Pizza - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-16, 20:53   #301
JohnLena
Zadomowienie

Dot.: Pizza

Cytat:
Napisane przez Dziewczyna Stradivariusa Pokaż wiadomość
A ja mam ciasto wlasnej roboty w zamrażarce, ciekawe czy się nada do czegoś po rozmrożeniu , bo jeszcze nigdy tak nie robiłam...
moje się nadawało

Я свободен, словно птица в небесах,
Я свободен, я забыл, что значит страх.

Sowa, córka piekarza
JohnLena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 01:30   #302
kasztanka3
Pani Mizantrop

Skoro mrożone gotowce się nadają, to domowe ciasto tym bardziej powinno być dobre po rozmrożeniu
Stary 2013-04-20, 09:40   #303
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Wiem, ze mozna mrozic pizze gotowa (upieczona) raz zamrozilam, kiedys jak corki byly jeszcze duzo mlodsze i mniej dawaly rade zjesc. A teraz to u mnie nie ma czego mrozic. Cala wielka pizza z piekarnika znika za jednym posiedzeniem i jeszcze brakuje. Wychodzi mi bardzo dobra chrupiaca z wierzchu, pulchna, mieciutka w srodku. Pychota. Ale pewnie i piekarnik mam bardzo dobry, bo wszystko super z niego wychodzi. A czy surowe ciasto na pizze mozna mrozic i jakie jest po rozmrozeniu to nie wiem , bo nigdy tego nie robilam.

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-04-20 o 09:45
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 10:46   #304
andzioch
Zadomowienie

Ja dzisiaj zabieram się za robienie pizzy
andzioch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 11:43   #305
Dziewczyna Stradivariusa
Raczkowanie

Moje pozostawiało wiele do życzenia, ale może dlatego że było razowe . a takiego jeszcze nigdy nie robiłam.
Dziewczyna Stradivariusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 14:54   #306
Beatrice1987
Przyczajenie

U mnie dziś pizza. Polecam przepis na ciasto, pyszne, w zależności od tego jak je rozwałkujemy, jest cienkie i chrupiące lub grubsze.
1/4 kostki drożdży (ok. 25 g)
1 łyżka miodu
1 łyżka soli
szklanka wody
mąka

Drożdże rozcieramy z wodą, solą i miodem. Dodajemy tyle mąki pszennej, aby ciasto stało się gładkie i jednolite. Po wyrobieniu odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło
Beatrice1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 00:33   #307
pendraiw
Zakorzenienie

Ja znów robiłam dziś pizzę z patelni i dupka rośnie
Stary 2013-04-25, 07:53   #308
Kucharka2013
Rozeznanie

Bardzo dużo fajnych przepisów muszę coś wypróbować coś fajnego ostatnio robiłam od was jedną z forum i dobra była następnym razem spróbuje inny
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 15:18   #309
abrakatabra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dziewczyna Stradivariusa Pokaż wiadomość
Moje pozostawiało wiele do życzenia, ale może dlatego że było razowe . a takiego jeszcze nigdy nie robiłam.
Niech zgadnę? Twarde i nie wyrosło? Zawsze robimy z mąki orkiszowej i praktycznie nic nie rośnie (ale fakt, robimy cienką)
abrakatabra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-03, 15:21   #310
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie

Robie dzis pizze kremowke, prosta, szybka i smaczna. Nie bawie sie juz od jakiegos czasu, a dokladnie od kiedy pracuje, w robienie wlasnego sosu pomidorowego i smazenie pieczarek. Wcale surowe pieczarki nie maja zadnego wplywu na domowe ciasto na pizze. Jak robie z sosem pomidorowym, to smaruje pizze przecierem pomidorowym z kartonika i posypuje ziolami prowansalskimi i wcale nie jest gorsza od tej z pomidorowym sosem wlasnej roboty, a duzo mniej pracochlonna i szybsza.

zaczyn
2/3 szklanki cieplej wody, 1 torebka suchych drozdzy, 1 lyzka maki, 1 lyzeczka cukru

Ciasto
2 szklanki maki
5 lyzek oleju lub oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli

Jak zaczyn zaczyna wyrastac, pojawia sie babelki, wlac zaczyn do ciasta i ugniatac ciasto przez 7 minut (jest to bardzo wazne bo ma duzy wplyw na jakosc ciasta). Jak ciasto jest za kleiste to dosypac troche maki, ciasto powinno byc bardzo elastyczne, ale nie powinno sie kleic. Po 7 minutach ugniatania, opruszyc ciasto maka i pozostawic do wyrosniecia. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc.

Nastepnie bierzemy kawalek folii aluminiowej wielkosci blachy od piekarnika i rozwalkowujemy ciasto na cala powierzchnie tej folii. Nastepnie wkladamy ciasto na folii na blaszke od piekarnika i smarujemy ciasto albo przecierem pomidorowym z kartonika, jak klasyczna pizza z sosem pomidorowym, albo gesta smietana jak pizza kremowka, ktora nam ostatnio bardzo przypadla do gustu. Jak przecier pomidorowy to posypuje go ziolami prowansalskimi.

Nastepnie ukladamy na tym obrane ze skorki, umyte i pokrojone na cienkie plastry swieze pieczarki, lub dobrze odsaczone pieczarki konserwowe z puszki. Mozna, ale nie koniecznie posypac pieczarki lekko sola i pieprzem. Uwaga nie przesadzac z sola, bo pizza szybko bedzie za slona. Nastepnie ukladamy na tym plastry szynki i posypujemy 300 g zoltego tartego sera.

Ja pieke w piekarniku elektrycznym w 180 z termoobiegiem. Piecze sie krotko, okolo 15-20 minut, ja nie licze pieke na oko, widac kiedy jest upieczona.
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-04, 09:24   #311
mooodo
Przyczajenie

Bardzo ciekawe przepisy, na pewno z nich skorzystam
mooodo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-22, 07:34   #312
RALEIGH71
Przyczajenie

Składniki pizzy domowej

Podane proporcje powinny wystarczyć do przygotowania pizzy o wymiarach ok. 20*30 cm. Na dużą brytfankę warto podwoić ilość składników. Ilość dodatków dobierz wedle własnych upodobań, jednak nie należy ich żałować.
Ciasto do pizzy
  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 150 ml gorącej wody
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
Dodatki do pizzy
  • Sos pomidorowy
  • Starty żółty ser
  • Szynka, salami, boczek (lub dowolny miks ulubionych wędlin)
  • Pieczarki
  • Kolorowa papryka
  • Kukurydza z puszki
  • Cebula
  • Czosnek
  • Suszone oregano
RALEIGH71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-22, 07:51   #313
McCandida1807
Przyczajenie

Puszyste ciasto:
4 średniej grubości pizze o śr. 25 cm lub 4 cieńsze pizze o śr. 30 cm:

1 i 1/2 szklanki wody niegazowanej (np. źródlanej lub mineralnej, ewentualnie zwykłej wody)
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
600 g mąki pszennej
4 łyżki oliwy (może być extra vergine lub zwykła oliwa) + do posmarowania ciasta i blach
1 pełna łyżeczka soli

Dodatki: do pizzy z szynką, bakłażanem i serem brie:

8 plastrów cieniutko pokrojonej delikatnej i chudej szynki
około 1/2 bakłażana
1/2 cebuli
suszone oregano

Sery:
1 kulka białej mozzarelli
około 100 g tartego sera (np. cheddar)
około 100 g sera camembert

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów*:
4 pomidory (np. pomidory "paprykowe" o podłużnym kształcie, przeznaczone na sos, mają mało soku dużo miąższu)
1 łyżka oliwy
1 łyżka suszonego oregano
sól

* Poza sezonem na świeże pomidory możemy zrobić sos przecieru pomidorowego lub z pomidorów z puszki

Przygotowanie:
  • Puszyste ciasto pizzowe: Połowę ilości wody lekko podgrzać w garnuszku (ma być tylko ciepła, w żadnym wypadku nie gorąca). Do wody dodać pokruszone drożdże oraz cukier, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 5 minut (drożdże zaczną się pienić). W tym czasie podgrzać resztę wody (ma być tak samo ciepła jak poprzednio).
  • Na stolnicę lub do dużej miski przesiać mąkę, pośrodku zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać w nie rozpuszczone drożdże mieszając łyżką z częścią mąki. Dodać drugą połowę wody i oliwę, wymieszać wszystko łyżką.
  • Gdy składniki z grubsza połączą się ze sobą wyjąć ciasto na stolnicę i rękami energicznie zacząć je zagniatać. Dodać sól i wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Można wyrobić ciasto w mikserze za pomocą odpowiedniej końcówki (haka do ciasta drożdżowego).
  • Uformować kulę z ciasta, wysmarować ją oliwą i włożyć do dużej oraz szerokiej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto ma podwoić objętość, wyraźnie urosnąć i napuszyć się (w lecie wystarczy około 30 - 40 minut, w chłodne dni trochę dłużej). W międzyczasie przygotować dodatki (przepis poniżej), lub przynajmniej tylko ich część, resztę możemy dokończyć gdy ciasto będzie rosło w blaszkach.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać, podzielić na 4 części. 4 blaszki posmarować oliwą, na środek położyć po jednym kawałku ciasta i rozpłaszczyć je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni na grubość około 6 - 7 mm. Uformować boczy rant, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni C oraz dokończyć przygotowywanie dodatków.
  • Gdy piekarnik będzie bardzo dobrze nagrzany rozłożyć nadzienie na pierwszą pizzę pomijając boczny rant: po około 2 - 3 łyżki sosu pomidorowego, około 1/4 szklanki tartego sera (mieszanki mozzarelli, cheddara) oraz 4 - 5 kosteczek sera camembert. Na wierzch położyć 4 połówki szynki oraz 2 cienkie plasterki bakłażana. Dodać trochę cienko pokrojonej cebuli i posypać szczyptą suszonego oregano. Wstawić do piekarnika na metalową kratkę ustawioną w środkowej części. Piec przez około 12 - 15 minut aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione (dla pizzy z większej ilości ciasta i w większej blaszce czas pieczenia można wydłużyć, np. do 20 minut). Gdy brzegi ciasta będą zrumienione można sprawdzić łopatką czy spód pizzy jest również zrumieniony i chrupiący. W międzyczasie ułożyć składniki na kolejną pizzę. Wyjąć upieczoną pizzę z piekarnika i wstawić kolejną.
Dodatki:
  • Sos pomidorowy: Pomidory włożyć do wrzątku, wyjąć po 10 sekundach, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, usunąć pestki i sok. Miąższ pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzaną dużą patelnię, dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę suszonego oregano, doprawić solą i smażyć na dużym ogniu przez około 15 minut aż sok wyparuje, pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać. Odstawić z ognia i ostudzić.
  • Sery: mozzarellę i ser cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser camembert pokroić w kosteczkę.
  • Plasterki szynki przekroić na 4 części, bakłażana pokroić na jak najcieńsze plasterki (można obieraczką do warzyw), cebulę pokroić na cieniutkie "piórka"
McCandida1807 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-23, 15:02   #314
Etsuko2468
Przyczajenie

Pizza węgierska ukochana w moim domku:
Składniki, 3 pizze o średnicy około 25- 30 cm:
Ciasto:
• 400 g mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu
• 1 łyżeczka soli
• 300 ml wody
• 30 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżki oliwy
Dodatki:
• 250 g (2 kulki) mozzarelli
• 1 pomidor
• około 50 - 100 g salami
• około 50 - 100 g boczku (użyłam suszonego, pancetty, może być dowolny)
• 1 czerwona papryka lub po kawałku 3 papryk w różnych kolorach
• 1/2 cebuli
• papryka w proszku (wędzona, słodka lub ostra)

Sos pomidorowy:
• 3 pomidory
• sól i pieprz
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• szczypta cynamonu
• chili (opcjonalnie, w wersji pikantnej)
Mąkę przesiać do dużej miski (lub misy miksera) dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić - na powierzchni powinna zebrać się gruba warstwa piany. Jeśli się tak nie stanie, najlepiej przygotować nowy rozczyn, z nowych drożdży, być może woda była za gorąca lub za zimna.
Do mąki wlać rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodać oliwę i wyrabiać ciasto mikserem (ciasto będzie dość luźne) lub ręką przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Jeśli ciasto wyrabiamy dłońmi na stolnicy, początkowo może być za luźne, więc będzie potrzebowało troszkę więcej mąki (2 - 3 łyżki). Nie dosypujmy dużo mąki, bo ciasto po upieczeniu będzie ciężkie. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny (w ciepłym otoczeniu może być krócej, 1 godzina).
W międzyczasie przygotować dodatki (przepisy poniżej) i rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, należy nagrzewać go przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku. Jeśli pieczemy pizzę na blaszkach, piekarnik wystarczy nagrzać tuż przed pieczeniem pizzy.
Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać je przez 1-2 minuty. Podzielić na 3 części, ulepić kulki i odłożyć je na bok, przykryć ściereczką. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać mąką). Jeśli pieczemy na kamieniu - placek odłożyć na deskę oprószoną mąką (używam krupczatki, ale może być zwykła) lub na drewnianą łopatę do zsuwania pizzy na kamień. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce. Jeśli pieczemy na blaszkach, smarujemy je oliwą i wykładamy plackiem z ciasta.
Jeśli pizzę pieczemy na kamieniu, możemy od razu zsuwać ciasto na kamień i jak najszybciej układać składniki przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Rozsmarować (niedokładnie) 2 - 3 łyżki sosu, rozłożyć 1/3 ilości tartej mozzarelli, 2 plasterki pomidorów, 3 plasterki papryki, 3 plasterki salami, szczypta cebuli i 3 łyżki pokrojonego boczku. Nie dawajmy zbyt dużo dodatków aby nie obciążyć pizzy.
Jeśli pizzę pieczemy na blaszkach, czekamy około 12-15 minut aż placki trochę podrosną. W międzyczasie możemy układać składniki (jak wyżej).
Pizzę piec przez około 10 minut lub do czasu aż boki i spód będą zrumienione. Zdjąć pizzę z kamienia, położyć na desce i posypać mieloną papryką. Pokroić nożem na porcje.
Etsuko2468 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-23, 17:55   #315
ReRoni2446
BAN stały

Pizza po Polsku
Składniki
Ciasto:
40 dag mąki
2 dag drożdży
3 łyżki oleju
łyżeczka cukru
mleko
szczypta soli
łyżka koncentratu pomidorowego

Do mąki dodać rozkruszone drożdże, sól, cukier, olej i ciepłe mleko w takiej ilości aby powstało niezbyt rzadkie ciasto Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 30 minut. Rozwałkować i ułożyć na brytfance, posmarować koncentratem pomidorowym. Wyłożyć farsz i piec ok 20 minut w temp. 180-200 stopni. Jeżeli chodzi o farsz to dodajemy swoje ulubione składniki gdyż pizza ,,wszystko przyjmie" pieczarki, pomidory, paprykę, brokuł, szynkę, tuńczyka, kukurydzę, ser. Całość po upieczeniu polewamy sosem pomidorowym bądź czosnkowym.
ReRoni2446 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-27, 14:10   #316
renia_87
Przyczajenie

tylu tych przepisów, że nie wiadomo, który wybrać
renia_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości