|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
Jestem już po 1 wizycie, cóż mogę powiedzieć: Strach ma wielkie oczy
niepotrzebnie się tak bałam i okropnie wstydziłam, aż moja lekarka powiedziała,że mam przerażoną minę buziaki |
|
|
|
|
#1232 |
|
Przyczajenie
|
Czy Idąc do państwowego ginekologa się płaci?
|
|
|
|
|
#1233 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1234 |
|
Przyczajenie
|
Idę do ginekologa bo potrzebuję tabletki, ponieważ mój pierwszy dzień miesiączki jest tak bolesny, że wymiotuję z bólu, a mój organizm nie przyjmuje żadnych środków przeciwbólowych. Przy okazji potrzebna mi antykoncepcja. Czy takie tabletki antykoncepcyjne będą miały również działanie antykoncepcyjne? Czy muszę zaznaczyć, że muszą działać także jako anty, czy jeśli powiem, że ból itp, to wystarczy?
|
|
|
|
|
#1235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli lekarz nie ma skrajnych poglądów, to powinnaś mu opowiedzieć o bolesnych miesiączkach i tym że współżyjesz, a po badaniu powinien bez problemu wypisać receptę na pigułki anty. Powinien wysłać Cię na badania krwi. Czasem robią to przed wypisaniem recepty, czasem po. Jednak powinnaś domagać się skierowania na morfologię i próby wątrobowe. Pigułka antykoncepcyjna to przede wszystkim środek zabezpieczający przed zajściem w ciążę. Przy okazji reguluje cykle i zmniejsza dolegliwości miesiączkowe. I taki środek powinnaś otrzymać. Jednak to czy pigułka Ci pomoże czy bardziej zaszkodzi okaże się po czasie. Poczytaj wcześniej o skutkach ubocznych stosowania pigułki.
|
|
|
#1236 |
|
Przyczajenie
|
Prawda
Edytowane przez biszkoptowa Czas edycji: 2014-07-18 o 14:28 |
|
|
|
|
#1237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno nie musisz przychodzić dużo wcześniej. Zwłaszcza że to prywatna. Przyjdź o 15, albo parę minut przed. Jeśli pani doktor nie wyczytuje nazwisk, to musisz ustawić się w kolejce za tymi osobami które już czekają. I nie wpuszczaj tych co przyjdą po Tobie i będą mówić, że miały wizytę też na 15. a będzie po 15, powiedz, że Ty miałaś na 14.30 i czekasz już ponad pół godziny ![]() Jak będziesz przepuszczać przed siebie, to wejdziesz ostatnia. A w tych poczekalniach ludzie różnie potrafią się zachowywać. Jeśli już jesteś zapisana na 15 jakiegoś dnia, to przyjdź i zapytaj osób które będą w poczekalni kto ostatni w kolejce, jak nikogo nie będzie, to po prostu zapukaj go gabinetu. Na wizytę prywatną, za którą Ty płacisz nie musisz brać książeczki zdrowia. Jeśli to pierwsza wizyta, to musisz mieć nr PESEL przy sobie, bo na receptach na leki refundowane się go pisze i skierowaniach na badania.
|
|
|
#1238 |
|
Zadomowienie
|
Najlepiej zadaj te pytania w konkretnej przychodni prywatnej do której się wybierasz. Legitymacja ubezpieczeniowa raczej nie jest potrzebna, resztę powie Ci lekarz lub położna przy rejestracji. I wyluzuj trochę! Dorosła już jesteś a ginekolog to taki sam lekarz jak każdy inny. No, uszy do góry i do ginekologa marsz!
|
|
|
|
|
#1239 |
|
Przyczajenie
|
Hello!
Wybieram sie pierwszy raz do gin... ma to być badanie cyt. Pomimo strachu itp. nurtuje mnie inny problem, otóż: właściwie to jestem dziewicą (tzn. nie współżyłam jeszcze) ale co do obecności mojej błony to mam wątpliwości ... Tak właściwie to nie wiem czy mam być badana jak dziewica czy nie. Jeśli powiem, że dziewicą już nie jestem a lekarz zauważy u mnie jeszcze blonę, która być może do końca nie została usunięta, to co wtedy? albo jeśli powiem, ze jeszcze dziewicą jestem a on nie doszuka się błony .... hm.... poradźcie |
|
|
|
|
#1240 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak chcesz zrobić cytologie przez odbyt? Po co zmyślać? Powiedz prawde. Błona moze sie przerwac nie tylko podczas stostunku, lub podczas stosunku moze sie nie przerwac, a jedynie rozciagnąć. |
|
|
|
|
|
#1241 |
|
Raczkowanie
|
wiecie troche mnie przeraza co tu piszecie ... Ja nie wiem jak ginekolog moze wam przepisac tabletki od tak sobie, tylko po badaniu dopochwowym ... JA mieszkam w Hiszpanii, a tutaj ginekolog zanim da ci recepte to wykonujesz szereg badan: krew, cytologia, piersi mamografia tak?, mocz, wzrost waga i jeszcze jakies, i dopiero potem dobiera indywidualnie tabletki pasujace do ciebie. I moim zdaniem tak powinno byc , ze najpierw badania a potem recepta, a nie jak to wypisuja recepte na slowo lub piekne oczy ... juz moja kolezanka w polsce poszla do kobitki i poprosila o tabletki to dala jej jakies za niecale 18 zl, i szok co potem sie stalo z nia inna dziewczyna "pasztecik" ze szok ... to sa wlasnie skutki recept na slowo , zly dobor hormonow
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak powinno być wszędzie a u nas niestety z tym jest wielki problem a potem robią sobie z pacjentek króliki doświadczalne... chociaz część pacjentek nie jest lepsza i kombinuja jak tu dostac tabletki a w ogole bez wizyty u lekarza albo sie ciesza ze badan nie musiały robić...
|
|
|
#1243 |
|
Przyczajenie
|
Trochę zmienię temat. Mam problem który powoli zaczyna mnie stresować. Kiedy mój chłopak próbuje "we mnie wejść" (sorry za określenie), bardzo mnie boli, chce mi się siku i nie tylko. Więc o tym aby było miło nie ma mowy bo ja sie zaraz stresuje. Próbowaliśmy już kilka razy, ale za każdym razem było tak samo. Nie wydaje mi się aby to była normalna sytuacja. Oboje się denerwujemy. Panicznie boje się wizyty u ginekologa (bo byłaby to moja pierwsza), a szczególnie u faceta ginekologa. Nie wiem co mam zrobić. Może macie jakiś pomysł.
|
|
|
|
|
#1244 |
|
Zadomowienie
|
Tak naprawdę to nic strasznego
|
|
#1245 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mysle ze to moze byc wina stresu...spinasz sie i dlatego odczuwasz bol...sprobuj sie rozluznic
|
|
|
|
#1246 |
|
Rozeznanie
|
a ja mam trochę inne pytanie, ale w pewnym sensie pasujące do tego wątku..
szukam ginekologa kierującego się, że tak powiem, moralnością chrześcijańską. mam już dość tabletek i chcę z kimś pogadać o metodach alternatywnych, naturalnych. wiecie może, gdzie znaleźć listę takich lekarzy? od razu mówię, że na www.npr.pl jest lista zbyt skromna; w śląskiem są 2 przychodnie wymienione, Bielsko i Skoczów, a obie są dla mnie zbyt daleko czy ktoś mógłby mi pomóc znaleźć takiego lekarza? byłaby to, jak by nie patrzeć, moja pierwsza wizyta u takiego ginekologa...
|
|
#1247 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1248 |
|
Pani Buka
|
ja właśnie poprosiłam mamę, by pomogła mi umówić się na wizytę u pani ginekolog, którą poleciła jej jakaś koleżanka. nie myślałabym nad pilną wizytą ale problemy z upławami no i muszę chyba się wybrać, chociaż boję się niesamowicie :p tak czy siak chyba już się zdecydowałam i powoli przygotowuję się psychicznie O.o brr.
|
|
|
|
|
#1249 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: u ginekologa
oki dzieki dziewczyny
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1250 |
|
Zakorzenienie
|
patrz niżej
|
|
#1251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na 1 wizycie nic sie raczej nie bedzie dzialo. lekarz powinien wypisac ci skierowanie na badnia (mocz, krew, proby watrobowe, cukier, itp) dopiero jak zrobisz badania to je obejrzy stwierdzi czy mozesz brac tabletki a jesli tak to jakie. na 1 wizycie moze cie zbadac )piersi, oraz czy nie masz nadżerki itp. spytała się mnie czy chcę tabletki i czy chcę jakieś swoje własne wymyślone czy jej. moj boże... od kiedy to pacjent sam sobie wybiera tabletki? ![]() ![]() : eek:a potem sie dziwic ze im wlosy wypadaja, tyją, czy pojawia sie tradzik ![]() aniste jesli lekarz sam ci sie zapyta o tab uciekaj od niego jak najpredzej
|
|
|
#1252 |
|
Rozeznanie
|
matko dziewczyny a ja nie byłam jeszcze nigdy u ginekologa,troche panikuje bo współzyje z facetem od roku i juz dawno powinnam sie wybrac!
kiedy byłyscie pierwszy raz? przed wspolzyciem czy po? mialam sie wybrac w wakacje ale oczywiscie wyjechałam na 2 miesiace i ...teraz musze wkoncu isc! badania sa przeciez takie ważne! Mam jeszczcze pytanie do Was odnosnie szczepionki na raka szyjki macicy. Czy to prawda ze szczepic sie moga tylko dziewice czy to głupi MIT?????? ;/
|
|
#1253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jestem żywym przykładem, że nie tylko dziewice moga sie szczepic ![]() a TY skoro od roku współżyjesz MARSZ DO GINA
|
|
|
#1254 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to dobrze...trzeba bedzie wiec zakupic ta szczepionke ,ale najpierw pofatyguje sie do lekarza ![]()
|
|
|
#1255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1256 |
|
Raczkowanie
|
napewno wywiad + badania
![]() Bedziesz pytana o cykl,wspolzycie i styl zycia Badania są oczywiscie bezbolesne! Wyniki pozwolą ginekologowi dobrac Tobie jak najodpowiedniejsza tabletke
|
|
|
|
|
#1257 |
|
Zakorzenienie
|
tylko? bo mi kazala isc do labolatorium na wykrycie wirusa i dopiero potem chce ze mna gadac
|
|
#1258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1259 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez, ale mi powiedziala ze najpierw mam isc sie zbadac czy owego wirusa juz nie złapalam, pytalam gdzie mam sie udac, ona "do laboratorium"
|
|
#1260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko, że nawet mając wirusa można się szczepić...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:03.

niepotrzebnie się tak bałam i okropnie wstydziłam, aż moja lekarka powiedziała,że mam przerażoną minę 

juz moja kolezanka w polsce poszla do kobitki i poprosila o tabletki to dala jej jakies za niecale 18 zl, i szok co potem sie stalo z nia inna dziewczyna "pasztecik" ze szok ... to sa wlasnie skutki recept na slowo , zly dobor hormonow

albo sie ciesza ze badan nie musiały robić...
- Aknenormin od 15.02.2011...koniec 15.09