? Czy zmiana leku przyniesie jakies korzyści? Bardzo proszę o porady Pozdrawiam!
Rybka62 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 15:07   #3980
Motykowa
Raczkowanie

perelka jak poinformujesz o tym fakcie pielęgniarki czy anestezjologa to nie sądzę, aby robili problem abyś miała założone majtki
Ja na salę jechałam nagusieńka pod zielonym materiałem, piżamę pomogła mi ubrać pielęgniarki już na sali pooperacyjnej wieczorem po operacji.
Stary 2011-03-24, 16:39   #3981
agisona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez perelka_np Pokaż wiadomość

Tak miałam majtki i nikt nie robił problemu
Stary 2011-03-24, 18:09   #3982
fizol87
Raczkowanie

jestem na 5 tym roku lekarskiego UJ, widzialem nie jedna operacje, mysle ze ostatnia rzecz ktora obchodzi lekarza przy operacji tarczycy to bielizna... nie przeszkadza we wkluciach zylnych anestezjologowi, w zabiegu tez. Nie boj zaby... powiedz o sprawie z krotkiej pilki, NIE BEDZIE PROBLEMU dodatkowo nie zamartwialbym sie co do bedacego okresu, lakarz to lekarz, chyba rozumie fizjologie, Kancia...hmmm krew rzadsza yyy.... estrogen zwieksza lepkosc krwii | Mader 44... cierpniecie... powiem tak... to moze byc pozabiegowe, przytaczyce praktycznie leza na tarczycy i sa malutenkie(cos jak ziarno zboza), nierzadko sa po prostu usuniete wraz z tarczyca i to norma, bardziej skup sie na badaniu Ca2+ i parathormonu(przytarczyce ). Głowna przyczyna niewydolnosci przytarczyc jest ich usuniecie podczas zabiegu na tarczycy... Potas... hmmm wazny, owszem... ale szczrze to olalbym go teraz. Balbym sie o niego bo nakreca prace serca, dodatkowo w przbiegu niewydolnosci nerek, cukrzycy. Moze byc tak ze na "wapnie" bedziesz cale zycie...

Edytowane przez fizol87
Czas edycji: 2011-03-24 o 18:12
fizol87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 18:35   #3983
Kancia
Zakorzenienie

fizol z tymi krwotokami to gdzies mi jakiś lekarz mówił, ze lepiej nie robic podczas okresu operacji także mogę tylko powiedziec co słyszałam.

a jaką specjalizację będziesz robił jeśli mozna spytac

ja na dzien dzisiejszy żałuje, ze nie poszłam na medycynę, przez ostatnie 4 lata robię za lekarza dla moich dzieci i to w zasadzie z wielu specjalizacji

co do potasu to nie zaszkodzi sprawdzic
Stary 2011-03-25, 06:04   #3984
nettka6
Raczkowanie

no widzicie ...co szpital to inaczej...
dla mnie okres był by problemem...szczególnie dlatego że dzień i noc po operacji leżałam jak kłoda....już załatwianie się do basenu było kłopotliwe

lekarzowi w operacji okres pewno nie przeszkadza ale pacjentce????
perełka twoja decyzja...masz tu tyle komentarzy...
ja na prawdę nie wyobrażam sobie po operacji jeszcze okresu...nie dość ze wszystko boli..to jeszcze to....ja zdecydowanie na NIE
nettka6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 09:42   #3985
Mags1983
Zakorzenienie

GG do Mags1983

Moja koleżanka z pokoju w noc po operacji dostała okres. Po kryjomu wstawała, mimo, że mogła za pozwoleniem pielęgniarek wstać dopiero rano i szła do wc umyć sie i założyć sobie podpaskę. Nie było to bezpieczne ani komfortowe. Można ratować się tamponami ale ich tez nie nosi sie 12 godzin tylko max 8. Musisz to przemyśleć.
Stary 2011-03-25, 13:30   #3986
Mader 44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fizol87 Pokaż wiadomość
Mader 44... cierpniecie... powiem tak... to moze byc pozabiegowe, przytaczyce praktycznie leza na tarczycy i sa malutenkie(cos jak ziarno zboza), nierzadko sa po prostu usuniete wraz z tarczyca i to norma, bardziej skup sie na badaniu Ca2+ i parathormonu (przytarczyce). Moze byc tak ze na "wapnie" bedziesz cale zycie...
Dzięki. Zdaję sobie sprawę, że będę na tabletkach całe życie, ale żeby tak jeszcze być pewnym dawki...Wracam właśnie od endo- zmniejszył mi calperos na 1x1000 i 1x500(zamiast 2x1000), zwiększył euthyrox do 175(było na zmianę 150/175), mam dalej łykać magnez.Tsh mam 0,48, wapń 2,23.Mówiłam mu o tym mrowieniu, dlatego nie bardzo rozumiem dlaczego mi zmniejszył calperos? Zrobię sobie dodatkowo poziom tego parathormonu i zobaczę co pokażą wyniki...
Mader 44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 15:29   #3987
olivkaaa83
Przyczajenie

Zgadzam się z Kancią! przy drętwieniach należy również sprawdzić potas!
Przykładem jest moja mama, która ma takie problemy właśnie w momencie kiedy spada jej poziom potasu..

Co do okresu, to znam przypadek kobiety, która została wypisana ze szpitala przez to że dostała okres przed planowanym zabiegiem. I to była ostrożność lekarzy, a nie widzi mi się tej pacjentki. Nie wiem, może wynika to z tego, że organizm kobiety w tych dniach jest osłabiony.
Znając życie to wszystko zależy od szpitala. Więc proponuję skontaktować się w tej sprawie z lekarzem.
olivkaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 15:13   #3988
fafforek
Przyczajenie

Witam wszystkich
Znalazłam forum i postanowiłam napisać, może ktoś mi doradzi co robić. Pół roku temu wyczułam sobie guzek na szyi. Po usg okazało się, że to tarczyca. Guzek w lewym płacie 16,4 x 14,3 x 38,9 mm. Wybrałam się do prof. Lewińskiego endokrynologa w Łodzi. I tam zrobioną miałam biopsję. Biopsja wykazała: normotypowe komórki pęcherzykowe tarczycy rozproszone, w grupach i płatach oraz koloid (materiał z górnej części lewego płata). Rozpoznanie cytologiczne: Zmiana łagodna.
Wyniki tsh, ft3, ft4, atg, atpo wyszły w normie. Tylko przeciwciała p/receptorom tsh ab-tshr wyszły podwyższone.
I lekarz powiedział, że operacja to mój wybór. Jeśli się zdecyduję to ok. A jeśli nie to co rok badania, kontrola, biopsja.
Co robić?? Miał ktoś z Was taką sytuację?? zupełnie nie wiem co zrobić
fafforek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 18:35   #3989
ellunka
Raczkowanie

Fafforek,miałam taką samą sytuację,biopsja wykazała koloidowe guzy,tak się bałam jak czekałam na wyniki,że przyrzekłam sobie nigdy więcej takiego strachu,zdecydowałam się na operację i nie żałuję,bo co roku robić biopsję i bać się to nie dla mnie,a guzy też mogą rosnąć ,także ja jestem za usuwaniem,ale decyzja należy do ciebie.
ellunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 20:25   #3990
fafforek
Przyczajenie

Ellunka, a usunięty miałaś guz, czy cała tarczyca? Jak to wygląda po?? Hormony cały czas?? Nie będzie to miało złego wpływu na to, że chciałabym mieć dzieci?? Mam już 27 lat i staramy się ciągle i też jest problem... ale to już inna historia Boję się też powikłań ze strony strun głosowych, które wiem, że są spotykane.
fafforek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości