|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#481 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pieski miniaturki
Mopsy chrapią strasznie
podobnie do ludzi i sie bardzo męczą Ale są urocze i śmieszne
|
|
|
#482 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Chce Psa ! jak go przekonac !!
A ja mam znowu tak ,że moja mama nie chce pieska.Mówi :"Nie poradzisz sobie" Traktuje mnie jak niedorajdę.Myślę ,że dobrym pomysłem będą :gazety ,internet,sprzątanie itp. Mi też się przyda trochę powietrza.Nie chcę jednak kupować po kryjomu,bo boję się reakcji.
![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#483 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak widzisz mi sie udaloteraz bym zrobila tak, ze zglosilabym sie do wolontariatu w schornisku i wybrala jakiegos pieska i o nim duzo w domu opowiadala jaki on biedny, ile to przeszedl - tym tez pokazalabys ze jestes odpowiedzialna i systematyczna i ze ci naprawde bardzo zalezy...
|
|
|
#484 |
|
Wtajemniczenie
|
bylam w takiej samej sytuacji,a teraz,po dwoch latach od uspienia poprzedniego pieska jestem wlascicielka 7 miesiecznej suni shih tzu
![]() wiem,ze to moze bardzo trudny sposob na pojawienie sie w domu pieska,ale ja postawilam tate przed faktem dokonanym.kupilam psiaka za wlasne pieniadze.pierwsze dni byly trudne,ale idunia rozkochala w sobie moich rodzicow i dzisiaj jest ukochanym pupilkiem. wiecej odwagi,i powodzenia!
|
|
|
|
|
#485 |
|
Przyczajenie
|
Ja niedługo będę miała owczarka szkockiego collie !!!uwielbiam ta rasę i ja na twoim miejscu wybrałam bym collie!!!
|
|
|
|
|
#486 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Yorkshire Terrier czy Owczarek Szkocki?
Mam owczarka szkockiego. Potrzebuja duzo ruchi-fakt. Moja suczka malo je a jest podobno grubsza bo ma za malo ruchu. Collie czesze sie z dwa razy na miasiac. I nie prawda ze Collie krotko zyja! najstarszy collie mial 18 laty, to duzo;P
Polecam collie jesli masz ogrod a yorka do mieszkania. |
|
|
|
|
#487 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Yorkshire Terrier czy Owczarek Szkocki?
Wedlg mnie york i królik to nie za madra decyzja
Sheltie są ładne |
|
|
|
|
#488 |
|
Raczkowanie
|
...
Edytowane przez ElettroVoce Czas edycji: 2009-09-17 o 15:37 |
|
|
|
|
#489 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: mieszkać samemu i posiadać zwierzaka...da się ?
Bardzo mnie cieszy twoje podejscie do tego zwierzaka ... Jestes odpowiedzialna i nie dzialasz pod wplywem impulsu.
|
|
|
|
|
#490 |
|
Raczkowanie
|
...
Edytowane przez ElettroVoce Czas edycji: 2009-09-17 o 15:38 |
|
|
|
|
#491 |
|
Zakorzenienie
|
Oosbiscie mysle ze najlpepiej brac zwierza kiedy ma sie ustabilizowana sytuacje szczegolnie pracowo i rodzinne.
|
|
|
|
|
#492 |
|
Zakorzenienie
|
moze pomyslisz o jakims mniejszym zwierzaku? np jakis gryzon?
jesli chcialabys miec jakies zwierze stadne kupujesz czy adoptujesz 2 sztuki tej samej plci i jak nie ma Cie w domu maja siebie wiec samotnosc im nie doskwiera
|
|
#493 |
|
Raczkowanie
|
W takiej sytuacji zgadzam się z Paula ...
Jak dla mnie zwierze to nie jest dobry pomysl przy tym ,że moglabys go opuscic nawet na pol roku. Zrobisz jak chcesz to twoje zycie , my w nie nie wnikamy. Wyrazamy tylko swoje zdanie. Wiem,że takie zwierzatko jest sliczne i nie idzie się oprzec ,sama to przezywalam... Ale to duzy obowiązek, może lepiej kup sobie misia ?? Też jest milutki i możesz go ze soba wszedzie zabrac ... ) |
|
|
|
|
#494 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#495 |
|
Raczkowanie
|
...
Edytowane przez ElettroVoce Czas edycji: 2009-09-17 o 15:38 |
|
|
|
|
#496 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przepraszam ,ale ja napisalam prezeciez wyraznie ze my tylko radzimy i nie mowimy co masz robic,to twoje zycie ,prawda ?? No czyli Paula miala racje ,że najpierw trzeba sie ustabilizowac a pozniej myslec o zwierzeciu.... ![]() Pozdrawiam i mam nadzieje ,że podejmiesz wlasciwa decyzje. Jezeli masz jeszcze jakies pytania to wal. |
|
|
|
|
|
#497 |
|
Raczkowanie
|
...
Edytowane przez ElettroVoce Czas edycji: 2009-09-17 o 15:39 |
|
|
|
|
#498 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z tą wolonatariuszką to świetny pomysł !! Też chcialabym nia byc ,ale niestety moje miasto jest za małe i nie ma tu żadnego schroniska. A daleko masz do rodzicow. Chodzi mi o to zeby piesek nie czul się jak 'podrzutek' jeżeli caly czas bedzie wozony w ta i z powrotem. Ale mam nadzieję ,że się przyzwyczai i polubi tą sytuację Gratuluje Twoim rodzicom
|
|
|
|
|
|
#499 |
|
Raczkowanie
|
...
|
|
|
|
#500 |
|
Raczkowanie
|
To bardzo się cieszę i gratuluje ;* Jak masz jeszcze jakieś pytania to dawaj i koniecznie dodaj fotki jeśli piesek się już pojawi u Twoich rodzicow |
|
|
|
|
#501 |
|
Raczkowanie
|
...
|
|
|
|
#502 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ozus tez juz nie może sie doczekac.Powodzenia i czekam na fotki |
|
|
|
|
|
#503 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#504 |
|
Zakorzenienie
|
No chyba oczywista. Po pierwsze pies musi wychodzić na spacer trzy razy dziennie, a właścicielka nie musi być zawsze w domu o tych porach. Można się podzielić obowiązkami i kolejnymi spacerami. Poza tym pies na pewno będzie krócej sam w domu. Dziwne ze o to pytasz. Przecież właśnie o to chodzi w tym wątku czy będąc samemu można mieć psa.
|
|
|
#505 |
|
Raczkowanie
|
...
|
|
|
|
#506 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co jesli para wychodzi do pracy o tej samej godzinie i wraca razem? też oszczędza zwierzęciu samotności? jeśli ktoś ma problem z wyprowadzaniem psa 3 razy dziennie tylko musi mieć do tego TŻ-ta, żeby mu zrzucić na glowę część obowiązków to może nie powinien mieć psa w ogóle. bo jak TŻ będzie miał focha z psem nie pójdzie, to co? |
|
|
|
|
|
#507 |
|
Raczkowanie
|
...
Edytowane przez ElettroVoce Czas edycji: 2009-09-17 o 15:40 |
|
|
|
|
#508 |
|
Zakorzenienie
|
Moja czworonożna przyjaciółka ma 2,5 roku, a moja praca jest związana z dalekimi wyjazdami - bywa, że nie ma mnie kilka miesięcy - wtedy serce mi pęka... podczas ostatniego wyjazdu postanowiłam, że bez względu na wszystko - zabiorę psa ze sobą.
kiedy jestem na miejscu - staram się nie zostawiać jej na dłużej - niż 4- 5 godzin - albo podrzucam ją do domu rodzinnego, gdzie czeka na nią psia rodzina - babcia, mama i siostra ![]() Wiem, ze nie każdy jest w tak komfortowej sytuacji... gdy w naszym domu pojawiły się szczeniaczki i kiedy osiągnęły odpowiedni wiek - organizowałam castingi na właścicieli truchlałam, kiedy zjawiali się ludzie mówiący - "wie pani, nas nie ma po 8 godzin dziennie, ale psy tej rasy są niewielkie i nie potrzebują ruchu..." myślę, że jeśli pies większość czasu ma spędzać sam... to nie ma większego sensu. Jeśli Twój pies ma spędzać część tygodnia u Twoich bliskich, a część u Ciebie - to pewnie nie grożą mu długie, samotne godziny... |
|
|
|
|
#509 |
|
Raczkowanie
|
Pierwszy pies
Razem z moim TŻ zamierzamy kupić psa. Żadne z nas nigdy wcześniej nie miało pupila. Mieszkamy w bloku, mamy spore mieszkanie (70m2). Póki co mój TŻ pracuje w nocy, ja póki co studiuję, jednak za jakieś 2 - 3 lata oboje będziemy pracować w ciągu dnia i nie jestem w stanie powiedzieć ile czasu pies będzie spędzał w mieszkaniu sam.
Mi zależy na tym by pies był łagodny, tak byśmy nie musieli się go pozbywać kiedy pojawią się dzieci, żeby stosunkowo łatwo można było go ułożyć (innymi słowy by nadawał się dla początkujących), nie miał długiej sierści, która byłaby wszędzie i nie wariował, jeśli zostanie sam w mieszkaniu. Mojemu TŻ zależy na psie ruchliwym, lubiejącym biegać, bawić się, pływać (TŻ jest zapalonym sportowcem i chciałby, aby pies mu towarzyszył). Jeśli chodzi o wspólne kryteria, chcemy psa raczej dużego. Narazie mamy dwa typy. Ja obstaję za labradorem, jako, że to bardzo mądre psy i przyjazne dla dzieci. Mój TŻ miał jednak kiedyś z psem tej rasy do czynienia i twierdzi, że pies był leniwy i nie wytrzymywał kondycyjnie (TŻ z nim biegał). Nie wiem, czy to przypadłość rasy czy konkretnego psa. TŻ proponuje owczarka niemieckiego, jednak z tego, co wiem jest to pies przeznaczony raczej dla zaawansowanych i jeśli nie umie się go odpowiednio ułożyć, może być agresywny. A jako, że nie mamy żadnego doświadczenia w szkoleniu psów itp. trochę się tego obawiam. Mam nadzieję, że pomożecie nam w dokonaniu wyboru, a może podsuniecie jakąś inną rasę. Chętnie też dowiem się wszystkiego od właścicieli dużych psów mieszkających w blokach - jak psy znoszą takie warunki mieszkaniowe etc., a także o kosztach utrzymania psa itd. Jesteśmy odpowiedzialnymi ludzmi i chcemy się dowiedzieć jak najwięcej, by za rok czy dwa nie zastanawiać się, komu by tu psiaka sprzedać, bo my jednak inaczej to sobie wyobrażaliśmy ... |
|
|
|
|
#510 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwszy pies
Ja proponuje tak: najpierw dziecko, potem pies. Po pojawieniu sie dziecka pies moze byc po prostu zazdrosny.
Owczarek niemiecki to dobra decyzja - madry, cierpliwy i zrównowazony. Trzeba jednak pamietac, ze jesli chcemy typowe cechy owczarka to, żeby miec pewnosc, ze owe cechy bedzie posiadal trzeba kupic psa z rodowodem. Pies z pseudohodowi moze nie odpowiadac wzorcowi fizycznie i co najwazniejsze psychicznie(moze byc agresywny itp). Bardzo wazny jest wybor wlasciwej hodowli(a nie przypadkowej, ktora w nazwie ma FCI, a w niczym sie nie rozni od pseudo). Owczarki to wielkie uparciuchy, ale po odpowiednim wychowaniu są wiernymi i mądrymi psami, które bez zastanowienia oddadzą życie za właściciela. Wychowanie to juz tylko kwestia poczytania kilku stron na internecie (dogomania to skarbnica wiedzy Mozna tez przygarnąc psiaka ze schroniska - wolontariusze w wiekszosci przypadków znaja juz charakter podopieznych i to czesto ulatwia wybor. Powodzenia. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:48.

podobnie do ludzi i sie bardzo męczą 

jak widzisz mi sie udalo