|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy!
|
|
|
|
|
#4562 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Stwierdziłam, że nie będę zakładać nowego wątku, bo pytanie pasuje raczej tutaj ![]() Sprawa wygląda tak: byłam rok temu u gina, (no w sumie chyba na początku roku, ale wiem, że jakoś w październiku się zapisywałam) powiedział mi, że skoro nie współżyję, ani nie planuję zacząć, to na następną wizytę zaprasza za 5 lat. I zastanawiam się, gdzie tu profilaktyka i w ogóle. Myślicie, że powinnam mu zaufać, czy poszukać innego i mimo wszytko iść się przebadać? |
|
|
|
|
#4563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie tylko współżyjąc można zachorować na cokolwiek. Dlatego warto zadbać o swoje zdrowie i odwiedzać lekarza ten raz w roku
|
|
|
#4564 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4565 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4566 |
|
Raczkowanie
|
No mnie też tym nie zachwycił, ale pomijając ten tekst sama wizyta była w porządku, miał czas, przeprowadził dokładny wywiad, zrobił usg, no w sumie zapomniał o piersiach (ja też), ale ogólnie jak na NFZ to było bardzo dobrze, tym bardziej, że to lekarz dość znany w Poznaniu i często tu polecany.
Tylko nie myślałam, że lekarz może nie propagować profilaktyki... |
|
|
|
|
#4567 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4568 |
|
Przyczajenie
|
Brązowe plamienie przed okresem
Proszę pomozcie bo już idzie mi zwariowac. Mój cykl trwa około 29dni i dokładnie 4dni temu zauważyłam na majątkach brązowa wydzieline.( Około 22dzien cyklu) najczęściej występuje po wizycie w toalecie, i wycieka ze mnie jak śluz jest trochę taki rozciągliwy. Przy podtarciu na papierze ma barwę brązowa. Za kilka dni powinnam dostać miesiączki ale jak naradzie żadnych typowych dla mnie objawów nie dostałam. Dodam że wspolzylam z chłopakiem kilka razy ale za każdym razem z zabezpieczeniem. Bylo troche zabawy bez prezerwatywy ale do wytrysku bylo daleko.Czytalam że to może być krwawienie implantacyjne... I naprawdę bardzo się tym stresuje bo dzidziusia na ta chwilę nie chce. Nigdy czegoś takiego nie miałam dlatego tak bardzo się tym marwie
|
|
|
|
|
#4569 | |
|
Pyskatka
|
Dot.: Brązowe plamienie przed okresem
Cytat:
Spokojnie , ja tak mam co miesiąc , w dni płodne oraz na kilka dni przed miesiaczka. U mnie spowodowane jest to nadżerką , która jeszcze nie wymaga leczenia , jest mala i mój lekarz powiedzial ze mamy na to czas . Mam zalozona rowniez wkladke antykoncepcyjna. |
|
|
|
|
|
#4570 |
|
Raczkowanie
|
Kiedy pierwszy raz do ginekologa?
Chciałam się was zapytać, kiedy waszym zdaniem powinno się iść po raz pierwszy do ginekologa?
Zaznacze, że nie mam żadnych problemów zdrowotnych, jeszcze nie współżyje więc nie potrzebuje tabletek itd. jednak zastanawiam się, czy nie powinnam się udać na taką wizytę profilaktycznie? Mam 18 lat. |
|
|
|
|
#4571 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kiedy pierwszy raz do ginekologa?
Cytat:
więc najwyższy czas o to zadbać. Nie musisz współżyć czy mieć widocznych problemów zdrowotnych, żeby coś się mogło dziać, dlatego warto odwiedzić lekarza.
|
|
|
#4572 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
...a poza tym im wcześniej wyrobisz sobie nawyk regularnych wizyt, tym lepiej
|
|
|
|
#4574 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4575 |
|
Raczkowanie
|
Pierwsza wizyta
Hej, w piątek idę do ginekologa, to będzie moja pierwsza wizyta i chciałam się o coś spytać.Idę tam, bo na piersiach coś mi się zrobiło, czerwonego i swedzi mnie i czy będzie mi tylko badała piersi, czy też zrobi całe badanie.I czy w czasie okresu można iść?
|
|
|
|
|
#4576 |
|
Are you talking to me?!
|
Dot.: Pierwsza wizyta
Sądzę, że zbada Cię też ginekologicznie. Okresem się nie przejmuj.
|
|
#4577 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#4578 |
|
Raczkowanie
|
Pierwsza wizyta to nic strasznego, serio... A okresem się nie przejmuj, to jest lekarz i podejdzie do tego profesjonalnie.
|
|
|
|
|
#4579 |
|
Banana Fana Fo!
|
Pewnie Cię zbada ginekologiczne. I tak kiedyś będziesz musiała przez to przejść. Nie ma się czego obawiać.
|
|
#4580 | |
|
Are you talking to me?!
|
Cytat:
|
|
|
#4581 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#4582 |
|
Raczkowanie
|
Możesz sama powiedzieć, że się krępujesz. Jeśli idziesz zbadać piersi, to może będziesz mogła zapisać się na dokładne badanie ginekologiczne w innym terminie.
Też byłam w takiej sytuacji, że poszłam po coś zupełnie innego, ale przy okazji lekarz chciał mnie oglądnąć. A że miałam okres, to na moją prośbę stwierdził, że nie będzie mnie stresował i zaprosił na kolejną wizytę. Każda kobieta jest inna. I mimo, że to dla lekarza całkowicie normalne, to też całkowicie zrozumiałe, że można czuć dyskomfort w takiej sytuacji. A jeśli badanie będzie konieczne, to tak jak piszą dziewczyny, nic złego się nie dzieje - badanie szybko minie
|
|
|
|
|
#4583 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4584 |
|
Zadomowienie
|
ja na badanie ginekologiczne raczej staram się iść bez okresu.
jeśli idziesz głównie w sprawie piersi to poproś, żeby ginekologicznie zbadał Cię później albo po prostu przełóż całą wizytę na po okresie ![]() ginekolog może zbadać podczas okresu. ja parę razy byłam badana, ale wtedy mój okres trwał 33 dni i nie było innego wyboru
|
|
|
#4585 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny proszę by trzymać za mnie kciuki. Za tydzień w poniedziałek mam pierwszą wizytę a na dodatek wymacałam sobie guzka w piersi a w rodzinie niestety miałam przypadek nowotworu i to bardzo blisko jeśli chodzi o pokrewieństwo. Studiuje kierunek medyczny i uświadomiłam sobie, że mam prawie wszystkie objawy PCOS. Bardzo się stresuję, może jestem przewrażliwiona z tymi chorobami i wgl. Bardzo się stresuję i chciałabym już mieć to wszystko za sobą.
|
|
|
|
|
#4586 |
|
Zakorzenienie
|
Trzymam kciuki
Wybierz polecanego lekarza, powiedz, że jesteś pierwszy raz to psychologiczne do Ciebie odpowiednio podejdzie, zadawaj pytania i nic się nie bój bo naprawdę nie ma czego . Guzek w piersi nie zawsze oznacza coś groźnego, mi gin mówił, że u młodych dziewczyn jeśli się coś pojawia to zazwyczaj są to niegroźne zmiany, zazwyczaj torbiele, brodawczaki i coś tam jeszcze, już nie pamiętam, więc nie denerwuj się tym i nie zamartwiaj bo w niczym to nie pomoże
|
|
|
|
|
#4587 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4588 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, wczoraj byłam na swojej pierwszej wizycie! Znalazłam lekarza w internecie, blisko mojego miejsca zamieszkania w prywatnym gabinecie. Bardzo się stresowałam, ale przed gabinetem czekał TŻ, więc wsparcie się przydało. Sama wizyta trwała może 10-15 minut, samo badanie dosłownie 3 i wszystko w porządku, a teraz czuję ulgę i dumę, że z moim strachem przed wizytą w końcu się zdecydowałam. Także nie ma co się martwić na zapas
Co do przygotowań: założyłam długą tunike, ale na miejscu były spódniczki ginekologiczne, przed samą wizytą trzeba skorzystać z toalety i delikatnie się podmyć i to wszystko.
|
|
|
|
|
#4589 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4590 |
|
Raczkowanie
|
Zdecydowanie wszystkim życzę takich wizyt Co się przed nią nastresowałam to moje, ale jest satysfakcja, że się w końcu odważyłam i że wszystko jest w porządku
Edytowane przez yennefer483 Czas edycji: 2015-11-24 o 11:08 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:50.

więc najwyższy czas o to zadbać. Nie musisz współżyć czy mieć widocznych problemów zdrowotnych, żeby coś się mogło dziać, dlatego warto odwiedzić lekarza.

Wybierz polecanego lekarza, powiedz, że jesteś pierwszy raz to psychologiczne do Ciebie odpowiednio podejdzie, zadawaj pytania i nic się nie bój bo naprawdę nie ma czego