***operacja tarczycy*** - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-04, 14:11   #4681
aduskaxdxd
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Cytat:
Napisane przez Inka1985 Pokaż wiadomość
Też mnie swedziało. Spróbuj bardzo cienko smarowac i na samą ranę
W ogóle ta maść jest warta zachodu?
Stary 2012-09-05, 09:18   #4682
fizol87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izzi42 Pokaż wiadomość
dzięki za odpowiedź a może znacie dobrego lekarza z Krakowa?
znam... z Krakowa polecam Dr Konturka, albo Doc Barczyńskiego

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Gejsza13 Pokaż wiadomość
spokojnie, ja miałam duzo guzków, największy miała prawie 4 cm i żaden nie był złośliwy. Czasem gorzej jak jest jeden niż dużo. Głowa do góry. Lepiej wyciąć i mieć spokój. Mnie też dręczyły myśli o raku a teraz jestem spokojna.
I nie tyję! Mało tego-w styczniu miałam operację a od lutego jestem na diecie i ćwiczę i zgubiłam już 9 kg. Trzeba dbać o siebie a nie zrzucać wszystko na tarczycę.
w guzku liczy sie glownie czy... typ "cieply" czy "zimny". Przedni wywod, nie mozna wszystkiego zwalac na karb przemiany materii, albo tarczycy

Edytowane przez fizol87
Czas edycji: 2012-09-05 o 09:21
fizol87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-08, 11:50   #4683
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aduskaxdxd Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!

W styczniu tego roku wykryto u mnie guza ponad 3 cm w prawym płacie, biopsja wyszła ok.ale lekarz mówił, że guz jest obrzydliwy i trzeba go wyciąć bo biopsja to tylko 30% pewności. Tydzień temu miałam operacje, wycięto mi cały prawy płat, i 3/4 lewego, z tego co napisali na wypisie lewy wycięto z powodu małych guzków.. w czerwcu miałam USG i endo mówił, że lewy jest czysty.. musiały tak szybko urosnąć. Rana się dość ładnie goi, wybrzuszenie jest takie nie ładne.. biorę jak na razie eutyrox 75 N aż do października( mam wizyte u endo) Chciałam ogólnie zapytać, czy któraś z Was która ma wyciętą tarczyce bardzo zgrubła? po jakim czasie po operacji zaczęłyście smarować rane? i czy któraś z Was po operacji brała tabletki anty?

Dodam, że po operacji strasznie boli mnie lewa strona głowy też tak miałyście?
Co do tycia to ja niestety od października zeszłego roku czyli od usunięcia całej tarczycy (ważyłam wtedy 55 kg) przytyłam 4 kg i żeby więcej nie przytyć muszę się mocno pilnować. Tylko, że ja miałam nadczynność tarczycy, a przy tym sybszą przemiane materii i mogłam naprawde sporo zjeść i waga stała w miejscu. Teraz gdy hormony mam w normie jem dużo mniej, a i tak waga lubi iść w góre, muszę się po prostu bardzo pilnować i kontrolować wage
Ewelinka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-18, 18:59   #4684
aduskaxdxd
Raczkowanie

Dziewczyny, czy maść contractubex pomogła Wam?
Stary 2012-09-19, 17:50   #4685
wika12
Przyczajenie

dziewczyny potrzebuję kontaktu z osobami które miały operację lub będą miały u dr Konturka z Krakowa - napiszcie do mnie na renatafa@wp.pl
wika12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-25, 16:00   #4686
kolejnaa
Przyczajenie

pewnie pomaga, ale nie wszystkim, ja musiałam kupić inną bo powodowała zaczerwienienie, swędzenie... kupiłam Dermatix i ładnie się goi

zapytam....bo jeszcze nie przeczytałam wszystkich wątków: jak długo po operacji wypadały Wam włosy (o ile w ogóle wypadały) i co polecacie...ma sens brać jakieś suplementy?

Edytowane przez kolejnaa
Czas edycji: 2012-09-25 o 16:07
kolejnaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-26, 09:06   #4687
aduskaxdxd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kolejnaa Pokaż wiadomość
pewnie pomaga, ale nie wszystkim, ja musiałam kupić inną bo powodowała zaczerwienienie, swędzenie... kupiłam Dermatix i ładnie się goi

zapytam....bo jeszcze nie przeczytałam wszystkich wątków: jak długo po operacji wypadały Wam włosy (o ile w ogóle wypadały) i co polecacie...ma sens brać jakieś suplementy?
Mnie nawet przed operacją wypadały..bardzoo.. ale tarczyca nie jest zapewne jedynym powodem mojego wypadania po operacji zazwyczaj wpada się w niedoczynność( przy której włosy strasznie lecą) zanim hormony się uregulują to będą niestety wypadać i szczerze niestety tego nie oszukasz, ja brałam przez 4 miesiące Merz Special i muszę przyznać, że jedyne co zauważyłam to super paznokcie, włosy jak leciały tak lecą . Ile jesteś po operacji?

Edytowane przez aduskaxdxd
Czas edycji: 2012-09-26 o 09:09
aduskaxdxd jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-26, 19:13   #4688
Ewelinka81
Raczkowanie

Mimo uregulowanych już hormonów, jestem rok po usunięciu tarczycy, włosy mi cały czas strasznie wypadają. Jak tak dalej pójdzie to obawiam się, że 40 urodziny będe obchodziła w perułce...
Stary 2012-09-27, 07:32   #4689
aduskaxdxd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewelinka81 Pokaż wiadomość
Mimo uregulowanych już hormonów, jestem rok po usunięciu tarczycy, włosy mi cały czas strasznie wypadają. Jak tak dalej pójdzie to obawiam się, że 40 urodziny będe obchodziła w perułce...
Nawet nie strasz..
Stary 2012-09-28, 19:21   #4690
Sama Ja
Raczkowanie

Dawno mnie tu nie była, więc witam ponownie
Za kilka dni będzie rok jak jestem po wycięciu jednego płata tarczycy, włosy jak wypadały tak wypadają ale blizna pięknie wygląda, Cepan zrobił swoje bo często slyszałam, że prawie jej nie widać. Choć pewnie to dzięki sprawnym ręką lekarza
Stary 2012-09-28, 19:30   #4691
Ewelinka81
Raczkowanie

Ja akurat niczym nie smarowałam, bo chirurg mi powiedział, że nie potrzeba i chyba miał racje, bo wszyscy mi mówią, że mojej blizny prawie nie widać ale może jak u koleżanki to dzięki sprawnym rękom chirurga
Niestety przechwaliłam to, że mam już uregulowane hormony, bo od grudnia do lipca gdy robiłam ostatnie badania TSH było w normie. Dzisiaj zrobiłam kontrolne badanie i wyszło, że mam lekką niedoczynność TSH 4,80 przy normie 0,49-4,67. Za dwa tygodnie mam wizyte u endo, ciekawe jaką teraz mi dawke ustali...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-28, 19:34   #4692
Sama Ja
Raczkowanie

Za tydzień idę na USG, krew i do kontroli, jestem ciekawa jak tam po roku u mnie jest
Stary 2012-09-28, 19:45   #4693
Ewelinka81
Raczkowanie

Sama Ja, mam nadzieje, że chociaż u Ciebie wyniki będą dobre, trzymam kciuki
Stary 2012-09-28, 19:50   #4694
Sama Ja
Raczkowanie

Nie.... dziękuje!!!
Stary 2012-09-29, 08:35   #4695
helidka
Raczkowanie

Cytat:
Ja akurat niczym nie smarowałam, bo chirurg mi powiedział, że nie potrzeba i chyba miał racje, bo wszyscy mi mówią, że mojej blizny prawie nie widać ale może jak u koleżanki to dzięki sprawnym rękom chirurga
Niestety przechwaliłam to, że mam już uregulowane hormony, bo od grudnia do lipca gdy robiłam ostatnie badania TSH było w normie. Dzisiaj zrobiłam kontrolne badanie i wyszło, że mam lekką niedoczynność TSH 4,80 przy normie 0,49-4,67. Za dwa tygodnie mam wizyte u endo, ciekawe jaką teraz mi dawke ustali...
Dzień dobry Ewelinko!!!Już dawno nic nie pisałam,ale wchodzę na forum.Napisz jaką dawkę ustali Tobie lekarz,bo mi zmienia się TSH podobnie do Twojego.Wizytę u endo mam 2 pażdz.Najpierw miałam 100,potem 3x50 i 4x100,potem 2x50 i5x100,potem znowu 100 i wtedy TSH spadło do 0,05.. i endo zmieniła mi w marcu na 75 a teraz mam TSH 0,70..Jestem 2,5 roku po operacji. Odezwię się po wizycie u endo. Pozdrowienia dla wszystkich dziewczyn.
helidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-29, 11:34   #4696
Ewelinka81
Raczkowanie

Witaj helidka !!! Teraz cały czas biorę dawke 75 mg euthyroxu w każdy dzień. Wcześniej brałam 100 mg w każdy dzień ale wpadłam w nadczynność, więc to na pewno odpada. Być może zapisze mi dawke kombinowaną połączenie 75 mg i 100 mg. Z tego co się orientuje są jeszcze tabletki takie pomiędzy 75 mg i 100 mg chyba 88 mg. Ale nie ma co gdybać, 17 października mam wizyte, zobaczę co mi endo wymyśli i dam znać.

Edytowane przez Ewelinka81
Czas edycji: 2012-09-29 o 11:36
Stary 2012-09-29, 18:56   #4697
kolejnaa
Przyczajenie

ja jestem 2 miesiące po operacji, włosy dopiero od niedawna wypadają, a moja dawka eutyroxu to 50 (po prawie całkowicie wyciętej tarczycy) wynik tsh to 1.80 i tak mam dalej brać po jednej dziennie, ciekawe co będzie dalej, pozdrawiam
Stary 2012-09-29, 23:46   #4698
Ewelinka81
Raczkowanie

Kolejnaa kiedy masz najbliższą kontrole u endokrynologa ? Ja mam wyciętą niby całą tarczyce (chociaż podobno jakieś małe coś zostało ale to coś niby nie odrośnie) i biore 75 mg, co po 9 miesiącach roku okazało sie, ze jest za mało.
Stary 2012-09-30, 08:33   #4699
kolejnaa
Przyczajenie

tak, miałam już 2 spotkania, tsh spada....miałam po operacji 6 a teraz 1.8, więc chyba nie chcą podnosić dawki, ja miałam przed operacją silną nadczynność i chyba dalej jest we mnie dużo jodu..nikt nie ma tak małej dawki jak ja

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-30, 11:51   #4700
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
tak, miałam już 2 spotkania, tsh spada....miałam po operacji 6 a teraz 1.8, więc chyba nie chcą podnosić dawki, ja miałam przed operacją silną nadczynność i chyba dalej jest we mnie dużo jodu..nikt nie ma tak małej dawki jak ja
Dlatego też się zdziwiłam, że przyjmujesz 50 po prawie całej wyciętej tarczycy ale teraz już wszystko jasne. Jakie miałaś TSH gdy miałaś tą silną nadczynność ???
Stary 2012-10-01, 15:33   #4701
kolejnaa
Przyczajenie

w grudniu miałam tsh 0.000 potem brałam metizol 3 razy dziennie więc tsh podniosło się do 15 no i znów zbijanie...żeby można mnie operować
Stary 2012-10-01, 21:55   #4702
Ewelinka81
Raczkowanie

Cytat:
w grudniu miałam tsh 0.000 potem brałam metizol 3 razy dziennie więc tsh podniosło się do 15 no i znów zbijanie...żeby można mnie operować
No to nieźle, skali zabrakło normalnie. U mnie to najniżej było 0,007, brałam thiamazol i też mi skakało później w niedoczynność, po czym z powrotem w nadczynność i tak przez pół roku huśtawka.
Stary 2012-10-03, 07:11   #4703
aduskaxdxd
Raczkowanie

Dziewczyny czy któraś z Was po operacji stosowała środki antykoncepcyjne?
Stary 2012-10-04, 10:09   #4704
sylwka010
Przyczajenie

tak stosowałam. pytałam ginekol czy to ma wpływ na tsh bo wtedy nie miałam w normie i mowił ze wogole nie wpływaja takze mozna brac
sylwka010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-04, 12:23   #4705
helidka
Raczkowanie

Cytat:
Witaj helidka !!! Teraz cały czas biorę dawke 75 mg euthyroxu w każdy dzień. Wcześniej brałam 100 mg w każdy dzień ale wpadłam w nadczynność, więc to na pewno odpada. Być może zapisze mi dawke kombinowaną połączenie 75 mg i 100 mg. Z tego co się orientuje są jeszcze tabletki takie pomiędzy 75 mg i 100 mg chyba 88 mg. Ale nie ma co gdybać, 17 października mam wizyte, zobaczę co mi endo wymyśli i dam znać.
Cześć!!!Jestem już po wizycie u endo.Resztki tarczycy podobno są OK a dawkę 75 euth...mam dalej.Wizyta u endo za rok.Pisałaś,że masz problemy z wagą,ja też w pierwszym roku po operacji przytyłam ok.4 kg .Teraz bardzo się pilnuję,ale ciałka i tak mi przybywa.Przed operacją ważyłam 48 kg a teraz 53 kg.Chyba te tabletki mają wpływ na tuszę, albo puściły nerwy po operacji. Pozdrawiam.
helidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-10-05, 15:59   #4706
aduskaxdxd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylwka010 Pokaż wiadomość
tak stosowałam. pytałam ginekol czy to ma wpływ na tsh bo wtedy nie miałam w normie i mowił ze wogole nie wpływaja takze mozna brac
to dziwne.. bo na ulotce od eutyroxu piszę, że tabletki anty osłabiają ich działanie.
Stary 2012-10-17, 14:24   #4707
Ewelinka81
Raczkowanie

Witam, jestem już po wizycie kontrolnej i tak jak pisałam kilka postów wyżej endo zapisał mi dawke 88mg euthyroxu, gdyby nie to, że sama sobie recepty wypisać nie moge to wychodzi na to, że bym nie musiała w ogóle isc do niego ;-) Kolejna kontrola TSH za 3-4 miesiące, oby wreszcie była dawka trafiona
Stary 2012-11-03, 23:25   #4708
fizol87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wika12 Pokaż wiadomość
dziewczyny potrzebuję kontaktu z osobami które miały operację lub będą miały u dr Konturka z Krakowa - napiszcie do mnie na renatafa@wp.pl
Jak po? Jak znam dra to zapewne wszystko ok Niesamowity koles
Stary 2012-11-07, 20:16   #4709
em_ma
Przyczajenie

Witam zgrane grono
jesli pozwolicie dołacze ....3 tygdnie po całkowitym usunieciu tarczycy w 3City....Moje TSH wynosi 12 przy dawce 87,5 zaczynałam od 25,50 ,75 od paru dni wlasnie biore 87.5
zaden edo.nie chce mnie przyjac w tym ani przyszłym roku...prywatnie na marzec...udało mi sie wbic na 12 tego miesiaca i tylko chyba dlatego ze mam jeszcze hipokalcemie
a co do rany ..nadal opuchnieta i boli ..dzis byłam na kontroli podobno tak ma byc ...z prezentów po operacyjnych dostałam porazenie struny prawej i krwiaka(głos masakra)..nadal pije zupy kisielowe jak to nazywa moj foniatra. blizna mnie niepokoi i z tej całej wizyty nie zapytałam o podejrzenia blizowca mojego chirurga.Mam jednego na nodze wiec obawiam sie ze wychoduje kolejnego

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Cytat:
Napisane przez aduskaxdxd Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy któraś z Was po operacji stosowała środki antykoncepcyjne?
Mam zamiar nadal staować bo do operacji kazali mi odstawić
W szpitalu kazali mi normalnie wziaśc w pierwszy dzień kolejnej miesiaczki

w dniu operacji nie brałam anty az jeden dzień i pod wieczór dostałam okres wczesniej o 10 dni(nigdy mi sie to nie zdaza) zastawiam sie teraz czy nie bede miec problemów z regularna miesiaczka (niedoczynnosc)

134 - 112 - 99 - 87- 81 -83 - 78 - 76 -73-72
177cm tego nie zmienię
72 kg to nadal można zmienić

Edytowane przez em_ma
Czas edycji: 2012-11-07 o 20:17
em_ma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-08, 10:23   #4710
aniaawm28
Raczkowanie

Hej!jesli bedziesz miała unomowane hormony to napewno nie bedziesz tyła.
aniaawm28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości