|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!
wynik <2.0 więc dobrze
już mogę spać spokojnie
|
|
|
|
|
#3332 |
|
Przyczajenie
|
no ja mam<100
to tez ciazy brak
|
|
|
|
|
#3333 |
|
Przyczajenie
|
Ja juz mam swoją pierwszą wizytę za soba
strach ma wielkie oczy :p byłam u faceta i nie zaluje, wszystko mi wyjasniel i byl bardzo mily :0 naprawde nie ma czego sie bac
|
|
|
|
|
#3334 |
|
Raczkowanie
|
Słuchajcie, a co z badaniem przez odbyt? Jak głęboko jest "przeprowadzane"? Chyba konieczna by była jakaś lewatywa przed wizytą o ile wypróżnienie samo nie przyjdzie przed np rano, przed wizytą?
|
|
|
|
|
#3335 |
|
Przyczajenie
|
Nom byłam w czwartek u ginekologa na kontroli bo miałam sie zgłosic po wizycie u endokrynologa i po miesiacu od brania luteiny to poszłam czego sie dowiedziałam ze najprawdopodobniej na 99 procent mam torbiel 23 marca mam USG a 26 marca wizyte z wynikami i bedziemy podejmowac z lekarzem czy leczymy tabsami czy operacyjnie wolałabym operacyjnie niz tabletkami bo i tak juz sobie żołądek załatwiłam od tabletek tak go rozwaliłam ze szok .. nie no mam nadzieje ze obedzie sie jednak bez tabletek i nawet bez operacij .. moze do tego czasu sama sie wchłonie chociaż w to wątpie bo od 3 tygodni strasznie mnie prawy jajnik boli dziś to nawet zemdlałam z bólu .. i czuje ze dzis jeszcze raz zemdleje
|
|
|
|
|
#3336 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też kiedyś miałam torbiel, też często bolały mnie jajniki, ale nie zgodziłam się na branie tabletek i... żyję, torbiel się wchłonęła. Minęło 5 lat.
|
|
|
#3337 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak, należny sie przed badaniem wypróżnić. Taką małą enemę można kupić w aptece za ok.6 zł.
|
|
|
|
|
#3338 |
|
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez Pragni Czas edycji: 2012-06-26 o 21:41 |
|
|
|
|
#3339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), mama się nie dowiedziała przy okazji wizyty, sama się po czasie domyśliła Poza tym pigułki nie dają gwarancji na większe piersi. Zależy od organizmu, jednej kobiecie urosną, drugiej ani drgną, więc przemyśl to jeszcze. Badanie to tylko kilknaście sekund, nie należy do najprzyjemniejszych, ja byłam rok młodsza od Ciebie przy swojej pierwszej wizycie i przeżyłam
|
|
|
#3340 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2.Mi się wydaję że tabletki antykoncepcyjne nie są do tego abyś przytyła. Ja również mam niedowagę i biorę tabletki piersi są tak samo małe jak zawsze i waga nie drgnęła. Nie powinnaś się sugerować tym ze przy tabletkach waga ci wzrosnie w góre. To jest skutek uboczny tych tabletek. Poza tym zobacz z innej perspektywy tabletki to nie tylko + ale też minusy. Wydaje mi się że jezeli nie zaczynasz jeszcze wspolzycia to nie ma co sie truc tabletkami. Ja bym ci radzila zbatac sie pod innym kątem czyli moze masz niedoczynnosc/nadczynnosc tarczycy ze nie tyjesz albo wystapuja u ciebie w organizmie jakies pasozyty Pozdrawiam
|
|
|
|
#3341 |
|
Raczkowanie
|
Nawet jak jesteś niepełnoletnia to lekarz nie ma prawa powiedzieć twojej mamie, że nie jesteś dziewicą. Istnieje coś takiego jak tajemnica lekarska. To ty, a nie twoja mama, jesteś pacjentką.
|
|
|
|
|
#3342 |
|
Przyczajenie
|
W sobotę wybieram się na pierwszą wizytę do ginekologa, bolę się jak nie wiem co... a najbardziej obawiam się badania per rectum...
wybaczcie moje pytanie, tym bardziej że już je ktoś zadał stronę wcześniej, ale co z wypróżnieniem przed tym badaniem? Przecież o badaniu dowiem się w gabinecie i co mam powiedzieć? Nie mogę być badana, bo muszę lecieć do toalety? Heh... poradźcie mi coś, bo wariuję, a iść na wizytę muszę koniecznie. Liczę na odp
|
|
|
|
|
#3343 |
|
Rozeznanie
|
no to postaraj się iść zaraz przed wizytą do toalety, albo odpuść sobie jedzenie czegokolwiek na długo przed. Ja przynajmniej bym tak zrobiła. Na szczęście mnie to nie dotyczyło na pierwszej wizycie bo nie bylam już dziewicą.
|
|
|
|
|
#3344 |
|
Przyczajenie
|
Trzeba podejść na luzie, przecież każda z nas musi się tam wybrać prędzej czy później. Nie należy się tego bać nic strasznego.
|
|
|
|
|
#3345 |
|
Zakorzenienie
|
Staraj się zjeść lekką kolacje dzień przed tak samo rano-coś lekkiego, woda, dla własnego komfortu na fotelu
Poza tym to lekarz, chodzi o Twoje dobro, to badanie na pewno jest mniej przyjemniejsze od tradycyjnego, ale dasz radę, to dla zdrowia
|
|
#3346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli dasz radę, to spróbuj sama w domu przed wizytą się wypróżnić. Będzie dobrze
|
|
|
|
|
|
#3347 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź, od razu mi raźniej. Będzie dobrze, musi być
chociaż dziś mamy dopiero wtorek, ja już przeżywam wizytę... ciekawe co będzie w sobotę? :P obym nie stchórzyła. Trzymajcie kciuki!
|
|
|
|
|
#3348 |
|
Wtajemniczenie
|
No ale w czym problem? Wypróżnisz się przed wyjściem z domu, umyjesz i nie będziesz już nic jeść to do badania będziesz przygotowana...
|
|
|
|
|
#3349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny ja mam pytanie byłam dzisiaj pierwszy raz u ginekologa, bardzo miły kulturalny i rozgadany lekarz, nie stresowałam się jakoś bardzo więc i badanie poszło sprawnie, poczułam jedynie takie delikatne parcie ale poza tym nawet się zdziwiłam że tak sprawnie i bezboleśnie mnie zbadał no ale potem zauważyłam niewielką plame nie takiej typowej krwi ale jednak, zapisał mi globulki na coś tam i przy aplikacji też zauważyłam troche krwi to normale po takim badaniu ? dodam, że faceta nie miałam
ha! Edytowane przez Dziewucha Czas edycji: 2012-04-17 o 22:45 |
|
|
|
|
|
#3350 |
|
Przyczajenie
|
Ja na swojej pierwszej wizycie byłam badana normalnie przez pochwę (byłam dziewicą)
|
|
|
|
|
#3351 |
|
Raczkowanie
|
Idę niedługo do ginekologa, choć lat trochę mam, to pierwszy raz. Wiem, że lekarz spyta mnie, czy jestem dziewicą, ale jeżeli sama nie wiem, to lekarz jest w stanie to sprawdzić, nic mi ewentualnie nie naruszając? Nie współżyłam jeszcze, ale mam TŻ; petting i tampony zaliczone, a jeśli chodzi o to pierwsze, to ani krwi nigdy nie było, ani wyczuwalnej błony
![]() Badając przez odbyt da się wyczuć błonę? Edytowane przez kurczaczek55 Czas edycji: 2012-04-18 o 22:53 |
|
|
|
|
#3352 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Mam siedemnaście lat, nie jestem dziewicą od prawie pół roku, dosyć regularnie współżyję z chłopakiem. Odkąd zaczęliśmy próbuję się wybrać do ginekologa na badanie + chciałabym tabletki antykoncepcyjne. Zastanawiam się czy muszę wybrać się tam z mamą, czy niezbędny jest jej podpis, lepiej się wybrać prywatnie(jakoś bardziej mnie to przekonuje), dostanę tabletki bez problemu? Wstydzę się powiedzieć jej "tak mamo, chcę tabletki". Nigdy wcześniej nie byłam u ginekologa i jedyne co odważyłam się powiedzieć mamie, to że chciałabym tam pójść. Jednak uważa, że nie ma takiej potrzeby skoro wszystko jest w porządku. Nie wiem też gdzie szukać dobrej pani ginekolog i ile płaci się za wizytę. Wypytywałam koleżanki, ale zawsze było to samo "sprawdzę w domu dokładniej i dam znać", "nie pamiętam teraz". Kiedyś szukałam w internecie, ale jakoś nie do końca mu ufam. Nie chciałabym mieszać w to swojej mamy, chociaż moim zdaniem to byłoby bardziej w porządku, ale jestem przekonana, że odradzi mi tabletek, będąc pewną, że nie współżyję regularnie i po co mam się truć. A nie widzi mi się opowiadanie jej o moim życiu w sferze seksualnej. (Mimo to wydaje mi się najpewniejszym źródłem informacji). Czy ginekolog może przypisać tabletki osobie niepełnoletniej bez zgody rodzica? Czytałam wypowiedzi dziewczyn, hm, zastanawia mnie tylko jeszcze jedna rzecz (na razie ), co, jeżeli nie znam dokładnej daty pierwszej miesiączki? To bardzo źle? (pamiętam jedynie, w której klasie to było).
|
|
|
|
|
#3353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3354 |
|
Przyczajenie
|
Hej. Ja również od momentu rozpoczęcia współżycia zbieram się do pójścia do ginekologa po pigułki, ale jedna rzecz zaczęła mnie zastanawiać. Gdzie znajdę dobrego ginekologa b e z p ł a t n i e? Nie wiem, gdzie powinnam rozpocząć poszukiwania. Dowiadywałam się w jednym ośrodku w swoim mieście (Ciechanów) ale tam termin miałabym pod koniec czerwca, a wtedy będę już pracowała za granicą... Co zrobić?
|
|
|
|
|
#3355 |
|
Rozeznanie
|
Problem 'dobrego' ginekologa, ma chyba każda z nas. Tak na prawdę, nie ma to jak osobiste sprawdzenie. Bo każda z nas ma inny charakter, inne odczucia i nie wszystkie będziemy dobrze czuć się u danej osoby. Bezpłatna wizyta, to oczywiście ta z NFZ. Problem w tym, że przy rejestracji będziecie musiały pokazać 'poświadczenie o ubezpieczeniu zdrowotnym'. Zazwyczaj to rodzice odprowadzają składki za wasze ubezpieczenie, więc w takim wypadku niewiele zrobicie bez rozmowy z mamą/tatą gdyż to oni muszą je wam dać (zazwyczaj jest to świstek papieru z podpisem pracodawcy). Oczywiście, w przypadku kiedy nie macie 18 lat, konieczna jest zgoda opiekuna na tabletki antykoncepcyjne. Myślę więc, że podstawą jest rozmowa z mamą i szczere podejście do sprawy. Ona też kiedyś była w waszym wieku i miała podobne problemy. Zaargumentujcie prawidłowo swój wybór. To wiadome, że żadna z nas nie chce nieplanowanej ciąży w młodym wieku. Z tabletkami będziecie czuły się bezpieczniejsze i pewniejsze.
Sama niedawno miałam mnóstwo pytań i problemów. Na szczęscie jestem pełnoletnia i udało mi się to załatwić bez konsultacji z mamą. Życze wam powodzenia! Myślę, że reszta wizażanek też was wspiera. |
|
|
|
|
#3356 |
|
Przyczajenie
|
Naszło mnie pytanie w jaki sposób odbywa się zgoda rodzica na tabletki? Na piśmie jednorazowo? Liczy się jedynie u tego ginekologa, do którego przyszłyśmy z mamą? Czy ten papierek będzie nam towarzyszył przy każdej wizycie u ginekologa? Czy jeżeli zmienimy gabinet, należy kolejny raz poświadczyć o zgodzie? Czy ktoś z Was wie? Bo ja jestem zielona w tych sprawach.
|
|
|
|
|
#3357 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Ostatnio byłam na USG brzucha w związku z moimi codziennymi boleściami. Dowiedziałam się, że prawdopodobnie mam torbiel na jajniku Chciałam zapytać jak wygląda badanie ginekologiczne w tym przypadku, żeby stwierdzić co tam faktycznie mam? Nigdy nie byłam u ginekologa, nie ukrywam, że STRASZNIE się boję, mam 15 lat... I zastanawia mnie ciągle problem depilacji... Nie wiem za bardzo czy trzeba się depilować czy nie jest to konieczne? I moja ostatnia wątpliwość - oczywiście, jestem dziewicą. Chciałabym wiedzieć czy takie badanie przez odbyt jest bardzo bolesne i jak to właściwie tak mniej więcej wygląda? Proszę o pomoc ...
|
|
#3358 |
|
Raczkowanie
|
Bycie dziewicą niekoniecznie równa się badaniu przez odbyt
![]() To zależy od lekarza. Zauważyłam, że młodzi ginekolodzy odchodzą od tego typu badania. Ja jako dziewica byłam normalnie badana, przez pochwę i nic nie bolało
|
|
#3359 |
|
Raczkowanie
|
witam.
![]() mam do Was dziewczyny pytanie bo chcem się prywatnie zapisac do gina po tabletki i chcem sie Was zapytać czy on musi koniecznie robic jakies badania na pierwszej wizycie.? czy moge go po prostu poprosic tylko o te tabletki bez zadnych badan?
|
|
#3360 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
yyy, wystarczy trafić na kiepskiego lekarza, to na pewno wypisze Ci tabletki bez badań. Podczas pierwszej wizyty lekarz robi badania, żeby ocenić stan narządów, potem POWINIEN skierować Cię na badania jeśli chcesz tabletki. Swoja drogą - bardzo to odpowiedzialne i rozsądne z Twojej strony. Jeśli skutki uboczne źle dobranych tabletek (dobranych na chybił trafił) Cię nie obchodzą. Wogle, jak to widzisz? Wchodzisz do gabinetu, lekarz każe Ci się rozebrać itd, jakiś wywiad a Ty powiesz "nie, nie, doktorze, ja tylko po tabletki"?? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.

już mogę spać spokojnie 

strach ma wielkie oczy :p byłam u faceta i nie zaluje, wszystko mi wyjasniel i byl bardzo mily :0 naprawde nie ma czego sie bac 

no ale potem zauważyłam niewielką plame nie takiej typowej krwi ale jednak, zapisał mi globulki na coś tam i przy aplikacji też zauważyłam troche krwi to normale po takim badaniu ? dodam, że faceta nie miałam