Chcę mieć psa - pytania, problem z wyborem, jak się przygotować - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-25, 18:30   #481
sintagma
Wtajemniczenie

Dot.: Pieski miniaturki

Mopsy chrapią strasznie podobnie do ludzi i sie bardzo męczą Ale są urocze i śmieszne
Don’t you ever get lonely,
From time to time
Don’t let the system get you down
sintagma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-01, 10:49   #482
pauladragon13
Raczkowanie

Dot.: Chce Psa ! jak go przekonac !!

A ja mam znowu tak ,że moja mama nie chce pieska.Mówi :"Nie poradzisz sobie" Traktuje mnie jak niedorajdę.Myślę ,że dobrym pomysłem będą :gazety ,internet,sprzątanie itp. Mi też się przyda trochę powietrza.Nie chcę jednak kupować po kryjomu,bo boję się reakcji.
pauladragon13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-01, 12:38   #483
madarynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pauladragon13 Pokaż wiadomość
A ja mam znowu tak ,że moja mama nie chce pieska.Mówi :"Nie poradzisz sobie" Traktuje mnie jak niedorajdę.Myślę ,że dobrym pomysłem będą :gazety ,internet,sprzątanie itp. Mi też się przyda trochę powietrza.Nie chcę jednak kupować po kryjomu,bo boję się reakcji.
nie radzila bym po kryjomu, bo potem moze sie okazac ze pieska bedziesz musiala oddac, a to bedzie przykre i dla ciebie i dla niego, lepiej troche powalczyc innymi sposobami jak widzisz mi sie udalo

teraz bym zrobila tak, ze zglosilabym sie do wolontariatu w schornisku i wybrala jakiegos pieska i o nim duzo w domu opowiadala jaki on biedny, ile to przeszedl - tym tez pokazalabys ze jestes odpowiedzialna i systematyczna i ze ci naprawde bardzo zalezy...

madarynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-01, 20:14   #484
missmalezji
Wtajemniczenie

bylam w takiej samej sytuacji,a teraz,po dwoch latach od uspienia poprzedniego pieska jestem wlascicielka 7 miesiecznej suni shih tzu
wiem,ze to moze bardzo trudny sposob na pojawienie sie w domu pieska,ale ja postawilam tate przed faktem dokonanym.kupilam psiaka za wlasne pieniadze.pierwsze dni byly trudne,ale idunia rozkochala w sobie moich rodzicow i dzisiaj jest ukochanym pupilkiem. wiecej odwagi,i powodzenia!
missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-17, 19:47   #485
kiza35
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Yorkshire Terrier czy Owczarek Szkocki?

Ja niedługo będę miała owczarka szkockiego collie !!!uwielbiam ta rasę i ja na twoim miejscu wybrałam bym collie!!!
kiza35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-14, 12:41   #486
Kasia93b
Raczkowanie

Dot.: Yorkshire Terrier czy Owczarek Szkocki?

Mam owczarka szkockiego. Potrzebuja duzo ruchi-fakt. Moja suczka malo je a jest podobno grubsza bo ma za malo ruchu. Collie czesze sie z dwa razy na miasiac. I nie prawda ze Collie krotko zyja! najstarszy collie mial 18 laty, to duzo;P
Polecam collie jesli masz ogrod a yorka do mieszkania.
Kasia93b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-14, 13:54   #487
kukis
Zadomowienie

Dot.: Yorkshire Terrier czy Owczarek Szkocki?

Wedlg mnie york i królik to nie za madra decyzja nawet jesli psa sie od malego przyzwyczaja to czasem instynkt góruje nas szkoleniem...
Sheltie są ładne i żadsze od yorków
kukis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 19:25   #488
ElettroVoce
Raczkowanie

Question mieszkać samemu i posiadać zwierzaka...da się ?

...

Edytowane przez ElettroVoce
Czas edycji: 2009-09-17 o 15:37
ElettroVoce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 20:56   #489
dekoratorka 14 l
Raczkowanie

Dot.: mieszkać samemu i posiadać zwierzaka...da się ?

Bardzo mnie cieszy twoje podejscie do tego zwierzaka ... Jestes odpowiedzialna i nie dzialasz pod wplywem impulsu. Jesli chodzi o zwierzaka ... a ile czasu dziennie byś mu poświecala i ile czasu by cię nie było w domu ??
dekoratorka 14 l jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 21:34   #490
ElettroVoce
Raczkowanie

...

Czas edycji: 2009-09-17 o 15:38
Stary 2008-11-12, 10:46   #491
paula78
Zakorzenienie

Oosbiscie mysle ze najlpepiej brac zwierza kiedy ma sie ustabilizowana sytuacje szczegolnie pracowo i rodzinne.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-12, 11:18   #492
motylek1007
Zakorzenienie

moze pomyslisz o jakims mniejszym zwierzaku? np jakis gryzon?
jesli chcialabys miec jakies zwierze stadne kupujesz czy adoptujesz 2 sztuki tej samej plci i jak nie ma Cie w domu maja siebie wiec samotnosc im nie doskwiera

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-12, 13:26   #493
dekoratorka 14 l
Raczkowanie

W takiej sytuacji zgadzam się z Paula ...

Jak dla mnie zwierze to nie jest dobry pomysl przy tym ,że moglabys go opuscic nawet na pol roku. Zrobisz jak chcesz to twoje zycie , my w nie nie wnikamy. Wyrazamy tylko swoje zdanie. Wiem,że takie zwierzatko jest sliczne i nie idzie się oprzec ,sama to przezywalam... Ale to duzy obowiązek, może lepiej kup sobie misia ?? Też jest milutki i możesz go ze soba wszedzie zabrac ...)
Stary 2008-11-12, 13:54   #494
malinka18222
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dekoratorka 14 l Pokaż wiadomość
W takiej sytuacji zgadzam się z Paula ...

Jak dla mnie zwierze to nie jest dobry pomysl przy tym ,że moglabys go opuscic nawet na pol roku. Zrobisz jak chcesz to twoje zycie , my w nie nie wnikamy. Wyrazamy tylko swoje zdanie. Wiem,że takie zwierzatko jest sliczne i nie idzie się oprzec ,sama to przezywalam... Ale to duzy obowiązek, może lepiej kup sobie misia ?? Też jest milutki i możesz go ze soba wszedzie zabrac ...)
Stary 2008-11-12, 16:09   #495
ElettroVoce
Raczkowanie

...

Czas edycji: 2009-09-17 o 15:38
Stary 2008-11-12, 16:45   #496
dekoratorka 14 l
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ElettroVoce Pokaż wiadomość
Moje Drogie, jestem dużą dziewczynką i mam spore doświadczenie w opiece nad zwerzętami (poza gryzoniami bo tych się nie wiedzieć czemu panicznie boję niezależnie czy to mysz, chomik czy królik) i nie sprawię sobie zwierzaka dopóki nie będę żyła bardziej stabilnie - chodziło mi o to, czy któraś z Was mieszkała kiedykolwiek sama i posiadała fauniastego towarzysza nie człowiekokształtnego, pytam o doświadczenia i radzenie sobie w takiej sytuaji i jeszcze raz mówię, że nie proszę o rady bo w razie czego to ja się takim zwierzakiem zajmę, nie Wy i na moją, a nie Waszą odpowiedzialność to zrobię

Przepraszam ,ale ja napisalam prezeciez wyraznie ze my tylko radzimy i nie mowimy co masz robic,to twoje zycie ,prawda ??

No czyli Paula miala racje ,że najpierw trzeba sie ustabilizowac a pozniej myslec o zwierzeciu....

Pozdrawiam i mam nadzieje ,że podejmiesz wlasciwa decyzje.
Jezeli masz jeszcze jakies pytania to wal.
Stary 2008-11-12, 17:39   #497
ElettroVoce
Raczkowanie

...

Czas edycji: 2009-09-17 o 15:39
Stary 2008-11-12, 18:19   #498
dekoratorka 14 l
Raczkowanie

Cytat:
przyszła do mnie dobra nowina, że moi rodzice rozważają kupno psa... nie byłby to mój pełnoetatowy zwierzak, ale wiem, że od czasu do czasu musiałabym się nim zająć (np. przygarnąć na weekend) to chyba dla mnie najlepsza alternatywa póki co, a o własnym pomyślę kiedy mój facet siękiedyś do mnie wprowadzi. póki co postanowiłam się poudzielać jako wolontariuszka w schronisku

Z tą wolonatariuszką to świetny pomysł !!
Też chcialabym nia byc ,ale niestety moje miasto jest za małe i nie ma tu żadnego schroniska.

A daleko masz do rodzicow. Chodzi mi o to zeby piesek nie czul się jak 'podrzutek' jeżeli caly czas bedzie wozony w ta i z powrotem. Ale mam nadzieję ,że się przyzwyczai i polubi tą sytuację

Gratuluje Twoim rodzicom a jeśli piesek to nad jaka rasa mysla ,a moze nad slicznym kundelkiem ze schroniska ??
Stary 2008-11-12, 20:21   #499
ElettroVoce
Raczkowanie

...

Stary 2008-11-12, 20:29   #500
dekoratorka 14 l
Raczkowanie

To bardzo się cieszę i gratuluje ;* Jak masz jeszcze jakieś pytania to dawaj i koniecznie dodaj fotki jeśli piesek się już pojawi u Twoich rodzicow
Stary 2008-11-12, 20:36   #501
ElettroVoce
Raczkowanie

...

Stary 2008-11-12, 20:44   #502
dekoratorka 14 l
Raczkowanie

Cytat:
Pewnie nieszybko się pojawi, jak już to na wiosne, bo wtedy dużo łatwiej znieść kwarantannę, ale obiecuję, że się pochwalę
Bardzo dobrze Cię rozumiem ja mam yorka i też na wiosnę zamierzam powiększyc moje stadko o shih tzu. Już nie mogę się doczekac . Ty pewnie też nie Mam nadzieję ,że jakos wytrzymamy Ozus tez juz nie może sie doczekac.

Powodzenia i czekam na fotki
Stary 2008-11-14, 22:09   #503
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
przyszła do mnie dobra nowina, że moi rodzice rozważają kupno psa... nie byłby to mój pełnoetatowy zwierzak, ale wiem, że od czasu do czasu musiałabym się nim zająć (np. przygarnąć na weekend) to chyba dla mnie najlepsza alternatywa póki co, a o własnym pomyślę kiedy mój facet siękiedyś do mnie wprowadzi. póki co postanowiłam się poudzielać jako wolontariuszka w schronisku
a jakie to będzie miec znaczenie czy się facet wprowadzi?
dirt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 10:03   #504
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dirt Pokaż wiadomość
a jakie to będzie miec znaczenie czy się facet wprowadzi?
No chyba oczywista. Po pierwsze pies musi wychodzić na spacer trzy razy dziennie, a właścicielka nie musi być zawsze w domu o tych porach. Można się podzielić obowiązkami i kolejnymi spacerami. Poza tym pies na pewno będzie krócej sam w domu. Dziwne ze o to pytasz. Przecież właśnie o to chodzi w tym wątku czy będąc samemu można mieć psa.
Stary 2008-11-17, 22:36   #505
ElettroVoce
Raczkowanie

...

Stary 2008-11-18, 21:16   #506
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
No chyba oczywista. Po pierwsze pies musi wychodzić na spacer trzy razy dziennie, a właścicielka nie musi być zawsze w domu o tych porach. Można się podzielić obowiązkami i kolejnymi spacerami. Poza tym pies na pewno będzie krócej sam w domu. Dziwne ze o to pytasz. Przecież właśnie o to chodzi w tym wątku czy będąc samemu można mieć psa.
niekoniecznie.
a co jesli para wychodzi do pracy o tej samej godzinie i wraca razem?
też oszczędza zwierzęciu samotności?
jeśli ktoś ma problem z wyprowadzaniem psa 3 razy dziennie tylko musi mieć do tego TŻ-ta, żeby mu zrzucić na glowę część obowiązków to może nie powinien mieć psa w ogóle. bo jak TŻ będzie miał focha z psem nie pójdzie, to co?
dirt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-20, 01:47   #507
ElettroVoce
Raczkowanie

...

Czas edycji: 2009-09-17 o 15:40
Stary 2008-11-20, 02:06   #508
carolinascotties
Zakorzenienie

Moja czworonożna przyjaciółka ma 2,5 roku, a moja praca jest związana z dalekimi wyjazdami - bywa, że nie ma mnie kilka miesięcy - wtedy serce mi pęka... podczas ostatniego wyjazdu postanowiłam, że bez względu na wszystko - zabiorę psa ze sobą.

kiedy jestem na miejscu - staram się nie zostawiać jej na dłużej - niż 4- 5 godzin - albo podrzucam ją do domu rodzinnego, gdzie czeka na nią psia rodzina - babcia, mama i siostra

Wiem, ze nie każdy jest w tak komfortowej sytuacji... gdy w naszym domu pojawiły się szczeniaczki i kiedy osiągnęły odpowiedni wiek - organizowałam castingi na właścicieli truchlałam, kiedy zjawiali się ludzie mówiący - "wie pani, nas nie ma po 8 godzin dziennie, ale psy tej rasy są niewielkie i nie potrzebują ruchu..."

myślę, że jeśli pies większość czasu ma spędzać sam... to nie ma większego sensu.

Jeśli Twój pies ma spędzać część tygodnia u Twoich bliskich, a część u Ciebie - to pewnie nie grożą mu długie, samotne godziny...

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-20, 19:01   #509
ksz23
Raczkowanie

Pierwszy pies

Razem z moim TŻ zamierzamy kupić psa. Żadne z nas nigdy wcześniej nie miało pupila. Mieszkamy w bloku, mamy spore mieszkanie (70m2). Póki co mój TŻ pracuje w nocy, ja póki co studiuję, jednak za jakieś 2 - 3 lata oboje będziemy pracować w ciągu dnia i nie jestem w stanie powiedzieć ile czasu pies będzie spędzał w mieszkaniu sam.
Mi zależy na tym by pies był łagodny, tak byśmy nie musieli się go pozbywać kiedy pojawią się dzieci, żeby stosunkowo łatwo można było go ułożyć (innymi słowy by nadawał się dla początkujących), nie miał długiej sierści, która byłaby wszędzie i nie wariował, jeśli zostanie sam w mieszkaniu. Mojemu TŻ zależy na psie ruchliwym, lubiejącym biegać, bawić się, pływać (TŻ jest zapalonym sportowcem i chciałby, aby pies mu towarzyszył). Jeśli chodzi o wspólne kryteria, chcemy psa raczej dużego.

Narazie mamy dwa typy. Ja obstaję za labradorem, jako, że to bardzo mądre psy i przyjazne dla dzieci. Mój TŻ miał jednak kiedyś z psem tej rasy do czynienia i twierdzi, że pies był leniwy i nie wytrzymywał kondycyjnie (TŻ z nim biegał). Nie wiem, czy to przypadłość rasy czy konkretnego psa. TŻ proponuje owczarka niemieckiego, jednak z tego, co wiem jest to pies przeznaczony raczej dla zaawansowanych i jeśli nie umie się go odpowiednio ułożyć, może być agresywny. A jako, że nie mamy żadnego doświadczenia w szkoleniu psów itp. trochę się tego obawiam.

Mam nadzieję, że pomożecie nam w dokonaniu wyboru, a może podsuniecie jakąś inną rasę.
Chętnie też dowiem się wszystkiego od właścicieli dużych psów mieszkających w blokach - jak psy znoszą takie warunki mieszkaniowe etc., a także o kosztach utrzymania psa itd.

Jesteśmy odpowiedzialnymi ludzmi i chcemy się dowiedzieć jak najwięcej, by za rok czy dwa nie zastanawiać się, komu by tu psiaka sprzedać, bo my jednak inaczej to sobie wyobrażaliśmy ...
ksz23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-20, 19:52   #510
kukis
Zadomowienie

Dot.: Pierwszy pies

Ja proponuje tak: najpierw dziecko, potem pies. Po pojawieniu sie dziecka pies moze byc po prostu zazdrosny.
Owczarek niemiecki to dobra decyzja - madry, cierpliwy i zrównowazony. Trzeba jednak pamietac, ze jesli chcemy typowe cechy owczarka to, żeby miec pewnosc, ze owe cechy bedzie posiadal trzeba kupic psa z rodowodem. Pies z pseudohodowi moze nie odpowiadac wzorcowi fizycznie i co najwazniejsze psychicznie(moze byc agresywny itp). Bardzo wazny jest wybor wlasciwej hodowli(a nie przypadkowej, ktora w nazwie ma FCI, a w niczym sie nie rozni od pseudo).
Owczarki to wielkie uparciuchy, ale po odpowiednim wychowaniu są wiernymi i mądrymi psami, które bez zastanowienia oddadzą życie za właściciela. Wychowanie to juz tylko kwestia poczytania kilku stron na internecie (dogomania to skarbnica wiedzy), bo kazdego psa trzeba wychowac - bez wzgledu na to czy jest latwy czy trudny do ulozenia. ONki ogólnie należą do psów, które stosunkowo łatwo wychowac. Są jednymi z mądrzejszych psów.
Mozna tez przygarnąc psiaka ze schroniska - wolontariusze w wiekszosci przypadków znaja juz charakter podopieznych i to czesto ulatwia wybor.

Powodzenia.
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości