Polecamy - odradzamy :) - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-18, 19:53   #2191
oolong
Zakorzenienie

Dot.: Polecamy - odradzamy :)

ja kupiłam zwykły z pompką ręczną za 10zl jako awaryjny
ani razu nie użyłam, syn ma 7miesięcy

oolong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 20:34   #2192
biankaaa
Zadomowienie

Przy pierwszym dziecku miała ręczny laktator Avent i uważam, że był dość upierdliwy w użytkowaniu. Użyłam wiele razy w szpitalu (córka miala żółtaczkę, była non stop naświetlana, a mi zalezalo na utrzymaniu laktacji). W domu - sporadycznie przy wyjsciach na wiecej niz godzine z domu. Co się napompowałam to moje.

Przy drugim dziecku bylam juz znacznie wygodniejsza. Zakupiłam Medelę Swing i nie żałuję ani złotówki Przydał się w szpitalu i teraz przydaje sie w domu. Syn ma 7 mcy - w zamrazalniku mam kilka porcji mleka na wszelki wypadek, odciagam tez jesli zostawiam mlodego na dluzej z mezem. Mam w planie przygotowywac posilki mleczne na wlasnym mleku. No i przyda sie po powrocie do pracy - to za jakies 4 mce. Jest cichy, poręczny i wzorowany na rytmie ssania dziecka - to bardzo pomaga przy pobudzaniu laktacji.
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 21:50   #2193
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emesjot Pokaż wiadomość
generalnie nie kupuj laktatora przed porodem- może Ci być zupełnie zbędny...
Albo uratować laktację, jak w moim przypadku...

Ja kupiłam TT w zestawie z butelkami, smoczkami i zakrętkami. Sprawdził się super i dzięki niemu laktacja nie zaniknęła mi, kiedy moja córka nie mogła zassać się. W stanie depresyjnym nie miałabym nawet siły myśleć o laktatorze i pewnie skończyłoby się na mm. A tak miałam pod ręką, ściągałam, nakładałam smoczek i już.
Korzystałam z niego przez ponad rok

Jeżeli nawet nie wykorzysta się, to można przecież sprzedać potem na all.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 22:07   #2194
LadyAlien
Przyczajenie

jako karmiąca matka zreka na sercu mówię, że nie uzylam ani razu laktatora i nie poczułam nigdy potrzeby jego posiadania w zasięgu ręki, nie byl on także wpisany na jakąś liste rzeczy niezbędnych do szpitala
LadyAlien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-19, 00:54   #2195
sheryl
szeryfcio

Mnie uratował laktację, tak jak koleżance poissonivy wyżej; dziecko pod lampami, potem probblem z zassaniem... Zresztą tak jak dziewczyny piszą, można poodciągać i wspomóc sie później w przeróżnych sytuacjach, czy to wyjście, czy choroba...
No ja sobie nie wyobrażam nie mieć, ogromnie był przydatny. Tylko, że teraz kupiłam elektryczny, bo tym ręcznym aventem co się namachałam to nie zapomnę a taka medela elektryczna to i na allegro potem zejdzie.
Stary 2010-12-19, 07:05   #2196
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiagora23 Pokaż wiadomość
Ja osobiście nie znam przypadku gdzie karmiącej kobiecie ani razu nie przydał się laktator. Może tu się znajdzie osoba która nie miała laktatora i z reka na sercu ani razu nie czuła potrzeby by go mieć pod ręką choćby po to by odciągnąć mleko i zostawić np z mamą dziecko kilka godzin. Mi laktator przydał się przy wielu sytuacjach:

-przy bardzo zmasakrowanych brodawkach zamiast się katować odciągałam i podawałam dziecku z butelki

-syn nie mógł prawidłowo zlapać brodawki i wył z głodu

-przy zapaleniu piersi kazano mi odciągać pokarm tak często jak to tylko możliwe

-przy nawale pokarmu i obolałych piersiach odciągnięcie mleka przynosi dużą ulgę

-zamroziłam sześć pojemnikow po 180 ml z siarą (pierwszy pokarm-"żółty") która jest najzdrowszym i najbardziej wartościowym pokarmem i podałam dziecku przy pierwszej infekcji jak miało ok 1,5 miesiąca

-mam zdecydowany opór do karmienia w miejscu publicznym i wtedy podawalam tylko z butelki

-przy zostawianiu dziecka z kimś na kilka godzin

-jak byłam wyjątkowo zmeczona w nocy to mąż mógł podać odciągnięte mleko

-przy problemach z apetytem widziałam dokładnie ile dziecko zjada

-odciągnięte mleko można zagęścić nutritonem lub kaszką jak się dziecku ulewa

-poza tym dużo szpitali ma wpisany laktator w listę rzeczy które trzeba przynieść ze sobą

A ja:
- miałam zmaskarowane brodawki w szpitalu, smarowałam je swoim pokarmem i wietrzyłam piersi (miałam swój pokój własany, osobisty, wiec mogłam sobie z gołym biustem leżeć) i laktator był mi do tego zbędny,
-nie miałam ani nawału pokarmu, ani zapalenia piersi, a jak czułam, że jest za dużo mleka, to przystawiałam dziecko i po zapaleniu było9,
- nie zostawiałam nigdy dzieck ana więcej jak 2 godziny,
- karmię w miejscach publicznych, w ogóle nie używamy zadnych butelek ,
- śpię z dzieckiem, wiec nie musze w nocy wstawać do dziecka, jest samoobsługa,
- nie było problemu z aptetytem, nie miałam nigdy za mało pokarmu,
- Wojtek jeszcze nei chorował, wiec nie potzrebuje "mocniejszego" mleka
-nie inetersuje mnie, co mówią w szpitalu, aby kupić.

Piszę to wswzystko, aby ci udowodnić, ze laktatory okazały sie neipotzrebnym zakupem.

Karmie do tej pory - 7 miesiąc, mam dwa laktatory, jeden zwykły, drugi wypasiony i nie przydały mi sie. Mojej cycki są niepokarmoodciągalne. Albo nie umiem tego robic (ręcznie wiecej odciągnęłam niż laktatorem, ale i tak malutko, po porstu dziec zjadał tyle ile chciał i tyle sie produkowalo + troche więcej - synowi NIGDY nie udało sie opróznić całej piersi), a teraz to juz nie potzrebuję.
Zresztą - nei chciało mi sie zbytnio tracić dnia ( słyszałam, ze niektórzy odciągają w nocy) na dojenie się, wiec nic nie odciągałam.
Na wszleki wypadek zakupiłam opakowanie mleka modyfikowanego (którego nigdy nie podałam), gdyby coś mi sie stało 9wypadek, szpital, problemy ze starszym dzieckiem) i mąż musiałby zostać z Wojtkiem dłuzej.

Edytowane przez Jaatkaa85
Czas edycji: 2010-12-19 o 07:13
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-19, 07:54   #2197
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LadyAlien Pokaż wiadomość
jako karmiąca matka zreka na sercu mówię, że nie uzylam ani razu laktatora i nie poczułam nigdy potrzeby jego posiadania w zasięgu ręki, nie byl on także wpisany na jakąś liste rzeczy niezbędnych do szpitala
I rozumiem, że na tej podstawie twierdzisz, że laktator jest zbędnym zakupem? Czyli, że co - ktoś se laktator wymyślił ot, od czapy tak, a matki głupie kupują?

Laktator potrzebny jest większości mam karmiących piersią. Co zresztą widać po różnych wątkach na forum. Ja nie kupiłam, za to pożyczyłam od koleżanki.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-19, 09:30   #2198
bratkab
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23861786]I rozumiem, że na tej podstawie twierdzisz, że laktator jest zbędnym zakupem? Czyli, że co - ktoś se laktator wymyślił ot, od czapy tak, a matki głupie kupują?

Laktator potrzebny jest większości mam karmiących piersią. Co zresztą widać po różnych wątkach na forum. Ja nie kupiłam, za to pożyczyłam od koleżanki.[/QUOTE]
Masz rację Szaja. Większości ale nie wszystkim. Ja też nie miałam. Jak miałam nawał to częściej przystawiałam, młody spijał i było ok. Wydaje mi się, że to zależy od indywidualnych potrzeb. Jednej się przyda, innej nie.
Stary 2010-12-19, 19:18   #2199
zuzia13m
Zakorzenienie

GG do zuzia13m

Ja jestem zdania, że laktator można kupić po porodzie w przypadku potrzeby. Nie każdemu jest potrzebny - zależy od organizmu kobiety i od dziecka, czy potrafi się przyssać. Moje obydwie pijawki ssały ładnie, ale miałam zapalenie piersi i wtedy trzy razy użyłam laktatora - i to było tyle jeżeli chodzi o laktator. Potem sprzedałam go na all. ale znam dziewczyny i takie które bardzo dużo używały i też mroziły pokarm, ale i takie które nie używały ani razu - bo nie było potrzeby. Jeżeli dziecko po porodzie ładnie będzie ssało, a Ty nie musisz zaraz wracać do pracy - to laktator może się po prostu nie przydać, albo przydać tylko kilka razy - wtedy lepiej kupić jakiś tańszy (ja miałam Lakta Plus - kosztował 28 zł - mi wystarczył i dobrze mi się nim odciągało) no ale wiadomo - masz duży wybór i to Ty zdecydujesz co chcesz i na co Cię stać.
W razie jak po urodzeniu dziecko ma problem z karmieniem, dziecko źle łapie brodawkę, czy też tak jak wyżej dziewczyny pisały - dziecko musiało być pod lampami i nie może co chwilę ssać, wtedy wiadomo, że dla pobudzenia laktacji lepiej mieć jakiś lepszy - żebyś za bardzo się nie umęczyła przy odciąganiu.
Tak czy inaczej sama musisz zdecydować, ja mogę tylko napisać, że po porodzie lepiej jest kupić, bo wiesz co Ci będzie potrzebne. A przed porodem możesz mężowi, czy komu tam chcesz pokazać dwa, które Ci odpowiadają (tani i wypasiony) i jak już będziesz wiedziała czego potrzebujesz to ta osoba wtedy kupi.
Oczywiście to jest tylko moje zdanie
a przez
następne szesnaście lat
marzysz o tym żeby usiadły
spokojnie i się zamknęły !!!

zuzia13m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-19, 21:06   #2200
sheryl
szeryfcio

No właśnie, ja też kupiłam po porodzie (to znaczy mój maż), bo wcześniej nie nastawiałam się na laktator. A w szpitalu dostałam szpitalny sprzęt, Medeli.
Stary 2010-12-19, 21:25   #2201
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
Mnie uratował laktację, tak jak koleżance poissonivy wyżej; dziecko pod lampami, potem probblem z zassaniem... Zresztą tak jak dziewczyny piszą, można poodciągać i wspomóc sie później w przeróżnych sytuacjach, czy to wyjście, czy choroba...
No ja sobie nie wyobrażam nie mieć, ogromnie był przydatny. Tylko, że teraz kupiłam elektryczny, bo tym ręcznym aventem co się namachałam to nie zapomnę a taka medela elektryczna to i na allegro potem zejdzie.
U mnie identycznie. Mały pod lampami 4 doby. Ja odciągałam. Po wyjściu spod lamp nie użyłam laktatora ani razu.
Miałam madela mini electric i byłam zadowolona.
Stary 2010-12-27, 13:37   #2202
Ancymonek_
Przyczajenie

Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za odpowiedź. Przemyśle jeszcze wszystkie "za" i "przeciw".
No i macie racje w tym, że w razie czego zawsze przecież ktoś może mi go kupić jak będzie potrzebny.

Mam jeszcze jedno pytanko, okazało się że muszę rodzić w szpitalu oddalonym od mojego miejsca zamieszkania o 80km, tj. ponad dwie godziny drogi. Termin mam na 1 marca, czyli będzie pewnie zimno. Jak ubrać Maluszka do samochodu kiedy będziemy wracać do domku? W samochodzie mamy klimatyzację, na jaką temp ustawić? Wystarczy jak ubiorę np body z dł.rękawkiem, i polarowy pajacyk a na to kombinezon i kocyk? A potem w samochodzie np ściągnąć kombinezon?
Może miała któraś z Was podobną sytuację? Jak się przygotować?
Ancymonek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 13:36   #2203
kliwia
Zakorzenienie

polecam
- kompresy z wlokniny [zamiast kompresow z gazy] idealne do toalety malucha i mieciutkie, nie obcieraja i nie szoruja skory dziecka
- podklady poporodowe Absorgyn [ dawali je u nas w spzitalu, fajne grube i sztywne]

odradzam
-podklady poporodowe bella - tragedia - miekkie, jakies cienkie, zkrecaja sie. Dobre do wietrzenia krocza ewentualnie.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 16:03   #2204
Beata_Batumi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
polecam
- kompresy z wlokniny [zamiast kompresow z gazy] idealne do toalety malucha i mieciutkie, nie obcieraja i nie szoruja skory dziecka
- podklady poporodowe Absorgyn [ dawali je u nas w spzitalu, fajne grube i sztywne]

odradzam
-podklady poporodowe bella - tragedia - miekkie, jakies cienkie, zkrecaja sie. Dobre do wietrzenia krocza ewentualnie.
Ja uzywałam obu rodzai podkładów i nie zauważyłam różnicy

Polecam:
- Pampersy i Pampersy Premium Care a odradzam pieluszki babydream z rossmanna- czuć wilgoć po naciśnięciu
- do smarowania pupy stosuję ALANTAN PLUS, koszt ok 7-9 zł- pupa jest natłuszczona i mocz spływa więc nie ma odparzeń
- butelki- ja używam zwykłych np canpol babies i nuk ponieważ mają wiele rodzai smoczków- o różnym przepływie- szczególnie dobre przy maleństwie, które je łapczywie
- chusteczki- ja lubię bardzo mokre- dobre są z biedronki (miałam normalne, z zielonymi napisami), huggies pure i jonhson sensitiv, nie polecam cleanic dzidzius i babydrem różowych - dla mnie za suche

Lilianka już z nami!
http://www.suwaczki.com/tickers/ijpbjw4zsby4rlk8.png
Beata_Batumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 16:55   #2205
agape
Zadomowienie

witam mamusie właśnie kompletuje wyprawke (na luty) i mam dylemat jeśli chodzi o termometr i pomyślałam że najlepiej zapytać doświadczonych mam zastanawiam się nad babyono do ucha ale czytałam różne opinie... ew. elektroniczny z miekką końcóką... jak najłatwiej mierzyć temperature takiemu maluszkowi?

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-01, 17:58   #2206
kliwia
Zakorzenienie

agape ja mam babyono do ucha i czola i jestem zadowolona.
Stary 2011-01-01, 18:41   #2207
oolong
Zakorzenienie

ja mam Brauna do ucha i czola, ale ufam tylko rtęciowemu do pupy
syn ma 7 mies

Stary 2011-01-02, 09:24   #2208
pappaya
Zadomowienie

Posiadam termometr do czoła bezdotykowy firmy Microlife. Mogę polecić go z czystym sumieniem, ponieważ jest rewelacyjny - szybko robi pomiar bo w kilka sekund, pomiar za każdym razem jest taki sam (a nie za każdym razem inny jak w innych termometrach np do ucha) Temperaturę można zmierzyć bez dotykania a to z małymi dziećmi wielka wygoda bo dzieciaki nie lubią jak coś wsadza im się do ucha albo dotyka czoła nawet na chwilę nie potrafią nie ruszać głową. Na temat wkładania termometra pod pachę czy w pupę nie będę już pisać.
Duży plus tego termometru microlife jest tez taki że mierzy on temperaturę otoczenia np mleka w butelce, obiadku czy wody w wannie.
Stary 2011-01-02, 10:31   #2209
agape
Zadomowienie

dzięki wielkie bardzo mi pomogłyście

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-02, 12:43   #2210
sheryl
szeryfcio

Ja mam Scaneo do czoła i do ucha. Mierzę tylko w uchu i zawsze jest taka sama temperatura, nawet przy wielokrotnym powtarzaniu.
Mierzyłam nim też "na zdrowo" żeby go sprawdzić i na zdrowym dziecku też zawsze pokazuje mi tę samą, właściwą dziecku temperaturę. Jest wiec stabilny i można mu zaufać.

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Cytat:
Napisane przez pappaya Pokaż wiadomość
Posiadam termometr do czoła bezdotykowy firmy Microlife. Mogę polecić go z czystym sumieniem, ponieważ jest rewelacyjny - szybko robi pomiar bo w kilka sekund, pomiar za każdym razem jest taki sam (a nie za każdym razem inny jak w innych termometrach np do ucha) Temperaturę można zmierzyć bez dotykania a to z małymi dziećmi wielka wygoda bo dzieciaki nie lubią jak coś wsadza im się do ucha albo dotyka czoła nawet na chwilę nie potrafią nie ruszać głową. Na temat wkładania termometra pod pachę czy w pupę nie będę już pisać.
Duży plus tego termometru microlife jest tez taki że mierzy on temperaturę otoczenia np mleka w butelce, obiadku czy wody w wannie.
Pappayo, mierzy na odległość, bez dotykania dziecka? To niesamowite....

Edytowane przez sheryl
Czas edycji: 2011-01-02 o 12:42
sheryl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-02, 14:33   #2211
kliwia
Zakorzenienie

w szpitalu u nas takim bezdotykowym mierzyli kobietom temperature. wyglada to troche jak skaner z supermarketu

beata no ja widzialam roznice w tych podkladach hihih
Stary 2011-01-02, 15:01   #2212
pappaya
Zadomowienie

Sheryl, tak dla mnie to super wynalazek Nigdy wcześniej nie mogłam spokojnie zmierzyć dzieciom temperatury a teraz wszystko bez nerwów i krzyku albo płaczu.

Edytowane przez pappaya
Czas edycji: 2011-01-02 o 15:10
pappaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-02, 18:15   #2213
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez pappaya Pokaż wiadomość
Sheryl, tak dla mnie to super wynalazek Nigdy wcześniej nie mogłam spokojnie zmierzyć dzieciom temperatury a teraz wszystko bez nerwów i krzyku albo płaczu.
E, to fajny wynalazek Ja na szczęście nie mam problemu z mierzeniem temperatury, Stasiek to lubi (w ucho).

Edytowane przez sheryl
Czas edycji: 2011-01-02 o 18:16
sheryl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-02, 20:15   #2214
zuzia13m
Zakorzenienie

GG do zuzia13m

Ja mam taki: Termometr Aqua Therm na podczerwień do ucha i czoła -
U córki mierzy temp idealnie w uchu a u syna bierze ją chyba z kosmosu i jemu mierzę tylko rtęciowym Osobiście wypróbowałam wiele termometrów i sprawdzał się tylko rtęciowy i u córki ten. Ale kiedyś jak syn się urodził (7 lat temu) miałam jakiś taki http://www.sklep4u.com/pokaz_produkt.php?idprod=14 i on mierzył pod pachą bardzo dokładnie temp. i zawsze zgadzała się z tym rtęciowym. miałam go chyba 4 lata (bardzo często go używałam) bateria padła i ja głupia krowa zamiast kupić baterię to kupiłam nowy termometr a ten wyrzuciłam. Teraz muszę znowu taki kupić. Mam jeszcze dwa różne Brauna i ze dwa czy trzy innych firm i wszystkie pokazują temp z kosmosu.
a przez
następne szesnaście lat

Stary 2011-01-03, 17:52   #2215
SabinaD
Raczkowanie

A ja mam pytanko odnosnie smoczkow, kupowac czy tez nie i jakiej firmy polecacie?
SabinaD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-03, 18:04   #2216
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

ja kupiłam Lovi i mała już w 2-giej dobie, w szpitalu ciągała smoka
a z kolei mojej siostry córa nie chce żadnego więc po prostu będziesz musiała próbować jaki dziecku podpasuje i czy w ogóle będzie go potrzebowac lub chcieć

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-03, 18:11   #2217
zuzia13m
Zakorzenienie

GG do zuzia13m

Cytat:
Napisane przez SabinaD Pokaż wiadomość
A ja mam pytanko odnosnie smoczkow, kupowac czy tez nie i jakiej firmy polecacie?

Trudne pytanie. Mój syn jak miał dwa tygodnie dałam mu smoczka bo był przyklejony do mnie i cały czas chciał ssać a niekoniecznie jeść i musiałam mu dać a za to córka zawsze miała odruch wymiotny jak jej dawałam i ona nie ssała smoka. Ja miałam z NUKA i byłam z niego zadowolona - ale to czy dziecko będzie ssało to zależy widocznie od dziecka. Po urodzeniu zobaczysz czy dziecko ma potrzebę ssania i wtedy jeszcze zdążysz kupić.

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ----------

A ja mam pytanie o nawilżacz powietrza, jaki jest najlepszy, ale z tych tańszych? i czy temp w pokoju musi być niższa (tak gdzieś wyczytałam) u mnie jest ok 24 st
a przez
następne szesnaście lat

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-03, 19:49   #2218
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

moim zdaniem jak mozna tego uniknąć to lepiej do smoka nie przyzwyczajać..

bo prędzej czy później nadchodzi moment gdy trzeba go zabrać..a to bywa baaaardzo trudne..
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-03, 21:16   #2219
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez SabinaD Pokaż wiadomość
Ja polecam Nuka, najlepiej dopasowany.
Na początku nie kupowałam smoczka, bo nie było go w żadnym spisie wyprawki . Potem okazało się, że dziecko ma ogromną potrzebę ssania, więc kupiłam. Po jakimś czasie jak potrzeba zmalała używaliśmy smoczka tylko w sytuacjach wyjątkowych (płacz, awantura - b.rzadko) i na chwilę przy zasypianiu. W związku z używaniem go tylko w tych wyjątkowych sytuacjach w celu uspokojenia, rozstanie ze smoczkiem zajęło nam 1 dzień (a właściwie 1 noc bez niego) i odbyło się bezboleśnie. Mały miał ok.1,5 roku.
Tak więc u nas problemu ze smokiem nie było, a czasami pomógł.
Ale faktycznie więcej go nie było niż był.
Stary 2011-01-03, 21:19   #2220
oolong
Zakorzenienie

ech, mój synek "narkotyzuje się" kciukiem
mam chwile zwątpienia, czy smok nie byłby lepszy

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości