Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-04, 23:07   #3331
Jaga3003
Rozeznanie

GG do Jaga3003
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!

wynik <2.0 więc dobrze już mogę spać spokojnie
Jaga3003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 19:55   #3332
mustia
Przyczajenie

no ja mam<100 to tez ciazy brak
mustia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 21:33   #3333
Majka3001
Przyczajenie

Ja juz mam swoją pierwszą wizytę za soba strach ma wielkie oczy :p byłam u faceta i nie zaluje, wszystko mi wyjasniel i byl bardzo mily :0 naprawde nie ma czego sie bac
Majka3001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 12:30   #3334
Synkopa
Raczkowanie

Słuchajcie, a co z badaniem przez odbyt? Jak głęboko jest "przeprowadzane"? Chyba konieczna by była jakaś lewatywa przed wizytą o ile wypróżnienie samo nie przyjdzie przed np rano, przed wizytą?
Synkopa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-14, 20:09   #3335
ola52555
Przyczajenie

Nom byłam w czwartek u ginekologa na kontroli bo miałam sie zgłosic po wizycie u endokrynologa i po miesiacu od brania luteiny to poszłam czego sie dowiedziałam ze najprawdopodobniej na 99 procent mam torbiel 23 marca mam USG a 26 marca wizyte z wynikami i bedziemy podejmowac z lekarzem czy leczymy tabsami czy operacyjnie wolałabym operacyjnie niz tabletkami bo i tak juz sobie żołądek załatwiłam od tabletek tak go rozwaliłam ze szok .. nie no mam nadzieje ze obedzie sie jednak bez tabletek i nawet bez operacij .. moze do tego czasu sama sie wchłonie chociaż w to wątpie bo od 3 tygodni strasznie mnie prawy jajnik boli dziś to nawet zemdlałam z bólu .. i czuje ze dzis jeszcze raz zemdleje
ola52555 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 09:09   #3336
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Ja też kiedyś miałam torbiel, też często bolały mnie jajniki, ale nie zgodziłam się na branie tabletek i... żyję, torbiel się wchłonęła. Minęło 5 lat.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 10:38   #3337
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Synkopa Pokaż wiadomość
Słuchajcie, a co z badaniem przez odbyt? Jak głęboko jest "przeprowadzane"? Chyba konieczna by była jakaś lewatywa przed wizytą o ile wypróżnienie samo nie przyjdzie przed np rano, przed wizytą?
Tak, należny sie przed badaniem wypróżnić. Taką małą enemę można kupić w aptece za ok.6 zł.
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 13:35   #3338
Pragni
Raczkowanie

.

Edytowane przez Pragni
Czas edycji: 2012-06-26 o 21:41
Pragni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 13:42   #3339
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pragni Pokaż wiadomość
niedługo mam pierwszą wizyte u gina... sama mamuśka mnie zapisała i ze mną idzie ponieważ ostatnio 2tyg temu miałam okres i znów mam... ogólnie nie mam stracha przed badaniem tylko nie wiem jak to bedzie bo jestem niepełnoletnia (tylko rocznikowo 18) chcę poprosić o tabletki anty, ponieważ chce przytyć i żeby wkońcu mi cycki urosły(mam 10kg niedowagę) no i boję się, że będzie musiała coś podpisywać i on dla niej powie ze chce tabsy no i że nie jestem dziewicą
Będzie musiała podpisać kwitek jeśli chcesz brać tabletki anty. Ginekolog nie powinien poinformować Twojej mamy, że już współżyjesz (w moim przypadku tak było ), mama się nie dowiedziała przy okazji wizyty, sama się po czasie domyśliła
Poza tym pigułki nie dają gwarancji na większe piersi. Zależy od organizmu, jednej kobiecie urosną, drugiej ani drgną, więc przemyśl to jeszcze. Badanie to tylko kilknaście sekund, nie należy do najprzyjemniejszych, ja byłam rok młodsza od Ciebie przy swojej pierwszej wizycie i przeżyłam
Stary 2012-04-15, 14:21   #3340
Anusia3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pragni Pokaż wiadomość
niedługo mam pierwszą wizyte u gina... sama mamuśka mnie zapisała i ze mną idzie ponieważ ostatnio 2tyg temu miałam okres i znów mam... ogólnie nie mam stracha przed badaniem tylko nie wiem jak to bedzie bo jestem niepełnoletnia (tylko rocznikowo 18) chcę poprosić o tabletki anty, ponieważ chce przytyć i żeby wkońcu mi cycki urosły(mam 10kg niedowagę) no i boję się, że będzie musiała coś podpisywać i on dla niej powie ze chce tabsy no i że nie jestem dziewicą
1.Jeżeli idziesz na nfz to napewno bedzie chcial zgode na przepisanie antykoncepcji.
2.Mi się wydaję że tabletki antykoncepcyjne nie są do tego abyś przytyła.
Ja również mam niedowagę i biorę tabletki piersi są tak samo małe jak zawsze i waga nie drgnęła.
Nie powinnaś się sugerować tym ze przy tabletkach waga ci wzrosnie w góre. To jest skutek uboczny tych tabletek.
Poza tym zobacz z innej perspektywy tabletki to nie tylko + ale też minusy.
Wydaje mi się że jezeli nie zaczynasz jeszcze wspolzycia to nie ma co sie truc tabletkami.
Ja bym ci radzila zbatac sie pod innym kątem czyli moze masz niedoczynnosc/nadczynnosc tarczycy ze nie tyjesz albo wystapuja u ciebie w organizmie jakies pasozyty

Pozdrawiam

Razem od 26.08.2010r.
Kierowca od 19.07.2012r.
Anusia3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-15, 21:13   #3341
Jully
Raczkowanie

Nawet jak jesteś niepełnoletnia to lekarz nie ma prawa powiedzieć twojej mamie, że nie jesteś dziewicą. Istnieje coś takiego jak tajemnica lekarska. To ty, a nie twoja mama, jesteś pacjentką.

www.moderntasteblog.blogs pot.com
Jully jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 14:27   #3342
mejzi05
Przyczajenie

W sobotę wybieram się na pierwszą wizytę do ginekologa, bolę się jak nie wiem co... a najbardziej obawiam się badania per rectum...
wybaczcie moje pytanie, tym bardziej że już je ktoś zadał stronę wcześniej, ale co z wypróżnieniem przed tym badaniem? Przecież o badaniu dowiem się w gabinecie i co mam powiedzieć? Nie mogę być badana, bo muszę lecieć do toalety? Heh... poradźcie mi coś, bo wariuję, a iść na wizytę muszę koniecznie. Liczę na odp
mejzi05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 15:58   #3343
Jaga3003
Rozeznanie

GG do Jaga3003

no to postaraj się iść zaraz przed wizytą do toalety, albo odpuść sobie jedzenie czegokolwiek na długo przed. Ja przynajmniej bym tak zrobiła. Na szczęście mnie to nie dotyczyło na pierwszej wizycie bo nie bylam już dziewicą.
Stary 2012-04-17, 16:10   #3344
karcia789
Przyczajenie

Trzeba podejść na luzie, przecież każda z nas musi się tam wybrać prędzej czy później. Nie należy się tego bać nic strasznego.
karcia789 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 16:26   #3345
Frutti
Zakorzenienie

Staraj się zjeść lekką kolacje dzień przed tak samo rano-coś lekkiego, woda, dla własnego komfortu na fotelu Poza tym to lekarz, chodzi o Twoje dobro, to badanie na pewno jest mniej przyjemniejsze od tradycyjnego, ale dasz radę, to dla zdrowia
Stary 2012-04-17, 17:24   #3346
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mejzi05 Pokaż wiadomość
W sobotę wybieram się na pierwszą wizytę do ginekologa, bolę się jak nie wiem co... a najbardziej obawiam się badania per rectum...
wybaczcie moje pytanie, tym bardziej że już je ktoś zadał stronę wcześniej, ale co z wypróżnieniem przed tym badaniem? Przecież o badaniu dowiem się w gabinecie i co mam powiedzieć? Nie mogę być badana, bo muszę lecieć do toalety? Heh... poradźcie mi coś, bo wariuję, a iść na wizytę muszę koniecznie. Liczę na odp
Naprawdę nie ma się czego obawiać jeśli chodzi o to badanie. Nie wiem czemu wszystkie dziewczyny się tak tego boją. Dla mnie "tradycyjne" badanie jest bardziej nieprzyjemne. Jeśli chodzi o wypróżnianie, ja byłam badana 2 razy z zaskoczenia (raz nagła konsultacja w szpitalu, za 2-gim razem nie spodziewałam się badania) i nic się nie stało Jeśli dasz radę, to spróbuj sama w domu przed wizytą się wypróżnić. Będzie dobrze
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 19:55   #3347
mejzi05
Przyczajenie

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź, od razu mi raźniej. Będzie dobrze, musi być chociaż dziś mamy dopiero wtorek, ja już przeżywam wizytę... ciekawe co będzie w sobotę? :P obym nie stchórzyła. Trzymajcie kciuki!
mejzi05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 20:35   #3348
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

No ale w czym problem? Wypróżnisz się przed wyjściem z domu, umyjesz i nie będziesz już nic jeść to do badania będziesz przygotowana...
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-17, 22:36   #3349
Dziewucha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mejzi05 Pokaż wiadomość
Po pierwsze staraj się bardzo nie spinać wtedy lekarzowi może uda się zbadać normalnie, przed wejściem przypomnij sobie jakiś miły moment z życia i staraj się na nim skupic rozluźniając ciało na fotelu

Dziewczyny ja mam pytanie byłam dzisiaj pierwszy raz u ginekologa, bardzo miły kulturalny i rozgadany lekarz, nie stresowałam się jakoś bardzo więc i badanie poszło sprawnie, poczułam jedynie takie delikatne parcie ale poza tym nawet się zdziwiłam że tak sprawnie i bezboleśnie mnie zbadał no ale potem zauważyłam niewielką plame nie takiej typowej krwi ale jednak, zapisał mi globulki na coś tam i przy aplikacji też zauważyłam troche krwi to normale po takim badaniu ? dodam, że faceta nie miałam

Edytowane przez Dziewucha
Czas edycji: 2012-04-17 o 22:45
Dziewucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-18, 18:34   #3350
fresh_sunrise
Przyczajenie

Ja na swojej pierwszej wizycie byłam badana normalnie przez pochwę (byłam dziewicą)
fresh_sunrise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-18, 22:51   #3351
kurczaczek55
Raczkowanie

Idę niedługo do ginekologa, choć lat trochę mam, to pierwszy raz. Wiem, że lekarz spyta mnie, czy jestem dziewicą, ale jeżeli sama nie wiem, to lekarz jest w stanie to sprawdzić, nic mi ewentualnie nie naruszając? Nie współżyłam jeszcze, ale mam TŻ; petting i tampony zaliczone, a jeśli chodzi o to pierwsze, to ani krwi nigdy nie było, ani wyczuwalnej błony
Badając przez odbyt da się wyczuć błonę?

Edytowane przez kurczaczek55
Czas edycji: 2012-04-18 o 22:53
kurczaczek55 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-19, 10:14   #3352
xnightmarex
Przyczajenie

Cześć dziewczyny
Mam siedemnaście lat, nie jestem dziewicą od prawie pół roku, dosyć regularnie współżyję z chłopakiem. Odkąd zaczęliśmy próbuję się wybrać do ginekologa na badanie + chciałabym tabletki antykoncepcyjne. Zastanawiam się czy muszę wybrać się tam z mamą, czy niezbędny jest jej podpis, lepiej się wybrać prywatnie(jakoś bardziej mnie to przekonuje), dostanę tabletki bez problemu? Wstydzę się powiedzieć jej "tak mamo, chcę tabletki". Nigdy wcześniej nie byłam u ginekologa i jedyne co odważyłam się powiedzieć mamie, to że chciałabym tam pójść. Jednak uważa, że nie ma takiej potrzeby skoro wszystko jest w porządku. Nie wiem też gdzie szukać dobrej pani ginekolog i ile płaci się za wizytę. Wypytywałam koleżanki, ale zawsze było to samo "sprawdzę w domu dokładniej i dam znać", "nie pamiętam teraz". Kiedyś szukałam w internecie, ale jakoś nie do końca mu ufam. Nie chciałabym mieszać w to swojej mamy, chociaż moim zdaniem to byłoby bardziej w porządku, ale jestem przekonana, że odradzi mi tabletek, będąc pewną, że nie współżyję regularnie i po co mam się truć. A nie widzi mi się opowiadanie jej o moim życiu w sferze seksualnej. (Mimo to wydaje mi się najpewniejszym źródłem informacji). Czy ginekolog może przypisać tabletki osobie niepełnoletniej bez zgody rodzica? Czytałam wypowiedzi dziewczyn, hm, zastanawia mnie tylko jeszcze jedna rzecz (na razie ), co, jeżeli nie znam dokładnej daty pierwszej miesiączki? To bardzo źle? (pamiętam jedynie, w której klasie to było).
xnightmarex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-19, 14:37   #3353
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xnightmarex Pokaż wiadomość
Czytałam wypowiedzi dziewczyn, hm, zastanawia mnie tylko jeszcze jedna rzecz (na razie ), co, jeżeli nie znam dokładnej daty pierwszej miesiączki? To bardzo źle? (pamiętam jedynie, w której klasie to było).
Przecież nie trzeba znać dokładnej daty pierwszej miesiączki (dzień i miesiąc), ginekolog zapyta jedynie w jakim wieku ją dostałaś
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-20, 00:29   #3354
horrorcore
Przyczajenie

Hej. Ja również od momentu rozpoczęcia współżycia zbieram się do pójścia do ginekologa po pigułki, ale jedna rzecz zaczęła mnie zastanawiać. Gdzie znajdę dobrego ginekologa b e z p ł a t n i e? Nie wiem, gdzie powinnam rozpocząć poszukiwania. Dowiadywałam się w jednym ośrodku w swoim mieście (Ciechanów) ale tam termin miałabym pod koniec czerwca, a wtedy będę już pracowała za granicą... Co zrobić?
horrorcore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-20, 22:29   #3355
Jaga3003
Rozeznanie

GG do Jaga3003

Problem 'dobrego' ginekologa, ma chyba każda z nas. Tak na prawdę, nie ma to jak osobiste sprawdzenie. Bo każda z nas ma inny charakter, inne odczucia i nie wszystkie będziemy dobrze czuć się u danej osoby. Bezpłatna wizyta, to oczywiście ta z NFZ. Problem w tym, że przy rejestracji będziecie musiały pokazać 'poświadczenie o ubezpieczeniu zdrowotnym'. Zazwyczaj to rodzice odprowadzają składki za wasze ubezpieczenie, więc w takim wypadku niewiele zrobicie bez rozmowy z mamą/tatą gdyż to oni muszą je wam dać (zazwyczaj jest to świstek papieru z podpisem pracodawcy). Oczywiście, w przypadku kiedy nie macie 18 lat, konieczna jest zgoda opiekuna na tabletki antykoncepcyjne. Myślę więc, że podstawą jest rozmowa z mamą i szczere podejście do sprawy. Ona też kiedyś była w waszym wieku i miała podobne problemy. Zaargumentujcie prawidłowo swój wybór. To wiadome, że żadna z nas nie chce nieplanowanej ciąży w młodym wieku. Z tabletkami będziecie czuły się bezpieczniejsze i pewniejsze.
Sama niedawno miałam mnóstwo pytań i problemów. Na szczęscie jestem pełnoletnia i udało mi się to załatwić bez konsultacji z mamą.
Życze wam powodzenia! Myślę, że reszta wizażanek też was wspiera.
Stary 2012-04-21, 09:39   #3356
xnightmarex
Przyczajenie

Red face Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Naszło mnie pytanie w jaki sposób odbywa się zgoda rodzica na tabletki? Na piśmie jednorazowo? Liczy się jedynie u tego ginekologa, do którego przyszłyśmy z mamą? Czy ten papierek będzie nam towarzyszył przy każdej wizycie u ginekologa? Czy jeżeli zmienimy gabinet, należy kolejny raz poświadczyć o zgodzie? Czy ktoś z Was wie? Bo ja jestem zielona w tych sprawach.
xnightmarex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-22, 12:01   #3357
inka017
Raczkowanie

Witam Ostatnio byłam na USG brzucha w związku z moimi codziennymi boleściami. Dowiedziałam się, że prawdopodobnie mam torbiel na jajniku Chciałam zapytać jak wygląda badanie ginekologiczne w tym przypadku, żeby stwierdzić co tam faktycznie mam? Nigdy nie byłam u ginekologa, nie ukrywam, że STRASZNIE się boję, mam 15 lat... I zastanawia mnie ciągle problem depilacji... Nie wiem za bardzo czy trzeba się depilować czy nie jest to konieczne? I moja ostatnia wątpliwość - oczywiście, jestem dziewicą. Chciałabym wiedzieć czy takie badanie przez odbyt jest bardzo bolesne i jak to właściwie tak mniej więcej wygląda? Proszę o pomoc ...
Stary 2012-04-22, 13:41   #3358
Safia
Raczkowanie

Bycie dziewicą niekoniecznie równa się badaniu przez odbyt
To zależy od lekarza. Zauważyłam, że młodzi ginekolodzy odchodzą od tego typu badania.
Ja jako dziewica byłam normalnie badana, przez pochwę i nic nie bolało
Stary 2012-04-23, 13:28   #3359
Monica18
Raczkowanie

witam.
mam do Was dziewczyny pytanie bo chcem się prywatnie zapisac do gina po tabletki i chcem sie Was zapytać czy on musi koniecznie robic jakies badania na pierwszej wizycie.? czy moge go po prostu poprosic tylko o te tabletki bez zadnych badan?
Stary 2012-04-23, 14:42   #3360
Synkopa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Monica18 Pokaż wiadomość
witam.
mam do Was dziewczyny pytanie bo chcem się prywatnie zapisac do gina po tabletki i chcem sie Was zapytać czy on musi koniecznie robic jakies badania na pierwszej wizycie.? czy moge go po prostu poprosic tylko o te tabletki bez zadnych badan?

yyy, wystarczy trafić na kiepskiego lekarza, to na pewno wypisze Ci tabletki bez badań.
Podczas pierwszej wizyty lekarz robi badania, żeby ocenić stan narządów, potem POWINIEN skierować Cię na badania jeśli chcesz tabletki.

Swoja drogą - bardzo to odpowiedzialne i rozsądne z Twojej strony. Jeśli skutki uboczne źle dobranych tabletek (dobranych na chybił trafił) Cię nie obchodzą.

Wogle, jak to widzisz? Wchodzisz do gabinetu, lekarz każe Ci się rozebrać itd, jakiś wywiad a Ty powiesz "nie, nie, doktorze, ja tylko po tabletki"??
Synkopa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości