Jak się przygotować? - pierwsza/kolejna wizyta u ginekologa - zbiorczy! - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-03, 18:10   #1231
martaj145
Zadomowienie

Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!

Jestem już po 1 wizycie, cóż mogę powiedzieć: Strach ma wielkie oczy niepotrzebnie się tak bałam i okropnie wstydziłam, aż moja lekarka powiedziała,że mam przerażoną minę ale było ok. Ginekolog miła, uśmiechnięta, a badana byłam przez odbyt (jestem dziewicą) nie jest to najprzyjemniejsze, ale nie bolało i trwało bardzo krótko. Przepisała mi Diane na trądzik, muszę zrobić badanie hormonów i za 3tyg mam kolejną wizytę z USG. dziewczyny jest ok, nie warto się bać, teraz się z siebie śmieje, że byłam taki "bojek" buziaki
martaj145 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-07, 16:15   #1232
Kasiaaaaaa90
Przyczajenie

Czy Idąc do państwowego ginekologa się płaci?
Kasiaaaaaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-07, 16:49   #1233
postrzelona20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasiaaaaaa90 Pokaż wiadomość
Czy Idąc do państwowego ginekologa się płaci?
NIe
postrzelona20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 01:05   #1234
karmelus
Przyczajenie

Idę do ginekologa bo potrzebuję tabletki, ponieważ mój pierwszy dzień miesiączki jest tak bolesny, że wymiotuję z bólu, a mój organizm nie przyjmuje żadnych środków przeciwbólowych. Przy okazji potrzebna mi antykoncepcja. Czy takie tabletki antykoncepcyjne będą miały również działanie antykoncepcyjne? Czy muszę zaznaczyć, że muszą działać także jako anty, czy jeśli powiem, że ból itp, to wystarczy?
karmelus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 09:10   #1235
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karmelus Pokaż wiadomość
Idę do ginekologa bo potrzebuję tabletki, ponieważ mój pierwszy dzień miesiączki jest tak bolesny, że wymiotuję z bólu, a mój organizm nie przyjmuje żadnych środków przeciwbólowych. Przy okazji potrzebna mi antykoncepcja. Czy takie tabletki antykoncepcyjne będą miały również działanie antykoncepcyjne? Czy muszę zaznaczyć, że muszą działać także jako anty, czy jeśli powiem, że ból itp, to wystarczy?
Wszystko zależy od tego do jakiego lekarza się wybierasz. Jeśli wiesz, że raczej przepisuje pigułkę bez problemów, to dostaniesz. U mnie jest ginekolożka, która jest bardzo za naturalnymi metodami planowania rodziny i baaardzo niechętnie wypisuje recepty na pigułkę anty, nie mówiąc o środkach awaryjnych. Za to przepisuje bez problemów jej koleżanka, z którą pracuje na zmiany.
Jeśli lekarz nie ma skrajnych poglądów, to powinnaś mu opowiedzieć o bolesnych miesiączkach i tym że współżyjesz, a po badaniu powinien bez problemu wypisać receptę na pigułki anty. Powinien wysłać Cię na badania krwi. Czasem robią to przed wypisaniem recepty, czasem po. Jednak powinnaś domagać się skierowania na morfologię i próby wątrobowe.
Pigułka antykoncepcyjna to przede wszystkim środek zabezpieczający przed zajściem w ciążę. Przy okazji reguluje cykle i zmniejsza dolegliwości miesiączkowe. I taki środek powinnaś otrzymać.
Jednak to czy pigułka Ci pomoże czy bardziej zaszkodzi okaże się po czasie. Poczytaj wcześniej o skutkach ubocznych stosowania pigułki.
Stary 2008-10-08, 09:17   #1236
biszkoptowa
Przyczajenie

Prawda

Edytowane przez biszkoptowa
Czas edycji: 2014-07-18 o 14:28
biszkoptowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-08, 09:38   #1237
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biszkoptowa Pokaż wiadomość
Z góry proszę o wyrozumiałość, gdyż nie jest mi łatwo o tym pisać.

Mam 22lata i dopiero teraz wybieram się do ginekologa... W moim domu ten temat to było taboo za co mam żal do mojej mamy, bo to ona powinna mnie naklonic i wesprzec przy pierwszej wizycie juz jakies 2-3 lata temu uwazam, ale do rzeczy.

Chcę się wybrać do prywatnej przychodni i z tąd moje pytanie (moze dla niektorych śmieszne) bo nie chce się zbłaźnić... Ja się rejestruje do ginekologa, to przychodzi się na godziny? czy na dany dzień i czeka się w kolejce. Jak np jestem na 15godz to przychodze wczesniej i sie ustawiam w kolejke w zależności od innych pań na którą miały? Czy może czeka się na wywołanie nazwiska? Aha rozumiem ze musze wziąć ksiązeczke zdrowia ze sobą tak?

Zdaję sobie sprawe że te pytania brzmią banalnie, ale mam nadzieje ze mi pomożecie.. Pozdrawiam.
O to musisz zapytać osobę u której się zapisujesz. Różnie to bywa w różnych przychodniach.
Na pewno nie musisz przychodzić dużo wcześniej. Zwłaszcza że to prywatna. Przyjdź o 15, albo parę minut przed. Jeśli pani doktor nie wyczytuje nazwisk, to musisz ustawić się w kolejce za tymi osobami które już czekają. I nie wpuszczaj tych co przyjdą po Tobie i będą mówić, że miały wizytę też na 15. a będzie po 15, powiedz, że Ty miałaś na 14.30 i czekasz już ponad pół godziny
Jak będziesz przepuszczać przed siebie, to wejdziesz ostatnia.
A w tych poczekalniach ludzie różnie potrafią się zachowywać.
Jeśli już jesteś zapisana na 15 jakiegoś dnia, to przyjdź i zapytaj osób które będą w poczekalni kto ostatni w kolejce, jak nikogo nie będzie, to po prostu zapukaj go gabinetu.

Na wizytę prywatną, za którą Ty płacisz nie musisz brać książeczki zdrowia. Jeśli to pierwsza wizyta, to musisz mieć nr PESEL przy sobie, bo na receptach na leki refundowane się go pisze i skierowaniach na badania.
Stary 2008-10-08, 09:38   #1238
benia1169
Zadomowienie

Najlepiej zadaj te pytania w konkretnej przychodni prywatnej do której się wybierasz. Legitymacja ubezpieczeniowa raczej nie jest potrzebna, resztę powie Ci lekarz lub położna przy rejestracji. I wyluzuj trochę! Dorosła już jesteś a ginekolog to taki sam lekarz jak każdy inny. No, uszy do góry i do ginekologa marsz!
benia1169 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-10, 16:49   #1239
cofeenka
Przyczajenie

Hello!
Wybieram sie pierwszy raz do gin... ma to być badanie cyt.
Pomimo strachu itp. nurtuje mnie inny problem, otóż: właściwie to jestem dziewicą (tzn. nie współżyłam jeszcze) ale co do obecności mojej błony to mam wątpliwości ... Tak właściwie to nie wiem czy mam być badana jak dziewica czy nie. Jeśli powiem, że dziewicą już nie jestem a lekarz zauważy u mnie jeszcze blonę, która być może do końca nie została usunięta, to co wtedy? albo jeśli powiem, ze jeszcze dziewicą jestem a on nie doszuka się błony .... hm.... poradźcie
cofeenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-10, 22:48   #1240
czarna_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cofeenka Pokaż wiadomość
Hello!
Wybieram sie pierwszy raz do gin... ma to być badanie cyt.
Pomimo strachu itp. nurtuje mnie inny problem, otóż: właściwie to jestem dziewicą (tzn. nie współżyłam jeszcze) ale co do obecności mojej błony to mam wątpliwości ... Tak właściwie to nie wiem czy mam być badana jak dziewica czy nie. Jeśli powiem, że dziewicą już nie jestem a lekarz zauważy u mnie jeszcze blonę, która być może do końca nie została usunięta, to co wtedy? albo jeśli powiem, ze jeszcze dziewicą jestem a on nie doszuka się błony .... hm.... poradźcie

Jak chcesz zrobić cytologie przez odbyt?
Po co zmyślać? Powiedz prawde. Błona moze sie przerwac nie tylko podczas stostunku, lub podczas stosunku moze sie nie przerwac, a jedynie rozciagnąć.
czarna_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-11, 01:24   #1241
inesska000
Raczkowanie

wiecie troche mnie przeraza co tu piszecie ... Ja nie wiem jak ginekolog moze wam przepisac tabletki od tak sobie, tylko po badaniu dopochwowym ... JA mieszkam w Hiszpanii, a tutaj ginekolog zanim da ci recepte to wykonujesz szereg badan: krew, cytologia, piersi mamografia tak?, mocz, wzrost waga i jeszcze jakies, i dopiero potem dobiera indywidualnie tabletki pasujace do ciebie. I moim zdaniem tak powinno byc , ze najpierw badania a potem recepta, a nie jak to wypisuja recepte na slowo lub piekne oczy ... juz moja kolezanka w polsce poszla do kobitki i poprosila o tabletki to dala jej jakies za niecale 18 zl, i szok co potem sie stalo z nia inna dziewczyna "pasztecik" ze szok ... to sa wlasnie skutki recept na slowo , zly dobor hormonow
Stary 2008-10-11, 14:19   #1242
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez inesska000 Pokaż wiadomość

wiecie troche mnie przeraza co tu piszecie ... Ja nie wiem jak ginekolog moze wam przepisac tabletki od tak sobie, tylko po badaniu dopochwowym ... JA mieszkam w Hiszpanii, a tutaj ginekolog zanim da ci recepte to wykonujesz szereg badan: krew, cytologia, piersi mamografia tak?, mocz, wzrost waga i jeszcze jakies, i dopiero potem dobiera indywidualnie tabletki pasujace do ciebie. I moim zdaniem tak powinno byc , ze najpierw badania a potem recepta, a nie jak to wypisuja recepte na slowo lub piekne oczy ... juz moja kolezanka w polsce poszla do kobitki i poprosila o tabletki to dala jej jakies za niecale 18 zl, i szok co potem sie stalo z nia inna dziewczyna "pasztecik" ze szok ... to sa wlasnie skutki recept na slowo , zly dobor hormonow
Masz absolutną rację!
Tak powinno być wszędzie a u nas niestety z tym jest wielki problem
a potem robią sobie z pacjentek króliki doświadczalne...
chociaz część pacjentek nie jest lepsza i kombinuja jak tu dostac tabletki a w ogole bez wizyty u lekarza albo sie ciesza ze badan nie musiały robić...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 13:31   #1243
Gocha1600
Przyczajenie

Trochę zmienię temat. Mam problem który powoli zaczyna mnie stresować. Kiedy mój chłopak próbuje "we mnie wejść" (sorry za określenie), bardzo mnie boli, chce mi się siku i nie tylko. Więc o tym aby było miło nie ma mowy bo ja sie zaraz stresuje. Próbowaliśmy już kilka razy, ale za każdym razem było tak samo. Nie wydaje mi się aby to była normalna sytuacja. Oboje się denerwujemy. Panicznie boje się wizyty u ginekologa (bo byłaby to moja pierwsza), a szczególnie u faceta ginekologa. Nie wiem co mam zrobić. Może macie jakiś pomysł.
Gocha1600 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 13:45   #1244
mariposa91
Zadomowienie

Tak naprawdę to nic strasznego

mariposa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 15:58   #1245
gazela12345
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gocha1600 Pokaż wiadomość
Trochę zmienię temat. Mam problem który powoli zaczyna mnie stresować. Kiedy mój chłopak próbuje "we mnie wejść" (sorry za określenie), bardzo mnie boli, chce mi się siku i nie tylko. Więc o tym aby było miło nie ma mowy bo ja sie zaraz stresuje. Próbowaliśmy już kilka razy, ale za każdym razem było tak samo. Nie wydaje mi się aby to była normalna sytuacja. Oboje się denerwujemy. Panicznie boje się wizyty u ginekologa (bo byłaby to moja pierwsza), a szczególnie u faceta ginekologa. Nie wiem co mam zrobić. Może macie jakiś pomysł.

ja mysle ze to moze byc wina stresu...spinasz sie i dlatego odczuwasz bol...sprobuj sie rozluznic

- rowerek
- walczę o ładną cerę - Aknenormin od 15.02.2011...koniec 15.09
- praca licencjacka "obroniona"

If you ever need a helping hand you'll find one at the end of your arm...
gazela12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-13, 23:28   #1246
indygo
Rozeznanie

a ja mam trochę inne pytanie, ale w pewnym sensie pasujące do tego wątku..

szukam ginekologa kierującego się, że tak powiem, moralnością chrześcijańską. mam już dość tabletek i chcę z kimś pogadać o metodach alternatywnych, naturalnych. wiecie może, gdzie znaleźć listę takich lekarzy?
od razu mówię, że na www.npr.pl jest lista zbyt skromna; w śląskiem są 2 przychodnie wymienione, Bielsko i Skoczów, a obie są dla mnie zbyt daleko

czy ktoś mógłby mi pomóc znaleźć takiego lekarza?
byłaby to, jak by nie patrzeć, moja pierwsza wizyta u takiego ginekologa...
Stary 2008-10-13, 23:42   #1247
inesska000
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Masz absolutną rację!
Tak powinno być wszędzie a u nas niestety z tym jest wielki problem
a potem robią sobie z pacjentek króliki doświadczalne...
chociaz część pacjentek nie jest lepsza i kombinuja jak tu dostac tabletki a w ogole bez wizyty u lekarza albo sie ciesza ze badan nie musiały robić...
No , bo my powinnysmy same o to dbac a nie.Ale to jest glupota, bo co chemy uniknac ciazy a mozemy sie nabawic czegos gorszego .Bo jesli lekarz bez problemu przepisuje nam po raz pierwszy pastylki nie wymagajac badan, to moim zdaniem zle wiadczy i same mozemy zaproponowac badania dla wlasnego bezpieczenstwa. W niektorych placowkach to jest wymagane, zreszta lekarz tez powinien najpierwc zalecic badania, choci tak w wiekszosci sie tego unika, widzac jak pacjentki tez do tego podchodza...no ale kazda robi jak chce.
Stary 2008-10-14, 12:38   #1248
kasiencja
Pani Buka

ja właśnie poprosiłam mamę, by pomogła mi umówić się na wizytę u pani ginekolog, którą poleciła jej jakaś koleżanka. nie myślałabym nad pilną wizytą ale problemy z upławami no i muszę chyba się wybrać, chociaż boję się niesamowicie :p tak czy siak chyba już się zdecydowałam i powoli przygotowuję się psychicznie O.o brr.
kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-17, 12:00   #1249
aniste
Raczkowanie

Dot.: u ginekologa

oki dzieki dziewczyny
aniste jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-17, 14:56   #1250
kamila2006
Zakorzenienie

patrz niżej

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-17, 14:59   #1251
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniste Pokaż wiadomość
hej!
chcialabym wybrac sie do ginekologa by przepisal mi tabletki antykoncepcyjne. Czy moze mi ktos mniej wiecej opisac jak wyglada taka wizyta?
z góry dziex

na 1 wizycie nic sie raczej nie bedzie dzialo. lekarz powinien wypisac ci skierowanie na badnia (mocz, krew, proby watrobowe, cukier, itp) dopiero jak zrobisz badania to je obejrzy stwierdzi czy mozesz brac tabletki a jesli tak to jakie. na 1 wizycie moze cie zbadac )piersi, oraz czy nie masz nadżerki itp.

spytała się mnie czy chcę tabletki i czy chcę jakieś swoje własne wymyślone czy jej.

moj boże... od kiedy to pacjent sam sobie wybiera tabletki?: eek:

a potem sie dziwic ze im wlosy wypadaja, tyją, czy pojawia sie tradzik

aniste jesli lekarz sam ci sie zapyta o tab uciekaj od niego jak najpredzej

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-19, 00:53   #1252
BaBy Girl
Rozeznanie

matko dziewczyny a ja nie byłam jeszcze nigdy u ginekologa,troche panikuje bo współzyje z facetem od roku i juz dawno powinnam sie wybrac!
kiedy byłyscie pierwszy raz? przed wspolzyciem czy po?
mialam sie wybrac w wakacje ale oczywiscie wyjechałam na 2 miesiace i ...teraz musze wkoncu isc!
badania sa przeciez takie ważne!
Mam jeszczcze pytanie do Was odnosnie szczepionki na raka szyjki macicy.
Czy to prawda ze szczepic sie moga tylko dziewice czy to głupi MIT?????? ;/
Stary 2008-10-19, 01:07   #1253
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez BaBy Girl Pokaż wiadomość
matko dziewczyny a ja nie byłam jeszcze nigdy u ginekologa,troche panikuje bo współzyje z facetem od roku i juz dawno powinnam sie wybrac!
kiedy byłyscie pierwszy raz? przed wspolzyciem czy po?
mialam sie wybrac w wakacje ale oczywiscie wyjechałam na 2 miesiace i ...teraz musze wkoncu isc!
badania sa przeciez takie ważne!
Mam jeszczcze pytanie do Was odnosnie szczepionki na raka szyjki macicy.
Czy to prawda ze szczepic sie moga tylko dziewice czy to głupi MIT?????? ;/
głupi mit
jestem żywym przykładem, że nie tylko dziewice moga sie szczepic
a TY skoro od roku współżyjesz MARSZ DO GINA

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-10-19, 01:20   #1254
BaBy Girl
Rozeznanie

Cytat:
głupi mit
jestem żywym przykładem, że nie tylko dziewice moga sie szczepic
a TY skoro od roku współżyjesz MARSZ DO GINA

to dobrze...trzeba bedzie wiec zakupic ta szczepionke ,ale najpierw pofatyguje sie do lekarza
Stary 2008-10-19, 10:52   #1255
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez BaBy Girl Pokaż wiadomość
to dobrze...trzeba bedzie wiec zakupic ta szczepionke ,ale najpierw pofatyguje sie do lekarza
żeby się zaszczepić musisz odbyć wizytę u gina i cytologie zrobic

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-10-19, 12:28   #1256
bee89
Raczkowanie

GG do bee89

napewno wywiad + badania
Bedziesz pytana o cykl,wspolzycie i styl zycia
Badania są oczywiscie bezbolesne! Wyniki pozwolą ginekologowi dobrac Tobie jak najodpowiedniejsza tabletke
bee89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 09:54   #1257
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
żeby się zaszczepić musisz odbyć wizytę u gina i cytologie zrobic
tylko? bo mi kazala isc do labolatorium na wykrycie wirusa i dopiero potem chce ze mna gadac

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 09:59   #1258
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
tylko? bo mi kazala isc do labolatorium na wykrycie wirusa i dopiero potem chce ze mna gadac
ja miałam tylko cytologię

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-10-20, 10:03   #1259
motylek1007
Zakorzenienie

ja tez, ale mi powiedziala ze najpierw mam isc sie zbadac czy owego wirusa juz nie złapalam, pytalam gdzie mam sie udac, ona "do laboratorium"

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-20, 10:07   #1260
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
ja tez, ale mi powiedziala ze najpierw mam isc sie zbadac czy owego wirusa juz nie złapalam, pytalam gdzie mam sie udac, ona "do laboratorium"
heh...
tylko, że nawet mając wirusa można się szczepić...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości