Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-07, 18:29   #2611
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Zakończyłam dziś 3-miesięczny staż i nie wiem co dalej robić. podanie o przedłużenie stażu złożone, moja instytucja będzie wysyłać wniosek o przyznanie mi stażu), UP twierdzi, że nie ma teraz kasy na staże. Dowiedziałam się dziś w mojej instytucji, w której miałam staż że mają takie informacje z UP, że dopiero ok połowy lutego będą staże przyznawane, więc muszę się liczyć z tym że ewenrualnie od marca może wrócę na staż. długo czekać..
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 19:03   #2612
Jazzlyn
Zadomowienie

Czy żeby dostawać co miesiąc pieniądze na konto muszę zanieść do UP prośbę o przelewanie stypendium na konto, czy wystarczy że wpisałam numer konta w formularzu gdy rejestrowałam się w UP?
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 19:32   #2613
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

Cytat:
Napisane przez Jazzlyn Pokaż wiadomość
Czy żeby dostawać co miesiąc pieniądze na konto muszę zanieść do UP prośbę o przelewanie stypendium na konto, czy wystarczy że wpisałam numer konta w formularzu gdy rejestrowałam się w UP?
ja musiałam wypełnić specjalny druczek, który mi dali w pup`ie
Stary 2009-01-07, 21:04   #2614
Jazzlyn
Zadomowienie

Ok, dzięki szkoda że nie zapytałam jak byłam ostatnio.

Edytowane przez Jazzlyn
Czas edycji: 2009-01-07 o 21:05
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 10:42   #2615
malinka612
Raczkowanie

Byłam dziś w Up, no cóż- pieniądze na staż najwcześniej luty, marzec.

Dostałam też świstek o ubezpieczeniu do podpisania, teraz jestem ubezpieczona przez UP, co mi się średnio uśmiecha. Wolę być przez rodziców ubezpieczana.
malinka612 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 17:56   #2616
merciless
Raczkowanie

Ja byłam najpierw we wtorek w PUP i wniosek o staż był jeszcze nierozpatrzony, a już dziś dzwoniła do mnie opiekunka stażu, że mogę iść po skierowanie. Tak więc jutro z samego rana zapycham do PUP sterczeć w kolejce 5 godzin po...papierek
A juz się bałam, że będę musiała miesiąc czasu siedzieć w domu. Uff.
Stary 2009-01-08, 18:10   #2617
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez merciless Pokaż wiadomość
Ja byłam najpierw we wtorek w PUP i wniosek o staż był jeszcze nierozpatrzony, a już dziś dzwoniła do mnie opiekunka stażu, że mogę iść po skierowanie. Tak więc jutro z samego rana zapycham do PUP sterczeć w kolejce 5 godzin po...papierek
A juz się bałam, że będę musiała miesiąc czasu siedzieć w domu. Uff.
to masz szczęście. a z jakiego jesteś miasta? u mnie kazali czekać tłumacząc że staże będą rodzielac najwcześniej w lutym, bo nie mają rozpisanych funduszy (?) jakoś tak.

wiecie może od czego to zależy, że UP w jednychmiastach mają kasę i w każdym miesiącu dają staże a w innych np w styczniu wcale nie dają staży?ja rejestrowałam się w UP w sierpniu, wtedy też miałam zgodzę instytucji na odbycie przez nich stażu, zanim oni wysłali wniosek, który rozpatrzył UP był październik i wtedy zaczęłam staż. Moja koleżanka zarejestrowała się w UP ok miesiąc po mnie i do tej pory czeka na staż, ciągle tłumaczą jej, że nie mają funduszy, każą jej czekać do marca.. Ja jestem już po 3-miesięcznym stażu o kolejnym z tego co się dowiadywałam decyzja bedzie najwcześniej w połowie lutego.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-08, 18:37   #2618
kasiulecka89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malinka612 Pokaż wiadomość
Byłam dziś w Up, no cóż- pieniądze na staż najwcześniej luty, marzec.

Dostałam też świstek o ubezpieczeniu do podpisania, teraz jestem ubezpieczona przez UP, co mi się średnio uśmiecha. Wolę być przez rodziców ubezpieczana.
możesz zrezygnować z ubezpieczenia przez UP - ja zrezygnowałam i jestem ubezpieczana przez rodziców.. i dostaję - uwaga, uwaga - 9 zł wiecej!
Stary 2009-01-08, 18:52   #2619
hathayoga
perfumove love

Od stycznia 2009 wszyscy bezrobotni mają ubezpieczenie z UP.

Malinka, a dlaczego wolisz być ubezpieczona u rodziców?

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 21:05   #2620
merciless
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
to masz szczęście. a z jakiego jesteś miasta? u mnie kazali czekać tłumacząc że staże będą rodzielac najwcześniej w lutym, bo nie mają rozpisanych funduszy (?) jakoś tak.
Wiem, że mam szczęście. Po wypowiedziach innych osób, liczyłam sie z tym, że poczekam sobie minimum do lutego na staż, a tu taka niespodzianka. Niestety nie mam pojęcia od czego to zależy, który UP i kiedy ma kase... Moja opiekunka stażu pisała o przedłużenie w grudniu, bo 31.12 kończył mi sie i odmówili, a dziś właśnie uzyskała zgodę, ale na nową umowę do tego samego miejsca, w którym odbywałam staż.
Stary 2009-01-08, 21:10   #2621
malinka612
Raczkowanie

Wydaje mi się praktyczniejsze. Wyrejestruję się z Up pracy i co? Bez ubezpieczenia będę? jest tam niby przez jakiś czas ważne, ale potem znów mnie będą musieli rodzice na siebie rejestrować?
Jakoś mnie to nie bawi.
malinka612 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 10:21   #2622
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez merciless Pokaż wiadomość
Wiem, że mam szczęście. Po wypowiedziach innych osób, liczyłam sie z tym, że poczekam sobie minimum do lutego na staż, a tu taka niespodzianka. Niestety nie mam pojęcia od czego to zależy, który UP i kiedy ma kase... Moja opiekunka stażu pisała o przedłużenie w grudniu, bo 31.12 kończył mi sie i odmówili, a dziś właśnie uzyskała zgodę, ale na nową umowę do tego samego miejsca, w którym odbywałam staż.

Moja instytucja też pisała w grudniu, choć staż skończyłam 7.01 i wtedy odmówili ze względu na brak funduszy, kazali mi napisać nowe podanie już nie o przedłużenie tylko o staż on nowa w instytucji, napisałam, miało przejść przez instytucję i mieli wypełnić wniosek do UP ale nie wiem jak to teraz z tym jest. Instytucja w której miałam staż jest bardzo duża i wszystkie świstki chodzą od pokoju do pokoju i nie dojdzie na jakim teraz etapie to jest, czy wyślą teraz, czy będą czekać wiedząc, że UP ma mieć kase w lutym.. Ależ biurokracja. Będę dzwonić do instytucji i pytać no i 15.01 będę w UP, może czegoś się dowiem.
Stary 2009-01-12, 11:35   #2623
dzierwusek
Raczkowanie

Witam wszystkich, jestem tutaj nowa

Chciałam się dowiedzieć czy, jeżeli chciałabym iść na staż do firmy prywatnej na 6 miesiecy to urzad pracy sfinansuje tej firmie wypłatę dla mnie? bardzo proszę o szybką odpowiedź bo chciałabym iść już od lutego
dzierwusek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 12:05   #2624
dzierwusek
Raczkowanie

w sumie to może napisze dokładniej jak moja sytuacja wygląda: otóż jestem po LO i chce isc na staz najpierw do firmy prywatnej turystyczno-transportowej na stanowisko pilot wycieczek a pozniej chcialabym isc na staz do jakiejs instutucji panstwowej na stanowisko : pracownik biurowy, tylko wlasnie nie wiem czy z tą firma prywatna to wypali... bardzo prosze o opinie....
Stary 2009-01-12, 12:14   #2625
Hosenka*
Zakorzenienie

Dzierwusek: a pytałaśś w tej firmie czy przyjmuja i potrzebują stazystów? Jestes zarejestrowana w UP? Jeśli tak, to firma musi złożyc do UP wniosek na Ciebie o zorganizowanie stazu. Jeśli UP będzie miał pieniadze i akurat Ty sie "załapiesz" to nie powinno być problemów. Ale watpie żeby od lutego sie udało. Spróbować mozesz.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-12, 12:22   #2626
dzierwusek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Dzierwusek: a pytałaśś w tej firmie czy przyjmuja i potrzebują stazystów? Jestes zarejestrowana w UP? Jeśli tak, to firma musi złożyc do UP wniosek na Ciebie o zorganizowanie stazu. Jeśli UP będzie miał pieniadze i akurat Ty sie "załapiesz" to nie powinno być problemów. Ale watpie żeby od lutego sie udało. Spróbować mozesz.

Tak, tak pytałam. Oni chcą mnie przyjąć na staż. Zarejestrować się muszę właśnie. Tylko, że właśnie nie wiem czy oi to sfinansują prywatnej firmie bo państwowej to bez problemu..
Stary 2009-01-12, 12:24   #2627
Hosenka*
Zakorzenienie

Nie ma znaczenia gdzie ten staz jest - w instytucji państwowej czy też w firmie prywatnej. A zresztą - UP nie dofinansowuje stazu firmie, tylko płacą stypendium zarejestrowanemu bezrobotnemu, którego kierują na staż.

Instagram

Stary 2009-01-12, 12:34   #2628
dzierwusek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Nie ma znaczenia gdzie ten staz jest - w instytucji państwowej czy też w firmie prywatnej. A zresztą - UP nie dofinansowuje stazu firmie, tylko płacą stypendium zarejestrowanemu bezrobotnemu, którego kierują na staż.
Wlasnie podobno ma znaczenie bo firma chyba pozniej musi po stazu zatrudnic jeszcze tego co odbywal staz do pracy na co najmniej tyle ile trwal staz a firrma panstwowa (pracownik biurowy) nie ma obowiazku przyjac tego stazysty na dluzej...
Stary 2009-01-12, 13:37   #2629
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzierwusek Pokaż wiadomość
Wlasnie podobno ma znaczenie bo firma chyba pozniej musi po stazu zatrudnic jeszcze tego co odbywal staz do pracy na co najmniej tyle ile trwal staz a firrma panstwowa (pracownik biurowy) nie ma obowiazku przyjac tego stazysty na dluzej...
firma prywatna tez nie ma takiego obowiązku (chyba, ze sama się do tego zobliguje we wniosku), tzn z tego co kojarze to nie wazne czy państwowa, czy prywatna, wymóg mają ten sam - przyjac co najmniej 1 stazyste w ciągu 2 lat (jesli sie myle prosze o sprostowanie, na coś takiego natknełam sie gdy sama byłam na stażu)

Instagram

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-12, 16:00   #2630
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Witam wszystkich, jestem tutaj nowa

Chciałam się dowiedzieć czy, jeżeli chciałabym iść na staż do firmy prywatnej na 6 miesiecy to urzad pracy sfinansuje tej firmie wypłatę dla mnie? bardzo proszę o szybką odpowiedź bo chciałabym iść już od lutego

Próbuj. Jak już napisano ci wcześniej - firma pisze wniosek o stażystę - Ciebie i wysyła to do UP, UP to rozpatruje sobie i informuje tych, którym przydziela staże o tym. Ale to wszystko trwa. U mnie od momentu uzyskania zgody instytucji na staż do telefonu z UP i skierowania mnie na badania (w międzyczasie instutycja wypełniła i wysłała wniosek który czekał aż w UP go rozpatrzą) minęło 1,5 miesiąca a to był jeszcze czas, kiedy UP miał kasę na staże. Teraz raczej nie dają staży. W moim UP powiedzieli, że dopiero w połowie lutego będa rozdzielane staże, więc staże zaczną się pod koniec lutego/na początku marca.
Stary 2009-01-12, 16:58   #2631
dzierwusek
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Próbuj. Jak już napisano ci wcześniej - firma pisze wniosek o stażystę - Ciebie i wysyła to do UP, UP to rozpatruje sobie i informuje tych, którym przydziela staże o tym. Ale to wszystko trwa. U mnie od momentu uzyskania zgody instytucji na staż do telefonu z UP i skierowania mnie na badania (w międzyczasie instutycja wypełniła i wysłała wniosek który czekał aż w UP go rozpatrzą) minęło 1,5 miesiąca a to był jeszcze czas, kiedy UP miał kasę na staże. Teraz raczej nie dają staży. W moim UP powiedzieli, że dopiero w połowie lutego będa rozdzielane staże, więc staże zaczną się pod koniec lutego/na początku marca.

o kurcze to ja nie wiedzialam ze to trwa az tak dlugo
Stary 2009-01-12, 17:56   #2632
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
o kurcze to ja nie wiedzialam ze to trwa az tak dlugo
Niekoniecznie, bo ja np. zgłosiłam się do firmy przez Internet 5.12, 11.12 się zarejestrowałam w PUP, a 22.12 dowiedziałam się, że jest już skierowanie na staż. Także to różnie wygląda. I od 29.12 chodzę sobie codziennie na staż ;-)
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 18:11   #2633
Nenya_89
Zadomowienie

Dziewczyny kiedy dostajecie przelew na konto?
Ja ciągle czekam na pieniądze i już się zastanawiam czy dobrze nr konta podałam. Myślałam, że pieniądze będę miała dzisiaj...

Książki, strona po stronie - klik
Nenya_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 18:20   #2634
GOśka T.
Zakorzenienie

A mi się staż kończy 2.02 i juz sama nie wiem co to bedzie co mam robic. Jest mi super tu gdzie odbywam staż świetne dzieciaki, dziewczyny też sa ok Chciałabym zostać na dłuzej<ale pewnie ze lepiej by było gdybym pracowała na stałe > niż kolejne 3 miechy na stażu, ale eszcze nei rozmawiałam z dyrektorką swoją i wogóle jakoś tak czekac teraz na decyzje UP kolejny miesiąc...no nie wiem...
z drugiej strony poszłabym do innel placówki <wiadomo nowe doświadczenie nowe oowiążki ,cczegoś nowego można sie nauczyć a to sie w przyszłosci bankowo przyda>... w srodę porozmawiam z keirowniczką co dojej planów wobec mnie i zobaczymy..

ja w zeszłym miesiacu miałam 11-tego, w tym babeczka z Urzedu powiedizała ze przelew bedzie 14-tego .<no więć czekam>

Edytowane przez GOśka T.
Czas edycji: 2009-01-12 o 18:22
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 18:22   #2635
hathayoga
perfumove love

U mnie też 14.01

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 18:23   #2636
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Napisane przez Nenya_89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny kiedy dostajecie przelew na konto?
Ja ciągle czekam na pieniądze i już się zastanawiam czy dobrze nr konta podałam. Myślałam, że pieniądze będę miała dzisiaj...
Dziewczyny wcześniej pisały że dostają koło 10.
Ja dopiero pierwsze stypendium dostanę około 10 lutego
A powiedzcie mi czy zrobią mi coś jak dostarczę listę za 3 dni grudnia dopiero pod koniec stycznia? Bo ostatnio chciałam oddac im listę to odesłały mnie, bo nie miałam w klamerkę wziętych podpisów szefowej. Nie zapłacą mi stypendium za te 3 dni czy jak?

dopiero będę mogła 27.01 iśc do PUP, żeby ją ewentualnie oddac. Wyznaczoną wizytę mam na marzec dopiero.
Stary 2009-01-12, 18:32   #2637
Nenya_89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez GOśka T. Pokaż wiadomość
ja w zeszłym miesiacu miałam 11-tego, w tym babeczka z Urzedu powiedizała ze przelew bedzie 14-tego .<no więć czekam>
Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
U mnie też 14.01
Dziękuję za odpowiedź Będę dalej czekać.

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny wcześniej pisały że dostają koło 10.
Ja dopiero pierwsze stypendium dostanę około 10 lutego
A powiedzcie mi czy zrobią mi coś jak dostarczę listę za 3 dni grudnia dopiero pod koniec stycznia? Bo ostatnio chciałam oddac im listę to odesłały mnie, bo nie miałam w klamerkę wziętych podpisów szefowej. Nie zapłacą mi stypendium za te 3 dni czy jak?
Czytałam, ale były chyba dwie odpowiedzi, a ja chciałam znać 'doświadczenia' kilku osób cierpię na brak kasy, a wydatki rosną - więc się niecierpliwie

O taką pierdołę się czepiają trzeba było wrócić wziąść te podpisy w klamerkę i wrócić za pół godziny

Książki, strona po stronie - klik
Nenya_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 18:41   #2638
GOśka T.
Zakorzenienie

że co proszę? w jaką klamerkę?? a może jeszce zaznaczyć szlaczkiem? hehe jak ktoś sie chce uczepić to się do wszytskiego uczepi

mimix im wczesniej dostarczysz listę tym lepiej , jeśli już zaklamerkowałaś podpisy to zajedź któregoś dnia do UP i zostaw liste po co póxniej masz sie tłuamczyć i nerwy szargać albo chociaż zadzwonić żeby nie było...
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 20:07   #2639
paulinka3110
Wtajemniczenie

My dowiedzieliśmy się dopiero dzisiaj, że UP zmienił datę wypłacania kasy...Teraz bedą nam wypłacać miedzy 16 a 19 kazdego miesiąca
Oczywiście nikt nam nic nie przekazał i czekaliśmy jak głąby na kase, a w UP wielce zdegustowani naszym nerwami

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 20:54   #2640
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Napisane przez GOśka T. Pokaż wiadomość
że co proszę? w jaką klamerkę?? a może jeszce zaznaczyć szlaczkiem? hehe jak ktoś sie chce uczepić to się do wszytskiego uczepi

mimix im wczesniej dostarczysz listę tym lepiej , jeśli już zaklamerkowałaś podpisy to zajedź któregoś dnia do UP i zostaw liste po co póxniej masz sie tłuamczyć i nerwy szargać albo chociaż zadzwonić żeby nie było...

Chodziło o to, że szefowa podpisała mi się pod listą,a nie przy każdym dniu, w Pup powiedziały że ma w każdym dniu się podpisac a jak nie to wtedy wziąc w klamerkę jeden podpis. A co do pojechania do PUP, to otwarty jest do 14, więc musiałabym 3 godziny przed końcem pracy się zwolnic, a że dużo jest roboty i to mój pierwszy miesiąc to nie chciałabym podpaśc szefowej, szczególnie że niedługo mam egzaminy i chciałabym się zwolnic w połowie dnia na nie.

Nawet więcej niż 3 godziny, bo pracuję do 16:30 to musiałabym ze 4 godziny co najmniej przed końcem.

Edytowane przez mimix86
Czas edycji: 2009-01-12 o 20:57
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości