![]() |
#2611 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Zakończyłam dziś 3-miesięczny staż i nie wiem co dalej robić. podanie o przedłużenie stażu złożone, moja instytucja będzie wysyłać wniosek o przyznanie mi stażu), UP twierdzi, że nie ma teraz kasy na staże. Dowiedziałam się dziś w mojej instytucji, w której miałam staż że mają takie informacje z UP, że dopiero ok połowy lutego będą staże przyznawane, więc muszę się liczyć z tym że ewenrualnie od marca może wrócę na staż. długo czekać..
|
![]() ![]() |
![]() |
#2612 |
Zadomowienie
|
Czy żeby dostawać co miesiąc pieniądze na konto muszę zanieść do UP prośbę o przelewanie stypendium na konto, czy wystarczy że wpisałam numer konta w formularzu gdy rejestrowałam się w UP?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2613 |
Zadomowienie
|
ja musiałam wypełnić specjalny druczek, który mi dali w pup`ie
#2614 |
Zadomowienie
|
Ok, dzięki
![]() Edytowane przez Jazzlyn Czas edycji: 2009-01-07 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#2615 |
Raczkowanie
|
Byłam dziś w Up, no cóż- pieniądze na staż najwcześniej luty, marzec.
Dostałam też świstek o ubezpieczeniu do podpisania, teraz jestem ubezpieczona przez UP, co mi się średnio uśmiecha. Wolę być przez rodziców ubezpieczana. |
![]() ![]() |
![]() |
#2616 |
Raczkowanie
|
Ja byłam najpierw we wtorek w PUP i wniosek o staż był jeszcze nierozpatrzony, a już dziś dzwoniła do mnie opiekunka stażu, że mogę iść po skierowanie. Tak więc jutro z samego rana zapycham do PUP sterczeć w kolejce 5 godzin po...papierek
![]() A juz się bałam, że będę musiała miesiąc czasu siedzieć w domu. Uff.
#2617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiecie może od czego to zależy, że UP w jednychmiastach mają kasę i w każdym miesiącu dają staże a w innych np w styczniu wcale nie dają staży?ja rejestrowałam się w UP w sierpniu, wtedy też miałam zgodzę instytucji na odbycie przez nich stażu, zanim oni wysłali wniosek, który rozpatrzył UP był październik i wtedy zaczęłam staż. Moja koleżanka zarejestrowała się w UP ok miesiąc po mnie i do tej pory czeka na staż, ciągle tłumaczą jej, że nie mają funduszy, każą jej czekać do marca.. Ja jestem już po 3-miesięcznym stażu o kolejnym z tego co się dowiadywałam decyzja bedzie najwcześniej w połowie lutego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2618 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2620 |
Raczkowanie
|
Wiem, że mam szczęście. Po wypowiedziach innych osób, liczyłam sie z tym, że poczekam sobie minimum do lutego na staż, a tu taka niespodzianka. Niestety nie mam pojęcia od czego to zależy, który UP i kiedy ma kase... Moja opiekunka stażu pisała o przedłużenie w grudniu, bo 31.12 kończył mi sie i odmówili, a dziś właśnie uzyskała zgodę, ale na nową umowę do tego samego miejsca, w którym odbywałam staż.
#2621 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się praktyczniejsze. Wyrejestruję się z Up pracy i co? Bez ubezpieczenia będę? jest tam niby przez jakiś czas ważne, ale potem znów mnie będą musieli rodzice na siebie rejestrować?
Jakoś mnie to nie bawi. |
![]() ![]() |
![]() |
#2622 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja instytucja też pisała w grudniu, choć staż skończyłam 7.01 i wtedy odmówili ze względu na brak funduszy, kazali mi napisać nowe podanie już nie o przedłużenie tylko o staż on nowa w instytucji, napisałam, miało przejść przez instytucję i mieli wypełnić wniosek do UP ale nie wiem jak to teraz z tym jest. Instytucja w której miałam staż jest bardzo duża i wszystkie świstki chodzą od pokoju do pokoju i nie dojdzie na jakim teraz etapie to jest, czy wyślą teraz, czy będą czekać wiedząc, że UP ma mieć kase w lutym.. Ależ biurokracja. Będę dzwonić do instytucji i pytać no i 15.01 będę w UP, może czegoś się dowiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2623 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich, jestem tutaj nowa
![]() Chciałam się dowiedzieć czy, jeżeli chciałabym iść na staż do firmy prywatnej na 6 miesiecy to urzad pracy sfinansuje tej firmie wypłatę dla mnie? bardzo proszę o szybką odpowiedź bo chciałabym iść już od lutego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2624 |
Raczkowanie
|
w sumie to może napisze dokładniej jak moja sytuacja wygląda: otóż jestem po LO i chce isc na staz najpierw do firmy prywatnej turystyczno-transportowej na stanowisko pilot wycieczek a pozniej chcialabym isc na staz do jakiejs instutucji panstwowej na stanowisko : pracownik biurowy, tylko wlasnie nie wiem czy z tą firma prywatna to wypali... bardzo prosze o opinie....
|
![]() ![]() |
![]() |
#2625 |
Zakorzenienie
|
Dzierwusek: a pytałaśś w tej firmie czy przyjmuja i potrzebują stazystów? Jestes zarejestrowana w UP? Jeśli tak, to firma musi złożyc do UP wniosek na Ciebie o zorganizowanie stazu. Jeśli UP będzie miał pieniadze i akurat Ty sie "załapiesz" to nie powinno być problemów. Ale watpie żeby od lutego sie udało. Spróbować mozesz.
#2626 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak, tak pytałam. Oni chcą mnie przyjąć na staż. Zarejestrować się muszę właśnie. Tylko, że właśnie nie wiem czy oi to sfinansują prywatnej firmie bo państwowej to bez problemu.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2627 |
Zakorzenienie
|
Nie ma znaczenia gdzie ten staz jest - w instytucji państwowej czy też w firmie prywatnej. A zresztą - UP nie dofinansowuje stazu firmie, tylko płacą stypendium zarejestrowanemu bezrobotnemu, którego kierują na staż.
#2628 |
Raczkowanie
|
Wlasnie podobno ma znaczenie bo firma chyba pozniej musi po stazu zatrudnic jeszcze tego co odbywal staz do pracy na co najmniej tyle ile trwal staz a firrma panstwowa (pracownik biurowy) nie ma obowiazku przyjac tego stazysty na dluzej...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2629 |
Zakorzenienie
|
firma prywatna tez nie ma takiego obowiązku (chyba, ze sama się do tego zobliguje we wniosku), tzn z tego co kojarze to nie wazne czy państwowa, czy prywatna, wymóg mają ten sam - przyjac co najmniej 1 stazyste w ciągu 2 lat (jesli sie myle prosze o sprostowanie, na coś takiego natknełam sie gdy sama byłam na stażu)
#2630 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Próbuj. Jak już napisano ci wcześniej - firma pisze wniosek o stażystę - Ciebie i wysyła to do UP, UP to rozpatruje sobie i informuje tych, którym przydziela staże o tym. Ale to wszystko trwa. U mnie od momentu uzyskania zgody instytucji na staż do telefonu z UP i skierowania mnie na badania (w międzyczasie instutycja wypełniła i wysłała wniosek który czekał aż w UP go rozpatrzą) minęło 1,5 miesiąca a to był jeszcze czas, kiedy UP miał kasę na staże. Teraz raczej nie dają staży. W moim UP powiedzieli, że dopiero w połowie lutego będa rozdzielane staże, więc staże zaczną się pod koniec lutego/na początku marca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2631 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
o kurcze to ja nie wiedzialam ze to trwa az tak dlugo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2632 |
Raczkowanie
|
Niekoniecznie, bo ja np. zgłosiłam się do firmy przez Internet 5.12, 11.12 się zarejestrowałam w PUP, a 22.12 dowiedziałam się, że jest już skierowanie na staż. Także to różnie wygląda. I od 29.12 chodzę sobie codziennie na staż ;-)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2633 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny kiedy dostajecie przelew na konto?
Ja ciągle czekam na pieniądze i już się zastanawiam czy dobrze nr konta podałam. Myślałam, że pieniądze będę miała dzisiaj...
#2634 |
Zakorzenienie
|
A mi się staż kończy 2.02 i juz sama nie wiem co to bedzie co mam robic. Jest mi super tu gdzie odbywam staż świetne dzieciaki, dziewczyny też sa ok
![]() z drugiej strony poszłabym do innel placówki <wiadomo nowe doświadczenie nowe oowiążki ,cczegoś nowego można sie nauczyć a to sie w przyszłosci bankowo przyda>... w srodę porozmawiam z keirowniczką co dojej planów wobec mnie i zobaczymy.. ![]() ja w zeszłym miesiacu miałam 11-tego, w tym babeczka z Urzedu powiedizała ze przelew bedzie 14-tego .<no więć czekam> ![]() Edytowane przez GOśka T. Czas edycji: 2009-01-12 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#2636 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja dopiero pierwsze stypendium dostanę około 10 lutego ![]() A powiedzcie mi czy zrobią mi coś jak dostarczę listę za 3 dni grudnia dopiero pod koniec stycznia? Bo ostatnio chciałam oddac im listę to odesłały mnie, bo nie miałam w klamerkę wziętych podpisów szefowej. ![]() dopiero będę mogła 27.01 iśc do PUP, żeby ją ewentualnie oddac. Wyznaczoną wizytę mam na marzec dopiero. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2637 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() O taką pierdołę się czepiają ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2638 |
Zakorzenienie
|
że co proszę? w jaką klamerkę??
![]() mimix im wczesniej dostarczysz listę tym lepiej , jeśli już zaklamerkowałaś podpisy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2639 |
Wtajemniczenie
|
My dowiedzieliśmy się dopiero dzisiaj, że UP zmienił datę wypłacania kasy...Teraz bedą nam wypłacać miedzy 16 a 19 kazdego miesiąca
![]() Oczywiście nikt nam nic nie przekazał i czekaliśmy jak głąby na kase, a w UP wielce zdegustowani naszym nerwami ![]()
![]() |
#2640 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chodziło o to, że szefowa podpisała mi się pod listą,a nie przy każdym dniu, w Pup powiedziały że ma w każdym dniu się podpisac a jak nie to wtedy wziąc w klamerkę jeden podpis. A co do pojechania do PUP, to otwarty jest do 14, więc musiałabym 3 godziny przed końcem pracy się zwolnic, a że dużo jest roboty i to mój pierwszy miesiąc to nie chciałabym podpaśc szefowej, szczególnie że niedługo mam egzaminy i chciałabym się zwolnic w połowie dnia na nie. Nawet więcej niż 3 godziny, bo pracuję do 16:30 to musiałabym ze 4 godziny co najmniej przed końcem. Edytowane przez mimix86 Czas edycji: 2009-01-12 o 20:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:20.