Polecamy - odradzamy :) - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-12, 13:49   #2161
sheryl
szeryfcio

Dot.: Polecamy - odradzamy :)

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23694516]Sliwka,

A moja córa dostała do, no powiedzmy, nauki raczkowania dmuchany walec, [/QUOTE]
A u nas do nauki raczkowania najlepszy był kot
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kkot.jpg (58,5 KB, 93 załadowań)
Stary 2010-12-12, 14:26   #2162
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Aż się ślini do niego

Mamy kocura, (nie)stety on wybiera wysokie pozycje
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-12, 17:17   #2163
zuzia13m
Zakorzenienie

GG do zuzia13m

Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
a u nas do nauki raczkowania najlepszy był kot :d

dobre:d
a przez
następne szesnaście lat
marzysz o tym żeby usiadły
spokojnie i się zamknęły !!!

zuzia13m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-12, 19:15   #2164
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Dobre tylko ciekawe, czy kot był z tego powodu zadowolony?

A i mi się przypomniało, że moje dziecię za pilotem od tv pełzało.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-12, 19:24   #2165
oolong
Zakorzenienie

mój za pilotem ćwiczy jakieś ponadnaturalne wygięcia ciała

żeby nie był zupełny off-top - odradzam Obiadek Bio Gerber z kurczakiem od 5mies, taki suchar, że nie spada z łyżeczki, a z ust odchodzi kawałkami, dziecko się krztusi i zapycha. Dzis synek zjadł resztę tylko dlatego, że "rozcieńczyłam" daniem Bobovita o podobnym składzie (nie chciałam wprowadzać nic nowego, a czasem takie suchsze obiadki mieszam z owocowymi deserkami. Synek niestety od momentu wprowadzenia słoików ma tendencje do zaparć... )

oolong jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-12, 19:41   #2166
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość

A i mi się przypomniało, że moje dziecię za pilotem od tv pełzało.
Moja córa też pełza za pilotem o TV chyba każde dziecko lubi piloty
Stary 2010-12-12, 19:55   #2167
zuzia13m
Zakorzenienie

GG do zuzia13m

i telefony...
a przez
następne szesnaście lat

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-13, 05:53   #2168
Jaatkaa85
Zadomowienie

Mój synek, jak tylko pilota zobaczy, to od razu rzuca wszystko i pełza za nim. A spóbuj mu zabrac, to ryk nie z tej ziemi. Ostatnio też scierałam kurze i postawiłam miskę z wodą w pokoju. Jak zobaczył, jak wydarł, szybciej niż na nogach Dlatego wszelkie zabawki do "nauki raczkowania" uważam za zbędne i odradzam
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-13, 13:37   #2169
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość
.
No jak widać na zdjęciu nie za bardzo Ale na szczęście nic nie mówił

A wracając do raczkowania, to my też mieliśmy ten walec z piłeczkami i mały go uwielbiał. Bawił się nim nawet jak któraś część była już przegryziona i nie trzymał formy w pełni

Edytowane przez sheryl
Czas edycji: 2010-12-13 o 13:46
sheryl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 01:06   #2170
morpen
Przyczajenie

Ja się zacząłem zastanawiać jak to jest z bucikami dla dziecka - głównie dlatego, że sam znam kilka osób, które w wyniku używania złego obuwia (przy czym to praktycznie same kobiety) mają poważne problemy ze stopami.

Buty nie są do końca rzeczą naturalną, a łazimy w nich prawie ciągle. A małe dziecko, które jeszcze nie jest w stanie powiedzieć, że buty je cisną, może mieć zafundowane złe warunki "rośnięcia" już na samym starcie.

Zastanawiam się, czy nie lepiej jest dziecku tych butów w ogóle nie zakładać - choćby na takim spacerze (może nie o tej porze roku ). Myślicie, że to dobry pomysł?
morpen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 08:34   #2171
zuzia13m
Zakorzenienie

GG do zuzia13m

U mnie syn chodził w butach ortopedycznych i musiał, ale córka chodziła po domu na boso albo w skarpetkach a na spacerki w bucikach ale takich z usztywnianą piętą. Kupowałam buty z Bartka, były najlepsze z tych jakie są dostępne u mnie w mieście. Ale w piaskownicy w lato biegała na boso i po placu zabaw (z tym miękkim podłożem) problemu ze stopami nie ma. No i jeżeli chodzi o buty w zimę to ja synowi (urodził się w styczniu) nie nakładałam od początku bo uważam za głupotę jak rodzice takiemu maleństwu wciskają byty - bo to ładnie wygląda. Ja uważam, że jeżeli dziecko jeszcze nie chodzi tylko leży w wózku opatulone - to wystarczą skarpetki ciepła nawet ze dwie pary - z czego jedne grube. Do tego przecież dochodzi kombinezon (większość ma też takie buciki), gruby kocyk i osłonka na wózek.
a przez
następne szesnaście lat

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-15, 08:50   #2172
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Cytat:
Napisane przez morpen Pokaż wiadomość
Ja się zacząłem zastanawiać jak to jest z bucikami dla dziecka - głównie dlatego, że sam znam kilka osób, które w wyniku używania złego obuwia (przy czym to praktycznie same kobiety) mają poważne problemy ze stopami.

Buty nie są do końca rzeczą naturalną, a łazimy w nich prawie ciągle. A małe dziecko, które jeszcze nie jest w stanie powiedzieć, że buty je cisną, może mieć zafundowane złe warunki "rośnięcia" już na samym starcie.

Zastanawiam się, czy nie lepiej jest dziecku tych butów w ogóle nie zakładać - choćby na takim spacerze (może nie o tej porze roku ). Myślicie, że to dobry pomysł?

Bardzo dobre sa takie skorzane buciki - na stopie dziecko wlasciwie ich nie czuje a jakas ochrona dla nozki jednak jest. Nie slizgaja sie, wygodne. Moj odkad chodzi tylko w nich smiga papautki2.jpgpaputki.jpg

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 09:13   #2173
Jaatkaa85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zuzia13m Pokaż wiadomość
U mnie syn chodził w butach ortopedycznych i musiał, ale córka chodziła po domu na boso albo w skarpetkach a na spacerki w bucikach ale takich z usztywnianą piętą. Kupowałam buty z Bartka, były najlepsze z tych jakie są dostępne u mnie w mieście. Ale w piaskownicy w lato biegała na boso i po placu zabaw (z tym miękkim podłożem) problemu ze stopami nie ma. No i jeżeli chodzi o buty w zimę to ja synowi (urodził się w styczniu) nie nakładałam od początku bo uważam za głupotę jak rodzice takiemu maleństwu wciskają byty - bo to ładnie wygląda. Ja uważam, że jeżeli dziecko jeszcze nie chodzi tylko leży w wózku opatulone - to wystarczą skarpetki ciepła nawet ze dwie pary - z czego jedne grube. Do tego przecież dochodzi kombinezon (większość ma też takie buciki), gruby kocyk i osłonka na wózek.
Uwazam tak samo jak Ty. Po co dziecku niechodzącemu butki? Ja też swojemu synkowi ubioeram tylko skarpetki ze 2 pary albo te od kombinezonu.
Poza tym, jak ma miękkie podłoze - jak pisałaś - buty niepotzrebne. Te skórzane - jak wyzej - są fajne, tylko po co dla dziecia niechodzącego? Zawsze to jakieś ograniczenia dla stopy.
Te na później, jak już zacznie chodzic - z Bartka - niektóre nie są złe. Uważam, ze warto zapłacić dużo za buty, zwłaszcza jeśli dziecko malłe.

Ja sama po domu łążę albo an boso albo w kapciach na drutach robionych. I starsza córka też tylko na boso śmiga, nigdy jej nie zmuszałam do zakaldania kapci.

Edytowane przez Jaatkaa85
Czas edycji: 2010-12-15 o 09:16
Stary 2010-12-15, 09:48   #2174
tarasia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
witam.
chciałabym zapytać bardziej doświadczonych mam: czy lepiej kupić taki zestaw http://allegro.pl/tommee-tippee-zest...187196843.html czy tez kupić na początek np 2 butelki różnych firm (avent. dr bron's) i zobaczyć które woli maluch?
ja bym nie kupowała całego zestawu.
u nas co prawda butelki TT się sprawdziły ale smoczek musiałam wyrzucić bo służył do wypluwania lub jako gryzak.
a i z niekapkiem mała przeprosiła się dopiero niedawno (ma roczek).
choć nie powiem, można nim rzucać o ściany i nie spadnie ani kropla

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 09:56   #2175
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
Te skórzane - jak wyzej - są fajne, tylko po co dla dziecia niechodzącego? Zawsze to jakieś ograniczenia dla stopy.

Dlatego napisalam, ze moj maly nosi odkad chodzi...

A co do dziecka niechodzacego i butkow, to od pewnego momentu - mysle, ze tak kolo 6-7 m-cy - warto je jednak troche zakladac, nie czesto, ale tak zeby dziecko sie przyzwyczailo, bo jak mu sie je nagle zalozy w wieku 10 m-cy to nie ma co sie dziwic, ze bedzie wsciekle sciagac to cos, co mu sie do nozki nozki przyczepilo i tylko go denerwuje, bo nigdy tego nie mial i nie zna...

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-15, 10:59   #2176
zuzia13m
Zakorzenienie

GG do zuzia13m

[QUOTE=karenina19;23783700]
Dlatego napisalam, ze moj maly nosi odkad chodzi...

A co do dziecka niechodzacego i butkow, to od pewnego momentu - mysle, ze tak kolo 6-7 m-cy - warto je jednak troche zakladac, nie czesto, ale tak zeby dziecko sie przyzwyczailo, bo jak mu sie je nagle zalozy w wieku 10 m-cy to nie ma co sie dziwic, ze bedzie wsciekle sciagac to cos, co mu sie do nozki nozki przyczepilo i tylko go denerwuje, bo nigdy tego nie mial i nie zna...

To fakt popieram, aby do przyzwyczajenia i wtedy warto dać dziecku na trochę do zabawy, żeby zobaczyło co to jest. Musi dotknąć, pogryźć, pooglądać, oswoić się z czymś tak dziwnym i nowym
a przez
następne szesnaście lat

Stary 2010-12-15, 11:05   #2177
sheryl
szeryfcio

Buciki, tak jak już Jaatkaa i zuzia13m pisały, zakłada się jak dziecko konkretnie chodzi. To jest zalecenie ortopedów. A jak dziecko zaczyna chodzić, np. przy meblach po domu, to nie ogranicza się stópek niczym, tylko ewentualnie zakłada skarpetki antypoślizgowe.
A w wieku 6-7 m. to już w ogóle jest bezzasadne.
Sciągać to ono sobie będzie jeszcze dużo, i rajstopki, i potem majtki... taki czas....fizjologia.... potem to wszystkim mija.
Stary 2010-12-16, 11:31   #2178
emesjot
Raczkowanie

mam dziecia generalnie spokojnego, nie chorującego, teraz ma prawie 3 lata:
u mnie sprawdziło się:
- łóżeczko turystyczne- takie z regulacją wysokości i przewijakiem, młodziak śpi w nim jeszcze teraz - a w łóżeczku szczebelkowym u teściów obija głowę aż dzwoni
- żarcie słoiczkowe - na początku HIPP i Bobovita, potem zaczęłam sama gotować, ale do kaszki do tej pory dodaję słoiczek - od 4 mca chyba...
- butelka Dr Brown's - jak dla mniei mojego syna rewelka, zero kolki, nie było problemów przy karmieniu mieszanym
pieluchy tetrowe- do wycierania gęby, rąk itd
- ubrania ze szmateksu i dziedziczone - nie ma co wydawać kasy na te nexty i coccodrilla, potem i tak leżą w szafie albo sprzedajecie za półdarmo; a w szmatach można znależć naprawdę cudeńka
smoczek nuk chyba najbardziej podpasował glutowi
tran - rewelacja, ja używam od 2 lat do mleka i dzieciak nawet katar rzadko kiedy złapie
jak mi się coś wydobędzie z niepamięci, to dopiszę..
emesjot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-16, 12:58   #2179
Patrilla
Zakorzenienie

Cytat:
u nas też i pies do nauki wstawania
ja tych pankowych puzzli nie polecam Api wyjęła u znajomych o z cyfry 6 i wepchała do buzi dobrze, że szybko zauważyliśmy ...
Pościel mogę polecić z Ikea super jest!!
emesjot ubranka nexta mam tylko z lumpka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-16, 15:07   #2180
zuzia13m
Zakorzenienie

GG do zuzia13m

Moim dzieciom w sklepach kupuję tylko majtki, skarpetki i czapki, resztę mają ze szmateksów. Teraz niestety synowi muszę kupować w sklepach większość bo w szmateksach znaleźć coś ładnego dla dziecka 6- lat i wyżej jest już problem. Ale oczywiście zawsze coś tam dokupię
A wracając do tego co polecamy - to ja jeszcze zabawkę polecę - moje dzieci je uwielbiają i bawią się nimi cały czas. Są to zwierzątka z firmy SCHLEICH - http://merlin.pl/Schleich/browse/sea...Fdgq3godhlXTnw Są rewelacyjnie wykończone, każdy szczegół, ręcznie malowane i śliczne Mamy już dużo tych zwierzątek, dokupujemy nowe i oni cały czas bawią się nimi (moje dzieci są w wieku 3 i 6 lat)

a przez
następne szesnaście lat

Stary 2010-12-16, 17:30   #2181
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Zuzia, moja co prawda za mała, ale sama pamiętam jak uwielbiałam się takimi figurkami bawić
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-16, 17:53   #2182
zuzia13m
Zakorzenienie

GG do zuzia13m

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23815156]Zuzia, moja co prawda za mała, ale sama pamiętam jak uwielbiałam się takimi figurkami bawić [/QUOTE]

Ja też a moje dzieci potrafią się całymi dniami bawić nimi Żadnej innej zabawce nie poświęcają tyle uwagi jak tym i nawet dokładnie wiedzą które mają a których im brakuje jak jesteśmy w sklepie a niektóre tak jak konie są bardzo podobne do siebie - ja się zawsze gubię i zaczęłam chodzić do sklepu z katalogiem w którym wykreślam te zwierzaki które już mają
a przez
następne szesnaście lat

Stary 2010-12-16, 18:36   #2183
Jaatkaa85
Zadomowienie

Moja córka też uwielbia wszelkie figurki, najlepiej zwierzątka lub dinozaury.
Stary 2010-12-17, 14:25   #2184
Ancymonek_
Przyczajenie

Witam serdecznie wszystkie Wizażanki, właśnie przekopuję się przez post i cieszę się niezmiernie, że powstał taki temat.
Jak na razie nie trafiłam na problem o który chciałabym zapytać, dlatego moje krótkie pytanko brzmi: które laktatory są lepsze? Te z pompką czy rączką? Ucieszyła by mnie też odpowiedź jakiej firmy bardziej polecacie?
Ancymonek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-17, 18:44   #2185
kasiagora23
Zadomowienie

Z laktatorów polecam Tufi-handy (tańszy odpowiednik medela-harmony) zaryzykuje stwierdzenie że jest lepszy od aventa isis a przynajmniej równie dobry
Stary 2010-12-18, 13:32   #2186
emesjot
Raczkowanie

generalnie nie kupuj laktatora przed porodem- może Ci być zupełnie zbędny...
emesjot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 19:27   #2187
kasiagora23
Zadomowienie

Ja osobiście nie znam przypadku gdzie karmiącej kobiecie ani razu nie przydał się laktator. Może tu się znajdzie osoba która nie miała laktatora i z reka na sercu ani razu nie czuła potrzeby by go mieć pod ręką choćby po to by odciągnąć mleko i zostawić np z mamą dziecko kilka godzin. Mi laktator przydał się przy wielu sytuacjach:

-przy bardzo zmasakrowanych brodawkach zamiast się katować odciągałam i podawałam dziecku z butelki

-syn nie mógł prawidłowo zlapać brodawki i wył z głodu

-przy zapaleniu piersi kazano mi odciągać pokarm tak często jak to tylko możliwe

-przy nawale pokarmu i obolałych piersiach odciągnięcie mleka przynosi dużą ulgę

-zamroziłam sześć pojemnikow po 180 ml z siarą (pierwszy pokarm-"żółty") która jest najzdrowszym i najbardziej wartościowym pokarmem i podałam dziecku przy pierwszej infekcji jak miało ok 1,5 miesiąca

-mam zdecydowany opór do karmienia w miejscu publicznym i wtedy podawalam tylko z butelki

-przy zostawianiu dziecka z kimś na kilka godzin

-jak byłam wyjątkowo zmeczona w nocy to mąż mógł podać odciągnięte mleko

-przy problemach z apetytem widziałam dokładnie ile dziecko zjada

-odciągnięte mleko można zagęścić nutritonem lub kaszką jak się dziecku ulewa

-poza tym dużo szpitali ma wpisany laktator w listę rzeczy które trzeba przynieść ze sobą
Stary 2010-12-18, 19:32   #2188
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiagora23 Pokaż wiadomość
Ja osobiście nie znam przypadku gdzie karmiącej kobiecie ani razu nie przydał się laktator.
ja przy pierwszym dziecku nie potrzebowałam laktatora, ani razu... miałam, bo kupiłam wcześniej i ani razu nie używałam.
Bardzo szybko pokarm mi się zgubił.

Natomiast przy drugim dziecku używałam, ale bardzo krótko- raptem 3 tygodnie, bo mimo starań pokarm też bardzo szybko zanikł.
Taka moja uroda- podsumowała położna.

Dlatego sądzę, że nie warto kupować drogiego laktatora przed porodem, jeśli nie wiemy, czy będzie nam potrzebny...
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 19:35   #2189
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

a po co od razu kupować drogi... ja kupiłam uzywany na all i byłam bardzo zadowolona, no i uratował mnie przy nawale, zaraz po powrocie do domu

Czas zacząć nowe, lepsze życie...
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 19:39   #2190
jo@n@
Zakorzenienie

GG do jo@n@

Laktatora nie miałam i nie potrzebowałam. Zostawiłam ten zakup na "po porodzie" jeżeli będzie potrzeba. Nie było

If you're out on the road
Feeling lonely and so cold
All you have to do is call my name
And I'll be there on the next train

jo@n@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości