|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
no wlasnie kazda by chciala dobrego lekarza
|
|
|
|
|
#1502 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no wedlug mnie troche dziwne isc do ginekologa zeby spytac sie czy mam blone dziewicza jak uprawialas seks no to wiadomo ze juz jej nie masz a jak nie no to na pewno masz chyba ze chcesz isc sie ogolnie przebadac na kontrole to idz ale tak to chyba szkoda komus miejsce odbierac na takie zapytanie to tylko moja opinia:P
|
|
|
#1503 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Stosunek = brak dziewictwa, aczkolwiek błonę dziewiczą nadal możesz mieć (niektóre kobiety mają taką elastyczną, że dopiero przy porodzie ją definitywnie tracą). Pytaj prosto z mostu gina i już. Nie ma się co wstydzić, bo na pewno nie jedno widział i słyszał
|
|
|
#1504 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zastanawiam się tylko czy ginekolog dziwnie na mnie nie spojrzy, nie pomysli jak zapytam ją ze chciałabym aby powiedziałą mi czy mam ją jeszcze. Do koleżanki powyżej: nie ide tylko z tym pyytaniem a więc nie zajmuje bezsensownie komuś miejsca :p (co wogóle ten argument jest dla mnie ...bezsensowny) |
|
|
|
|
|
#1505 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Brak dziewictwa np w sensie psychicznym. Poza tym czytaj uważniej, napisałam "aczkolwiek" więc zdarzają się wyjątki, że mimo stosunku w sensie fizycznym nadal jest się dziewicą (posiada się błone-żeby nie było znowu niedomówień). Hmm chyba się coś znowu zagmatwałam. Współżyłaś więc dziewicą nie możesz być, co najwyżej możesz mieć nadal błonę dziewiczą. ![]() A co to za różnica czy jesteś czy nie?
Edytowane przez ChokoGirl Czas edycji: 2009-02-01 o 21:33 |
|
|
|
|
|
#1506 | |
|
Przyczajenie
|
m
Cytat:
do wizyty u gin. juz sie przekonalam , myslalam zeby isc do prywatnego ale szkoda mi kasy troche.. a od czego w koncu place to ubezpieczenie w szkole... Edytowane przez nfudsif Czas edycji: 2009-02-02 o 00:55 |
|
|
|
|
|
#1507 |
|
Przyczajenie
|
no wlasnie ja tez.
tylko jest prblem bo legitymacji nie mam wiec moze jakis inny pomysl mowilam moi rodzice nigdzie nie sa zarejestrowani chodzi o prace tylko w powiatowym urzedzie pracy matka cos tam mowila ze chyba to wystarczy jak sie idzie do lekarza .tylko nie wiem co mam ze soba wziasc dowod moj i jakies kartki zaswiadczajace ze oni sie tam odmeldowywuja czy cos? |
|
|
|
|
#1508 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1509 |
|
Zakorzenienie
|
ubezpieczenie ktore placisz w szkole nie ma tu nic do rzeczy.
|
|
#1510 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) Ja moge byc tym wyjątkiem ze mimo stosunku moge mieć nadal błonę dziewiczą i chce się zapytac pani ginekolog czy ją jeszcze mam. |
|
|
|
|
|
#1511 |
|
Przyczajenie
|
Czesc
Mam pytanko.. Czy jesli nie ma sie skonczonych 18 lat a chce sie pojsc do ginekologa na pierwsza wizyte i chce sie otrzymac tabletki to konieczna jest obecność rodzica? bo osobiscie dzisiaj sie strasznie zdenerwowałam dzwonic sie umowic na wizyte a bardzo nie przyjemna pani zaczeła wypytywac : cos dolega? ile lat? a rodzic to musi byc! człowiek ma checi, wiadomo ze jest strach a nie daja szans nawet sie dostac do takiego lekarza;/
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1513 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dla mnie to pytanie w ogole jest bez sensu , a co do tego czy sie na Ciebie dziwnie nie spojrzy to juz zalezy od lekarza , ja sie raz zapytalam co to jest nadzerka to babka mnie zjechala w ogole dlatego lepiej isc do jakeigos poleconego, jesli dla ciebie to ma takie znaczenie czy masz blone czy nie no to pytaj , bardzo bardzo bardzo male prawdopoodbienstwo zeby osoba wspolzyjaca ja jeszce miala no ale wiaodmo sa wyjatki
|
|
|
#1514 |
|
Przyczajenie
|
Ile miałyście lat gdy wybrałyście się na swoją pierwszą wizytę u ginekologa?
Ja mam 21 i trochę się boję, że usłyszę w związku z tym jakieś niemiłe uwagi od lekarza...
|
|
|
|
|
#1515 |
|
Zakorzenienie
|
witam,
Mnie również czeka pierwsza wizyta. Zbieram się już pół roku i w końcu dziś się zapisałam na sobotę. Więc muszę jeszcze przeżyć tyle dni w stresie... Boje się strasznie i to był główny powód dlaczego wcześniej się nie zdecydowałam, a mam już 22 lata i wiem, że to konieczne. W dodatku wdała mi się jakaś infekcja, więc muszę isć. Martwi mnie jedna rzecz. Wiem, że to głupie, ale nie wiem co zrobic. Dosyć daleko mam do lekarza, więc jak umyje się rano, to potem przed samą wizytą chciałabym się jakoś odświeżyć. Myślicie, że same chusteczki intymne wystarczą? Wiem, że w gabinecie nie ma bidetu, dlatego boje się, że nie zdążę się odświeżyć. Jak Wy zawsze robicie? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1516 |
|
Zadomowienie
|
Możesz wziąć małą butelkę z wodą i podmyć się nad wc polewając się wodą, mydło w płynie powinno być w toalecie
|
|
|
#1517 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podstawa to znaleźć dobrego ginekologa. Cytat:
Dziewczyny, tylko się nie denerwujcie za bardzo. Powodzenia
|
|
|
#1518 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ja zawsze myje sie przed wyjsciem i tyle ale w sumie daleko do ginekologa nie mam
|
|
|
#1519 |
|
Zakorzenienie
|
Ja może tak trochę z innej beczki
![]() u ginekologów byłam naprawdę wielu, ale dopiero niedawno trafiłam na naprawdę dobrego, tylko... no właśnie. Nigdy nie byłam w tak dobrze wyposażonym gabinecie Zawsze chodziłam w tunikach żeby mi co nie co zasłaniały w marszu do fotela ginekologicznego, a tu się okazało że w przebieralni są spódniczki ginekologiczne... Lekarz sobie zażartował że młode kobiety to zawsze tak na luzaczku A ja tak się zastanawiam czemu to wogóle służy? No bo tak na dobrą sprawę to lekarz i tak tam zagląda i tak to po co się tym owijać? Zakładałyście to kiedyś?
|
|
|
|
|
#1520 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem czy odpowiedni watek ale zaryzykuje.
Kto wam wypisuje recepty na tabletki anty? tylko ginekolog czy lekarz rodzinny tez? jak ginekolog to po ile opakowan za 1 podejściem?
|
|
#1521 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() Mam jeszcze pytanko... czy jak pani zrobi mi cytologie, usg i co tam jeszcze ma zrobić, to czy wyniki będą od razu, czy będę musiała ponownie zapisać się na wizytę? I jeszcze jedno głupie pytanko... czy jak wyjdzie poprzednia pacjentka to mam od razu wchodzić czy czekać aż mnie pani poprosi...? |
|
|
|
|
#1522 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja wchodzę od razu po wyjściu poprzedniej osoby. Zawsze tez możesz popytć czekających pań jak to się odbywa. No stress
|
|
|
#1523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Prywatnie zal mi wyrzucic tyle kasy tylko i wylacznie za wypisanie swistka, dlatego chcialam sprobowac z rodzinnym. Mi wypisuja po 2 opakowania co mnie lekko wkurza, bo co chwile musze tam chodzic.
|
|
|
#1524 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Lepiej poszukaj innego ginekologa. Ja chodzę prywatnie płacę 80 zl za wizytę, ale chociaż mam spokój z receptami na pół roku. Co 6 miesięcy badania i jestem zadowolona. Może się źle wyraziłaś, ale do ginekologa nie tylko się po recepty chodzi, niezależnie co jaki czas musisz się do niego udać. Pierwsze i najważniejsze to nasze zdrowie
|
|
|
#1525 |
|
Zakorzenienie
|
niestety bylam dzis u rodzinnego i mi nie wypisal
![]() wiecie co, moze nie ginekolog mnie wkurza, ale to jakie rzeczy sie wyprawiaja w NFZ i jaka jest prodecura....wchodzenie bez pukania jak pacjentka lezy na fotelu, rozbieranie sie PRZED gabinetem, czekanie ponad 40 minut az pani w recepcji laskawie zarejestruje, bron boze wczesniej bo zwyczajnie wyrzuca za drzwi....i to wszystko wlasnie sprawia ze jak mam tak isc i to przezywac co ma 2 m-ce to mam dosc na sama mysl. Gdybym miala jeszcze gwarancje ze dostane chociaz na pol roku recepte na tabletki to wydawalabym ta stówke na wizyte....
|
|
#1526 |
|
Raczkowanie
|
Gwarancji nikt Ci nie da, że jak pójdziesz prywatnie to dostaniesz recepty na pół roku.
Popytaj się wśród koleżanek, rodziny itp czy znają ginekologa, który nie robi takich problemów. Będąc w Twojej sytuacji pewnie też by mi się nie chciało tak co 2 m-c latać po jedna receptę. Poza tym historie jakie opisałaś, np odnośnie wchodzenia bez pukania, nie zachęcają do wizyt. Na prawdę poszukaj innego gina, u którego będzie przynajmniej miła atmosfera i poczucie prywatności. Rozbieranie się przed gabinetem , też coś
|
|
#1527 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczynki, to jak? Żadna w kiecusi gin. nie chodziła?
|
|
|
|
|
|
#1528 |
|
Zakorzenienie
|
nigdy nie mialam do wyboru
|
|
#1529 |
|
Zakorzenienie
|
to już jutro, jestem przerażona...im bardziej się zbliża ten moment, tym gorzej
|
|
|
|
|
#1530 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.

jak uprawialas seks no to wiadomo ze juz jej nie masz a jak nie no to na pewno masz
chyba ze chcesz isc sie ogolnie przebadac na kontrole to idz ale tak to chyba szkoda komus miejsce odbierac na takie zapytanie
był w 2013r
Stosunek = brak dziewictwa, aczkolwiek błonę dziewiczą nadal możesz mieć (niektóre kobiety mają taką elastyczną, że dopiero przy porodzie ją definitywnie tracą). 

A ja tak się zastanawiam czemu to wogóle służy? No bo tak na dobrą sprawę to lekarz i tak tam zagląda i tak to po co się tym owijać? Zakładałyście to kiedyś?