![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak odczytać datę ważności perfum?
czyli widzimy jak "doskonały" jest nasz dekalkulator ;
ktoś pisał nie wiem czy akurat w tym wątku ze chanel zmienia kody co osiem lat, ale nie wiem ile w tym prawdy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Przyczajenie
|
Kody
Witam, czy wiecie jak poznać że perfumy są przestarzałe,chodzi mi o PRADĘ infusion d'iris
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kody
a jeden watek na ten temat nie wystarczy...
![]()
![]() |
#214 |
Szef ds. Wymianek
|
wystarczyloby chyba uzycie wyszukiwarki, o ile sie nie myle, watek tego typu juz istnieje...
![]() |
![]() |
#215 |
gamma Orionis
|
Nawet trzy wątki ;] Połączyłam wszystkie, a na przyszłość prosiłabym o korzystanie z wyszukiwarki.
![]() |
![]() |
#216 |
Przyczajenie
|
Dot.: Żywot perfum (Kod, data ważności, data produkcji)
Przepraszam
![]() ![]() Edytowane przez MAGENKA Czas edycji: 2010-03-12 o 11:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
ʞɐɯǝuɐ
|
Skoro wątek wypłynął, pozwolę sobie zapytać o dwie nurtujące mnie kwestie.
1. Flakony z atomizerem a flakony z korkiem Wielokrotnie, nawet w tym wątku, spotkałam się z informacją że perfumy we flakonach z korkiem szybciej się starzeją z powodu dopływu powietrza. Nie pojmuję tej argumentacji ani w ząb. Przecież do perfum znajdujących się we flakonie z atomizerem też dopływa powietrze? Znajduje się we flakonie, a nowa porcja dopływa przy każdym psiku. Rozumiem argument o większej higieniczności stosowania perfum z atomizera niz bezpośrednio z korka na skórę, być może rzeczywiście jakieś zanieczyszczenia, drobnoustroje ze skóry mogą się dostawać i psuć perfumy, ale powietrze?? 2. Perfumy vintage To nawet nurtuje mnie bardziej. Jest kilka miejsc w Internecie gdzie kupić można odlewki perfum vintage, zapachy sprzed reformulacji, mające po kilkanaście (a może i dziesiąt lat). Są one sporo droższe od zapachów dostępnych obecnie, na ebayu potrafią osiągnąć bardzo wysokie ceny (fakt, że czasem są tam oferowane nigdy nieotwierane flakony, ale zawsze to dość wiekowe perfumy). No więc jak to jest? Czy kupując zapach vintage w cenie np. 35 zł za mililitr kupuje się nic nie warty, dawno już nienadający się do użytku produkt o całkowicie zmienionym zapachu? Jeśli tak, to dlaczego ludzie się o to biją? Jeśli nie, skąd informacje o tylko kilkuletniej żywotności perfum?
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up." EVERY WOMAN IS A STAR
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
To ja :)
|
Dziewczyny i Chłopaki, nie udało mi się znaleźć nic na temat Shiseido, a nabyłam Zena i chiałam podrążyć temat daty produkcji. Ma kod RYX48 X i znaczek przydatności przez 24 miesiące od otwarcia...
![]() |
#220 |
Zadomowienie
|
witam dziewczyny, nie przegladałam całego wątku, i nie wiem czy ktoś już wklejał ten kalkulator :
http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠.com/site/datecal...nglishhomepage ja sprawdzam tu kody ![]() p.s. uważajcie na kosmetyki kupowane w sephorach i douglasach - już któryś raz trafiłam na suchy tusz :/ a ostatnio krem z biothermu którego data ważności upłynęła w 2007 roku!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja często sprawdzam na tej stronie kody tylko szkoda że jest tak mało marek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#223 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do perfum vintage, to dla mnie też jest to niepojęte, że ludzie kupują takie starocie. Co innego, gdy jest to nowa buteleczka z atomizerem (z powodów wymienionych wyżej), a co innego, gdy jest to używka, która była przechowywana nie wiadomo gdzie i nie wiadomo jak. Niedawno kupiłam wiekowa Glorię (nówka) i zapach był niezmieniony - a zdarzało mi się kupić używki zapachów wprowadzonych na rynek powiedzmy 2 lata temu, które nadawały się jedynie do kosza.
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Czy w kalkulatorze mozna odczytac kody Escady pod jakąś inna marką?
![]()
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ralph Lauren Diesel Armani Lancome V&R no i Cacharel tzn. wiem, że np. Lancome ma osobno, ale te marki są dystrybuowane w Pl właśnie przez L'oreal. Jeśli możesz, to sprawdź w Sephorze albo w jakiej innej perfumerii jaki jest dystrybutor Escady. Ta informacja jest zazwyczaj podawana na takiej malutkiej, przezroczystej naklejce gdzieś z tyłu lub z boku pudełka. Jeśli to chodzi o to, co napisałam wyżej, to i tu powinno zadziałać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że Incredible Me które miałam miało kod w formacie takim, jak Max Factor - czyli I cyfra to rok produkcji, pozostałe 3 to jej dzień - np. 9207 to 207 dzień 2009 roku....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo to tak jak MF z P&G sprawdziłam na pudełku ![]() http://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=pl i w linku więcej... Gucci, Hugo Boss, Aquilera itd ---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- dziewczyny a jak sprawdzić ważność w kosmetykach Aquolina? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |||
Matka buldoga
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- A propos Mexxa. Mam tester Mexx Black, ale on ma wiecej niz 4 cyfry, wiec ja je odczytac: 903801. Na nalepce pisze owe P&G Prestige Beaute. Jesli chodzi o Aquoline to tez sie dowiem, bo mam 2 balsamy ![]()
![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
mi to nijak nie pasuje do moich escadowych starych ramoli...
Tropical Punch - MA005 Island Kiss - E2514 Magaretha ley edt - MC021 Co myslicie? Te najstarsze mają po 2 literki w kodzie. Ma ktos taki antyk i moze zweryfikowac? ;>
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) Edytowane przez pin3ska Czas edycji: 2010-05-30 o 14:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Rozeznanie
|
Mam pytanko do dziewczyn mających Angelową gwiazdkę.W którym miejscu jest kod? Jakoś ślepa jestem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
pod Lorealem jeszcze zapachy YSL
![]() dziewczyny może adminki by założyły wątek i podpięły go do góry...jakby się dało... z datecalculatorem i spisem co pod czym sprawdzać.... przydatne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przynajmniej ja tak robie ![]() przyklad z YSL: klik! a tu marki nalezace do L'Oreal: klik! Edytowane przez Kattarina Czas edycji: 2010-05-30 o 19:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak apropo dekalkulatora.Raczej wasza teoria się nie sprawdza. Chciałam rozkodować Cacharel Liberte oraz Trouble Boucheron w Loreal i wyszły jakieś bzdury kompletne ,(Maybe your input is not correct) albo,że rok produkcji 0 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
a mi Chanel nie wchodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Nie jestem pewna swojej teorii
![]() Mam szminki Rouge Volupte z nowej kolekcji i na nich wciaz jest kod, jak dawniej: pierwsza cyfra oznacza rok, nastepnie litera oznaczajaca miesiac i 2 znaki kodujace miejsce produkcji. A L'Oreal przeciez koduje rok literami + 3 cyframi oznaczajacymi kolejny dzien w roku. Co do Cacharela- znaczenia ich 6-cyfrowego kodu tylko sie domyslam, (wyglada na to, ze przed litera kodujaca rok, znajduja sie az 2 liczby oznaczajace miejsce produkcji), natomiast kod 5-cyfrowy jest wlasnie dokladnie l'orealowy ![]() Beta-ino- kod powienien widniec nawet na b.leciwym Aniolku, (moj z 2004 ma kod ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
0102,2401,8101,2505-będę wdzięczna za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny!ja niedawno dostałam od przyjaciółki chanel coco mademoiselle edt.Wiem,że edt jest lżejszym zapachem i jakoś tak słabo na mnie siedzi.KOD tej wody to 1603,nie wiem czy dobrze podejrzewam ale czy rok produkcji to 2001???Jeśli tak to masakra dziewięcioletnie perfumy.Czort wie jak były przechowywane i gdzie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
Mogą być albo bardzo stare, albo bardzo nowe, gdyż te z ostatnich dwóch bodajże lat kalkulator rozkodowuje jako staruszki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Aniu za szybką odpowiedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:59.